Сурови бонбони

Сурови бонбони

© Димитър Катерински



Алтернативните сладкиши, които са наистина приятни на вкус, не са кой знае колко. За любителите на млечния шоколад например едва ли може да се намери заместител, който да достави същото удоволствие, както парченце от любимия десерт. 


Но пък децата, които тепърва изграждат вкусовите си предпочитания, биха се зарадвали и на сладост, различна от голямо парче торта.


От една определена възраст нататък става все по-трудно за родителя да контролира какво точно похапва наследникът му, особено в училище, където изкушенията в лъскави опаковки са на всяка крачка. 




Разбира се, домашното образование на тема здравословно хранене е голяма сила, но за всеки случай някой и друг алтернативен сладкиш в раницата за следобедна закуска никога не е излишен. Дори може да се превърне и в повод за хвалба пред другарчетата. 


Защо пък хвалба? Ами защото всяко дете би се гордяло, че е участвало в приготвянето на десерт,  с който може да почерпи и съучениците. Въпреки че има много нетрадиционни и здравословни сладкиши, каквото и да си говорим, голяма част от тях приличат на храна за зайци или вкусово се доближават до подметка, намазана с мед и поръсена с орехи. 


Но това със сигурност не може да се каже за суровите бонбони. Те приличат на истински привлекателен десерт, имат естествена и уханна сладост, а добавката на качествено какао към тях почти достига нивата на щастие, каквито би доставил и един шоколад. Не биха ги харесали само деца, които поначало не обичат ядки, но всички останали биха им се радвали много.


Тайната на суровите бонбони, които иначе са ужасно лесни за приготвяне, се крие в кокосово масло. То обединява отделните съставки, споява ги съвършено и позволява да бъдат оформени във вида на апетитни топченца. Може да се намери вече в магазините (или да се купи през сайтове за здравословно хранене), а в краен случай да се замени със сусамово олио или зехтин.


Основата им се състои от ядки, семена и сушени плодове, като всякакви експерименти според вкуса са добре дошли. 


Две от най-съвършените комбинации обаче са бадеми със сини сливи и какао и кашу с фурми и кокос. Първите напомнят на шоколадови бонбони (е, наистина само напомнят, не очаквайте чудеса), а във вторите има сладостни екзотични нотки. По-големите деца могат да ги приготвят сами, а мама и татко да се насладят на готовата продукция заедно с тях. 


Сурови бонбони - първи вариант: две шепи сурови бадеми, една шепа сушени сини сливи без костилки, мед, кокосово масло и какао на вкус. 


Сурови бонбони - втори вариант: две шепи сурово кашу, шепа сушени фурми, агаве сироп, кокосово масло и кокосови стърготини на вкус. 


Ядките се накисват по отделно за минимум един час. Ако плодовете са много сухи, също могат да се оставят в хладка вода за кратко, докато омекнат. След това в кухненски робот се изсипват бадемите и сините сливи, добавя се 1 ч.л. кокосов масло и се мели, докато се получи гъста смес. 


Тук идва моментът на експериментите - малчуганите могат да опитат как е на вкус и да добавят мед за сладост, от какаото за шоколадов ефект или още кокосово масло, ако сместа не е достатъчно лепкава и лесна за оформяне. След като е достигната идеалната вкусова комбинация, се смила още веднъж за кратко.


С кашуто и фурмите се постъпва по същия начин, само че при тях за сладост може да се използва агаве сироп и те имат нужда от малко повече кокосово масло. 


От двете получени смеси се оформят кръгли бонбони, като бадемовите се овалват в какао, а тези от кашу  - в кокосови стърготини. Оставят се за около час да стегнат в хладилника преди похапване. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK