Законопроектът за детето ще бъде внесен в Министерския съвет в края на май

Законопроектът за детето ще бъде внесен в Министерския съвет в края на май

© Мария СъботиноваЗаконопроектът за детето, който стана обект на разгорещени обществени дебати, ще бъде внесен в Министерския съвет в края на май. Това стана ясно от изказване на Елена Кременлиева, директор "Социално включване" в министерството на труда и социалната политика, по време на дебат по проекта, организиран от Икономическия и социален съвет (ИСС).


В дискусията участваха също представители на Държавната агенция за закрила на детето, депутати, представители на синдикати, неправителствени и работодателски организации.


ИСС представи резолюция по законопроекта, в която изрази подкрепата си за философията, подхода и основните му принципи. В резолюцията си Съветът призова също да се извърши оценка на нужните ресурси за прилагането на закона и при нужда да се потърси преструктуриране на средства от други национални приоритети, като правата на децата бъдат издигнати в статут на ключов приоритет за страната.
Разработването, приемането и прилагането на законодателството по правата на детето да се извършва с прякото участие на самите деца, призовава още текстът на резолюцията. Да се приемат допълнителни данъчни стимули за бизнеса, които да го насърчат да инвестира в образованието, здравето и други дейности по отглеждането и възпитанието на децата, да се въведат надеждни механизми за мониторинг на въздействието от приетите политики, да са се създаде орган, който да координира политиките за правата на детето, гласят някои от останалите перпоръки на ИСС.


Няколко родителски организации за пореден път остро нападнаха законопроекта, като отново повториха опасенията си, че той отнема права от родителите в полза на държавата, че не е съобразен с българската народопсихология и борави с неясни формулировки, които създават риск от твърде свободни тълкувания.


"Най-добрият интерес на детето" е фраза, използвана от националсоциалистите по времето на Хитлер, каза Стоян Георгиев от Асоциация "Общество и ценности". Ако този закон бъде приет, Хитлер ще ни дойде на гости, родителите ще пищят, защото децата ще бъдат отвличани от техните семейства."


От организацията изтъкнаха, че едно приемно семейство получава близо десет пъти по-голяма сума от държавата, отколкото една самотна майка. Към тяхната позиция се присъедини и Виктор Костов от "Свобода за всички", който определи законопроекта като механизъм на тоталитаризма.


Някои противници на проекта реагираха остро на изказването на Елена Кременлиева от МТСП, че авторите на текста няма да отстъпят от принципа за ненасилие, други настояха сексуалното образование да се замени с понятието "полова култура."


Държавата е на гражданите и те й предоставят функции, които сами не могат да изпълнят, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Очевидно има проблем, след като голяма част от присъстващите граждани не желаят да предоставят на държавата функциите по законопроекта, и този проблем трябва да бъде адресиран, заяви той. Очевидно е, че в България имаме проблем с насилието и че хората, които пишат законопроекта нямат зла умисъл, каза още Велев, като напомни, че 38% от европейските граждани имат психични отклонения и изрази предположение, че в България техният дял е още по-висок.


В момента събираме становища по законопроекта, каза Елена Кременлиева от МТСП, като обясни, че сред тях има крайно противоположни позиции. Преди внасянето на документа в Министерския съвет ще бъде представен обновеният му вариант с промени, направени на базата на внесените предложения на различни организации, обясни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Любопитно

  На снимката - най-хубавите деца!

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Всеки закон трябва да има публично обявени автори!

 3. 3 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 703 Разстроено

  След унищожаването на образованието и здравеопазването идва времето и на еничарството.
  За съжаление ,се показваме и доказваме като народ ,който позволява на сульо и пульо да прави експерименти върху него.

 4. 4 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  ""Най-добрият интерес на детето" е фраза, използвана от националсоциалистите по времето на Хитлер, каза Стоян Георгиев от Асоциация "Общество и ценности". Ако този закон бъде приет, Хитлер ще ни дойде на гости, родителите ще пищят, защото децата ще бъдат отвличани от техните семейства.""

  Има огромна нужда от широка дискусия по такива законопроекти и е хубаво че този законопроект е сериозно дискутиран. Но горният цитат показва защо дори и в най-плуралистичното общество не всички мнения могат да имат енаква тежест. На фанатизма не би трябвало да се дава трибуна в дебати за децата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 5. 5 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Ако този закон бъде приет, Хитлер ще ни дойде на гости, родителите ще пищят, защото децата ще бъдат отвличани от техните семейства."

  Хитлер отдавна е дошъл на гости в семействата (когато става въпрос за налагане на семейни норми и политики) на редица западни държави, и най-вече тези в Северна Америка- САЩ, Канада.

 6. 6 Профил на Deli
  Deli
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Като присъства на кръглата маса, няма как да се съглася, че противниците на проектозакона настояха ЗА насилие срещу деца, както излиза от статията. Твърдението на Г-жа Кременлиева, че МТСП няма да отстъпят от "принципа за ненасилие в проекта", е изключително манипулативно, защото нито един от противниците на проекта не настоя за насилие срещу децата. Опонентите настояха държваните служители да престанат да узурпират родителската роля и естествените родителски права да отглеждат и възпитават своите деца. Острите реакции на опонентите бяха срещу основната философия и текст на проекта, че държавата - в лицето на агенцията за закрила на детето и МТСП - поема оттук насетне правата и грижата за всички деца - не само за децата в риск - като съответно родителите са длъжни да изпълняват предписанията на държавните служители (буквално записано в закона). Благодаря на автора за статията, но моля за по-голяма прецизност следващия път при описване на поводите за "остра реакция" от страна на опонентите на проекта.

 7. 7 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не става дума за насилие. Как този проектозакон решава въпроса с насилието как като накаже невинният т.е прати детето в детски дом (където насилието си е факт) и не потърси отговорност от насилника. Никой не споделя това манипулативно изказване че противниците на закона са едва ли не за здравата тояга.

  Хубави неща се поразкриха покрай всичко това особено като се разбра че 600 месечна заплата за приемен родител включително и категорията Професионален приемен родител ?! Съчетано със неясни формулировки - ето ти новият бизнес мръсен както всичко в България. Отнемаме някакви деца желателно на бедни родители понеже бедните са най-беззащитни и после фирма - професионални гледачи. Ясно как ще ги гледат ...

 8. 8 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Преди препоръчах на законотворците да гледат филма на Чарлз Чаплин "Хлапето" сега им препоръчвам па прочетат "Емил от Льонеберя" на Астрид Линдгрен, и Пипи Дългото Чорапче. Клетниците на Виктор Юго също ала подозирам че ще им е длъжка, понеже те писачи-преписвачи а не четящи.

 9. 9 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  офтопик [quote#5:"kirsner"]Хитлер отдавна е дошъл на гости в семействата [/quote] ... каква ирония навремето след големи дебати в Българският парламент се приема ЗЗД (Закон за защита на държавата) за да сме в крак с новите тогава европейски ценности. По същият този закон и Германският натиск България изпраща 14384 от своите евреи в Треблинка където са избити. Съпротивата на тогавашните противници на режима както и чрез целенасочен саботаж на държавата, България неуспява да избие и останалите си 45000 евреи, нещо с което днес необосновано се хвали.
  2012 подготвя се приемането на ЗЗД ( Закон за защита на децата ) отново за да сме в крак с EU партньорите си и водещият европейски опит. Отново държавата е много „ЗА“ поредното безобразие и отново пак групата гласовити противници е против докато мнозинството просто си преживя на празна ясла ...

 10. 10 Профил на trakiika
  trakiika
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#4] от "7777":

  Фанатизъм е да се изродяват изконните човешки ценности като правото на родителите да се грижат за децата си и да се стига до това държавата да влиза в агнешката си кожа под предлог, че ще защитава децата. Под предлог, че малцинствата третират неправилно децата държавата иска да наложи упрвление върху ВСИЧКИ деца в страната и буквално родителят на детето да е Никой. Да не коментираме колко се улеснява нелегалното изнасяна, продажбата и търгуване с деца ..и органите им защото това е масова практика в развитото американско общество например.
  Никоя крайност не е ценност.
  А на теб специално драга досега не съм прочела дори и един коментар, в който да личи твоята ясно изразено и обосновано мнение, изключително объркана личност си. Четни повече и дерзай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK