Шамарите могат да нанесат дългосрочна вреда, сочи канадско изследване

Карикатурата на Иван Кутузов е архивна. Публикувана е<a href="http://www.dnevnik.bg/analizi/2006/11/27/296607_detskoto_nasilie_kato_simulakrum/" target="_blank"> за първи път на 27 ноември 2006г.</a>

© Иван Кутузов

Карикатурата на Иван Кутузов е архивна. Публикувана е за първи път на 27 ноември 2006г.Шамарите могат да нанесат дългосрочна вреда и дори да намалят коефициента на интелигентност на децата, пише "Ройтерс", като се позовава на резултати от ново канадско изследване. То се опитва да пренесе етичния дебат за физическото наказание в медицинската сфера.


Изследването, публикувано тази седмица в Журнала на Канадската медицинска асоциация, обобщава заключенията на множество научни публикации по темата през последните 20 години. Според авторите медицинските факти в тази област се пренебрегват в полза на схващането, че родителите трябва да имат право да решават как да възпитават децата си.


Днес шамарите със сигурност не са толкова разпространени, колкото преди 20 години, но въпреки това мнозина все още се придържат към тази практика и смятат, че забраната й накърнява правата на родителите.
Това схващане показва колко трудно се променят нагласите по темата въпреки купищата натрупани научни доказателства за вредата от физическите наказания, казва Джоун Дюрант, професор в Университета в Манитоба и една от авторите на доклада.


"Преминали сме момента, в който може да се говори за противоречия. Тази дума все още се използва, не знам защо, но в научните данни няма никакви противоречия, казва тя в интервю за "Ройтерс".


"Ако имахме толкова недвусмислени данни в която и да било друга област на медицината, щяхме да сме предприели съответните действия. Щяхме да работим по въпроса с всички сили."


Дюрант и съавторът й Рон Енсъм от Детската болница на Южно Онтарио в Отава цитират научни данни, според които физическите наказания правят децата по-агресивни и асоциални и могат да нарушат когнитивното им развитие.


Изследвания от последните години показват също, че дисциплинирането чрез шамари може да намали количеството сиво вещество в зони на мозъка, свързани с тестовете за интелигентност.


"Учените са установили, че физическото наказание е не само последователен белег за бъдеща агресивност, но и за проблеми като депресия и използване на наркотични вещества", казва Дюрант.


"Няма изследвания, които да дават данни за каквито и да било дългосрочни положителни резултати от физическите наказания."


Макар че е забранено в 32 държави, физическото наказание все още се ползва с поне частично обществено одобрение в някои части на света. Дебатите по въпроса обикновено се въртят около въпроса морално ли е да се прибягва до насилие с цел налагане на дисциплина.


Дюрант се надява това изследване да накара родителите на погледнат темата от медицинска гледна точка.


"Надяваме се лекарите да чуят това послание и да започнат да съветват родителите в тази област, да им обясняват, че физическото наказание няма да им помогне да постигнат целите си."


Дюрант се надява също държавите като Канада, които все още не са забранили тази практика, да преосмислят законите си за закрила на децата.


Канада е една от 190-те страни, които са ратифицирали Конвенцията на ООН за правата на детето, създадена през 1989 г.


Конвенцията, която е ратифицирана от всички държави в ООН с изключение на САЩ, Сомалия и Южен Судан, включва текст задължаващ държавите да закрилят децата от "всички форми на физическо или психическо насилие".


"Ако имахме две или три проучвания, показващи, че приемът на 500 мг витамин С дневно намалява риска от рак, всички щяхме да вземаме витамин С всеки ден, казва Дюрант. В този случай имаме над 80 проучвания, бих казала дори над 100, които показват едно и също и въпреки това продължаваме да говорим за противоречия."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK