Да поговорим за музика

Да обясниш музиката - пианистката Дора Делийска разговаря с учениците

© Елица Ценова

Да обясниш музиката - пианистката Дора Делийска разговаря с ученицитеЛарс Вогт застава зад пианото шестгодишен. Днес той е на 42 години и е сред най-известните пианисти в Европа. Обожава класическата музика и страда, че тя все повече се отдалечава от младите хора. И за да промени това, решава да отиде при подрастващите в училище и да им покаже красотата на нотите.


"Много деца имат страх от това изкуство, а в семейството тази тема почти не се обсъжда", споделя в своя сайт музикантът. Така през 2005 г. в Германия стартира проектът "Рапсодия в училище", който има за цел да приближи класическата музика до младото поколение. 


Доброволна ангажираност
За да реализира идеята, си Вогт кани известни музиканти, които да посетят избрано училище и да поговорят с децата, да посвирят и въобще да се опознаят. Така пианисти от класата на Лиз де ла Сел и Игор Леви, цигулари като Юлия Фишер, китаристи като Александер Рамирц застават пред черната дъска, за да разкажат музиката си.


За да се развива начинанието по-успешно, е създадено и специално сдружение, което да подпомага контакта между изпълнители и училища и да координира организацията. Засега проектът се реализира само в Германия и частично в Австрия, и то в областта на музиката, но организаторите виждат в него потенциал той да премине и в други държави и в други области. Всички музиканти участват на доброволни начала и комбинират концертните си изяви в германските градове с посещение в учебните заведения.


Дора Делийска

© Елица Ценова

Дора Делийска


Българско присъствие


В дългия списък на известни изпълнители е и името на младата българска пианистка Дора Делийска. Тя е завършила Музикалната академия във Виена и от няколко години живее и работи в австрийската столица.


Сама се свързва със Сабине Имхоф, която отговаря за връзките с училищата в Австрия и първата й среща с 12-годишни ученици от гимназията в 19-и район на Виена вече е факт. 


Моля, запознайте се с Шуберт


60 любопитни детски очи са вперени в младата жена и попиват всяка нейна дума. "Никога не съм виждала истинска пианистка на живо", въодушевено шепти Тереза и слуша непринудения разказ за особените взаимоотношения между Ференц Лист и Франц Шуберт.

Много са въпросите...

© Елица Ценова

Много са въпросите...


Децата са подготвени за срещата – те са научили наизуст песента "Горски цар" по текст на Гьоте и разиграват кратка сценка. След това слушат прехласнати изпълнението на пиано. "Представете си, че това е гласът на царя, това е женският глас, а този тон е ехото", превежда нотите Дора Делийска и музиката започва да става разбираема и близка. Мелодията на "Пъстървата" е вече позната и всички се поклащат в такт с музиката.


Сближаване


"Точно това е целта на този проект – разказва учителката по музика г-жа Танцлер – да покаже на децата по разбираем и достъпен начин, че хората от сцената са всъщност много забавни и интересни и че музиката е като стихотворение, което за да бъде разбрано, трябва да бъде прочетено няколко пъти."


Децата се въодушевяват  от срещата с професионалист,  дошъл в училище специално заради тях. "С мама проверихме в интернет и разбрахме, че г-жа Делийска е много известна. Има концерти, CD-та. Направо не можех да повярвам, че ще дойде в клас" – разказва Криси. Тя признава, че никога не  е ходила на концерт и сега за първи път слуша истинско изпълнение на пиано.

Опашката за автографи е дълга

© Елица Ценова

Опашката за автографи е дълга


От друга страна, този контакт е полезен и за музиканта. "Преди концерт репетирам по 7-8 часа на ден сама, след това пътувам сама, на сцената отново съм сама – разказва пред децата Дора Делийска. – Затова сега ми е изключително приятно да си поговоря с вас."


Тези думи са достатъчни, за да накарат 60 хлапета да се почувстват горди и важни, да видят човека зад големия лъскав инструмент и да му повярват. На тръгване те говорят помежду си за музика, някои дори ще поискат да отидат на концерт, а Матиас с радост ще продължи уроците си по пиано.

А някои искат по два автографа

© Елица Ценова

А някои искат по два автографа


Гимназията в 19-и район за втори път посреща музикант по проекта "Рапсодия в училище" и учителите много се радват на възможността да организират подобни срещи. Не са необходими пари, а само малко време и много ентусиазъм. Ползата е очевидна. Затова и Дора Делийска вече търси партньори, за да разшири този проект и в България. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK