"Училищни истории": Епизод 1 - Скучно е да пътуваш сам (видео)


"Дневник" цени усилията и инициативите на "Заедно в час", подкрепя ги и разказва за тях. През май и юни на сайта ще може да гледате първия български уеб сериал "Училищни истории". Той е документален и разказва за различните учители - млади хора, избрани да превърнат ходенето на училище във вълнуващо и полезно занимание и за учениците, чийто живот променят.


"Училищни истории" е създаден по идея на tanuki films и е реализиран от тях. В сериите ще видите 3 града, 5 учители и 6 истории. Днес представяме епизод първи. В него става ясно какво е общото между училището, мечтите и Боб Марли.

"Училищни истории"
Уеб-сериал | 3 града. 5 учители. 6 истории.
Проект на "Заедно в час", tanuki films и "Дневник"

"За първи път се запознах с Габриел в Комисията за противообществени прояви – има такава. Представяте си – той е направил "противообществена проява", а аз – учител в комисия, ще му казвам: ‘Хей, момче – да се оправяш! Обаче постепенно е научил отнякъде, че харесвам Боб Марли, и започна да ме преследва: ‘Господине, кога ще ходите в София да ми донесете плакат?’ При това странното беше, че на Фейсбук страницата му имаше нацистка символика, в пълно противоречие с посланието за мир и толерантност."


Това разказва Деян, учител на Заедно в час в Самоков. Той решава да използва случая в своя полза: цената на знамето с бащата на регето са две шестици, превод на песента War и есе на тема "Ако Боб Марли срещнеше Адолф Хитлер на улицата, какво би му казал".


Можете да следите проекта и на страницата му във Фейсбук.

"Докато се огледам, ми носи една шестица, втора, превода – вече изпълни 70% от нещата. Учителката по история дойде при мен и ме пита: ‘Абе, Габриел за тебе ли ги пише тези неща?’ Активност е последното нещо, което очакват от него. Но то не е за мен, а защото съм обърнал внимание на нещо, което иска и желае."


В резултат заедно с колегата правят съвместен двучасов урок за нацизма.


Вижте във видеото - първи епизод от "Училищни истории" - Деян се потапя в Самоковския музикален ъндърграунд.
Втора серия гледайте на 17 май.


Още за сериала в текста"Училищни истории" - първият български уеб сериал от 5 май на "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Ако Боб Марли срещнеше Адолф Хитлер на улицата, какво би му казал"

  "Sieg heil!" би му казал. Що се правят на ударени тези учители, сякаш Боб Марли никога не е залитал по фашизоидни учения? Или сигурно растафари е религия на любовта и толерантостта? С извинение, ама ученикът явно по-добре е разбирал проблематиката от учителя, който после го е вкарал в "правия път" плоската политкоректност "щом някой е щветнокож, значи по дефиниция има толерантни и демократични убеждения".

 2. 2 Профил на Нели Кочева
  Нели Кочева
  Рейтинг: 605 Весело

  Страхотно! Най-много ми хареса една голяма истина - децата не мечтаят за това, което искат да правят, а за това, което ще им донесе заниманието - скъпи коли и т.н. (в "мечтите" им)!

 3. 3 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 660 Любопитно

  [quote#1:"monacensis"]фашизоидни учения? [/quote]

  Би ли обяснил по кои "фашизоидни учения" e залитал Боб Марли? Кakво те кара да класифицираш "Растафари" движението като "фашизоидно" ?

 4. 4 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#3:"Zaphod Beeblebrox"]Кakво те кара да класифицираш "Растафари" движението като "фашизоидно" ? [/quote]

  Растафарианците са секта, която проповядва точно същите неща както и нацистите, само, че превъзходството е на черните над белите.

 5. 5 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#4:"normandy"]
  Растафарианците са секта, която проповядва точно същите неща както и нацистите, само, че превъзходството е на черните над белите. [/quote]

  Къде ги четете тези неща ... ?

 6. 6 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#1:"monacensis"]Sieg heil!" би му казал. Що се правят на ударени тези учители, сякаш Боб Марли никога не е залитал по фашизоидни учения? [/quote]

  Не знам дали би му казал Sieg heil това, но не бих се учудил, защото Хитлер е на почит във бившите британски колонии, особено във Индия, защото смятат, че благодарение и на него са получили независимост. Но това даскала няма откъде да го знае.

 7. 7 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#6:"normandy"]Но това даскала няма откъде да го знае. [/quote]

  В статията май не става въпрос кой колко знае а как да се предаде на подрастващите това от което се интересуват и да бъдат върнати към образователния процес.
  Браво на Даскала и респект.

  А черногледите драскачи се запишете на един курс по теология към БПЦ там ще ви вкарат в правата вяра ...

 8. 8 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 442 Неутрално


  [quote#5:"Zaphod Beeblebrox"]Къде ги четете тези неща ... ? [/quote]

  Във всеки справочник ги пише тези неща. Това са общо взето елементарни познания, които всъщност всеки от обща култура би трябвало да има. Отворете примерно Енциклопедия Британика и прочетете, какво пише там за растафари.

  До коментар [#6] от "normandy":

  Да, стряскащо е, когато на учителите в днешно време им липсват елементарни познания. Вижте, че доста хора дори и тук във форума също вярват, че растафари няма нищо общо с фашизоидните идеологии в Европа, въпреки че е създадено едновременно с тях... Те сигурно вярват и че Хитлер е бил джудже, щото така е представен от Чарли Чаплин...

 9. 9 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#7:"Zaphod Beeblebrox"]а как да се предаде на подрастващите това от което се интересуват и да бъдат върнати към образователния процес. [/quote]

  Е, да но Вие това образователен процес ли го наричате? Това е по-скоро антиобразование - дайте да не мислим, а да консумираме готови предразсъдъци и светът ще е розов... Този подрастващ всъщност явно е имал по-голяма сконност да се образова и да мисли, преди да бъде "върнат към образователния процес".

 10. 10 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#4] от "normandy":

  Офф-Топик:
  Имате ли обяснение, защо на коментара Ви, съдържащ просто справочна информация, са поставени само минуси? Дали е просто от завист, че някой друг има по-висока обща култура или пък от злоба, че фактите не съвпадат с общоприетите предразсъдъци, които съответният минусодавец е приел за последна инстанция на истината?

 11. 11 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#8:"monacensis"]Отворете примерно Енциклопедия Британика и прочетете, какво пише там за растафари. [/quote]

  Да прочетем "Евангелието" както дяволът го чете ...

  та къде са тези неща които правят паралел със фашисткото движение. не можах да ги намеря ...
  http://www.britannica.com/EBchecked/topic/491801/Rastafari

 12. 12 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"Zaphod Beeblebrox"]та къде са тези неща които правят паралел със фашисткото движение. не можах да ги намеря [/quote]
  They believe that they are being tested by Jah (God) through slavery and the existence of economic injustice and racial “downpression”

  Рашъл даунпрешън е това, което според Хитлер евреите правят с нордическата раса. Само дето при растафарито нордическата раса е заменена с африканската, а евреите са заменени с неафриканците, по-специално с белите т.нар. лъжеевреи...

 13. 13 Профил на Zaphod Beeblebrox
  Zaphod Beeblebrox
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#12:"monacensis"]They believe that they are being tested[/quote]

  ... това което казвате никъде в текста не го пише ... а си е ваша лична интерпретация ...

 14. 14 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "Zaphod Beeblebrox":

  Вие отричате моята интерпретация, аз пък отричам Вашата. В задънена улица сме. Аз казвам, че растафари е фашизоидна идеология, Вие твърдите, че е религия на мира и любовта. Четем един и същи текст в Британика, а го разбираме по противоположен начин. Ерго, няма шанс да намерим общ език.

 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#7:"Zaphod Beeblebrox"]А черногледите драскачи се запишете на един курс по теология към БПЦ там ще ви вкарат в правата вяра ... [/quote]

  Растафарианската секта си прилича си прилича с националсоциализма и фашизма, имат си вожд провъзгласил се за Месия- Хайле Селасие.

 16. 16 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#10:"monacensis"]Имате ли обяснение, защо на коментара Ви, съдържащ просто справочна информация, са поставени само минуси? [/quote]

  За мен лично, обяснението е просто, че втълпят ли се митове мнозинството от хората престават да мислят и расъждават, колкото доказателства и факти да им се дават.

 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Много хубаво! Покажете ги тези учители и в час.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на miss_psykes
  miss_psykes
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#15] от "normandy":

  Да, тоз Хайли Селаси съвсем на Хитлер ми прилича:

  In an October 1963 speech before the United Nations (which provided the lyrics for the Carlton Barrett and Bob Marley song "War", Haile Selassie made the following statement:

  "Last May, in Addis Ababa, I convened a meeting of Heads of African States and Governments. In three days, the thirty-two nations represented at that Conference demonstrated to the world that when the will and the determination exist, nations and peoples of diverse backgrounds can and will work together. In unity, to the achievement of common goals and the assurance of that equality and brotherhood which we desire.On the question of racial discrimination, the Addis Ababa Conference taught, to those who will learn, this further lesson: That until the philosophy which holds one race superior and another inferior is finally and permanently discredited and abandoned; That until there are no longer first-class and second-class citizens of any nation; That until the colour of a man's skin is of no more significance than the colour of his eyes; That until the basic human rights are equally guaranteed to all without regard to race; That until that day, the dream of lasting peace and world citizenship and the rule of international morality will remain but a fleeting illusion, to be pursued but never attained; And until the ignoble and unhappy regimes that hold our brothers in Angola, in Mozambique and in South Africa in subhuman bondage have been toppled and destroyed; Until bigotry and prejudice and malicious and inhuman self-interest have been replaced by understanding and tolerance and good-will; Until all Africans stand and speak as free beings, equal in the eyes of all men, as they are in the eyes of Heaven; Until that day, the African continent will not know peace. We Africans will fight, if necessary, and we know that we shall win, as we are confident in the victory of good over evil."

  Коментарите горе са върховен бял цинизъм. Явно вашата голяма обща култура съвсем не пречи да се лепне един обединяваш стереотип на цяло движение... удивително е до къде може да стигне някой, само за да се направи на умник.

 19. 19 Профил на Петя Петрова
  Петя Петрова
  Рейтинг: 225 Гневно

  "децата не знаят за какво мечтаят", абсолютно правилно. Не им се показва за какво могат да мечтаят. Не се показват важните неща. Образователната система не отделя време, в което да покаже в действителност, в какво могат да се интересуват. Давайте да учим сухи теории.

 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Боб Марли среща Хитлер, философията на Мечо Пух, на стената урода Че Гевара, до него възрожденското зелено знаме - пълен хаос и обърканост в главите на младите. Нравствените ориентири отсъстват. Но-оо, важен е автобуса по пътя.

  Е, те това е, съвременната манджа с гроздовете на тоталното духовно опустошение.

 21. 21 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 497 Весело

  "Ако Боб Марли срещнеше Адолф Хитлер на улицата, какво би му казал"
  Sup muh nigguh.Smoke weed erry day.Blaze that shit up motherfucker.Peace.

 22. 22 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако Боб Марли срещне Хитлер на улицата не знам какво ще му каже,но ако Хитлер срещне Боб Марли знам какво ще стане:Марш в душегубката!Или в зоопарка.

 23. 23 Профил на batboy4enec
  batboy4enec
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До Язе:

  Ако Боб Марли беше от Бруклин можеше и така да прозвучи.

 24. 24 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "monacensis":

  Не мислех, че ще се сблъскам с нагледен пример как дяволът чете евангелието, но ето го - черно на бяло - респект

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 25. 25 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#15] от "normandy":

  Защо ли тогава растафарианците нямат абсолютно нищо общо с нацистите - нито на външен вид, нито с действията си?
  Защо говорят за мир и любов между хората, вместо с насилие да налагат онова, в което вярват?
  Ех, защо ли неонацитата не правеха така? Много щях да ги обичам

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 26. 26 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#25] от "Лилия Костова":

  Абе госпожо, Вие имали ли сте контакти с растафарианци или просто по предразсъдъци говорите? Щом носят шарени шапки, значи са за мир и любов, тези цветове, какво символизират няма значение, нали?
  Защо според вас за ортодоксалните растафари е важно да носят бради и дълги коси (жокерче: сравнете с талибаните и ортодоксалните евреи). Все пак говорим за религия, основана на Стария Завет! Който не живее по правилата им е грешник и престъпник. Никакви мир и любов между всички хора не прокламира растафари, а напротив - омраза към всичко не-растафарианско и към всекиго, несклонен да се подчинява на старозаветните им закони!
  Фашизоидна идеология и хитлеризъм не са идентични понятия, по принцип наставката -оиден означава "подобен на". Иначе нямаше да са фашизоидни, а фашистки.

 27. 27 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "Лилия Костова":

  От все сърце Ви пожелавам да прекарате година от живота си в ортодоксална растафарианска колония в Ямайка.
  После може да ни обясните тук, колко мили и добри хора са растафарианците и как Вас лично като модерна бяла жена са Ви приели като равна с тях и как въобще не ги е смущавало, ако случайно имате мнение, различно от тяхното.

 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  [quote#4:"normandy"]Растафарианците са секта, която проповядва точно същите неща както и нацистите, само, че превъзходството е на черните над белите.
  [/quote]

  Точно така е. Обаче на съвременните толерасти и либерасти истината хич не им изнася. Те си продължават с мантрите за добрите, дискриминирани и изолирани черни, без да осъзнават, че именно черните са най-дивите расисти.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#26] от "monacensis":

  Може би не сме се разбрали - аз не говоря за Ямайка, а за хората в България.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 30. 30 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#29:"Лилия Костова"]Може би не сме се разбрали - аз не говоря за Ямайка, а за хората в България.[/quote]
  Ами, ако е станало недоразумение, извинявам се.

  По принцип България няма нищо общо с растафари, не знам, дали у нас има въобще последователи на тази религия. Но все пак говорим за качествено образование.
  Че повечето хора никога не са и чували за растафари, е ок. Сигурно болшинството хора си мислят, че регето е един вид флауър-пауър - заради шарените дрехи и африканските ритми, както и много хора харесват съветска маршова музика, несъзнавайки политическия хинтергрунд. Но не е приемливо, когато учителите внушават неистини на учениците си - дори и с "педагогическа" цел. Истинско е образованието, когато е честно, когато излага фактите и дава възможност на ученика самостоятелно да мисли и да стига до истината. Когато образованието си служи с митологеми (миролюбивият Боб Марли и злият гений Хитлер), то е фалшиво и безстойностно. Както знаете, заради привързаността си към истинното образование Сократ е бил осъден на смърт от тогавашните митолози и политкоректи. Жалко, че за две и половина хилядолетия малко се е променило в нагласите на обществото.

 31. 31 Профил на mimi.prokopova
  mimi.prokopova
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "monacensis":

  Да, прав сте - децата трябва да имат повече информация, да познават фактите или поне да знаят как да си я набавят тази информация...
  Обаче Вие, откъде знаете какво щял или какво е казал учителя за Боб Марли и неонацизма, та вече имате и определено мнение за това?
  Правите някакви заключения за обществото - от "опита със Сократ" та до наши дни, които не се 'връзват" с опита на един учител да накара едно момче да прочете нещичко за Хитлер или др. герой...Според мен, усилията да се стигне до интересите на учениците, да се провокира желанието им за учене - са похвални! А това кой как възприема Боб Марли, Хитлер и Химлер е тема на друг разговор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK