Концерт за пиано, виолончело и деца

Концерт за пиано, виолончело и деца

© Георги Кожухаров"Хайде, миличък, отиваме на концерт в неделя. Ще слушаме "Италианска сюита" на Стравински и "Соната за виолончело и пиано" на Рахманинов, ще бъде прекрасно, нали?" На възрастен репликата може да изглежда нормална. У всяко нормално хлапе над седем годишна възраст обаче предизвиква отегчена физиономия, потропващ нервно крак и пълна, направо отчайваща, липса на ентусиазъм.


Да запалиш малчуган по класическата музика е доста по-трудно, отколкото да го свикнеш да ходи на кино, например. Поради което склонните да направят усилието родители не са твърде много. Още повече, че в подобно начинание винаги има утежняващи приличното поведение обстоятелства - хлапетата биват обличани в официални (разбирай, неудобни) дрехи, седи се на столове, които имат навика издайнически да скърцат, ако мърдаш, а времето, в което се мълчи продължава понякога час и половина -два (разбирай, безкрайно)."Модо България"  прави "Концерти на възглавници" вече повече от година, а интересът към идеята е толкова голям, че билетите свършват дни преди поредното издание на инициативата.За възрастните, които са наясно с проблема, но искат да въведат наследниците си в прекрасното изкуство на т.нар. сериозна музика, е "Концертът на възглавници" тази неделя (13 май) от 11 ч. в  Концертната зала на Централния военен клуб. Той е в рамките на фестивала "SM&RT: Музика със субтитри", организиран от  "Модо България"


"Детски Дневник" подарява на читателите си безплатно участие в това преживяване. Иска се само да пристигнете навреме с дете под ръка и настроение. И имайте предвид, все пак, че местата са ограничени.Веднага след концерта децата могат и да поиграят в Централния военен клуб. В двата уикенда на фестивала SM&RT (на 13, 19 и 20 май) хлапетата ще могат да изработят хартиени играчки, градове, музикални инструменти и рисунки, които да отнесат за спомен вкъщи.


Ще им помагат студентите от специалност "Дизайн за детска среда" от Националната художествена академия. 


Материалите ще са осигурени на място в зала 1 клуба в посочените дни от 13 и от 17 ч., а участието ще е безплатно.  

Концертът ще започне с "Италианска сюита" от Игор Стравински, която представя герои и събития от италианската комедия дел'арте. Пиеро, Арлекин и Коломбина ще участват в една живописна музикална приказка. Драматичният и мелодичен стил на Сергей Рахманинов пък може да бъде доловен в няколко части от неговата Соната за виолончело и пиано. 


Изпълненията на пиано и виолончело ще бъдат на Венета Нейнска и  Стефан Хаджиев. Виолончелистът е получил образованието си е престижното училище "Гилдхол" в Лондон и вече повече от 10 години живее и работи във Великобритания. Пианистката Венета Нейнска пък е артистичен директор на фестивала "SM&RT". Тя е получила музикалното си образование в Лос Анджелис и Лондон и е носител на над 10 международни награди. 


За да бъде удобно и спокойно, столовете са заменени със 150 меки възглавници за сядане. А за да е по-пълно и приятно заниманието, до всеки посетител ще има цветни моливи и музикални листове. 


Концерт за пиано, виолончело и деца

© Анелия Николова

  


"Модо България"  прави "Концерти на възглавници" вече повече от година, а интересът към идеята е толкова голям, че билетите свършват дни преди поредното издание на инициативата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK