Половината семейства, изоставили деца с увреждания в домовете, искат да подновят връзката си с тях

Половината семейства, изоставили деца с увреждания в домовете, искат да подновят връзката си с тях

© Юлия ЛазароваПочти половината от родителите на деца с увреждания в специализираните институции желаят да възстановят връзката си с тях. Това показват резултатите от проучване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Агенцията за социално подпомагане (АСП) и фондация "Лумос".


В проучването са обхванати семействата на 1252 деца с увреждания, настанени в 24 дома за деца с увреждания и 31 дома за медико-социални грижи. Измежду тях 47.3% са изразили желание да поддържат контакт с детето си, 38.2% са заявили категорично нежелание за такъв контакт, а 14.3% се колебаят.


"Една от целите на изследването беше близките на децата в институциите да получат информация за своето дете," разказа Доника Колева, ръководител на проекта "Детство за всички", в рамките на който се провежда проучването.
Социалните работници и експертите от фондация "Лумос" са посетили семействата и са ги запознали със състоянието на детето им в момента, разказали са им какво то обича да прави, с кого общува, как се чувства, как живее в дома, обясни Доника Колева.


Повечето от анкетираните семейства не са поддържали никакъв контакт с настанените в институция деца от момента на изоставянето, показва проучването. Делът на тези случаи е 71.1% от всички запитани. Веднъж годишно са посещавали децата си 12.2% от анкетираните, 9% са ги посещавали по-често, 4.2% са се обаждали по телефона, а само 2.6% понякога са вземали детето си на посещение у дома.


Някои от родителите не са поддържали контакт с децата си, например защото те самите имат увреждане на слуха или зрението, не владеят достатъчно добре български, а в някои случаи не могат да четат писмата, които получават от институцията за деца, и изпитват неудобство да поискат помощ, разказаха авторите на изследването.


Причините за изоставянето на децата с увреждания са комплексни, обясниха те. В голяма част от случаите родителите са били съветвани от медицински специалисти да изоставят детето още в родилния дом, тъй като то ще има нужда от специализирани грижи. Навременната подкрепа за родителите може да предопредели решението им за бъдещето на тяхното дете, изтъкна Ивайло Миланов от ДАЗД.


"Докоснахме се до съдбите на много семейства, на много родители, на много баби и дядовци, които в никакъв случай не бяха забравили своите деца", разказа Росица Петрова от фондация "Лумос". Трийсет и трима експерти на фондацията са придружавали социалните работници по време на посещенията им при семействата, като участието на "Лумос" се осъществява със собствени средства на фондацията.


"Освен че си спомняха и си мислеха за децата постоянно, те живееха с чувство за вина, че са ги изоставили, много често по причини, независещи от тях самите", каза още Росица Петрова. По думите й срещата на екипа с тази болка е била изключително трудна. "За всички ни трябва да е ясно, че ако не подкрепяме семействата, ние обричаме децата."


Когато едно семейство бъде подкрепено, то дава най-доброто от себе си, допълни тя и разказа случай на майка, родила дете с увреждане на много ранна възраст. Тя е крила бременността си и не е била подкрепена от своите родители, нито от лекарите. След срещата си със социалните работници, извършващи проучването, тя споделя историята със сегашния си партньор, който я подкрепя, и двамата заедно вече са посетили детето и са възстановили връзката с него. "Ако тогава само един човек ми беше казал, че това дете ще доживее до 10 години и ще може да ходи и да говори, никога нямаше да го оставя", цитира Росица Петрова думите на майката.


Всички ние като общество и като професионалисти трябва да променим отношението си към семействата, да престанем да диаболизираме родителите, които често са били принудени да изоставят децата си, смята Петрова. Тя напомни, че те са хора като всички нас, които страдат за своите деца, и ние трябва да ги подкрепим, за да се превърнат в успешни родители.


Подкрепата на семействата е в пъти по евтина от отглеждането на деца в институции и това е само финансовата страна на въпроса, без да се включва емоционалната и социалната, каза още Петрова. Реинтеграцията на децата в семейството обаче е сложен процес и трябва да е обвързана с подкрепа, допълни тя.При проучването са потърсени и близките на 58 деца с увреждания от дома в Плевен, който придоби печална слава, след като стана известно, че в него има деца с изключително ниско тегло, за чието развитие не се полагат адекватни грижи. Семействата на 45 от тези деца са се включили в изследването, каза Доника Колева. По думите й за дома в Плевен се планират и други мерки, обхващащи и останалите деца, които нямат увреждания. Предвидена е организационна промяна, подобряване на начина на хранене на децата и спешни здравни мерки за някои от тях, обясни тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK