Родителските кооперативи - смислена алтернатива извън закона

Архив.

© Цветелина Белутова, Капитал

Архив.В началото на май излезе класирането за детските градини и отново се оказа, че хиляди деца остават извън системата. Все повече родители проявяват интерес към алтернативите за отглеждане на деца – домашни детски градини, организирани в неформални условия, детегледачки по програми на социалното министерство или частно наети от едно или няколко семейства, които отглеждат деца в дома си, детски клубове за почасови занимания.


Все по-голям интерес привлича и една наскоро появила се у нас форма, позната отдавна в чужбина – родителските кооперативи. За да станат обаче кооперативите реална възможност за много родители, е нужна и помощта на държавата – не само на думи, а и с конкретни действия, узаконяване на алтернативите, формулиране на ясни и резонни стандарти и финансова подкрепа при изпълнение на поставените изисквания.


Какво представляват родителските кооперативи? Създадени от родителите алтернативни форми за отглеждане на деца, в които няколко семейства се обединяват, наемат подходящо помещение, наемат учител и дават дежурства в отглеждането на децата си, като степента на ангажираност на родителите може да варира. Кооперативите са популярна форма на отглеждане на деца в много страни по света (Франция, Холандия, Нова Зеландия, Канада, САЩ и т.н.). За разлика от една частна детска градина, те не предлагат външни услуги и не реализират печалба, а се кооперират и поделят разходите и усилията по поддръжката. Контролът върху отглеждането на децата е завишен, тъй като самите родители следят отблизо условията, при които се отглеждат децата им.
Какво е развитието на кооперативите у нас? Първите кооперативи в България стартират през 2009 г. Днес вече има поне десет кооператива, но все повече родители от столицата и от цялата страна проявяват интерес към тази алтернативна форма, от една страна, поради недостига на места в държавните детски градини, а от друга – поради по-високото качество, по-малките групи деца, възможността родителите да участват активно в отглеждането на децата си и по-плавния преход от семейството към външния свят.


Законни ли са кооперативите? Като нововъзникнала форма кооперативите няма как да са законни* според сега съществуващата законова рамка, но узаконяването им е наистина важно, за да могат да функционират успешно. Затова представителите на първите кооперативи у нас проведохме проучвания на чуждестранния опит, изготвихме предложения и се обърнахме към Министерството на науката и образованието (в лицето на заместник-министър Милена Дамянова) с цел да намерим удачна формулировка в новия Закон за предучилищното и училищното образование, която да позволи узаконяването и разпространението на кооперативите, като в същото време гарантира безопасността на децата и качеството на полаганите грижи и минимизира възможностите за злоупотреба. За съжаление, въпреки че бяхме изслушани, нашите предложения не намериха място в проектозакона, публикуван на 14.02. 2012 г.


Новият закон не признава кооперативите. Според новия проектозакон за предучилищно и училищно образование законните форми на отглеждане на деца са единствено държавните, общинските и частните детски градини. Следователно, ако искат да съществуват легално, кооперативите трябва да бъдат регистрирани като частни детски градини. Тази процедура обаче изисква сериозен финансов и административен ресурс, а също наличието на специални помещения с обществено предназначение и изпълнението на куп други условия. Всичко това е не само неизпълнимо за група ентусиазирани родители, но и ненужно за малки групи от по десетина деца.


Кооперативите обаче имат редица предимства пред големите детски заведения като индивидуален подход, работа в малки групи, добро съотношение възрастен – деца, родителско участие и ангажираност. Въпреки това на този етап кооперативите остават в сивата зона и държавата няма готовност да ги припознае като алтернатива, а в същото време няма възможност да осигури места за всички деца в задължителната предучилищна възраст (започваща още от 4 години според новия закон). Но това не е всичко.


Новият проектозакон предвижда санкции, които пряко засягат кооперативите. От една страна, заплашени с глоби от 50 до 150 лв. са родителите, които "не осигуряват присъствието на децата си в детскaтa градина или в училището за времето, през което те подлежат на задължително предучилищно или училищно образование" (чл. 343 (1). От друга страна, "наказват се с глоба, съответно с имуществена санкция от 1000 до 5000 лв. физически или юридически лица, които: 1. организират и провеждат, без да са получили разрешение или без да са открити при условията и по реда на този закон, дейности по отглеждане, възпитание и обучение на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в І клас с цел осигуряване на подготовката им за училище в съответствие с държавния образователен стандарт за предучилищното образование и/или с цел издаване на документ за завършена предучилищна подготовка" (чл. 344. (1).


Какво означава всичко това? Оказва се, че въпреки заявените добри намерения на министър Игнатов новият закон да направи образованието "по-динамично, по-гъвкаво, по-автономно", на практика законът не само не създава условия за алтернативни форми на отглеждане и образование на децата, но и предвижда санкции за подобни опити от страна на гражданите. Кратък поглед към британската образователна система например показва, че държавата съвсем не осигурява места в държавните и общински детски градини за всички деца.


Затова пък поставя ясни критерии и механизми за контрол и финансира 15 часа седмично обучение за всички деца на 3 до 5 годишна възраст, които се обучават в лицензирани форми (целодневни и полудневни детски градини, занимални, детски центрове, групи за игра и дори лицензирани детегледачки, които отглеждат деца в своя или в техния дом). Всеки, който ползва услугите на нелицензиран център или бавачка, губи тази субсидия, което е ефективно средство за регулиране и контрол, комбинирано с гъвкавост и свобода.


Какво е нужно, за да стане образованието наистина "по-динамично, по-гъвкаво, по-автономно"? Нужно е да се мисли в посока насърчаване на алтернативите и добрите практики в образованието, като се даде възможност на различните подобни варианти на обучение да се утвърдят и докажат. Да се добави държавен образователен стандарт за алтернативните форми,който да отчете спецификата им и да наложи ясни критерии за качество. Важно е да се разработи методика за валидиране на придобитите знания чрез наблюдение на процеса на обучение (в много страни това се прави например чрез портфолио от изпълнените от детето задачи), тестове и сертификати. Нужно е също да се премахнат глобите за непращане на дете на училище освен в случаите, когато това е доказано във вреда на детето и го лишава от възможности за развитие.


В противен случай кооперативите и другите алтернативни форми ще продължат да съществуват извън закона, което отнема възможността за контрол на качеството и безопасността на децата от страна на държавата. Ще расте и броят на недоволните, които няма да могат да запишат децата си в общинските детски градини или пък не приемат качеството на осигуряваната от държавата услуга, а в същото време биват заплашени от сериозни материални санкции, ако сами се организират и създават родителски кооперативи и други алтернативни форми.


Ще се даде негативен сигнал към всички, които проявяват гражданска активност и инициативност и ще се върнем назад във времето, когато държавата осигуряваше и разпределяше централно всички блага.


* Въпреки че родителите имат право да се кооперират като физически лица по Закона за кооперациите, техният кооператив няма право да осъществява организирана грижа за деца, освен ако не създаде частна детска градина според изискванията на Закона за народната просвета. Сега съществуващите законови изисквания към частните детски градини обаче не са приложими към малки форми на грижа за по 5 - 10 деца - бел. ред.


Авторката Емилия Славова е преподавател по английски език, председател на сдружение "Плейцентър Приятели" и основател на първия родителски кооператив у нас "Плейцентър Приятели" (2009 г.), който по-късно беше закрит.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  На общината не и е работа да прави детски градини.
  Те трябва да са напълно, изцяло и безусловно частни и тогава ще има места за всички.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Любопитно

  интересно, хем няма места в детските градини за всички деца, хем според закона " родителите, които не осигуряват присъствието на децата си в детскaтa градина " са заплашени с глоби от 50 до 150 лв....

  Fortuna favet fortibus!
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  И това след толкова рязане на лентички!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 679 Весело

  Да, бе?

  Всичко, което не е забранено, е разрешено.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 5. 5 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Подкрепям "Десен" с коментар 1.

  Има нещо друго, което не разбирам в статията. Родителските кооперативи са чудесна форма на грижа, която покрива доучилищния период. Но в статията се говори за нужда от законодателни промени, които да отменят наказанията за неизпращане на детето на училище - какво общо имат кооперативите с това, нима се предлага те да покриват и предучилищно/училищно образование? Ако това е така, то такъв опит в САЩ, Нова Зеландия и т.н. няма. Там има регламентирана домашна грижа за малки групи деца до предучилищна възраст.

  И още - съвет към родителите, съвсем валиден за децата в детскоградинска възраст - ако кооперативът работи без държавен регламент и без да е непосредствено незаконен, то по-добре не намесвайте държавата!

 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#3:"ПАВЛА"]И това след толкова рязане на лентички! [/quote]

  Още не е произведен тъкачния стан, който ще изтъче лентичките за подобни обекти. Така, че ББ не е виновен. Той чака търпеливо с ножицата.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 587 Любопитно

  До коментар [#1] от "Десен":

  ++++++++++++++++++

  Най-накрая да прочета едно качествено мнение!!! В ситуацията в която сме сега държавата субсидира богатите,като таксите за детските градини са доста по-ниски от реалната цена,освен това се вихри дива корупция по отношение на приема в градините,а трябва градините да са частни,таксите да се определят на пазарен принцип и държавата да подпомага с плащането на таксите социалнослабите родители и няма да има никакъв недостиг на места,но ние още си живеем в комунизма,където държавата трябва да се грижи за всичко!!!

 8. 8 Профил на matthew.g
  matthew.g
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тотално безхаберие и липса на държава!
  10 хиляди деца остават извън дотираните ясли и детски градини. Родителите на неприетите деца са принудени да плащат по 500-600 лева за частна детска градина. Но и те, както всички граждани, солидарно плащат разликата в цената на общинските детски заведения (дотирана чрез данъците, които внасят в хазната).
  В същия момент с радостен апломб на изпълнено партийно поръчение Фандъкова ни уверява, че наесен ще има нови 800 (!) места.

 9. 9 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В големите градове липсата на свободни места в детските градини е проблем от първо естество. Родителите се принуждават да записват децата си в предучилищно полудневно обучение / в училищата/ още преди детето да е навършило 6 години.В детските градини места просто няма.

 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#6] от "Тони Шнайдера":
  [quote#6:"Тони Шнайдера"] Така, че ББ не е виновен. Той чака търпеливо с ножицата.[/quote]
  Докато чака, да вземем да спретнем в парламента една детска градина - там поне празно място има. И да го направим детегледачка, поне нещо полезно да върши...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Принуждават родителите да се кооперират,защото нямат избор някои от тях и трябва да се върнат на работа!

 12. 12 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Големите пари ги лапнаха преди време някои чиновници,които закриха куп детски градини,за да издигнат на тяхно място жилищни сгради,офиси,магазини.Сега за родителите се предвиждали санкции,които се кооперирали....Отново извиване на ръце от нашата загрижена за нас държава!

 13. 13 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Кой каквото и да говори, знай, че става дума за пари. Пари, които могат да се откраднат от държавното.
  Защо да няма частни градини, след като д-вата не мое осигури бройките? Що да няма частна инициатива? Колко му е да гледаш 20 деца? Назначаваш правоспособна даскалица с тапия и създаваш условия. Но от това не може да се краде. Не може да се назначава директорка, жена на другар съпартиец, която да се разпорежда с бюджет за мамбо и папо и да назначава други другарки. А, да и с бюджет за ремонти.
  Иска се само да се дотира със същата сума за дете, както държавната градина, за да е достъпна, а не да струва майка си и баща си.
  Също и частните училища. Също и ДКЦтата, които са вече изцяло с работещи частници, само дето не им продават площите, та хем д-вата да гушне някоя стотинка, хем сами да се оправят, а не общините.
  Да, ама няма да има назначено началство, което да цоца.

 14. 14 Профил на Силвия Георгиева
  Силвия Георгиева
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По отношение на санкциите, законопроектът остава все така консервативен, както сега действащия Закон за народната просвета, без да отразява нито нуждите, нито динамиката на обществените отношения.
  Той нищо няма да промени. Не виждам ползата му.
  Напълно подкрепям авторката относно липсата на реакция на изпълнителната власт към желанието на хората да си помогнат сами, там където същата тази власт бездейства. Защото и 100 детски градини да построят в София и останалите по-големи градове някога, то в момента от проблема с липсата на места в детските градини са засегнати десетки хиляди семейства в страната.
  Според държавата тези семейства са нарушители и подлежат на санкция, тъй като търсят алтернатива .
  Това е срамота.
  Държавата не предлага решение, но за сметка на това, когато ние родителите опитаме да викнем "неволята" и да си помогнем сами, тя ни наказва. Това ако не е дискриминация, не знам какво друго. Първо факта, че много деца остават извън детските градини - които се субсидират от държавата (от данъците, които ние плащаме, тъй като сме избрали да работим, а не да си седим вкъщи), така на практика от тази субсидия се ползват само част от гражданите, а други с равни на тях критерии биват лишавани от нея. Втори път държавата ме дискриминира, като ме лишава от възможност да намеря изход от абсурдната ситуация, която същата тази държава създава.
  Проблемът в Столицата седи вече 4-5 години. Какво се случи за този период? Нищо!
  Защото баба ми от Горно нанадолнище, която ми казва, че е стара да ми гледа децата, гласува за същия този, които два мандата и половина не можа да реши проблема с построяването на 20 детски градини в София и сега с посредствения си материал в министерство на образованието мисли как да ме глоби, за да запуши издънения си бюджет.

 15. 15 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Живеем точно до детско заведение.
  Сутрин, когато водат децата, човек може да види парад на всевъзможни скъпи коли. Много интересно точно тези хора ли имат нужда от дотиране от общината/държавата. И как точно са се класирали.

 16. 16 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Държавната администрация всъщност не се интересува от отглеждането на каквито и да било деца.Целта е да се усвояват определените средства,при определен ред(обществени поръчки,рекет,комисионни и т.н.).В случая никой не се интересува от резултата от работата.(По същата причина ако се дадат от ЕС 100 милиона за отглеждане на хлебарки същите ще бъдат отгледани и ще им назначат министър за далаверата)В този смисъл разни кооперативи са направо дразнещи.Заместник министър Дамянова направо си претупва работата-от нея очакват в закона да има изрични текстове ЗАБРАНЯВАЩИ кооперативите.А ако някой упорства - направо 3 до 5 години за вредителство.

 17. 17 Профил на koxxter
  koxxter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#1:"Десен"]Те трябва да са напълно, изцяло и безусловно частни и тогава ще има места за всички. [/quote]
  интересно ми е ти в каква детска градина си бил?

 18. 18 Профил на miloslavabgbg
  miloslavabgbg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Отново частната инициатива е смазна. Като не осигурява места в детските градини държават лишава някои деца от достъп до образование и принуждава родителите да се надяват на грижата на баби, по някога на съмнителни детегледачки или да заплащат такси от по 7 - 8 хиляди лева годишно за частни детски градини или ясли. А сумите за частните градини нямат таван. НЕ е известно и как точно се формират таксите за частни детски градини. В същото време някои така наречени частни детски градини, за да са легитимни са регистрирани като детски центрове ..... Както се вижда експериментите с образованието продължават .... и е ясно, че държавата работи в интерес, но не на децата

 19. 19 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 607 Неутрално

  офтопик По същият начин и къщното училище homeschooling-a е забранено има там една вратичка със CLASS, а да не говорим във Германия и Скандинавия до какви изтъпления се е стигнало:

  http://www.cbn.com/media/player/index.aspx?s=%2Fvod%2FDHU93v2_WS&search=dominic+johansson&p=1&parent=0&subnav=false

  съвсем в съзвучие със новият проекто-закон за детето

 20. 20 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Бъркате "частна" с "кооперативна". Очевидно, от написаното следва, че частните градини са си регламентирани в закона, но това са заведения, направени да се печели от тях.

  "...законните форми на отглеждане на деца са единствено държавните, общинските и частните детски градини. Следователно, ако искат да съществуват легално, кооперативите трябва да бъдат регистрирани като частни детски градини. Тази процедура обаче изисква сериозен финансов и административен ресурс.."

  Родителите не желаят да пълнят гуши на подобни частници посредници, а искат да спестят тези разходи, като частично участват в грижите - а и са убедени, че имат по-добри идеи за това как да се върши тази дейност. Законът е лобистки, защото наказва подобна кооперативна дейност, обявявайки я за нерегламентирана.

  Хората призовават държавата, свикнала да лобира за частната образователна (и всякаква друга паразитна посредническа) мафия, да регламентира (както е в много страни по света) и родителски кооперативи за предучилищно отглеждане и възпитание.

 21. 21 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  *** ВАУЧЕРИ ***
  Всяко дете в детскоградинска възраст трябва да получава държавната/общинска помощ под формата на ваучери. Това ще изравни държавните и частните и/или кооперативни детски градини и простотиите ще се решат за един сезон. Всичко останало е комунизъм "дайте да дадем".
  Колко е сладък комунизма-а-а-а! Ама рано или късно ще ви прекършим гръбнака, работническо-селски отпадъци! Ако не изпукате от глад до това време.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 22. 22 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тази форма на родителски кооперативи много ми прилича на сходно нещо с кибуците, обществата на амиши, менонити и подобните им, държавата Океания на Харингтън и провалилия се опит всичко да е общо ( първо в Нова Англия, после в СССР).
  Ако всички сте съгласни пробвайте.
  Но изключително малко хора имат способността да работят с деца и всички страни да са доволни.

  България е древна и заслужава много повече!
 23. 23 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#20] от "petrov9":

  И погребалните бюра са с цел печалба. Целта е да се печели от всичко. Кое не разбра?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 24. 24 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Аз се чудя не можем ли родителите на неприети деца в детските градини да се съюзим в едно общо дело и да осъдим общината?
  Нямаше ли закон, който я задължава да осигурява места в общински градини за всички деца, живущи на територията на общината?
  Поне да махнат този закон или да ни върнат от данъците, които плащаме.

 25. 25 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#7] от "moloko_":
  Антикомунистическите ти възгледи са причината да са те нахвърляли с толква минуси. За съжаление най-трудно се променя мисленето. Никога няма да уврят на хората главите, че държавата им хвърля парите на вятъра и всъщност цялата организация на детските градини е един голям провал в образованието. Този провал продължава и в държавните училища и университети. Децентрализацията трябваше отдавана да се е състояла и парите в образованието да следват детето а не плановете за крадене на дадена партия. В момента всички плащаме за да могат една част от децата да бъдат отглеждани в детски заведения в групи от по 30-40 деца а останалите извън системата да имат избор между шепа безумно скъпи детски градини и кооперативите. Ето че и най смисленият вариант се оказва и незаконен. Да си гледаш детето според разбиранията си, се оказва престъпление...

 26. 26 Профил на Николай Митев
  Николай Митев
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Продължавам да следя с интерес патоса около поредните анти-български закони. Човекът отдавна даде пример - построи магистрали, не детски домове и друга нужна нам инфраструктура, а магистрали.Какво повече искате? Дотирани билети?

 27. 27 Профил на doneva
  doneva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "Едно_Българче":

  Едно уточнение - по принцип държавата е длъжна да осигури прием на всички деца за предучилищната година. Ако не са приети в градина, по закон им е гарантирано място в училище, за предучилищна подготовка. Затова са глобите.

 28. 28 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "Камен":
  По скоро великия омбудсман трябваше да се е сезирал 1000пъти досега, че общите пари се харчат не за общото благо, ама на. И омбидсмана ни е същото л@й#о като всичко в държавата. Не че бих желал да се възползвам от услугите на държавните детски градини, но да ми разиграват данъците на томбола, ми се струва обидно.

 29. 29 Профил на surikat
  surikat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До къде трябва да стигаме, защото държавата не си е свършила работата... Какво да правят всички онези майки, които не могат да си позволят частни детски градини, не са класирани в държавните и няма кой да им гледа децата /баби и дядовци/, и съответно не могат да работят, а мъжете им едвам кретат с "високите" бг заплати и издържат семейства...

 30. 30 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#7] от "moloko_":

  При положение че се плащат комунистически данъци е редно хората да имат претенции за комунистически социални придобивки.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 31. 31 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#25] от "Петър":

  Учудващо много десни мнения под тая статия, вкл. твоето.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Любопитно

  [quote#23:"misho73"]Целта е да се печели от всичко. Кое не разбра? [/quote] Целта е ясна, има само известни затруднения за най-ефективния метод на печалба - дали печалбата да е от "спестени" данъци, дали да е от рекет (застрахователен, партиен или държавнически) или направо да се ползва кражбата (конфискация за временно ползване ... до пълно амортизиране).

 33. 33 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 493 Разстроено

  Целта е България да бъде затрита. Кой млад човек ще иска да прави семейство с три деца, нали така се получава положителен прираст. Когато някой чете за това с какви проблеми се сблъсква младото семейство се обезсърчава и не вижда лъч надежда нещо да се оправи в "лайняната" ни държава, защото няколко бели лястовици не стигат, за да надделеят над безграничната човешка лакомия.

 34. 34 Профил на molly
  molly
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз съм с две ръце за коментар 21 - Ваучери или както там го нарекат. В българия има в момента убийствена практика - толерират се всякакви случаи на проблемни деца, карат хората да лъжат, да не сключват брак и какво ли още не....За едно нормално родено, гледано интелигентно дете, с двама работещи родители няма НИЩО.Няма детски добавки, няма места в детска градина и ясла, но родителите работят и си плащат данъците, от които после се раздават пари на други, които или лъжат, или крадат, или просто мързелуват.В Европа, хората, които живеят на семейни начала се облагат по същия начин като сключилите брак.Толкова е просто - живее ли се на един адрес - семейно облагане.Явно в нашата държава не искат да има нормални семейства с нормални деца.

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Любопитно

  [quote#25:"Петър"]Децентраизацията трябваше отдавана да се е състояла и парите в образованието да следват детето [/quote]
  Да разбирам ли, че всеки сам ще си плаща на себе си децентрализирано данъците и с техния размер ще "обвърже" пътя на детето си? Дали няма опасност, ако детето е умно, да се окаже оковано в децентрализицията? Ако пък данъкоплатецът се окаже мощен (Дал Бог всеки му), дали няма да опропасти спастрените данъци, насилвайки детото си, дори и умно да е, с голи амбиции, примерно да полети като Икар?

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  [quote#34:"molly"]В Европа, хората, които живеят на семейни начала се облагат по същия начин като сключилите брак.[/quote]
  И в България е така. Никаква дискриминация между ергени и майки. Винаги плоско - мозък, данък, икономика, печалба, всичко плоско до плонж.

 37. 37 Профил на Konstantin Bochkov
  Konstantin Bochkov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Разбира се,че няма да се узакони, нали все пак някой дето се е набутал във властта трябва да припечели и някой друг лев,живота е доста скъп и суров !

 38. 38 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Браво на мнението за ваучерите - пост 21. Това е единствено справедливата форма. А признаците че Фандъкова не става за кмет станаха очебийни - като се започне с некадърността й да прави прости сметки, след което излиза че Екоравновесие изхарчила 700 литра бензин за да хване едно куче, до комунистическото налагане на детските градини - единствената форма да крадат здраво обществени пари, като се започне от крадене при проектиране, крадене при строителство, крадене при експлоатация. За капак сега идва и този закон - гаден, лобистки, прокомунистически - какъвто и обиден епитет да му лепнеш, все ще му е малко. Това си крещи за истински родителски протест. Ако родителска организация го обяви пред прозорците на МОН - аз съм там - с поне 10 приятелски семейства - значи само ние сме 20 човека. Вече не се търпи тая политическа сган.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 39. 39 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  Да оставят хората на мира да си гледат децата както искат.
  В същото време трябва да се върви към премахване на социалните такси и изравняване на честните и общинските, заради които стават цирковете всяка година.
  Естествено мераците на кооперативите за достъп до обществените фондове трябва да бъдат пресичани в зародиш.

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  "Родителските кооперативи - смислена алтернатива извън закона"
  Много по-смислена от държавните детски градини. Нима една платена детска учителка е по-загрижена от един родител!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Калина Лазарова
  Калина Лазарова
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#34] от "molly":
  Нещо много си в грешка. Дете родено без брак, но признато от баща си няма никакви облаги спрямо такова родено от брачен съюз в България. Моите са такива и не получавам детски надбавки и предимство за детска градина, въпреки че освен доходи имам и собственост в София и плащам доста местни данъци. Колкото до семейното облагане също информацията ти по отношение на България е невярна - всички се облагат с 10% плосък данък за доходите си - женени(омъжени), неженени(неомъжени) и няма никакво значение семейното положение за облагането.

  http://kalinalazarova.wordpress.com/
 42. 42 Профил на Калина Лазарова
  Калина Лазарова
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Всъщност таксата за частна градина е над 600 лв. твърдо и ако имаш две деца сумата наистина става непосилна за 95% от семействата. Родителските кооперативи са добра алтернатива, но приложима само за хора със свободни професии и повече свободно време - предполагам отново не повече от 5% от всички работещи отговарят на този критерий. С други думи остават 90% от семействата, за които единствения шанс е общинската детска градина и докато доходите ни са такива каквито в момента ще има огромен наплив към общинските детски градини.

  http://kalinalazarova.wordpress.com/
 43. 43 Профил на molly
  molly
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Да, съгласна съм, но това се отнася само за съвестните родители.Миналото лято една жена, работеща в частна обущарница ми се хвалеше, как фирмата за попрвака на обувки се води на името на мъжа, с когото тя живее на семейни начала, имат 2 деца, а тя се води като самотна майка и получава всички облаги затова.
  Ето точка от наредбата за прием в детски заведения в София :"Дете с неизвестен родител или с родител с отнети родителски права - 3 т."
  Аз това имах предвид, че държавата толерира всячески и САМО проблемните деца.Разбира се, че те имат нужда от подкрепа, но не само те.Не ми е известна друга европейска държава, която да дели децата.Най-малкото детски добавки се получават от всички, независимо от доходите си.

 44. 44 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  Държавата ТРЯБВА да гарантира минимални условия за отглеждане на малки деца. Това се казва социална политика. В нашите условия това е необходимо поради намаляването на населението.

 45. 45 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#19] от "ognyang":

  Пиши на българкси бе Ог-ня-не. Какво се фръцкаш с латински думи?

 46. 46 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#33:"ХДС"]Целта е България да бъде затрита.[/quote]

  Много правилно! Тази тенденция е видна не само от липсата на каквото и да е стратегия за детските домове, а и от което и друго нещо да вземеш и анализираш.

 47. 47 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#42] от "avorazal":

  Нищо не пречи ако един родител няма възможност да "присъства", то да заплати повече на някой друг за "услугата". При всички случаи става въпрос за по малко пари отколкото в една нормална детска градина където цените са > 500-600лв
  Идеята за кооперация е много добра. Това е начин за оцеляване. Дано поне държавата да не спъне това начинание.

 48. 48 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "k_":

  [quote#39:"k_"]Естествено мераците на кооперативите за достъп до обществените фондове трябва да бъдат пресичани в зародиш.[/quote]

  Защо пък да трябва да се пресичат мераците им? Смятам, че кооперативите даже много по-ефективно ще харчат парите в сравнение с държавните ДГ. Все пак родителите ще ги влагат в качественото отглеждане и възпитание на собственото си дете. А отделно, както вече много хора писаха, нали и тези родители плащат данъци? Не казвам да се раздават пари на ръка, а примерно да се подпомагат с конкретни неща - например да се поемат заплатите на учителките.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  [quote#48:"mamuna"]Смятам, че кооперативите даже много по-ефективно ще харчат парите в сравнение с държавните [/quote]
  Така се смяташе и за студентските кооперативи, които много по-ефективно щяха да внасят стока в България и със спестените пари щяха да финансират образованието си. Истината излезе малко по по-друг начин. Доли и прокуратурата се наложи да се намеси.

 50. 50 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А, какво предлага държавата на тези, които не намират решение на проблемите си в рамките на закона? Значи, хем ги отхвърля от рамката, хем преминава извън нея и се опитва да упражнява контрол! Не може така! Или да узакони кооперациите, не зависимо от причините за тяхното създаване и да регламентира тяхната дейност, правейки ги законни, или да намери начин да реши проблемите на тия хора мигновенно! Иначе няма как! Проблемите им са неотложни и хората намират този вариант за най-добър при тия обстоятелства!

  goblenka
 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#48] от "mamuna":
  Явно у нас има много хора предпочитащи да правят нещата общо.
  В това няма нищо лошо.
  При това положение най-добре е държавата да им определи места където да си направят кибуците и всеки кибук да си събира колкото си иска данъци и си подреждат живота както те си знаят.
  Може кибука да плаща някакъв минимален данък на държавата, а може и не.
  Този модел си съществува в Израел и някои щати в САЩ - резерватите за индианци.

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3607 Разстроено

  Новият закон е по-тоталитарен от положението при социализма!
  Аз съм роден тогава и в предучилищна възраст съм гледан в подобен нерегламентиран родителски колектив. На етажа в три апартамента бяхме пет деца, на долния - още едно. Всеки ден шестте деца бяхме при една от четирите баби, другите три баби си гледаха спокойно домакинството, а майките и бащите ни отиваха на работа.
  Смея да твърдя, че резултатите бяха добри - на четири години вече четях.
  Ама пусто, нали децата трябва да се правят еднакви!

 53. 53 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не знам, но и в яслите и градините е едно и също - в най - добрия случай детето е в ясла на другия край на града, защото системата е компрометирана, изнудвания за пари, дарения и т.н.

  TiGGo
 54. 54 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защо само пращате кооперативите при индианци и кибуци? Може би самата дума звучи малко ретро и по комунистически, но това е терминът, който се ползва в белите държави като САЩ, Великобритания, Германия, Швеция. Не става дума за някакво племенно съжителство на всички семейства. Не става дума за някакви хипи комуни или сектантски истории. Кооперативът е точно като хубава частна ДГ, но в умален вариант - група до 8-10 деца, с наети поне двама учители (един сутрин и един следобед), а майките се редуват в ролята на "лелка" и чистят и готвят. Обикновено се наемат помещения на партера с двор - например етаж от къща. Децата правят това, което се прави в една ДГ - рисуват, моделират, пеят, слушат приказки и т.н. Родителите обаче могат по всяко време да присъстват, могат да останат до детето си докато свикне, имат право да видят какво учат децата им. Родителите, които са избрали този модел в момента, са високо образовани, с добре платени професии, в повечето случаи наистина са с плаващо работно време. Но реално при група от десет деца е нужно да са дежурни само два работни дни в месеца, което може да се договори с един работодател. Но няма как един кооператив да отговори на изискванията за частна ДГ от рода на салон за физкултура 80м2, лекарски кабинет, директорски кабинет, разрешения за промяна на предназначение и какво ли още не. Всъщност не образователните стандарти са проблем, а най-вече нормите за помещенията, които са писани за големи ДГ с много деца - тези на МРРБ например са от 88-ма година, но важат и в момента и налагат старите модели на гигантомания и анонимност. Едва ли не, няма как децата да получават образование, ако не са наблъскани със стотици като бройлери в огромни сгради-ферми (или казарми), където да маршируват под строй до физкултурния си салон веднъж в седмицата и да играят там 20 минути.

 55. 55 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Проблемът идва само от управляващите съответната община.Не искам да правя реклама,ама в София поне от петилетка проблемът"детски градини" съществува.В града,в който живея беше доскоро същото,ама за две години се изпонастроиха и разшириха градини и градинчици,даже общината ме изненада приятно,като освободи третото ми дете от всякакви плащания в ясла и градина-на хубавото лошо не можеш каза.Всичко опира до читав кмет,няма значение дали е ГЕРБ-ав или не,защо някъде моделът работи?
  ПС.и бездомни кучета си нямаме...

 56. 56 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#44:"lu"]Държавата ТРЯБВА да гарантира минимални условия за отглеждане на малки деца. Това се казва социална политика. В нашите условия това е необходимо поради намаляването на населението.[/quote]
  Нищо не трябва да гарантира държавата освен - законност, опазване на държавните граници и равнопоставеност на субектите в държавата.
  Минималните условия за отглеждането на малките деца е проблем на родителите им, а не на държавата. Социалната политика е нещо съвсем различно. Това че намалява населението не е причина за провеждането и. Или ти предлагаш да даваме по 5000 лв бонус за родено дете и приписано на държавата че зер тя знае най-добре как да го отглежда.
  Казвал съм го и преди, ще го кажа и сега - не е работа на държавата да прави детски градини!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 57. 57 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#56] от "Десен":
  Световната здравна организация публикува доклад на Комисията за социални здравни фактори , в който се казва следното: „ Изследването показва, че много предизвикателства в обществото на възрастните – като проблеми на психичното здраве, проблеми с теглото, сърдечни заболявания, престъпност, степен на грамотност – имат техните корени в ранното детство”. Докладът продължава:
  „ Предвид тези факти, икономисти заявяват, че инвестицията в ранното детство е най-силната инвестиция, която една държава може да направи, с възвръщаемост в пъти по-голяма от първоначалната, и то през периода на целия живот”.

 58. 58 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 594 Неутрално

  хора чакайте малко:

  - държавата не може да осигури места за децата (всеки който е опрял до детска градина го знае)

  - държавата не може да осигури опазването на имуществото ни (всеки който е бил жертва на домашен обир знае каква "работа" върши полицията)

  - държавата не може да осигури здравни услуги - голяма част от услуги не се предлагат изобщо, други се заплащат в различна степен, болниците са ужасни като условия и апаратура, лекарските грешки са на всяка крачка

  - за пенсиите да не говорим - докато стане време за пенсиониране я ги има я ги няма - ще си работим до гроб!

  ами ако държавната власт не може да осигури тези три основни социални услуги значи нищо не е наред !

  абсолютно съм против да се пробутват тезите че това състояние е нормално и решението е в прочутата частна инициатива...

  ...може и да отидем на този вариант, но тогава не давам и лев за данъци - държавната власт да си я издържат политици и работещите в държавния сектор !!!

  Разберете че с т.нар. ОБщЕСТВЕН ДОГОВОР на който се основава демократичното общество е ужасно злоупотребено - това трябва да си върнем най-напред

 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  [quote#58:"dun"]Разберете че с т.нар. ОБщЕСТВЕН ДОГОВОР на който се основава демократичното общество е ужасно злоупотребено - това трябва да си върнем най-напред [/quote]
  Браво!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#57] от "mamuna":
  Ами майка му и баща му на детето да инвестират. Кой им пречи?
  Даже знаеш ли че в САЩ няма отпуска по майчинство извън 40 дена? Никъде няма това бюджета да те хрантути 2 години една майка да си седи в къщи и да решава кръстословици по градинките. Цвъкнат първо второ и после трето и то стане 3х2 = 6 години и се плаща.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#60] от "Десен":

  Егати ужасния коментар, раждането не е "цвъкане"..... и не всички гледат сериалчета и решават кръстословици....

  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#61] от "a.n.":

  Не съм казвал че гледат сериалчета, ама то къде го чукаш, къде се пука. Явно по себе си съдиш. И какво правят според твоя личен пример? Допринасят нещо за обществото ни ли? Кажи ми ти, какво прави една млада майка 2 години в къщи на издръжка на държавата? Квалифицира ли се, учи езици ли, що ли? Или както е според мен - тъпее.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 63. 63 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "Десен":
  Зависи от майката... Но принципно, би трябвало да се грижи детето й да не стане тъпанар и комплексар - както казах първите години са най-важни. И то не първите седем, а първите три. Детето се учи на емпатия в този период, но явно нямате деца и не сте наясно с важността на ранното развитие (както между другото и от МОН не са наясно, тъй като смятат,че за децата под 3 години са нужни единствено медицински сестри и то по две на 30 деца). Майката би трябвало да се учи как да е свестен родител и да чете по темата, да обменя опит в групи за подкрепа, ако е нужно и най-вече да е до детето си. Никой не се ражда научен как да е свестен родител, напротив, даже много често са ни наслагвани неправилни бабешки модели. Няма по-добра среда от семейната за децата до 2г. Единствената приемлива за мен форма на социализация за деца по-малки от 2г е групата за игра, където детето е заедно с майка си. Яслите за бебета са извращение. Майката, която се грижи за детето си, допринася за обществото, но този принос ще се усети след години. Много краткосрочно и повърхностно гледате на майчинството.
  Смятам, че майката допринася за обществото много повече като е до детето си през тези две години, отколкото каквато и професия да упражнява. Какъв по-важен резултат може да има от това да създадеш едно здраво, интелигентно и уравновесено човешко същество?

 64. 64 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "Десен":
  Какво значи на издръжка на държавата? Та това са си осигуровките, които майката си е внасяла. В момента е точно толкова - колкото си внесъл, толкова получаваш. Ако някой е решил да печели пари като ражда, нещо се е объркал. По-добре да си вложи парите на влог в банка - по-голяма доходност ще има. Да не говорим и колко струва всъщност едно раждане и проследяването на една бременност.

 65. 65 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#55] от "kukuf":

  Браво на вашата община! Твоят пост ме зарадва толкова много, че дори ще се опитам да забравя, за днес поне, другата гореща тема - кой е виновен за неусвоените пари - мързеливите българи, или лошата политика?

  goblenka
 66. 66 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#56] от "Десен":

  Държавата трябва да гарантира спазването на конституцията. А, там е казано, че всеки има право на труд и образование. Детските ясли и градини са първата стъпка. След като не достигат такива, а са нужни, хората си правят кооперации. Те не са нито държавни, нито частни стопански субекти! Щом държавата не може да предложи по-добро решение, нека ги остави на мира! Децата са малко и трябва сериозно да се работи с тях, още до като са малки! Иначе, като тръгнат в първи клас, вече не щат да учат! Не е работа на държавата, която не си е свършила работата да ходи и оценява условията в тия кооперации. Гледах как една журналистка се намъкна и започна коментара си с това, как намерила няколко полу голи деца да си играят, някакви жени / майки/баби/ които се занимавали с готвене, или домакинска работа. За да работят родителите на тия деца и да задоволяват нуждите им, някой трябва да се грижи за тях! Не са компютри, да ги изключиш, до като те няма! Дали ще са при баба, леля, съседката, или в кооперацията - все тая. Ще се гледат по " домашно му".

  goblenka
 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#62] от "Десен":

  Отглежда и ще ми се да вярвам, възпитава дете / деца/! Това е нейния принос към обществото през това време!

  goblenka
 68. 68 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#64:"mamuna"]В момента е точно толкова - колкото си внесъл, толкова получаваш[/quote]
  Брей, сигурна ли си?
  Да посмятаме малко. През първата 2 годишна щедро платена почивка, майката получава 90% от максимум 2000 осигурителен таван за последните 18 месеца.
  т.е. ако се осигуряваш на 2000 лв в продължение на 18 месеца това ти е разход от 2,000*(12.8%+5%+8%)= 516 лв/месечно, и то общо - за сметка на работодател и на служител. По 18 месеца прави - 9,288 лв. Срещу тях ти получаваш 2 години 90% от 2,000 лв или по 1,800 всеки месец или по 24 месеца - 43,200 лв.
  Т.е. срещу вложените 9,288 лв ти правиш 43,200 лв с помощта на едно дете. Реално 33,912 ти ги плащат всички останали защото си родила едно дете. Още ли твърдиш че една майка сама си плаща всичко?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 69. 69 Профил на mireto.meteva
  mireto.meteva
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кооперативите са възникнали от ентусиазирани, действащи и искащи нещо повече за децата (си) родители. Те са АЛТЕРНАТИВА на машината за месо, която бълва доста понамирисваща консуматорска кайма. Това, че няма места по инкубаторите не е проблем само на нашата мила Родина и не се дължи на плодовитостта и предприемчивостта на българката, нито пък касае само леличката, носеща бач Държава. Това е проблем на много общества и касае също така всички нас, и тези след нас. И проблемът всъщност е желанието на бай Ганьо да прехвърли това що е негова отговорност на някой (по възможност по-абстрактен) друг. За да не го мисли той, за да има за какво да подмрънква и злобничко да се гневи като слънцето някой ден изгрее от Запад.
  Не само Държавата трябва да спре да пречи на търсещите алтернати и правещите нещо. Още по-нужно е мишките да се скрият по дупките и там тихичко да си гризкат сиренце.....

 70. Поредно доказателство за импотентността на държавата ни и ретроградното мислене на чиновниците от всички етажи на администрацията...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 71. 71 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#68] от "Десен":
  Получаваш само една година 90%, а не две. 1800х12=21600лв. Втората година е 240лв на месец. И сметката, че работодателят ти плаща осигуровките, не важи при майки, които сами са си работодатели, и при недобросъвестни работодатели, които искат от бъдещата майка сама да си поеме високите осигуровки (според мен това са повечето). Осигурителната и данъчна тежест на 2000лв е много повече от 500лв - към 40% е по принцип, не 25%. Това с 2000лв и честно платени осигуровки е някаква идилия дето я описваш и може би важи само за корпорации, където няма как да се шмекерува от страна на работодателя. Имаше предложение да се вземат 24м назад и това сигурно ще се приеме. Т.е. тогава за 'вложени' около 19хил, ще се получат 21600 лв. Колкото за 240-те лв на месец може да се вземат и просто като си безработен и без да се занимаваш със забременяване. Отделно забременяването не е математика - в повечето случаи не става точно, когато е планирано и може да трябва да се осигуряваш повечко време от 18 месеца. Така че не се притеснявай за обществените фондове, те сами се грижат да не се прецакат. Но много се отклоняваме от темата.


 72. 72 Профил на Христо
  Христо
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  Месечната такса за ЧДГ е 850 лв. Ако имаш две деца какво правиш? .. хващаш се за палците....

 73. 73 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Класирането за детските градини по какъвто и да е било приоритет си е жива форма на дискриминация от гледна точка на самото дете, така че който не се хванал той не е осъдил държавата в Страсбург. Иначе всички сме длъжни да плащаме данъци.... Идеята е на родителите на деца, за който няма места в държавните детски градини да бъдат намалени и или премахнити част от данъците. Какво толкова не е ясно ???

 74. 74 Профил на LILIAN
  LILIAN
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#68] от "Десен":

  Една година от майчинството получаваш 90% от заплатата си, втората година всички майки получават по 240 лв. Хайде пак да го пресметнете и да ни запознаете с корекцията.

 75. 75 Профил на LILIAN
  LILIAN
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#62] от "Десен":
  Задавам въпрос: Ако имате деца, кой ви ги е отглеждал до 2- годишна възраст?
  Ако нямате- според мен, не разбирате темата!

 76. 76 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 699 Гневно

  Много отдавна не съм се включвал с коментар(предпочитам да ги чета), но мнението на "Десен" ме предизвика. Следващите думи са пряко към него: Отгледай дете в България и после говори глупостите, които говориш. При размера на заплатите в България този закон е противоконституционен и абсолютно сигурно против всякакви човешки права.
  Аз бачкам като вол за да издържам семейството си,плащам си данъците и получавам среден пръст от държавата. Това според мен значи, че е време да и покажа среден пръст в отговор. А ти слез на земята, това дето го говорят разни "либерални" икономисти е чиста глупост.

 77. 77 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да не отговарям на всеки поредно, ще се опитам да отговоря на всички ви заедно.
  Извинявам се ако съм ви прозвучал цинично, но това е реалността - държавата, т.е. ние всички работещи плащаме на майките и младите семейства, за да могат те да раждат.
  Колко им били детските градини, тока, памперсите и не знам си какво си, мен, а и обществото го интересува точно толкова колкото и оправданията на циганите защо крадат джилезу.
  Като нямате пари да отглеждате деца - няма да раждате.
  Много е просто. Щом сте родили, ще се оправяте сами без да се надявате 1.4 млн работещи от които само 1/2 са в реалното производство, а не чантаджии, да ви хрантутят с помощи.
  Точно помощите са най-вредното нещо в отглеждането на децата, а пък за двугодишната отпуска за отглеждане на дете - някой може ли да ме светне за смисъла и след като ОБЗАЛАГАМ се че по-малко от 90% от върналите се на работа майки се задържат на работата си и разчитат на старото си място.
  Ами лицемерието да се водят на трудов договор? Да им се признава за осигурителен стаж отглеждането на деца. И това ли е принос към обществото.
  Не, това е лицемерие и неравнопоставеност на обществените групи в несъществуващият обществен договор.
  Истината е че 750,000 работещи в частния сектор изкарват парите за майки, цигани, болни, пенсионери и чантаджии, както и всички останали на работа в държавния сектор.
  ФАКТ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 78. 78 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#77] от "Десен":

  Ей, човек, вбеси ме! Отдавна са ми порасли децата, но твоя цинизъм и егоцентрично мислене / за съжаление повечето имат такова/ ме изправи на нокти. Ако политиката ще се основава на личните интереси на всеки гражданин, то нека да няма държава и да живеем според законите на джунглата! Ако ще има държава, то тя е обществена структура и трябва да защитава обществените интереси, управлявайки държавната система с механизми, еднакво действащи върху всички слоеве на това общество. Младите майки, пенсионерите, болните хора, инвалидите, поради някаква травма, или заболяване, с някакъв стаж са внасяли в обществените фондове и са придобили право на обществена подкрепа! Тези, които са инвалиди по рождение, за тях са платили и плащат до живот близките им! Даже животните се грижат да имат потомство, а ние ... Проблемът не е, че младите раждат и си гледат децата! Даже, при малкото деца, които се раждат у нас, трябват поощрения! Проблемът е: как се възпитават и обучават! И там трябва много работа! Това, че ти си хванал емоционални мазоли, не значи, че държавата трябва да ти ги лекува, или да ти ги пази! Проблемът е, че се сегментира обществото и прилича на бързо въртящ се калейдоскоп, та един човек веднъж е в един сегмент, втори път в друт, трети - пети... И з всеки сегмент има политика, дразнеща останалите! така има такова вътрешно триене, толкова излишна температура в обществото, че ако я впрегнем в производство на енергия, ще захраним Балканите! Това е мое Лично мнение, Лична позиция, почиваща на Личен Анализ / разбиване и пречистване на фактите/ и Личен синтез. Пиша го с надеждата един коментатор в темата за евро парите да го види, дано го види! Пък и да не го види, няма проблем! Нищо няма да се промени за мен!

  goblenka
 79. 79 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 391 Неутрално

  А кой измисли тази глупост с голяма концентрация за работа и живот в големите градове без условия за живот в близките села и градчета и пътуване? Там сигурно пустеят и се рушат градини, ясли, училища. И животът е по-човешки, отколкото в панелките, около които няма нито детски градини, нито площадки за игра. Комуникации от и към София също няма! Благодарение на избираната от вас, драги Софийски гласоподаватели и млади родители, кметица - даскалица.

 80. 80 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За тези, които искат да научат повече за родителските кооперативи - ето една празентация http://vimeo.com/32252914

 81. 81 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 434 Неутрално
 82. 82 Профил на shikalka
  shikalka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  МОН просто трябва да създадат отделни стандарти за физическата среда и хигиенни изисквания постижими за алтернативните форми и да признаят, че образование може да се получава и в малки групи. Ако кооперативите получават субсидия, ще са по-достъпни и много повече родители биха направили такива. Така напливът към общинските ДГ ще намалее без да се налага да се строят нови сгради за милиони левове. Ще има и работа за поне три пъти повече учители и то за добри такива и при по-добра заплата. В един кооператив съотношението учители:деца е много по-високо - 1:10. В държавните ДГ то е 1 учител за над 30 деца, което заедно с ниското заплащане, прави позицията непривлекателна за млади и подготвени хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK