Мария Чомарова, психотерапевт: Разговорът с децата за секса би трябвало да е започнал още преди детската градина

Мария Чомарова на сцената на форум "Родителство" през октомври 2011 г.

© Горичка

Мария Чомарова на сцената на форум "Родителство" през октомври 2011 г.Мария Чомарова е психолог и психотерапевт и от 20 години практикува психоаналитична психотерапия с възрастни и деца. Завършила е психология в СУ" Св. Климент Охридски" и е специализирала психоаналитична психотерапия за деца в детско-юношеския департамент към клиника "Тависток", Великобритания. Срещаме се в една красива стара софийска къща, където се намира консултативният център към фондация "Асоциация Анимус", чийто директор е Мария. Повод за разговора ни е идеята сексуалното образование на децата да започва още в предучилищна възраст. Това предвижда новият проектозакон за детето, който в момента е подложен на обществено обсъждане. Идеята за ранното сексуално образование е и един от елементите в проектозакона, които провокираха съпротивата на отделни неправителствени организации.


Предучилищната възраст е подходящ момент да започне да се говори по тази тема в образователните институции, смята Мария Чомарова. Иначе според нея


в семейството разговорът би следвало да започне още по-рано
– във възрастта, в която децата започват да проявяват любопитство към половите си органи, към произхода си, към това откъде са произлезли и откъде са дошли. Още съвсем малките деца са любопитни да разберат какво има вътре в тях, какво има вътре в коремчето на мама. Особено когато в семейството се планират или се зачеват и раждат по-малки братчета и сестричета, това е абсолютно задължителна тема, обяснява психотерапевтът. А после допълва, че и без да има ново бебе, темата пак е задължителна – децата от най-ранна възраст имат чувствени преживявания, те се възбуждат, преживяват чувствени сексуални усещания и, разбира се, няма как да не забележат това. Всъщност в много семейства нещата се назовават, но в повечето не. Причината според Мария Чомарова е, че родителите се притесняват


да не би да сложат в главите на децата идеи


които не би следвало да са там. Да не би нещо да ги повредят, да ги опорочат, да ги подтикнат към някакви действия. Тези притеснения не са основателни. Децата, които ходят в ясли и детски градини, проявяват любопитство към телата си и към телата на другия пол, те знаят, че са различни, обяснява Мария. Знаят, че момиченцата имат вагина, а момченцата имат полов член. Разликата ги вълнува и те го забелязват. Ако няма пространство, където да се каже това нещо – че хората са различни и защо са различни, децата си имат някакви свои теории. Те обаче понякога са неадекватни, по-скоро те могат да причинят някаква тревога, отколкото истината, казана по подходящия начин. А той е да се говори в контекста на това, което се вижда, и това, което се случва, пояснява Мария. Сексуалното образование на децата би следвало да е част още от самото обучение на предучилищните педагози, а не да се спускат отгоре програми, за които учителите може би биха се чувствали некомфортно и неловко да говорят. Децата трябва да бъдат подготвени за секса и това трябва да стане по естествен начин, отбелязва психотерапевтът.


Не е добре темата да се съпровожда със стрес


с притеснение, да се създава усещането, че има някаква тайна, някакъв дискомфорт, защото това е едно послание, което много бързо се възприема от децата. Сексът и смъртта са много важни теми, които присъстват в живота на човека и в живота на детето. Учителите би следвало да са достатъчно добре подготвени да забелязват тези неща, когато се случват в групата, и да не ги подминават - когато се случи децата да проявят любопитство, да попитат, да коментират, тогава много естествено може да се отвори пространство за темата, смята Мария Чомарова.


Повечето родители според нея дори биха се радвали да делегират на детската градина и на училището задачата за разговорите по тази тема. Изобщо за съжаление по-голямата част от родителите твърде много залагат на училището и детската градина, казва Мария. А не би следвало да е така, защото в крайна сметка семейството би трябвало да играе най-важна роля.


Големи имена в психоанализата като Мелани Клайн, като Марта Харис и т.н. още много отдавна са наблюдавали и изследвали


връзката между способността за учене и потиснатото детско любопитство към секса.


Ако отрано се пресече естествената любознателност на детето, включително и такъв тип любопитство към произхода и тялото му, към взаимоотношенията към майката и бащата, как се получават бебетата, това може да повлияе на устрема му за придобиване на нови знания и по-нататък, обяснява Мария. Така че по-голям е рискът, ако се дава послание, че някои теми не е добре да бъдат изследвани и не са подходящи, няма смисъл, не е нужно.


Най-неподготвените за секса деца най-много могат да пострадат във възрастта на пубертета, когато по-трудно се осмислят предизвикателствата и фрустрациите, а по-лесно се отреагира. Хората, които са по-наясно и нямат такъв тип табу и забрана за тяхното любопитство, много по-контролирано и по-умерено се отнасят по тези въпроси, обяснява терапевтът.


Тази идея, че децата са като ангелчета, че се раждат табула раза, нещо, което е чисто, непорочно и ние трябва да пишем в тази празна книга, това просто не отговаря на реалността, категорична е Мария Чомарова. Хората се раждат различни, децата от самото си раждане са много различни и


имат в себе си и сексуални, и агресивни импулси, както всички хора.


При тях могат да се видят различни форми на мастурбация като начин за справяне с тъгата, особено с тъгата от раздялата с гърдата, с майката. Това е окей, успокоява Мария родителите - в крайна сметка забраната за такъв тип неща може да се изтълкува като ненужна жестокост. И като атака от страна на родителя срещу удоволствието, което изпитват децата.


Темата е свързана и с пуританската култура на българина, с това как ходи облечен вкъщи, с отношението към голотата, с ролята на бащата изобщо. В съвременното общество


ролята на бащата се променя


той става много по-ангажиран с гледането на деца, почва да сменя памперси, да къпе детето, да си играят, да общуват по един пълноценен начин. Тази ангажираност продължава и на по-късен етап – с къпане, ходене на лекар, обсъждане на здравословни проблеми и всичко това предполага едно по-естествено, по-възрастно и отговорно отношение и към тялото на детето, и към секса, твърди Мария Чомарова. При това положение не би следвало голотата да е проблем, когато зад нея не стои някакво нездраво отношение или притеснение на родителите.


Темата за секса трябва да бъде вплетена в редица други много важни теми, смята психотерапевтът и посочва пример с програми от този род, разработени на много места по света. Знам една, която много добре работи, разказва тя. Свързана е не само със сексуалното образование, но и с общуването на децата помежду им, как да разпознават емоциите като гняв, тревога, тъга – как да ги назовават и да търсят помощ, как да се извиняват, изобщо как да общуват.


Когато тези важни теми са свързани със завистта, конкуренцията, образа за себе си, образа за другия, защо съм ядосан, защо завиждам, как реагирам, какви са моите стратегии за справяне с тъга или фрустрация – тогава сексът, смъртта, отношенията между хората, отношенията между родители и деца могат да се вплетат много естествено. В цял свят


тази работа се върши от учителите


отговаря Мария на въпроса има ли подходящи специалисти за това. Учителите се квалифицират. Предучилищната възраст по думите й е много удачна за провеждането на такава програма. В група, в която е работено по този начин за взаимоотношенията между децата, рискът от злоупотреба, училищен тормоз, отпадане, е много по-малък. А осъществяването на подобна програма не е кой знае колко трудно, успокоява психотерапевтът Мария Чомарова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Превилно. От малки требе да ги извращаваме и развращаваме децата........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Много американци и не само американци възпитаваха и гледаха децата си по Спок , но со оказа че самият той не гледал децата си тъй както е препоръчвал на милиони в книгата си !!!!

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 3. 3 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Да бе. Още малко и някой ще каже, че първата дума която децата трябва да произнасят трябва да не е "мама", а "секс".

 4. 4 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  За оралния или за аналния иде реч?

  И, да ма прощавате, "пуританска култура" може да е имало през 1892 или 1945-та, но да се говори за "пуританската култура на българина" през 2012 е като да се говори за традициите на българското земеделие.

  Митове и легенди.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 5 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Да бе. Още малко и някой ще каже, че първата дума, която трябва да произнасят децата не е "мама", а "секс".

 6. 6 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Въпреки, че секс значи пол, по-правилно би било да се каже половото образование на децата , не сексуалното. И половото образование трябва да започне наистина отрано. Но отдавана п освета(и у нас)по секс се разбира правенето на секс. А за такова образование им е малко рано на децата в детската градина. Гледал съм детски книжки(за 4-5 годишни) в които се обяснява как пениса се поставя във вагината и от него излиза семенце(нещо подобно беше описано). Ами сори, ама толкова подробно няма да обясня на 5 годишното си дете как точно се правят деца. И тук не ставая дума за срам, страх, консерватизъм или прочие. Просто това бих го обяснил по-късно, както и работата на ДВГ например.
  Но е абсолютно необходимо отрано да се обясни на децата какво е тялото, какво си имат те, каква е разликата между момченца и момиченца, как децата се раждат(а не се носят от щъркели )

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  [quote#1:"ARRI"]От малки требе да ги извращаваме и развращаваме децата........ [/quote]

  Типично... секс = разврат???
  Давай да се табуизира по този случай.
  А жената го казва просто и ясно "Сексът и смъртта са много важни теми, които присъстват в живота на човек и в живота на детето".

  Ако искат хората децата им да растнат уравновесени то е добре да ги "осветлят" по тези важни теми по адекватен начин, съобразен с тяхното виждане на света.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на a26
  a26
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "полов член" ... а "неполов" в тоя контекст има ли

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Права е жената, първо, колкото са по-малки децата толкова по-естествено приемат нещата и второ, на тази възраст те имат безгранично доверие в родителя, той за тях е нещо като Господ - каквото има каже, това е самата истина.

  Така че опасенията ви за развращаване са неоснователни или по-точно всичко зависи от родителя.

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Като прочетеш две последователни изречения от материала, и те заболява главата ... камо ли да си извадиш "поука"
  Деца с програми надали се гледат ... родителите могат да предадат на детето си това, което /и както/ носят в себе си ...
  Що пари се усвоиха по всякакви програми, без да постигнат нищо особено ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Ааа , ето къде ми била грешката ! Вместо да му давам на сина ми камиончета и мечета , съм трябвало да му тикна надуваема кукла и наръчник "Строга господарка" .


 15. 15 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#12:"ARRI"]деца освен на фотос не е виждала, ама ръси тъпотии. [/quote]

  Тя е експерт, знае теорията и нема нужда да вижда деца, за да те научи как се гледат.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 16. 16 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  абсолютно от малки трябва да им се казва всичко и изобщо не е необходимо да има специални разговори, а да е част от ежедневните, т.е. по никакъв начин темата да не се смята за някаква забранена или специална, както са възпитавани сума ти идиоти навремето та като чуят секс и продължават да се смущават/възмущават

  twitter.com/voxybg
 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#15] от "jubal harshaw":

  От тия "експерти", дето не бих си да си играл на "чичо доктор" с тях

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело

  Баси и са трябва да съм задръстен и назадничев, че не си говоря с деца в предучилишна възраст секс? Какви времена...

 19. 19 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 521 Неутрално

  факт е, че неговоренето по дадени теми, не премахва нуждата от тяхното обсъждане.

  Но, за всяко нещо си има време. Тъпо е да се отклонява нормалното развитие на детето с теми, които не го вълнуват и не биха го развили в посоки, които са на емоционалното и психическо моментно равнище.

 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Статията всъщност е добра и необходима. Тонът е спокоен, а акцентът да не абдикираме от отговорностите си на родители, прехвърляйки ги на детската градина, училище (дори и частни, защото много родители смятат, че таксата включва всичко) е точно в целта. От мен поздравления за г-жа Чомарова.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 470 Неутрално

  колкото по - късно се сексират децата толкова по - добре, според мен основен грях е, че децата са деца твърде кратко и за това са виновни родителите - момиченца на по 5 години биват обличани като тийнеджърки , щото е "готино", "сладко". моченца на същата възраст псуват като каруцари. отвратителна история.

  едва ли има нещо по-лошо от псевдо либералното възпитание.

  p.s. защо почти всички психложки са с немити коси и/или лоши зъби ?

 22. 22 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Това е особено важно спрямо слабообразованите и малцинствата.
  Важно е да има сдържаност и добро обучение на образоващите.
  И както отбелязаха - не става въпрос за сексуално обучение, защото в България със "секс" се правят съвсем преки асоциации със сексуалния акт, по-скоро е "полово" образование...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 23. 23 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Весело

  При тях могат да се видят различни форми на мастурбация като начин за справяне с тъгата, особено с тъгата от раздялата с гърдата, с майката.

  Виж, върху това не се бях замислял... интересно

 24. 24 Профил на k
  k
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Възпитанието на децата е изключителна територия на семейството!

  Намесата на всякакви институции винаги има катастрофални последици! Кога, какво и как ще обясня на децата ми решаваме единствено ние - родителите!

 25. 25 Профил на k
  k
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Малък екперимент:

  Колко от коментиращите имат деца?

  + : да
  - : не

 26. 26 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 419 Неутрално

  само не ми стана ясно кой напраскал толкова минуси под коментарите, мнозинството от които не подкрепят изцяло госпоДжата.
  Самата госпоДжа има ли деца, че доста е младолика, поне на снимката, щото ако няма, има една хубава българска приказка: "От зелена тиква семе не взимам".

 27. 27 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Весело

  Вече не знам какво да правя с децата си!
  Онзи ден държавата каза, че трябва да се учат на военно, по онзи ден - на вероучение, а днес за секса и всички искат да ги облъчат още преди да са проходили...

 28. 28 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  [quote#15:"jubal harshaw"]Тя е експерт, знае теорията и нема нужда да вижда деца, за да те научи как се гледат. [/quote]


  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 29 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#20:"etty1"]Статията всъщност е добра и необходима. [/quote]

  Статията е псевдонаучна тъпня, която изобилства с некви измислени нео-фройдизми.

  "децата от най-ранна възраст имат чувствени преживявания, те се възбуждат, преживяват чувствени сексуални усещания и, разбира се, няма как да не забележат това."

  Некой от феновете на тая от снимката може ли да обясни какво е това сексуално възбуждане у бебетата, което уж е наблюдавано от псевдопсихоложката на картинката?

  Понеже Google Scholar не дава нищо по темата.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 30. 30 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мда, чувала съм за такива програми за отношението към секса и смъртта. Олдъс Хъксли ги описва добре в "Прекрасния нов свят". Неофройдизъм в действие, с други думи.
  Ясно е, че табуирането на определени теми после поражда проблеми, но фиксирането в тях поражда същия тип проблеми. Това обаче дори не е загатнато тук.

 31. 31 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#4] от "jubal harshaw":

  ++++++++++++++

 32. 32 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Това е окей", тая фраза е много показателна с какъв тип литература се е зомбирала.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 33. 33 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Мария Чомарова, психотерапевт: Разговорът с децата за секса би трябвало да е започнал още преди детската градина

  Да, бе, да! А в първи клас вече трябва да имат и сексуален опит, нали! Тия психолози съвсем ще ви объркат децата.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 34. 34 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  мен на секс ме научи учителката ми по история
  като бях на 14... беше наистина много секси

 35. 35 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "пуританската култура на българина" - факт е че всички попфолк песни са сексуални закачки, ама задяките на Райна/Коце или някакви други двойки (Елена ли имаше... не ги следя) в бай-брадъра бяха заклемени като падение, ужас, разврат...
  А пък колкото по-рано свикне едно дете с обръжаващия свят - толкова по-естествено е за него това.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Хората разчитат на улицата да им възпита децата и то като станат на 18, понеже за секс не се говори у дома. Личи си и по коментарите. Българите много рано си свалиха потурите, определено им ходят и през 2012.

 38. 38 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Поредните нонсенси.
  Плода на трагичното състояние на Бг педиатрия днес.

 39. 39 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Мързи ме да бъда по-витиеват и затуй ще ви го кажа просто. Жената трябва да е загадка за юношата и младия мъж, а не просто една вагина от учебника по биология. Иначе никаква любов не е възможна.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 40. 40 Профил на Датско червено говедо
  Датско червено говедо
  Рейтинг: 418 Весело

  Ето един поглед към решаването на този назрял проблем

  http://www.southparkstudios.com/full-episodes/s05e07-proper-condom-use

  Мууу...
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#37] от "5149mich":

  Не прави обобщения от личния си опит - не всички деца ги възпитава улицата.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 43. 43 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Искат да станем кат скандинавците-е,нето го имат кат кихането!

  Къде е тайнството?

 44. 44 Профил на juno
  juno
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много ми е интересно хората, които коментират че психотерапвта няма деца и затова по-добре да не дава акъл, дали имат деца, а? Как ги възпитават? Възпитанието не е да заведеш детето на детска градина или училище през деня а в останалото време да го надзираваш като затворник. С децата трябва да се водят най-откровени разговори. Без лъжи и увъртяния. И когато родителя каже нещо, то остава в душата на детето задълго.

 45. 45 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Любопитно

  учителят или учителката по сексология трябва да е впечатляващ
  за да бъде възприето учението им правилно колкото по бързо се научат толкова възможноста за нежелани грешки е по малка.
  другото е че в света има ред полови заболявания които все още не се лекуват и със свободата на пътуване се увеличава и шанса да бъдат заразени много още млади от тях.
  учението е правиолно и трябва да започне след 5-6 клас когато децата започват да правят разлика в чувствата си.

 46. 46 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#21] от "leko_uchuden":

  Послеписът е груб, не Ви подхожда, а е пресилено и основано на лични наблюдения.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 47. 47 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#10] от "luda_krava":

  колкото по-малки научават, толкова от по-малки се ****ават, тази иска да внесе цигански традиции в българското образование, ъъъ сексуално си звучи по-добре от полово, какво значи полово, може да значи образование на особеностите на собствения пол, примерно

 48. 48 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Неутрално
 49. 49 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 433 Весело

  [quote#15:"jubal harshaw"]Тя е експерт, знае теорията и нема нужда да вижда деца, за да те научи как се гледат.[/quote]
  От опит знам, че при гледането на деца практиката със собствените е много важна.
  А колкото за теориите, не помня кой беше казал, че не е необходимо да отделяме прекалено много време да възпитаваме децата, защото те в крайна сметка ще заприличат на родителите си.

 50. 50 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#19] от "keipax":

  да, обикновено като говориш с децата за секс и научаваш нещо ново, тази може да ходи да се гръмне някъде

 51. 51 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Любопитно

  те сега гледат кво ли не от интернет и от нощните канали, тази не знам на кого какво е тръгнала да разяснява, но явно не е общувала много с деца, щото те иначе сами дофтасват и почват да ти говорят някакви неща, дето ти не си ги и чувал даже

 52. 52 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Повод за разговора ни е идеята сексуалното образование на децата да започва още в предучилищна възраст. Това предвижда новият проектозакон за детето, който в момента е подложен на обществено обсъждане.
  ---
  психопатска история

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#46] от "etty1":

  така е но понякога заядливостта ми е по - силна от мен !

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#23] от "lol":

  понякога някои психоаналитици могат да се проявяват като най-големите кукута с безумните си истории

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Любопитно

  кадър на СУ, още нещо, с което да се похвалят

 59. 59 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "lol":

  Е, това е пуританското, за което се говори. Да се говори за секса не значи да извадиш една кама сутра и да обясняваш на 5 годишното си дете как се прави секс. Въпроса е да не се създават теми табу и да има едно доверие между деца и родители по тези въпроси още от малки. Не, когато момченцето ти е на плажа и гледа до него момиченце и те пита "защо аз си имам нещо, пък тя си няма нищо" ти да му отговориш - малък си или някаква такава тъпотия, а с 2-3 прости думи да му кажеш, че са различни, без да се впускаш в излишни обяснения. Факт, че обществата, в които най-малко се говори за секса всъщност са тези с най-много извращения, най-много сексуални посегателства над малки деца и най-много нежелани бременности и подобни, просто защото децата са били неосведомени за тези неща.

 60. 60 Профил на Rossi Marinova
  Rossi Marinova
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#29] от "jubal harshaw":

  Ами, аз мога да ти обясня. Имам син и първата му ерекция, която забелязах беше 3 дни след като ни изписаха от родилното. Поинтересувах се и се оказа, че пенисът еректира дори в корема на майката през последните месеци от бременността. А що се отнася до мастурбацията, той мастурбира от 5 годишна възраст (поне тогава забелязах за пръв път). Обясних му, че няма лошо в това, но че е хубаво да го прави насаме в стаята си, а не в детската градина например.

  Та, да, от опита ми на майка, изхождам, че в статията пише много верни неща. И да, той вече е почти на 7 и ние говорим по въпросите за секса и зачатието. Не защото съм "псевдолиберална майка", а защото прецених, че развитието му - физическо и психическо, го изисква.

  "The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it." TP
 61. 61 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#60] от "Rossi Marinova":
  нещо напълно нормално!!!
  има го и при момичетата

 62. 62 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#59:"ugi"] а с 2-3 прости думи да му кажеш, че са различни, без да се впускаш в излишни обяснения[/quote]

  Това няма нищо общо с разговори за "секс" в контекста, в който тая дума се използва в статията.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 63. 63 Профил на Mavi
  Mavi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Така е. Още от малко детето трябва да знае за секса. Мъжът ще сменя памперси а жената няма да иска да ражда второ дете да не й се развали фигурата пък и нали трябва да си гледа кариерата.
  Детето ще порасне ще стане на 9 или 10 години и ще знае всичко за секса. Ще гледа сериали от типа на "South Park" ще слуша рок и метъл. Младото момиче ще се прибира късно вечерта или пък изобщо няма да се прибира. В ежедневниците всекидневно ще срещаме новини от рода на:
  "Труп на момиче бе открито в парка. Първо е било изнасилено а после убито. Открити са следи от наркотици в кръвта"....и подобни.
  Те толкова информираха децата за секс, че новото поколение започна да се развращава и навсякъде се напълни с хомосексуалисти и други.

  Не спори с невежия а бъди тих като книга - Мевляна
 64. 64 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Просто трябва да се поддържа баланс. Нито да се преекспонира темата, така че детето да си мисли, че цял живот само секс ще прави, нито така да се възпита, че да не може да заговори жена.

  А медиите могат да спрат идиотските си забрани за секс филми за 18 години. Те на 18 вече играят в тях, тия идиоти им ги забраняват... Но за сметка на това нема проблеми на 15 да гледат изкормени и обезглавени. Идиотщина.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 65. 65 Профил на Rossi Marinova
  Rossi Marinova
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#61] от "swich2green":
  Сигурна съм, че и при момичетата е така. Просто момчешкият пример е, как да кажа, "по-очевиден". В крайна сметка това е физиология и не бива да се потиска, а да се обяснява и да се остави поле за себеопознаване на детето.

  "The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it." TP
 66. 66 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#63] от "Mavi":

  Всъщност е точно обратното. Сексът продължава да е нещо тайнствено, примамливо и много продаваемо. Неслучайно чалгаджийките изглеждат като надуваеми кукли.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 67. 67 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  а когато бях 15годишен си поисках от учителката по руски(тя беше рускиня),но тя ми отказа и това ме накара да намразя руския...
  моите съученици се хвалеха че са имали орал секс с нея това беше времето когато се обръщахме "към учителя с "любов"
  и ги наричахме другарю и другарко...
  и беше сладко.

 68. 68 Профил на Rossi Marinova
  Rossi Marinova
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#67] от "swich2green":

  Е, добре, това вече е малко прекалено, признавам... )))

  "The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it." TP
 69. 69 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Никакво подробно образование и обяснение не намирам за необходимо. Само най- основните неща. Така или иначе реалността няма нищо общо с обясненията. Свирепата тръпка на откривателството не следва да се опошлява с клишета и метафори. Оставете малките да си преживеят своето и не ги ограбвайте отрано със заучени комбинации. Само ги научете да не се нараняват.

 70. 70 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1017 Любопитно

  Не са ме възпитавали сексуално нито в къщи,нито в училище.Сексуалното ми образование започна късно- чак на седем годишна възраст,когато започнах с теоритична подготовка,слушайки разкази на батковци.Ходил съм и да наблюдавам на живо процеса,срит из храстите в Ловния Парк,където разни чичковци се сношаваха полово с чужди лелки.Виждал съм предимно вагинален и орален секс и само 2-3 пъти анален.
  Практическите ми занимания започнаха чак в седми клас,като първият ми опит бе в храстите на лятната къпалня "Мария Луиза"(тогава "Република",в Борисовата градина(тогава "Парк на свободата".Благодарение на богатия ми теоретичен опит,актът протече добре,в това сигурно има заслуга и партньорката ми,която бе поне с десетина години по-голяма.
  Наистина,късно започнах да се образовам сексуално,но не смятам,че процеса е завършил.И днес не изпускам и най-малката възможност да общувам полово с всяка женска,с цел повишение сексуалната ми култура.Знам,че никой мъж не може да прекара всичките жени на света,но поне може да опита.

 71. 71 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#65] от "Rossi Marinova":
  дъщеря ми като може би на 1+ година
  ми направи това впечатление возейки я в
  бебешката седалка на колата с която всяко бебе в америка трябва да се вози. седалката има в средата колан които минава между двата крака и тя го използва да се търка в него.
  някои път го правеше и в децката количка и жена ми се чувстваше засрамена по улицата,супермаркета или където и да е защото самото дете изживяваше нещо необикновено изписано на лицето му което аз стигнах до заключение че е мастурбейшън.
  аз като дете си спомням че обичах да се катеря по дърветата ...
  и не спирах а баба ми все викаше по мен но като ми беше приятно и незабравимо - после го свързах със реалния секс.
  но мисля за последното трябва да се говори някъде в 5-6 клас така както възнамеряват да правят вамерика.
  българия е малка страна да си позволява изледвания и в тази област след като вече има страни като америка и германия които са по напреднали в това и в които се работи от столетия в тази област. просто вземайте техния опит и няма да сгрешите.

 72. 72 Профил на Rossi Marinova
  Rossi Marinova
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#71] от "swich2green":

  Дъщеря ти няма да те попита как се появяват бебетата чак в 5-6 клас, повярвай ми... Това става точно в периода "защо", който при всички деца е различен, но е някъде между 4 и 7 годишна възраст. Между другото, в същия този период синът ми ме попита и за смъртта, точно както го описва авторката. В крайна сметка е нормално: появата на живот и смъртта са част от една и съща тема. Сега вече сме в малко по-философска фаза и се задават въпроси за религия например, които са доста по-сложни за обяснение...


  "The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it." TP
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#68] от "Rossi Marinova":
  поисках си понеже те бяха приятелки
  и млади учителки а рускинята беше разведена...
  но не ме "огря"

 75. 75 Профил на Mavi
  Mavi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#67] от "swich2green":

  Аз бях влюбен в учителката ми по рисуване. Освен, че имах чувства към нея изпитвах и сексуално влечение но не съм се разкрил. Аз бях един пъпчив тинейджър а тя беше много красива. Имаше много красиво лице, стройни дълги крака а парфюмът й беше страхотен.

  Не спори с невежия а бъди тих като книга - Мевляна
 76. 76 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Господи
  [quote#11:"deepdp"]Що пари се усвоиха по всякакви програми, без да постигнат нищо особено ... [/quote]

  Господине, как да не е постигнато нищо особено, от такива програми сме в перманентна икономическа криза, защото се наливат пари в глупости, в природата сексът се осъществява и то перфектно, без да е провеждано сексуално възпитание, децата днес са много повече в час по тази тема от възрастните.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 77. 77 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тази г-жа да не е поредната рускиня, която се е заела да ограмотява българите. Скоро и по Слави ще я дават!!!

 78. 78 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#75] от "Mavi":
  напълно разбираемо особенно на тази възраст
  това е първото чувство наречено любов което се изпитва другото
  секс е като допълнение
  (после години след това ми е ставало смешно като си го спомня и съм си казвал колко съм бил наивен)
  използвах темата да се върна в миналото и спомените от българия
  трябва да изчезвам тук е утро

 79. 79 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Весело

  [quote#67:"swich2green"]моите съученици се хвалеха че са имали орал секс с нея [/quote]

  Господине, те мъжете най-много се хвалят с фантазиите си.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 80. 80 Профил на Fergurina
  Fergurina
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Психотерапевтът има нужда от психиатър...

  "Никому не можех да предложа нищо повече от собствения си хаос."
 81. 81 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Аз пък просто заявих на учителката ,че няма нужда от повече ФОКУСИРАНЕ върху сексуалното му образование.Подкараха децата от 5 годишни с филмчета ,за да им обесняват какво е „пенис“ и „ вагина“.Веднага след това ,аз му купих атлас на човешкото тяло и понеже малкият е любознателен ,за нула време го изучи .И аз ,сътветно реших ,че еднакво време трябва да отделя за всяка една система -колкото за репродуктивната толкова и за кръвоностната ,толкова и за дихателната...В крайна сметка ,децата първо трябва да се научат на РЕСПЕКТ срямо човешкото тяло и чак после -как точно се прави секс.

 82. 82 Профил на christofor
  christofor
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Рефренът за закостенялото патриархарлно общество и пуританския морал на българина е любим на някои психолози. По някаква причина се правят на глухи за многобройните (не знам дали са точно народни) мръсни песни, от които «Шест кокошки» е ней-бледият пример. По разкази на прабаба ми, която е родена в току в началото на века, всички са спали на едно голямо общо легло, двама възрастни и петима сополанковци. Мисля, че от най-ранна възраст са разбирали как и откъде идват децата

 83. 83 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  В един по-добър свят, теориите на Фройд щяха да са забравени, тъй като хората щяха да осъзнават абсурдността им.

  В днешно време децата трябва да се гледат в някоя пещера, за да не започнат да виждат секс от малки. Невъзможно е да не попитат родителите си - всички медии около тях са наситени със секс.

  Според мен даже има прекалено много секс от много ранна възраст. Най-добре е децата да се оставят сами да се заинтересуват от половите различия, когато им дойде времето - примерно от 11-12 нагоре, като започнат половите хормони да действат и да предизвикат появата на вторични полови белези.

  Добре известно ми е, че според психоанализата колкото по-отрано и колкото повече е най-добре, но реално - психоанализата е един безполезен инструмент, създаден за да прокарва определен вид социални идеи, не за да лекува психични проблеми.

 84. 84 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Имайки предвид ,че от доста време се практикува сексуалното възпитание в Англия ,явлението което се наблюдава е -много невръстни млади майки.Децата просто са любопитни да приложат наученото на практика.

  Драмата с най-младия “татко” на Острова се оказа пълна
  Николай Атанасов - 19 Май 2009
  ДНК-анализ доказа, че Алфи Патън (13) не е баща на бебето на Шантел Стедман (15), която спяла с още 6 момчета
  Алфи, Шантел и малката Мейси.
  Алфи, Шантел и малката Мейси.
  Щастливите дни за Алфи и Шантел свършиха.
  Истинският татко, Тайлър Баркър.
  Оказа се, че 13-годишното момче Алфи Патън (Alfie Patten), който изглежда на не повече от 8 години, в крайна сметка не е най-младият татко във Великобритания, след като ДНК-тест доказа, че момиченцето Мейси, родено в началото на годината от 15-годишната му приятелка Шантел Стедман (Chantelle Stedman) не е негова дъщеря, съобщи британският таблоид The Sun. Вместо него, бащиството се пада на друг ученик, Тайлър Баркър (Tyler Barker), който тогава бил на 14 години, допълва The Daily Mail.

  На 4 февруари т. г. британските медии съобщиха скандалната история на децата-родители Алфи и Шантел. Тогава невръстните майка и татко обявиха, че ще напуснат училище, колкото се може по-скоро, за да създадат семейство, да си намерят работа и да осигурят на малката Мейси нормално детство.
  Алфи бе убеден, че той е бащата на бебето, тъй като Шантел му казала, че е девствена, преди да го срещне и няма никой друг. Родителите на децата също ги подкрепиха и обявиха, че ще помагат със всичко за отглеждането на Мейси.
  Дни след публикуването на историята обаче, със своя версия за случилото се появи малкият Тайлър, който обяви, че той и още поне 5 други момчета са спали със Шантел по същото време. Момчето допълни, че редовно е оставало да спи в стаята на момичето в дома й в Ийстборн, Източен Съсекс (Eastbourne, East Sussex) със знанието на майка й.
  Останалите 5 тийнейджъри също потвърдиха, че са преминали през леглото на Шантел през същия период, като някои от тях заявиха, че са правили секс с нея повече от 4 пъти.
  Най-младият татко Алфи отхвърли твърденията, заявавйки че единственият интимен партньор на Шантел, с която били заедно от 2 години, и се появяваше навсякъде със суетшърт с надписа: “I’m the Daddy!”.
  След появата на останалите кандидат-такковци обаче, британскитесоциални служби и Върховния съд в Лондон постановиха ДНК-тест на Алфи, Тейлър и останалите момчета през март.
  След първоначалното избухване на скандала съдът забрани на медиите да публикуват повече каквато и да е информация за Алфи, Шантел и малката Мейси, но Областният съвет на Източен Есекс не успя да забрани по съдебен път вестниците да отразят резултатите от назначения ДНК-тест.
  В заключенията по делото се посочва, че след скандалните разкрития Шантел изпаднала в стрес, след като четирима непознати я нарекли “к***а”. Тийнейджърката “плачела много всеки ден” и се страхувала, че този етикет ще й остане лепнат завинаги. Майка й, 38-годишната Пени, продължава да я защитава, твърдейки че дъщеря й наистина била девствена, когато срещнала Алфи.
  Още през февруари, 44-годишният Крис Айрлънд (Chris Ireland), бащата на Тайлър, заяви, че Шантел съблазнила сина му, докато бил пиян, а малкият избухнал в сълзи, първият път, когато осъзнал, че може да е баща на бебето. След резултатите от теста обаче, бил решен да се грижи за дъщеря си.
  Самият Тайлър разказва, че изгубил девствеността си по време на “секса за една нощ” със шантел миналия май, след купон с пиене в дома й. “Не ползвах предпазни средства, но Шантел ми каза, че ще вземе хапче на следващата сутрин. Смятах, че тя ще се погрижи за всичко. Майка й знаеше, че ще спя с нея”, разказва момчето, което допълва, че на другата сутрин майката дори попитала: “Хубаво ли прекара тази нощ?”. Тайлър посочва, че не повторил преживяването със Шантел, след като разбрал, че момчетата редовно минават през леглото й и той станал обект на подигравки от съучениците си.
  Алфи пък останал “крайно шокиран и разстроен” от резултатите
  След скандала, Шантел, бебето, родителите й и 5-тте й братя и сестри се изнизали тихомълком и посреднощ от дома си в Ийстборн, разказват съседи.
  Алфи и 43-годишната му майка Никола вече живеят в Хейлшам (Hailsham), като момчето продължава да поддържа контакт с Шантел по телефона.
  Драматичната история подхрани обществената и законодателна кампания за по-добро сексуално обучение на учениците във Великобритания, която е на първо място по ранни тийнейджърски бременности сред държавите в Западна Европа.

 85. 85 Профил на alexps
  alexps
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много от психолозите определено са залитнали и са загубени в теории.Мога да кажа от личен опит,че много от тях са просто психари.Границата е много тънка и е трудно човек да ги различи защото се подвежда по това че имат кабинети или са учили в чужбина, някои от тях като горната госпожа са и директори към консултативни центрове,фондации,работят към общини,неправителствени организации.Те просто са изгубени в теорията на френските и други психоаналитици.Да възпитават така техните деца.Ако самите те имат неизживяни сексуални фантазии в ранната си детска възраст и искат да си го компенсират чрез децата-може, но с техните собствени.Ако пък те са незадоволени знам ,че експериментират.Тази тяхна лудост трябва да изригне като вулкан и да се насочи на някъде,а това е собственият им сексуален живот.Така,че там да наблягат и после да пишат трудове и дават предложения. Психотерапевтите са "пунта мара" и всичко зависи от това податливи ли сте на манипулация и какъв ви е "случаят".Мнозинствот от тях имат огромни личностни и семейни проблеми които крият и компенсират с кариера и то именно в тази област за да си обяснят сами на себе дефицити които имат.Това залитане ражда подобни "нетрадиционни неща"/в повечето случай нетрадиционно=леко психично отклонение което трудно се доказва, но е видно за останалите/ като горните.Това за което госпожата горе говори е теория и възгледи, както има и теория и възгледи в ИКОНОМИКАТА, но при сблъсъка с реалността нещата както всички виждаме са различни.Така ,че а полека с сексуалното възпитание в предучилищна възраст.

 86. 86 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Любопитно

  четейки горните коментари на някои
  мисля че българия все още е далече
  да възприеме за какво става въобще въпрос
  камо ли да обърне внимание на подобно възпитание
  иначе нашенците и нашенките са много "отворени "на запад в секса и затова допълнително образование и възпитание не им трябва след като заработват добре.

 87. 87 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#79] от "Мерилин":
  не, това са просто незабравими спомени от българия...
  имам още много такива... но като стане повод за тях ще ти ви разкажа
  а за хвалени бих могъл да се похваля по друг начин и не така
  ...но след като не ме познавате редно е да си мислите каквото желаете

 88. 88 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#86] от "swich2green":

  Ако не беше трагично, щеше да е смешно! Не зная как тук повечето не разбраха, че става въпрос за половото възпитание при децата, което дава примери за подражание и отговори на въпроси "От къде съм дошъл/-ла?"/ "От къде идват бебетата?", "Кой съм? Какъв съм?", "Какво е мъж, мъжко поведение?", "Какво е жена, женско поведение?", "Какво правят пчеличките, кученцата, кончетата, зайчетата?", "Какво правят мама и тати в спалнята?", "Защо сме различни?". И ако родителите се спотайват и не отговарят или отговарят с притеснение на подобни въпроси, то детето започва да си мисли, че има забранени теми табута. И започва да търси и получава отговори от неподходящ източник и/или по неподходящо време за възрастта му (напр. от порносписания, порномедии). Навън, от възрастни, което често не е никак безопасно, ако възрастните са с престъпно, развратно или педофилско поведение или манипулативно, ако възрастните са напр. мисионери от някоя секта "Свидетелите на Йехова", проповядваи многоженството. Често възрастните, дори и свободно да отговарят на тези детски въпроси, налагат манипулативно мнението си за норми напр. "Тези двамата, които се целуват, са педе.... Това е ненормално!" Какво друго да кажа освен пуританите да си направят консултации при д-р Бостанджиев: http://bostandjiev.eu/

  Ето една негова статия за детската сексуалност:

  http://www.chudesa.net/p2065/

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 89. 89 Профил на denislav
  denislav
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Също искате и хората да могат свободно да се разхождат голи по улиците, да правят секс в кафенетата, децата да започват сексуален живот 12-годишни, да го няма вълнението от собствените открития за противоположния пол у подрастващите и така нататък. Недейте да приемате за чиста монета всичко "ново" и "прогресивно"! Целите им са не да изчистят несъвършенствата в човешката природа (това става спонтанно), а да я променят из основи. Обект на пропаганда, разбира се, са масите, масовият човек тръгва след всяка идея без да я подложи на съмнение и собствена оценка.

 90. 90 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#82] от "christofor":
  понего време и в такива условия сигурно са ползвали позиция ''спун"/ лъжица...
  ...все още популярна всред някои, но най вече на
  презокеанските полети до европа.

 91. 91 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#70] от "sabbath":

  наистина какво нещо беше...
  вървиш из парка и чуваш нещо мърда в храстите
  почваш да си мисли какво ли не от страх...
  веднъж ми се стори,
  че това бяха
  диви глигани
  а то какво било

 92. 92 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#72] от "Rossi Marinova":
  Taka e. Първите въпроси за бебетата идват към 4-5 години. Естествено, че трябва да се отговори на децата на достъпно ниво. Например със зрънцето, което таткото посажда в майката. По-късно обяснението се допълва според възрастта и интереса на децата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 93. 93 Профил на denislav
  denislav
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#60:"Rossi Marinova"]Ами, аз мога да ти обясня. Имам син и първата му ерекция, която забелязах беше 3 дни след като ни изписаха от родилното. Поинтересувах се и се оказа, че пенисът еректира дори в корема на майката през последните месеци от бременността. А що се отнася до мастурбацията, той мастурбира от 5 годишна възраст (поне тогава забелязах за пръв път). Обясних му, че няма лошо в това, но че е хубаво да го прави насаме в стаята си, а не в детската градина например. [/quote]

  Вземете най-добре да заведете детето си на лекар. После и вие посетете някой психиатър (но не от кръга на Мария Чомарова).

  Или аз да се притеснявам, че съм бавноразвиващ се, защото съм започнал да мастурбирам на 10 години? Както и всичките ме познати, с които сме говорили за това.
  А сексуален живот кога мислите, че е нормално да се започва? Да знам дали и там не съм закъснял...

 94. 94 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Весело

  До коментар [#85] от "alexps":

  Психолог е различно от психиатър, а психолозите, които прелитат от вестник в телевизия и от телевизия в радио са на нивото на съответните врачки лансирани от същите медии и заслужават същото внимание.
  Всеки си преценява сам.

 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4104 Неутрално

  До коментар [#82] от "christofor":

  Двама възастни и пет деца на общо легло. Пак добре - я представете си да има и някой свекър и свекърва и някой девер или зълва, пък девера да е женен и да се събират зиме за по-топличко всички в една соба да спят! А по двора ходят всякакви добитъци, които определено не са запознати с пуританската етика.
  Или препълнените квартири в градовете по време на строителството на социализма. Я прочетете автобиографията на Георги Калоянчев. Няколко брачни двойки с деца в една стая или дори спящи на едно легло са били толкова разпространени сред българите тогава, колкото днес са в циганските гета.

 96. 96 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  За и против сурогатното майчинство:
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-30&article=397788

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 97. 97 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Правилно е децата от малки да са наясно с някои неща.Например моята дъщеря от 4 годишна знае как е утроено тялото на едно момиче и тялото на момчетата и всичко това им го обясняват в училище.

 98. 98 Профил на email
  email
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Темата е сериозна, а като гледам коментарите българинът отново се проявява с най-лошите си качества и назадничавост. Естествено, че децата трябва в най-ранна възраст да бъдат запознавани с темата за произхода им... тук не става въпрос за секс въпреки, че и той трябва да бъде споменат задължително. За тази тема няма възраст която да е твърде ранна. Колкото по-рано, толкова по-добре. Казвам го от личен опит. Това, че детето все още няма да може да разбира и да не може да осмисли и осъзнае определени неща не трябва да ви спира и не трябва да има притеснение, а дори напротив. Важното е тези неща да присъстват подсъзнателно, те си стоят там и се анализират и сравняват и пъзела се нарежда от само себе си своевременно с осъзнаването на всички неща от живота по време на подрастването. С времето нещата ще бъдат осъзнавани постепенно тогава когато е дошъл момента, а той повярвайте ми няма как да бъде преценен от вас... вие не може да бъдете нито съзнанието на вашето дете, нито неговото подсъзнание и тогава когато вие прецените, че е време да обяснявате нещо най-вероятно вече ще е късно за вашите намерения! Точно в такива случаи се получават деформации в детската психика (а това се вижда в обществото ни и тук във форума) защото информацията не е била навременна и достоверна, получава се недобре сглобен пъзел на живота с дупки или закъпени места защото пъзелът е сглобяван с наличната и попаднала от тук и там оскъдна и изкривена информация. Говорете с вашето дете сериозно и като с възрастен за сериозните теми и то от най-ранна детска възраст това е единствения правилен начин за правилно моделиране на здрава и уравновесена психика. Дори и личният ви пример би бил още по-добър, но като гледам коментарите то по-скоро ще изпаднете в нервна криза като споменавам това. Въпреки, че навремето е имало и личен пример... нали не мислите, че децата са спяли в друга стая като сега та родителите им на спокойствие да се любят? Мигар се е раждало по болници като сега? Ами животните в обора как се правят и как се появяват нали са гледали? И колко деформирани и осакатени са били децата от това бе джанъм? Смятате ли, че едно дете би могло да пострада психически, ако присъства на раждането на своето братче или сестриче? Ами по мои наблюдения не, ако е било овреме запознато и образовано за материята даже като гледам им е любопитно какво става и се радват на новото си братче или сестриче (говоря за модерното на запад контролирано раждане в домашни условия).
  Проблемът всъщност е, че твърде много за кратко време се отдалечихме от естествените неща в живота от там се изкривихме и деформирахме като човеци и като нация и като цивилизация... на зле вървим. Краят на света е обявен за петък... лошото е, че в събота ще гледаме "Отечествен фронт", което ще рече, че човечеството ще продължава да се плъзга надолу по наклонената плоскост... а ми се щеше всичко да свърши!

 99. 99 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Хората са създадени за любов, а предметите – за използване. Цялото зло в света идва от това, че хората обичат предметите, а използват другите хора (Михаел Дорфман).

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 100. 100 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#84] от "Irina":
  Баш тоя район - Съсекс е известен с най-големите развратници, хехе

  malart.blog.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK