Албот - пътуващите с бебе на борда

Семейство Албот - естествено на път

© Семеен архив

Семейство Албот - естествено на пътТе са Анна, Том, Хана и Мила Албот. И наричат себе си семейство без граници. В момента четиримата са на обиколка между океаните – от Мексико в Централна Америка до Панама. Пътешествието им започва на 18 октомври 2011 г. и вече е стигнало до Хондурас.


Приключенията на тази фамилия събират все повече почитатели от цял свят и блогът, в който са описани премеждията им, вече е номиниран за най-добър блог за пътешествия за 2011 г. от "Нешънъл Джиографик". Ако се чудите с какво толкова Албот се отличават от всички останали влюбени в пътуванията - ето го и отговорът: Ана и Том пътуват с двете си невръстни дъщерички - малката Мила е родена през януари 2011 г., а каката Хана е родена през август 2009, т.е. вече е на цели две и половина.


За нея обаче това не е първото пътешествие, защото още докато е на половин годинка, родители й тръгват на 6-месечно пътешествие около Черно море. И естествено – с бебето. Обяснението на Ана и Том - това е начинът на живот, за който винаги са мечтали.
Тати и Хана в Грузия

© Семеен архив

Тати и Хана в Грузия


Кои са Албот


Анна е от Полша, а Томас е германец. Запознават се в Брюксел на международна конференция за млади журналисти. В началото пътували заедно до различни места, но после осъзнали, че трябва да прекарат живота си заедно и Анна се премества при Томас в Берлин, където живеят и сега. Във всекидневието си използват три езика – полски (Анна с Хана и Мила), немски (Томас с Хана и Мила) и английски (между Анна и Томас).


Анна е вестникар и членува в Европейската организация на младите журналисти European Youth Press и е в основата на организирането на различни събития в цяла Европа, с което обяснява и защо има толкова много познати в различни държави. За себе си казва, че все още не е наясно дали предпочита повече да се изявява като организатор на различни събития, или да пише.


Томас е съдружник в берлинска компания за уеб дизейн, а освен това е и фотограф. Той също е сред активистите на European Youth Press и е работил за различни медии в Германия.


Каката Хана пък може да се похвали, че още неродена е посетила Македония, Косово и Сърбия, а в началните месеци от живота си – Полша (естествено), Австрия, Белгия и Италия. Мила пък е зачената по време на първата обиколка на семейството около Черно море, вероятно някъде в Украйна. Но първата й ултразвукова снимка е от Грузия. Така че тя също може да се нарече опитен пътешественик още преди раждането си през януари 2011 г.


Колата

© Семеен архив

Колата


Защо Черно море


Албот споделят, че още от началото им е било ясно, че първото голямо пътуване с малката Хана трябва да е с кола. И така двете раници, с които преди това Анна и Том пътували, се трансформирали в удобна семейна кола, пълна с памперси (които заемали почти цялото място), бебешка храна, бебешки дрешки и кошара за Хана. Това трябвало да осигури максимално спокойствие и сигурност на детето по време на пътуването.


Ей така от стопаджии Анна и Томас се превръщат в хора, които вече могат да взимат други на стоп. Освен това трябвало да изберат не особено далечна посока, така че при нужда да се върнат възможно най-бързо до дома. А пък и на двамата им било по-инресно да разгледат Източна вместо Западна Европа.


Държавите от ЕС стават все по-еднакви, смятат Анна и Том – витрините по магазините, облеклото на хората... И така - погледнали на картата, а маршрутът около Черно море сякаш сам изплувал – такъва хубава, завършена обиколка, пише в блога на семейството Анна. Освен това един от нас вече беше посещавал почти всичките девет държави, разположени по черноморския маршрут и говори някои от местните езици - руски, полски, украински, обяснява тя. Освен това – морето, не е ли то, което напомня, че човек е на почивка?


Вероятно заради това втората обиколка на Албот вече минава по маршрут между цели два океана - в Централна Америка. Началото е в Мексико, после Гватемала, Белиз, Салвадор, Хондурас. Остават още Никарагуа, Коста Рика и Панама.


Така се чертаят маршрутите

© Семеен архив

Така се чертаят маршрутите


Подготовката преди тръгването


Има различни начини човек да се подготви за дълго и далечно пътуване, пише Анна в блога на семейството. Някои стоят с часове пред картата и планират всеки отделен ден от пътуването си, други четат ли четат, трети пък купуват билет за първата им попаднала дестинация и просто заминават надалеч. Е, Албот са някъде по средата.


И няма как иначе – когато човек е с деца, отговорността е много по-голяма и подготовката изисква повече внимание. За пътуването си около Черно море семейството решава три месеца по-рано. Обаче за това до Централна Америка идеята се ражда цели девет месеца по-рано.


И все пак - първото и най-важно нещо е да набележиш маршрута си, споделя Анна. След това трябва да провериш дали наистина е възможно да изминеш цялото разстояние с кола – дали границите са отворени, къде и какви визи са нужни. И за проверката на всеки от тези детайли Анна използва познатия журналистически метод – да бъде проучен от различни източници.


Сигурността на всяко едно пътуване е доста относително нещо, пише още Анна. Така например при първото им пътуване около морето, повечето им познати все ги питали дали не се страхуват да посетят Грузия и Нагорни Карабах заради военните действия, които се водеха там. Е, това бяха най-хубавите и най-приятните места от тази наша обиколка, твърди Анна. Обаче семейството така и не се осмелило да стигне до Дагестан с малката Хана.


Друга голяма опасност са болестите, напомня Анна на любителите на пътешествията. Затова и много често изборът на определена дестинация води след себе си до поставянето на ваксини и запасяването със задължителни лекарства. Може и да е досадно, но е просто наложително. В същата задължителна графа влизат и различните видове застраховки и осигуровки, включително и за колата.


Част от подготовката на Албот за пътешествието е и набирането на спонсори. Това зависи от факта доколко си известен или изобретателен, чаровен или пък е просто въпрос на късмет. И още нещо, което не е маловажно – дайте апартамента си под наем за времето, през което планирате да отсъствате, съветва Анна. Това може да съкрати разходите ви или да ви спести известно количество пари.


Новите приятели на Хана в Гватемала

© Семеен архив

Новите приятели на Хана в Гватемала


Да хапнем заедно супа


Това е поредната напълно неочаквана среща, пише Анна в последната си (засега) публикация в блога от 2 март. А срещата на семейство Албот е с 14-членна майска фамилия – майка, баща и 12 деца. И едва три от тях ходят на училище. Защо ли? Защото нямат пари за училищни униформи, разказва блогът на Албот. Историята продължава с разказ за това как малката Мила се заиграва с момченца на своята възраст, как Хана изчезва в къщата на местните и Анна приготвя супа с помощта на три от другиге момиченца в семейството - още едно от местата, което пътуващото семейството би искало да посете отново и още хора, с които не би искало да се раздели.


Споменът от България


България ни посрещна с познати брандове и полуголи момичета. След Грузия и Турция на Томас просто му се завиваше свят от голи тела навсякъде – на плакатите, по улицата, по крайбрежните булеварди. Освен това усетихме и рязка смяна на отношението спрямо децата – тук никой не обръщаше внимание на малката Хана. В кафенетата никой не се опитваше да откликне на опитите й да привлече внимание. Трябва да призная, че това, което много ни хареса и на двамата Кавказ и Турция, беше, че независимо от възрастта си, хората просто знаеха как да се държат с деца, споделя в блога Анна. В Европа не е честа гледка да видиш тийнейджър да си играе с малко дете, това не е особено престижно за младежите. Но в Грузия, Армения, Азербайджани Турция е тъкмо обратното. Там хората често живеят в големи къщи, населени с различни поколения, които се подкрепят взаимно в отглеждането на децата. Момчетата и момичетата знаят как да си играят с малките, внимателни са и отзивчиви към тях, пише още Анна.


В България направихме най-дългото си спиране. Бяхме на къмпинг Арапя. Точно на това място Томас е прекарвал дълги ваканции с родителите си, когато е бил на 5 и на 6 години. И за него беше много мило да открие "собствения си" бряг и "собствените си" камъни. Освен това за нас България беше голямото завръщане в Европа след месеците, прекарани в Кавказ – Грузия, Азербайджан и Армения, а също и Турция. Донякъде се чувствахме като у дома си, а освен това успяхме да се видим с близки приятели в Бургас и София. Беше много хубаво, но едновременно с това бяхме наясно, че наближава краят на пътуването ни, спомнят си Анна и Томас.

Мама и Хана в България

© Семеен архив

Мама и Хана в България


Наученото от пътуванията


Хората са добри! И обичат деца! Без значение на етноса, стандарта си на живот, цвят на кожата или косата, хората обичат да помагат и да показват гостоприемството си. Така Анна и Томас отговориха на въпроса на "Дневник" какво да научили досега от пътуванията си.


Любимите плюшени мечета на децата, листове за записки, добри пътни карти, камера и диск за съхранение на снимките и подаръци за бъдещи приятели са нещата, които пътуващата фамилия задължително взима със себе си за всяко пътуване. Този път имахме и страхотни спонсори, така че имаме е много добра екипировка (палатка, спални чували, самари за деца, съдове за готвене, ножове и т.н.


Най-страшното преживяване досега е първият ден в Гватемала, защото не бяхме свикнали с гледката на въоръжение мъже, която виждахме навсякъде, споделят още Албот. За някои неща може да си подготвен на теория, но е различно, когато го преживееш.


За нас винаги е било неочаквано и изненадващо как страхотно реагират хората спрямо нас и децата, как искат да споделят всичко, което имат, дори когато имат по-малко и от нищото – в Грузия, Хондурас или Приднестровието. Има много хора, с които поддържаме връзка и след пътуването, споделя семейство Албот.


За Хана най-трудно беше да се раздели с маймунките, а ние предпочитаме да не казваме никога "Довиждане", а "Ще се видим някой ден", казват Анна и Томас. Интересно е колко малък е този свят и как с някои хора се срещаш отново и отново, и то в най-неочаквани моменти от живота си.


Сега сме много развълнувани, защото искаме да достигнем до Панама, а никога не сме посещавали държавите, включени в презокеанската обиколка.


За Том най-приятните спомени от детството са свързани с ваканциите със семейството. За Анна пък това е като цяло топлият уют на семейството, независимо къде се намира домът. Щастливи сме, че нашите деца вече знаят, че маймунките спят по дърветата и то не от книжките, а благодарение на семейна разходка през джунглата. А като разглеждаме снимките си, ще се опитаме да запомнят поне малка част от преживяното, казват пътешествениците.

Подготовка за пътуването

© Семеен архив

Подготовка за пътуването

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK