Почти половината деца в България живеят в риск от бедност

Почти половината деца в България живеят в риск от бедност

© Юлия ЛАЗАРОВАВ България има 1,3 млн. деца и почти 47% от тях са застрашени от бедност, каза представителят на УНИЦЕФ за страната Таня Радочай по време на среща на организацията с българските институции и НПО, работещи по въпросите на децата. На дискусията в Народното събрание присъстваха представители на парламентарните комисии по труда и социалната политика, здравеопазването и образованието, както и на Държавната агенция за закрила на детето.


Най-важните проблеми на децата, върху които трябва да се фокусират страните от Източна Европа, са инвестициите в ранното детско развитие и превенцията на насилието над деца, заяви заместник регионалният директор на УНИЦЕФ Кирси Мади. По думите й България има напредък в превенцията на настаняването на деца в институции, което е пряко свързано с тези проблеми. Деинституционализацията на децата от домовете обаче няма да е успешна, докато не се осигури адекватна социална подкрепа на бедните семейства, подчерта тя.


Представителите на УНИЦЕФ изтъкнаха още, че 36 000 деца в България нямат личен лекар, нараства броят на отпадащите от училище, а ражданията от момичета на възраст между 15 и 19 години също отбелязват леко покачване.
Размерът на семейните помощи за деца е неадекватен и това е свързано с тревожните данни за детската бедност в България, коментира Георги Богданов от Национална мрежа за децата. Той изтъкна също, че България напредва твърде слабо по изпълнението на препоръките на Комитета на ООН за правата на детето от 2008 г. Тези препоръки изискват създаването на независимата институция омбудсман или комисар по правата на детето, каквато не е създадена. Необходимо е също да се реформират отделите за закрила на детето, които са претоварени и ниско заплатени, което води до текучество и понижава качеството на работата им, каза още Богданов.


От закриването на институции за деца до момента са спестени 4.5 млн. лева, които обаче не се реинвестират в нови услуги за децата, извеждани от тези институции, допълни Георги Богданов, като призова тези средства да се влагат за същата цел.


Фокусът не може да бъде само върху социалните услуги за семействата в риск, каза Ева Борисова от асоциация "Родители". По думите й не по-малко важни са универсалните услуги като образованието и здравеопазването, като учителите и лекарите трябва да поемат ангажимент за пълноценна комуникация със семействата и да ги подпомагат за повишаване на родителския им капацитет. В противен случай каквито и средства да се налеят в социалната система, това няма да помогне, заяви тя.


Един от проблемите, които срещаме най-често в работата си, е неразбирането на самите понятия "права на детето" и "най-добър интерес на детето", каза Иванка Шалапатова от фондация "За нашите деца". Тя призова институциите да положат усилия за повишаване на информираността и разбирането в обществото по тези въпроси.


Представители на организацията "Свобода за всеки", която стана известна със съпротивата си срещу проектозакона за детето, прочетоха предварително подготвена позиция, в която призоваха за пълно ревизиране на политиките за закрила на детето, както и за въвеждане на възможността родителите да решават формата на образование за децата си. "Държавните училища да бъдат една алтернатива, и то добра такава, а не единствена и наложена възможност," призоваха от организацията.


"Колкото и да ми е неприятно, съм склонен да се съглася с голяма част от изнесените тревожни данни," каза Калин Каменов, който временно оглавява Държавната агенция за закрила на детето. Осъзнаваме проблемите и сме склонни да си признаем недостатъците, допълни той, като изтъкна, че преодоляването на бедността и фокусът върху образованието са ключовите области за решаване на проблемите на децата. По думите му решението не е в предоставянето на помощи, а в това да научим родителите в нужда как сами да си изкарват прехраната. Това е и единственият начин да се затворят вратите на институциите за деца, коментира той.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Глупости. Един премиер наскоро каза, че сме богати, просто не искаме да си извадим парите от банките. Няма страшно, всяко дете ще наследи куприльони евро.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Децата живеят в бедност, а наглеците си раздават бонуси! Вулгарно е.

 3. 3 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Весело

  В България има 1,3 млн. деца и почти 47% от тях са застрашени от бедност
  =============
  Значи останалите 53% са застрашени да станата богати...не зле...

  الرجل الكبير
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ми с 35лв. детски надбавки, аот които 3лв. си одържа банката, какви да са децата??? Нашите деца да не са гърчета...германчета....италанчета......Ми те са българчета и задължително им контролират мизерията в която с отглеждат.....Алоооооо ....лайдянков !!!! вдигни поне детските надбавки на 45лв. на месец бе !!!!!!!!!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 6. 6 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Весело

  ТЕЗИ ЛИ СА БЕДНИТЕ НА СНИМКАТА СЪС ЗЛАТНАТА ОБЕЦА НА УХОТО.

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Нали "парите за образованието следват децата"?
  Да тръгнат подире им по-рано.То и първите 7 години са от значение.

 8. 8
  Roger
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3040 Любопитно

  Къде са форумните балкански цървули които се радват на чуждите проблеми без дори да се замислят за собствените си ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1000 Разстроено

  То нали направихме кокошките щастливи а децата ни бедни и нещастни.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 11. 11 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 668 Неутрално

  .. пак пропуснаха да уточнят, колко е процента на малцинствата сред застрашените от бедност деца.. гръмко заглавие, а иначе пълни гащш с плява в статията..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#9] от "EREBUS":

  Колко са детските надбавки у Гърция???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Тези какво, откритие ми считат че са направили! За някой може и да е изненада, но за съжаление нещата сигурно са такива! Българите са бедни, то и няма как да бъде друго при минимална заплата 270 лв. и средна работна заплата около 650 лв. А в ,,бедстваща" Гърция, минималната заплата е поне 5 пъти по-голяма, с другите страни от ЕС няма и смисъл да се сравняваме!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "В България има 1,3 млн. деца и почти 47% от тях са застрашени от бедност"

  - Вървим по пътя на капитализма и на САЩ !

  В процъфтяващата и проспериращите САЩ 22 000 000 деца за 2010 г са били застрашени от глад , спасявайки глада си в училищната храна .
  53% от децата в Детройт живеят в глад и мизерия

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Тези институции са повече от децата и знаят само 'Дайте да дадете'
  Цитат: 'учителите и лекарите трябва да поемат ангажимент за пълноценна комуникация със семействата и да ги подпомагат за повишаване на родителския им капацитет.'

  Какво по-точно е искал да каже авторът, практически, като оставим настрана големия куп чужди думи в изречението...?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 16. 16 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Почти половината деца в България живеят в риск от бедност--- 5о%от бълг народ живее в бедност но 100 %живее в демокрация и пазарна икономика-- те това е важно 100%

 17. 17 Профил на prodigious_123
  prodigious_123
  Рейтинг: 409 Неутрално

  бедни деца = бъдещи мутри

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  Ами как няма да е така? Системата поощрява раждаемоста точно при бедните семейства!? Бедни семейства - бедни деца......

 19. 19 Профил на kiror
  kiror
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хора изобщо не е за присмех тази статия,,,ако се замислим малко май вървим към национална катастрофа,,,а децата и възрасните са най -потърпевши,,,дано Еврапа ни помага също толкова дейно както на Г-я,в което искрено се съмнявам,,,наистина нещо не е наред в този свят,,,а всичко е толкова просто

 20. 20 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1057 Весело

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  Несъмнено се има предвид развитие на съответните родителски компетенции на съответните родители, като същевременно се редуцират съответните негативни родителски практики, за да се постигне съответното качество на живот на домовете, в които има комуникация

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 21. 21 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Като се има в предвид, че 50% от новородените са от един етнос и единственият смисъл от съществуването е родителите им да вземат помощи, не е учудващо. Трябва да се добави, че и детските са зашеметяващите 35лв.( 18 евро). Тези огромни детски се дават на семейства с доход под 350лв на човек, с милата идея държавата да ги даде на възможно най-малък брой хора, тъй като средната заплата в България е 400-700лв. Но все пак сме отличниците на Европа и света и всички трябва се поучат от нас. Ако не искат криза, да приютят мизерията като нас. В България разлика с преди кризата почти няма. Сега мизерията е малко по-голяма, ама ние сме и свикнали.

 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Любопитно

  Ами при туй "положение" , у нас и марксизма е невъзможен ?...

 23. 23 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#14] от "USSR":

  Детройт е друга манджа. Там близо половината от мъжете са безработни, почти половината от населението е практически неграмотно, повече от половината деца живеят в бедност, а градската управа е затънала в дългове. Тъй като икономическите условия стават все по-лоши, престъпността вече е абсолютно неконтролируема. Хората не искат да живеят на място, където вонята на неуспеха постоянно витае във въздуха. Ако се върнем в 1950-те години, ще си спомним, че Детройт беше мегаполис – имаше си 2 милиона жители и всичко в изобилие. Според преброяване на населението от 2010 г., сега са останали да живеят само 713,000 жители. Бюрото за преброяване на населението на САЩ казва, че от 2000 година насам Детройт губи по 1 местен жител на всеки 22 минути. Икономическият колапс е благодатна почва за хаоса и насилието.......
  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/20-things-we-can-learn-about-the-future-of-america-from-the-death-of-detroit

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#12] от "ARRI":

  Много малко.За 2 деца около 170 евро на год.
  За трето дете 250 евро на месец,за 6 години.
  За многодетните има сериозни помощи но не в пари.
  Парите са около 150 евро на месец но имат намаление 30% за ток и около 150 евро на месец купони за продукти,разрешително за такси,децата следват без изпити,безплатана почивка и доста други превилегии.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 25. 25 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#19:"kiror"]Хора изобщо не е за присмех тази статия,,,ако се замислим малко май вървим към национална катастрофа[/quote]
  В какъв смисъл вървим? Катастрофата отдавна си е факт. Няма по бедна и изостанала страна в Европа от капиталистическа България.

 26. 26 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А и трябва да се каже как е правено изследването. Да не по следния начин: към 1 депутатско дете се слагат 100 ромчета и средноаритметично 101 деца не са застрашени от бедност.

 27. 27 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Боко каза че сме богати
  ето на имаме си щастливи кокошки,прасетата си имат душ и играчки,милиони се дават за уличните помияри,а някой и какви бонуси си раздават...

 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#24] от "EREBUS":

  Ми не е зле....помощи за ток...валчери за храна.......У България няма такива привилегии.......Их, да можеше и ние отличниците да станем като у фалирала Гърция......Аххххх мечти...мечтиииииии........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Гневно

  До коментар [#27] от "makendji":

  ..."милиони се дават за уличните помияри"..Бюджета за уличните кучета е по голям от бюджета на БАН!?

 30. 30 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  в българия няма милион и триста хиляди деца,най много да са 550 000

 31. 31 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "glupcho68":++++++++

 32. 32 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dr_Doolittle":

  .. искал е да каже, че учителите могат да дават акъл на родителите как да вадят повече пари и на докторите да ги успокоят, че ако работят по 20 часа дневно няма да си съсипят здравето.. пък държавата ще им гледа сеира, на всички и ще им гледа и децата (от високо и през пръсти..)..
  мъка мъка тая статия.. не са схванали за кво тр да пишат!!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 33. 33 Профил на gencho_genchev
  gencho_genchev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  20 години на либерални приказки, извинете реформи,
  загуба на национален суверенитет,
  загуба на национална тежка индустрия, обаче ще сглобяваме китаиски коли,
  загуба на Духовните хоризонти на нацията, обаче сме едно европейско семейство,
  Добре дошли в постмодерно общество, плюйте на социалистите и променяйте историята на България за да услужите на нашите европейски приятели

 34. 34 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#11]:

  и кво ми слагате минуси на мнението.. да не би да не сте чели статистиката след проброяването.. падат се по 4-5 деца минимум на малцинстветно семейство (цигани са малцинствата основно в БГ ако не знаете, както и че Сливен е "най-младия" град в БГ) и 1.2 деца на бълтарско.. е?!?!?.. проста аритметика нали сте учили в у-ще.. смятайте процентите и кажете колко са циганетата от 47-те % застрашени от обедняване.. и после пак цъкайте с език и се депресирайте, то нали това е целта на медията - всяване на масов смут, психози, страх, депресия и пр. духовни благинки

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 35. 35 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Хайде бе, какви са тези стъкмисани цифри!? Според един съфорумец останалите 53% щели да станат богати. Айде въс с това черногледство бе!!!

 36. 36 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 515 Неутрално

  затрудняват се да пресметнат...колко е броят на бедните деца-това ПОЧТИ ги издава.Ами нека кажат колко е броя на живеещите добре ...няма да им трудно те си ги знаят.това са ТЕХНИТЕ ДЕЦА!

 37. 37 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Стига сте ми вадили сухи статистики господа тъпи политици ами вземете направете нещо за народа и за децата.Не се накрадохте и наядохте безсрамници.Направо ме е гнус да ви гледам кви сте ми мазни мазни по телевизора.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 38. 38 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Сравняват наште надбавки за Деца с тези в Гърция-просто смешно ха-ха-ха.
  В България, Децата ,са Смисълът на нашият живот.

 39. 39 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Така ще е докато проблемите са само в новините .

 40. 40 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 458 Неутрално

  С тоя манталитет на мрънкачи и оплаквачи нищо добро не чакайте.Дайте държавата да даде някой нещо да направи другите криви.Никой не ви е длъжен.Стягайте задниците и хващайте мотиката.Стига мрънкане

 41. 41 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да гледат парламентарен контрол и ще им олекне.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK