Да поговорим за музика

Да обясниш музиката - пианистката Дора Делийска разговаря с учениците

© Елица Ценова

Да обясниш музиката - пианистката Дора Делийска разговаря с ученицитеЛарс Вогт застава зад пианото шестгодишен. Днес той е на 42 години и е сред най-известните пианисти в Европа. Обожава класическата музика и страда, че тя все повече се отдалечава от младите хора. И за да промени това, решава да отиде при подрастващите в училище и да им покаже красотата на нотите.


"Много деца имат страх от това изкуство, а в семейството тази тема почти не се обсъжда", споделя в своя сайт музикантът. Така през 2005 г. в Германия стартира проектът "Рапсодия в училище", който има за цел да приближи класическата музика до младото поколение. 


Доброволна ангажираност
За да реализира идеята, си Вогт кани известни музиканти, които да посетят избрано училище и да поговорят с децата, да посвирят и въобще да се опознаят. Така пианисти от класата на Лиз де ла Сел и Игор Леви, цигулари като Юлия Фишер, китаристи като Александер Рамирц застават пред черната дъска, за да разкажат музиката си.


За да се развива начинанието по-успешно, е създадено и специално сдружение, което да подпомага контакта между изпълнители и училища и да координира организацията. Засега проектът се реализира само в Германия и частично в Австрия, и то в областта на музиката, но организаторите виждат в него потенциал той да премине и в други държави и в други области. Всички музиканти участват на доброволни начала и комбинират концертните си изяви в германските градове с посещение в учебните заведения.


Дора Делийска

© Елица Ценова

Дора Делийска


Българско присъствие


В дългия списък на известни изпълнители е и името на младата българска пианистка Дора Делийска. Тя е завършила Музикалната академия във Виена и от няколко години живее и работи в австрийската столица.


Сама се свързва със Сабине Имхоф, която отговаря за връзките с училищата в Австрия и първата й среща с 12-годишни ученици от гимназията в 19-и район на Виена вече е факт. 


Моля, запознайте се с Шуберт


60 любопитни детски очи са вперени в младата жена и попиват всяка нейна дума. "Никога не съм виждала истинска пианистка на живо", въодушевено шепти Тереза и слуша непринудения разказ за особените взаимоотношения между Ференц Лист и Франц Шуберт.

Много са въпросите...

© Елица Ценова

Много са въпросите...


Децата са подготвени за срещата – те са научили наизуст песента "Горски цар" по текст на Гьоте и разиграват кратка сценка. След това слушат прехласнати изпълнението на пиано. "Представете си, че това е гласът на царя, това е женският глас, а този тон е ехото", превежда нотите Дора Делийска и музиката започва да става разбираема и близка. Мелодията на "Пъстървата" е вече позната и всички се поклащат в такт с музиката.


Сближаване


"Точно това е целта на този проект – разказва учителката по музика г-жа Танцлер – да покаже на децата по разбираем и достъпен начин, че хората от сцената са всъщност много забавни и интересни и че музиката е като стихотворение, което за да бъде разбрано, трябва да бъде прочетено няколко пъти."


Децата се въодушевяват  от срещата с професионалист,  дошъл в училище специално заради тях. "С мама проверихме в интернет и разбрахме, че г-жа Делийска е много известна. Има концерти, CD-та. Направо не можех да повярвам, че ще дойде в клас" – разказва Криси. Тя признава, че никога не  е ходила на концерт и сега за първи път слуша истинско изпълнение на пиано.

Опашката за автографи е дълга

© Елица Ценова

Опашката за автографи е дълга


От друга страна, този контакт е полезен и за музиканта. "Преди концерт репетирам по 7-8 часа на ден сама, след това пътувам сама, на сцената отново съм сама – разказва пред децата Дора Делийска. – Затова сега ми е изключително приятно да си поговоря с вас."


Тези думи са достатъчни, за да накарат 60 хлапета да се почувстват горди и важни, да видят човека зад големия лъскав инструмент и да му повярват. На тръгване те говорят помежду си за музика, някои дори ще поискат да отидат на концерт, а Матиас с радост ще продължи уроците си по пиано.

А някои искат по два автографа

© Елица Ценова

А някои искат по два автографа


Гимназията в 19-и район за втори път посреща музикант по проекта "Рапсодия в училище" и учителите много се радват на възможността да организират подобни срещи. Не са необходими пари, а само малко време и много ентусиазъм. Ползата е очевидна. Затова и Дора Делийска вече търси партньори, за да разшири този проект и в България. 

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Браво, прекрасна инициатива! Дано този проект да се реализира и в България. Не си правя илюзии, че ще бъде лесно, но това все пак е начин да се реагира срещу примитивизма на чалга-"културата" и да се събуди интереса на децата към нещо стойностно.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 2. 2 Профил на nick686466
  nick686466
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Чудесна инициатива, дано и в България да се случи. За събуждане интереса към класическата музика голяма роля може да изиграе киното - например филма "Амадеус" на Милош Форман преди 20-на години предизвика интерес и запали немалко деца, а пък и по-възрастни по класическата музика.

 3. 3 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 551 Любопитно

  това е нещо положително и хубаво. Повече такива статии да има., че съвсем сме в л***** напоследък.

 4. 4 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 556 Весело

  Пропагандата за Прекрасния нов свят не спира. И щастието е близко.

 5. 5 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#4:"Balkanson"]Пропагандта за Прекрасния нов свят не спира. И щастието е близко. [/quote]
  Да перифразираме: "Светът е голям и щастие дебне отвсякъде!"

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 6. 6 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Немците явно са много музикални, щом 60% от големите композитори са немци/австрийци. Някакси не се връзва с настоящето, но фактът остава.
  В българското у-ще всичко трябва да е гадно и да отблъсква децата. Дори физкултурата и музиката. По физкултура ни занимаваха с противна гимнастика, непосилна за високите или пълните. Играехме некви хора, които забравяхме на секундата. Мятане на гюлле и подобни.
  По музика пеехме по ноти. Аз си ги пишех с букви под тях и грачех суперфалшиво. Спомням си само напрежението да не ме изпитат.
  Най-добре е не да ПЕЯТ, а да СЛУШАТ. Като даскалицата им обяснява тънкостите, та да придобият усещане за музика. От нотите файда йок.

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 697 Неутрално

  странно защо изчезнаха тези музикални лекции от българските училища... преди 10-ти в моето училище идваха редовно и класически музикантни, и джазмени - Йълдъз, Оги Видев и Теодоси Спасов например в рамките на 2 астрономически часа ни свиреха джазирани класики...

 8. 8 Профил на nedyalka_ivanova
  nedyalka_ivanova
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Дневник,
  Оправете името на господин Шуберт - първото му име е Франц, а не Роберт!

 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  Толкова е зареждащо човек да чете такива новини, заредени с енергия и добронамереност. Дано и в България да се организира нещо подобно, светът на музиката може да бъде разнообразен и не е само чалга!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#8] от "nedyalka_ivanova":

  Сигурно авторът е мислел за Роберт Шуман.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4874 Неутрално

  И малко да е това, което се прави за развитие на интереса към музиката, все е добро.
  В изкуството може да се намери спасение от стреса и лошотията на този свят.

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4346 Весело

  КЮЧЕЦИТЕ ПРИВЛАЧАТ...

 13. 13 Профил на fall
  fall
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Чудя се защо никой не е чул за инициативата на фондация Америка за България, която от миналата година прави същото в български училища с музиканти като Веско Ешкенази, но не се отразява в медиите. Можеби защото в българските новини всичко трябва да е гадно и подтискащо?!

 14. 14 Профил на elitsa71
  elitsa71
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да се извиня на читателите за допуснатата грешка с първото името на композитора Франц Шуберт и да благодаря на Недялка Иванова (коментар 8) и Jessika (коментар 10) за наблюдателността. От автора

 15. 15 Профил на Могилска
  Могилска
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "Станислав":

  Вече има такава инициатива на Веско Ешкенази и други известни изпълнители на класическа музика. Започнала е още миналата учебна година. Просто не знаете за нея.

 16. 16 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#15] от "Могилска": Благодаря! Да, така е, не знаех. Би било добре една такава инициатива да получи по-широк отзвук и отражение в медиите. И с Ваша помощ.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много хубава идея. Класи4еската музика става разбираема за децата, когато им се обясни и я слушат.
  (А, не да им пускат Азис.)

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK