Лек и лесен чийзкейк без печене

Лек и лесен чийзкейк без печене

© Associated Press



Освен със споменаването на десерта, правенето на чийзкейк лесно ще привлече децата в кухнята. Свързано е с много мачкане и трошене на бисквити, пробване на крема и украса на завършения продукт.


Най-сложното е изчакването на приготвения чийзкейк, който е препоръчително да поседи около 12 часа в хладилника, за да слегне хубаво.


И продуктите са прости, а и подлежат на всякаква промяна, в зависимост от вкусовете.




Първо – трябват 250г бисквити, аз ги предпочитам с канела пред обикновените, но и те стават. Към тях върви и 100г масло. За крема са необходими 600г крема сирене, 250г заквасена сметана и понеже сега е сезонът на ягодите – 500г ягоди. И захар на вкус.


Рецептата може да се пригоди с пробване за всякакви плодове или сладка, но трябва да се избягват силно сочните плодове, за да не се разводни крема. В блата може да се добавят и ядки на вкус. Хубаво е да се добавят и няколко ванилии, лимонена есенция или настъргани лимонени кори, в зависимост от предпочитанията. 


Необходима е и


разглобяема форма за печене, но няма да печем.


Има няколко варианта за натрошаване на бисквитите, само един от тях не предполага основно почистване не на кухнята – слагат се в кухненски робот – но пък той е скучен. Другите два варианта включват чук или точилка. И в двата случая е добре бисквитите да се сложат в няколко пликчета, така че да не се разхвърчат навсякъде. След това се въоръжават малчуганите с предпочитаното оръжие, се започва контролирано блъскане по пликовете или разточване (често в комбинация с блъскане), докато бисквитите станат на трохи.


След като бъдат натрошени на ситно, бисквитите се слагат на дъното на формата за печене и се заливат с разтопеното масло. Сместа се заравнява и натъпква с лъжица и се поставя в хладилника за около половин час, за да стегне.


Междувременно се забърква крема, като се смесва крема сиренето, сметната, нарязаните на ситно плодове и захарта. (Ако сложите кафява захар, цветът на крема ще се промени, но пък е по-здравословно). Оставете и няколко цели ягоди за украса накрая. Може да го разбъркате с миксер, но не и кухненския робот, който ще втечни сместа, а оттам може целия чийзкейк да потече и да не се стегне хубаво.


След като уцелите желаната сладост и концентрация на плодове изсипете крема върху втвърдения и изстинал блат и го разнесете равномерно, и сте готови. Покрийте го с фолио и го оставете в хладилника за през нощта.


Украсата може да се остави изцяло на децата, от цветни захарни пръчки и шоколадови пръчки, до бои за украса на сладки. Последните обичат да се разтичат по повърхността на чийзкейка и тогава съвсем приличат на творения на деца, дори преди това да са били вашият най-голям шедьовър.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1271 Неутрално

    ах,утринни изкушения)нека присъстват

  2. 2 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2497 Неутрално

    Бягам за салфетка ,
    че ми потекоха . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  3. 3 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    За Бога, братя, стига плюскахте.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  4. 4 Профил на greenhrast
    greenhrast
    Рейтинг: 1049 Разстроено

    ааааааааа не, само не бисквити с канела, ужас, ужас, ужас

  5. 5 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2010 Неутрално

    По-добре става със сирене маскарпоне и прясна разбита сметана. Крема сиренето е солено, което се отразява на вкуса на сладкиша.
    Отгоре се слагат пресни плодове и се полива със съответния сироп. През зимата може да се вземат замразени плодове (най-добре смес малини, капини, боровинки, касис), които се размразяват и като си пуснат сока с варят със захар и нишесте за сгъстяване. Става фантастично!

  6. 6 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1384 Весело
  7. 7 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1271 Неутрално

    Стафидите да се накиснат във вода,преди употреба

  8. 8 Профил на angelboy8008
    angelboy8008
    Рейтинг: 653 Неутрално

    Аз предпочитам тирамису.
    Някой знае ли къде в Бг правят или се продава добро тирамису?
    Като си бях в Бг, ядох в Коста-та в Сердика мол, ма не беше като в Англия.

  9. 9 Профил на sashobal
    sashobal
    Рейтинг: 655 Неутрално

    До коментар [#7] от "xalikarans":

    По-добре в Ром или Коняк

    Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
  10. 10 Профил на robbie_williams
    robbie_williams
    Рейтинг: 514 Весело

    Ей това е нещо, за което си заслужава да се живее

    Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
  11. 11 Профил на Кака Пена от голямото село
    Кака Пена от голямото село
    Рейтинг: 470 Неутрално

    За бисквитена торта използвам тези бисквити:
    http://i042.radikal.ru/1012/d5/254b80459708.jpg
    Има ги и с какао. Една кутия е достатъчна за цяла торта.

    Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
  12. 12 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1271 Неутрално

    До коментар [#9] от "sashobal":Ха-ха-ха Пиян и на закуска

  13. 13 Профил на Стак
    Стак
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#8] от "angelboy8008":
    Най-доброто терамису се прави в къщи, стига да знаеш как, а аз знам и е много, ама много вкусно. Всичко друго си е чиста химия. А може ли някой да ми преведе на чист български думичката "чийзкейк? Не е ли нещо като парче кекс с едно парче сирене отгоре, украсено с няколко ягоди? Демек царска студентска баница, а?

  14. 14 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1449 Весело

    Сега ли е сезонът на ягодите?

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  15. 15 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1271 Неутрално


    До коментар [#13] от "nicksk":Да сирене но неузряло или може извара.

  16. 16 Профил на Мразител
    Мразител
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Знаете ли какво е това авокадото? Знаете, разбира се, но досега сте се отнасяли с подозрение към него, зная. Край на съмненията, стоп на предубежденията. Изтичайте незабавно и си купете 3-4 плода. Обелете ги. Костилките им са огромни. Хвърлете ги, няма да ви послужат за нищо. Пасирайте авокадото с меко сирене, пресовайте скилитка-две чесън. Добавете млян чер пипер, дребно накълцан магданоз. Опитайте. Какви са пропорциите? Я не се халосвайте! Имате идея за по-добра паста от авокадо? Това е чудесно- експериментирайте сега!

    Мразя, следователно съществувам.
  17. 17 Профил на asparuhkanchov
    asparuhkanchov
    Рейтинг: 367 Неутрално

    На кой му пука за тия американски извращения бе, стига сте правили пропаганда с цел налагане на чужда култура, напишете за нещо българско.

  18. 18 Профил на omniam
    omniam
    Рейтинг: 675 Неутрално

    Тия бисквити с ръце не може ли да се раздробят?

  19. 19 Профил на pamela
    pamela
    Рейтинг: 2010 Неутрално

    До #17
    И българско правим. Различни видове баници, баклави, козунаци, питки и т.н. Едното не пречи на другото. Разнообразие да има.

  20. 20 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 1107 Весело

    До коментар [#8] от "angelboy8008":

    Да хвалиш англииско тирамису ,е като да хвалиш български футбол.Там има толкова пай ,че тирамисуто го оставят на французите и италианциете.

  21. 21 Профил на se_nau
    se_nau
    Рейтинг: 572 Любопитно

    Без желатин ще стане на СУПА...Рецептата е сбъркана.В нета е пълно с рецепти за чийзкейк.!!!!!!!!

  22. 22 Профил на asparuhkanchov
    asparuhkanchov
    Рейтинг: 367 Неутрално

    До коментар [#19] от "pamela":

    Ти хубаво правиш, ама в Дневник не разсъждават така и пускат само чужди рецепти

  23. 23 Профил на InmoInvestments
    InmoInvestments
    Рейтинг: 778 Неутрално

    All american cheesecake. Like it or get loose ! Lime cheesecake is a blast !

    You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
  24. 24 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    [quote#17:"asparuhkanchov"]напишее за нещо българско.[/quote]
    Koe e българското? Пилаф ли, ориз с месо? Таратор ли? Мусака ли? Па като се изпедепцате таквизи и зинете "и ний сме дали нещо на света" та си умира коня от гъдел.
    Кое е българската манджа която ти последно готви? Ми то няма такава - цялата ни кухня е точно копие на тая на съседите ни.

    [quote#23:"InmoInvestments"] Lime cheesecake is a blast ![/quote]
    True, true!
    В твоя чест ще си направя такъв тия дни.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  25. 25 Профил на jj_jj
    jj_jj
    Рейтинг: 213 Неутрално

    А желатина? Нещо сбъркахте рецептата.

  26. 26 Профил на asparuhkanchov
    asparuhkanchov
    Рейтинг: 367 Неутрално

    До коментар [#24] от "Десен":

    Ходи се прегледай некъде, неадекват виртуален, да си чувал за регионална кухня? Това че едно ястие се среща при неколко народа едновременно, които са били част от обща империя в продължение на векове, значи ли че то не е традиционно за всеки от тех? Точно копие било, това са общоосмански ястия, нема народ който да каже - това е наше или онова е ваше. То по тая логика никой народ нема своя национална кухня.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK