Приемните семейства вече са над 3 пъти повече, отколкото през 2008 г.

Приемните семейства вече са над 3 пъти повече, отколкото през 2008 г.

© Анелия НиколоваПриемните семейства в България вече са около 900, или над тройно повече в сравнение с 2008 г., когато броят им е бил едва 250. Това стана ясно при обявяване на резултатите от проекта на УНИЦЕФ "Приемна грижа", в рамките на който са одобрени 277 приемни семейства, а в тях са настанени 332 деца. Партньори по проекта са социалното министерство, Агенцията за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и неправителствени организации.


"Разбихме мита, че приемната грижа не може да работи в България", каза Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за страната. По думите й резулатите от проекта оборват скептицизма, с който организацията се е срещала в началото на работата по него, че има "особености на българския манталитет, които пречат да се развие приемната грижа", че българските семейства никога няма да приемат за отглеждане ромски деца или деца с увреждания.


Кои са приемните родители
Две трети от приемните семействата по проекта се състоят от двама родители, около 60% от хората са със средно образование, останалите са с висше или по-ниско от средно. Етническата им принадлежност също е различна - има както българи, така и турци и роми. Това дава възможност децата, настанявани в приемното семейство, да се отглеждат от хора, които са близки до тях като етническа и културна принадлежност, каза Милена Харизанова от УНИЦЕФ.


Основната част от одобрените по проекта приемни родители са на възраст между 40 и 50 години, обясни тя. Възрастта на приемните родители пада - по думите на Харизанова в началото на работата по проекта повечето кандидати са били около 60 г., докато в момента една четвърт от приемните родители са под 40 г.


През техните семейства са минали 332 деца, като 270 и в момента са в приемна грижа. Около 200 от тях са били изведени от специализирани институции, останалите са настанени от семейство в криза или директно от родилното отделение.


Най-малките са приоритет


Почти всички деца, настанени в приемни семейства по проекта, са на възраст до 6 години, тъй като за най-малките престоят в институция има най-силни негативни последствия. 60% са момичета и 40% момчета, въпреки че сред децата в институции преобладават момчетата. Поне половината от децата са от ромски произход, което оборва схващането, че българите не приемат ромчета - напротив, приемат ги и се грижат много добре за тях, каза Милена Харизанова.


В рамките на проекта има и 31 случая на новородени деца, които са настанени в приемно семейство директно от родилния дом. Според УНИЦЕФ това е доказателство, че закриването на домовете за бебета е изпълнимо. Най-слаби са резултатите в областта на приемната грижа за деца с увреждания - едва 25 такива деца са били настанени в приемни семейства по проекта.


От настанените 332 деца 87 вече са изведени от приемните семейства, обясни Харизанова, като изтъкна, че приемната грижа все по-малко се схваща като скрито осиновяване и все повече като краткосрочна алтернатива.


Приемната грижа в помощ за биологичното семейство


По време на проекта 22 от настанените в приемно семейство деца са били реинтегрирани в родните си семейства, а 35 са били осиновени. Общо 68 от настанените деца поддържат връзка с биологичните си семейства, което според Харизанова е основен критерий за успеха на приемната грижа. По думите й приемната грижа не е панацея, но е добра алтернатива на отглеждането в институция, като целта й е да подкрепи биологичните семейства, така че децата да могат по-късно да се върнат в тях.


Качествената приемна грижа е тази, която работи заедно с биологичните родители на детето, подчерта и Нели Петрова-Димитрова от Института за социални дейности и практики (ИСДП), който е изследвал развитието на настанените в приемни семейства деца.


По думите й изключително важно е приемното семейство да поддържа "в главата на детето" връзката с биологичните му родители, да не ги осъжда, а да му помогне да приеме, че те са имали трудности и не са били готови да бъдат най-добрите родители в този конкретен момент. Според Нели Петрова-Димитрова напредъка към осъзнаването на тази роля на приемните родители е може би по-важен от количествените резултати от проекта.


Децата наваксват, но не с магическа пръчка


Изследването на ИСДП показва, че при почти 100% от децата до 1 годинка има позитивна промяна и пълно наваксване на регистрираното при извеждането от институцията изоставане в развитието. Почти всички деца между 1 и 3 години са имали трудности със съня в момента на настаняването в приемното семейство, докато в момента такива проблеми има при едва 13%, показва проучването.


В езиковото и комуникативното им развитие също има силна положителна промяна една година след настаняването в семейство, сочат резултатите. При 87% от настанените деца вече няма изоставане спрямо индикаторите за възрастта, а при 13% дори има напредък и резултатите им са над средната норма.


Приемната грижа не е магическо решение, което унищожава последиците от престоя в институция, но помага те да се овладеят по-лесно, особено в областта на създаване на връзки, обясниха авторите на проучването.


"Много е трудно да бъдеш приемен родител, но е призвание, което ти осмисля изцяло живота", разказа приемната майка от Шумен Йорданка Дукова, която отглежда вече трето дете в семейството си.


Да научиш едно дете да яде, защото то не знае, да го научиш да върви, защото то не може, да го научиш да говори, защото първите думи ти ги чуваш - според Йорданка Дукова всичко това си заслужава трудностите и усилията за справяне с проблемите, породени от престоя в институция.


Първите две деца, за които семейството на Дукова е полагало грижи, вече са реинтегрирани в биологичните си семейства и по думите й са щастливи с родителите си. В момента тя се подготвя за раздялата с третото дете, което ще бъде осиновено в чужбина.


България все още е на първо място в Европа по дял на децата до 3-годишна възраст, които се отглеждат в институции, напомниха от УНИЦЕФ. Организацията ще продължи да работи в областта на приемната грижа, като следващото най-голямо предизвикателство е развиването й за децата с увреждания, заявиха организаторите.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Весело

  Ако се движим с тези темпове,през 2050 може и да сме преминали изцяло на приемна грижа и да сме закрили тези отвратителни места наречени домове за деца

 2. 2 Профил на Lilyana Filipova
  Lilyana Filipova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всяко дете е важно, всяко семейство е важно, всяко усилие е важно, всеки успех е важен. Това е.

 3. 3 Профил на momchil1974
  momchil1974
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нещо не се връзва.
  1."От настанените 332 деца 87 вече са изведени от приемните семейства, обясни Харизанов"
  2."По време на проекта 22 от настанените в приемно семейство деца са били реинтегрирани в родните си семейства, а 35 са били осиновени."

  Какво е станало с останалите 30 деца "изведени" от рлиемните семейства?

 4. 4 Профил на Василена Доткова
  Василена Доткова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "momchil1974":

  Проверих и отговорът е, че някои са навършили пълнолетие, а други са били преместени в друго приемно семейство.

 5. 5 Профил на ribka_bananka
  ribka_bananka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "momchil1974":

  Върнали са ги по институциите, какво да стане?

 6. 6 Профил на momchil1974
  momchil1974
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Благодаря, Василена!
  Ако от тези 30 деца 2 са навършили пълнолетие, а 28 са преместени в друго приемно семейство ни би звучало никак добре...

 7. 7 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 544 Неутрално

  В област Враца приемните семейства са две и въпреки постоянните опити на социалните работници да ангажират с благородната кауза повече хора,на този етап няма кой знае какъв резултат.А и остава главния проблем продължават да се оставят голям брой деца в домовете и нищо не помога.Трябва повече работа в посока на семейно планиране.

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Поклон пред хората, които се занимават с това и ги поздравявам за успехите.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това е много благородна кауза-да се грижиш за детето на някой друг, дори професионалните приемни семейства, които получават заплата, ако влизат качествено в ролята си на родител-настойник на едно изоставено дете, заслужават адмирации.

 10. 10 Профил на momchil1974
  momchil1974
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Общо 87 деца са били изведени от приемна грижа (включват и деца настанени преди проекта) - 35 осиновени, 22 реинтегрирани в биологично и разширено семейство, 7 - в институция, 3 - навършили възраст, 14 - в други приемни семейства и за 6 - друго;

  За съжаление познах- само 3 са навършили възраст. останалите 27 случая са на несполучлива приемна грижа.
  Това прави 8.4% .

 11. 11 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тук има нещо и за приемните семейства:


  ТОВА, ЗА КОЕТО ВЕСТНИЦИТЕ НЕ ПИШАТ

  Едно 11-14 годишно малолетно дете-цигане, което вместо да учи роди първото си чааве, си осигурява автоматично следните детски и помощи :

  - 100 лв. детски МЕСЕЧНО до навършване 1 година на циганчето
  - 35 лв. детски МЕСЕЧНО до 18 г. на циганчето
  ( след 1-та година детските на циганчетата стават 59,15 лв. за всяко + 78 лв. за майката месечно )
  - 20 лв. детски МЕСЕЧНО от партия "Евророма"

  - 150 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за бременност
  - 250 лв. ЕДНОКРАТНА помощ за раждане на първо дете
  - 290 лв. ЕДНОКРАТНА енергийна помощ
  - 325 лв. е максимума на т.н. "КРАТНА ПОМОЩ", за посрещане на инцидентни обстоятелства
  - 4 пъти хранителни помощи (2 пъти от ЕС, от ДФЗ, и от БЧК )
  - Спирам до тук. Общо 22 вида детски помощи получават циганчетата.

  ###

  Освен това циганката потребява няколко-стотин лева на месец ТОК и ВОДА, дето ги плащаме ние.
  Много цигански семейства имат вече от 20 до 50 000 лв. неплатени сметки само за ток, но след Решението на ВКС от 2012 г. неплатените сметки за ток, вода и парно могат да се събират от гражданите САМО ЗА 3 ГОДИНИ НАЗАД! Всички предишни задължения се ОПРОЩАВАТ!

  "Самотните" майки и мъжете им заграбват без да плащат ПАРЦЕЛИ където си искат , и строят къщи без да плащат СТРОИТЕЛНИ РАЗРЕШЕНИЯ
  После не плащат ДАНЪК-СГРАДИ и ТАКСА-СМЕТ

  ###

  Тоест истинския ефективен доход на тази циганка (САМО С 1 ДЕТЕ),
  преди да почне да краде е далеч над 500 лв.
  А на работещата бяла робиня за минималната заплатка от 290 лв БРУТО, дохода е 226 лв. НЕТО, след като държавата им прибере почти 22 % за осигуровки и данъци

  Ако пък циганчето е с някакви дефекти или малформации, (а малолетните мургави родилки, раждат масово такива), то на него му се полагат двойни детски, или 2 х 35 = 70 лв. месечно

  Но явно това се е видяло недостатъчно за анти-белите фашуги, и по средата на 2010 г. в Парламента тайно приеха поправка, според която на такива деца се дава "ДОБАВКА" към тези 70 лв., равна на 70% от брутния размер на МРЗ.
  Така ... 290 лв. х 70 % = 203 лв. Както виждаме "добавката" е почти 3 пъти по-голяма от детските 70 лв., и 6 пъти по-голяма от детските 35 лв.
  Но даже и тези мизерни 35 лв. са спрени за повечето българчета, чрез подоходния ПРАГ от 350 лв. БРУТО! "СПРАВЕДЛИВОСТ" ?!

  Накрая 70 лв. двойни детски + 203 лв. "добавка" + 20 лв. (от Евророма) = 293 лв. месечно получава такова ромче.
  Само две деца да са такива ( от 10 - 20 в семейството) те ще носят по 586 лв. месечно !!!
  А бременните циганки пият разни отровни хапове, за да раждат точно такива деца, които после да ползват и за просия.

  ###

  Ако пък циганката изостави детето си (масова практика) и то бъде дадено на т.н. "ПРИЕМНО СЕМЕЙСТВО", то тогава става страшно:
  - 35 лв. детски, по ЗСПД (Закон за Семейни Помощи за Деца)
  - 227,50 лв. средно още едни детски, по ЗЗД (Закон за Закрила на Детето)
  - 377 лв. заплата на приемните родители, пак по ЗЗД

  Общо 639,50 лв.на месец ни струва всяко изоставено цигане. И ги плащат редовно.
  А 35 лв. за българчето ( или 18 пъти по-малко ) ГЕРБ нямат !

  ###

  Ако обаче изоставеното цигане има някакви УВРЕЖДАНИЯ, то към горните 639,50 лв. се прибавят :
  - още един път 35 лв., по ЗСПД
  - 203 лв. "добавка", по ЗСПД
  - 48,75 лв. още една "добавка", но по ЗЗД

  Общо 926,25 лв. на месец ни струва такова цигане. И ги плащат редовно !
  Но 35 лв. за българчето ( или 26 пъти по-малко) ГЕРБ нямат !

  ###

  Скоро от ГЕРБ обявиха програма, за прехвърляне на 2 000 изоставени циганчета от домовете в приемни семейства.
  И знаете ли колко ще струва ? Пийте по един валидол най-напред
  Ще ни струва 200 милиона лева. "Няма лъжа, няма измама, дупката ни ( в бюджета) е голяма".
  По 100 000 лв. за всяко циганче !!!
  А 35 лв. за българчето ( или 2 857 пъти по-малко) ГЕРБ нямат !

  ###

  Не мога да ви кажа колко пари са похарчени за SS ( СОЦИАЛНО-СЛАБИТЕ ), чрез т.н. "Оперативни програми" (ОП) към Социалното министерство.
  Но преди време Тотьо се похвали по НОВА ТВ, че само по ОП " Подпиране на метли " (Човешки ресурси), през изминалата 2010 г. е платил над 1 млрд. лева !!!!!!!!!!!!!!!!!
  А има още 69 вида такива програми и проекти (общо са 70). Колко милиарди изтичат през тях всяка година ? Даже и Тотьо не знае!

  Никой не знае колко и какви пари получават "ПРАВОИМАЩИТЕ" по линия на НПО (Не Правителствени Организации), които са над 500 в Мангалистан

  Освен това държавата плаща от нашите данъци ЗДРАВНИТЕ-ОСИГУРОВКИ на всички цигани.
  Не знам на каква стойност


  НАКРАЯ СЕ ОКАЗВА ЧЕ НЕРАБОТЕЩАТА ЦИГАНКА (само с 1 дете !),
  ПОЛУЧАВА 3 (три) ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТЕЩАТА БЯЛА за МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА

  ЕТО ЗАТОВА ЦИГАНКИТЕ РАЖДАТ КАТО БЕСНИ КУЧКИ, А БЪЛГАРКИТЕ ЕДВА ОТГЛЕЖДАТ И 1 ДЕТЕ ...


  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK