Днес е Денят на детето - къде, кога, какво

Днес е Денят на детето - къде, кога, какво

© Красимир ЮскеселиевДнес се отбелязва Международният ден на детето . 


В цялата страна ще има инициативи за отбелязване на празника. За втора поредна година точно в 10 ч. десетки хиляди деца ще рецитират едновременно "Аз съм българче". Инициативата е на Образователния портал Академика БГ. Участниците ще бъдат събрани в училищни дворове, на площади, в паркове и читалища. Под ръководството на своите учители и заедно с много родители те ще произнесат в хор стихотворението, с което са израснали поколения българи.По повод празника Българската армия обяви ден на отворени врати. Във военните формирования децата ще могат да видят различни образци въоръжение и техника и ще се запознаят с техните възможности, а бойците ще им покажат своите умения и ще представят на гостите си учебно – материалната база и музейните експозиции на формированията.


Ден на отворени врати ще има във военните формирования 52 370 – Негушево (от 10.00 ч.), 48 940 – Бургас (от 10.00 ч.) и 28 860 - Горна Малина (от 10.00 ч.). Сухопътните войски ще отбележат празника в 32 990 - Пловдив (от 9.30 ч.), 48 430 - Стара Загора (от 10.30 ч.) , 44 200 – Стара Загора (от 10.00 ч.), 52 590 - Ямбол (от 9.00 ч.), 22 220 - Сливен (от 10.30 ч.), 44 220 – Пловдив (от 10.00 ч.), 24 490 - Асеновград (от 9.30 ч.), 28 880 - Белене (от 10.00 ч.) и 24 600 - Благоевград (от 10.00 ч.).


Денят на отворени врати в 24-та авиационна база в Крумово ще започне в10.00 ч. Ученици от училищата в район "Тракия" в Пловдив и с. Крумово, авиационните паралелки от Механотехникума в Пловдив и студенти от Техническия университет – София, филиал Пловдив – факултет Авиационен, ще разгледат наземен показ на авиационна техника и въоръжение и експозицията на Музея на авиацията.


Във Военноморска база "Варна" децата ще имат възможност да разгледат корабите, водолазна техника и оборудване и да наблюдават тренировка на водолази. За желаещите да посетят базата е организиран морски транспорт от Военноморска гара-Варна от 10 ч.


Посетителите на Националния военноисторически музей ще бъдат посрещани от 10.00 до 12.00 ч. от деца-екскурзоводи, които ще демонстрират екскурзоводни умения и познания в реставрирането на документи.


Днес е Денят на детето - къде, кога, какво

© Красимир Юскеселиев


В София на площад "Св. Александър Невски" се организира детски празник по безопасност на движението. Инициативата започва в 8:30 часа - деца, пътни полицаи и представители на СБА ще раздават листовки за пътна безопасност на възлови кръстовища в столицата. Два часа по-късно на площад "Св. Александър Невски" са предвидени автомобилни демонстрации от известни български състезатели.


Организирано е състезанието "Пътен полицай на СДВР" - дисциплина  за майсторско управление на полицейски автомобил. То ще протече в два етапа - от 11:00 до 12:00 часа и от 12:50 до 13:40 часа. От 12:00 часа пък ще започне състезанието по приложно колоездене за деца в защитена зона при създадена реална пътна обстановка.


Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на изложба на рисунки на деца от първи до четвърти клас от Детски център SMART. Рисунките са изработени с природни материали и ще бъдат експонирани в официалното фоайе на Столична община на ул. "Московска" 33 от 9.30 часа.


Служба "Военна полиция" организира благотворителна изложба по повод Международния ден на детето. На нея ще бъдат представени картини на децата от Дом "П. Р. Славейков" – София. Събраните средства ще бъдат предоставени на ръководството на Дома и ще бъдат изразходвани за нуждите на децата.


Днес е Денят на детето - къде, кога, какво

© Георги Кожухаров


Шеф Пеньо Иванов майстори с деца най-дългия сандвич по време на кулинарно забавление, организиран от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите АРИЗ-7 и Двореца на децата. Гост на вкусния празник ще бъде и водещият на "Бързо, лесно, вкусно" по БНТ Ути Бъчваров. Всички желаещи дечица ще могат да участват в кулинарния рекорд, който ще започне от 11,20 ч. в Националния дворец на децата. Програмата на празника предвижда още изложба на домашни любимци, забавни работилници, спортни демонстрации, томболи и др.


Спортен празник ще се състои на лекоатлетическия стадион на Националната спорта академия от 15,30 часа. По време на него ще бъдат представени десет вида спорт - футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, бадминтон, лека атлетика, ски крос, хокей, бейзбол и голф.


Чешкият център представя изложбата по повод 100-годишнината от рождението на световноизвестния майстор на анимационния филм, кукловод и илюстратор Иржи Трънка. В центъра децата ще имат възможност да гледат анимационен филм и да рисуват с художничката Юлиана Текова. Началото на празника е от 11 ч.


"Софийска вода" организира детски празник от 11.00 часа в Зоологическата градина в столицата.


От 10,30 часа пред Националния дворец на децата заместник-министърът на образованието Милена Дамянова ще открие тържество за празника. От 16.00 часа район "Нови Искър" организира подарък-изненада за децата от района на площада в квартал Кумарица.


Днес е Денят на детето - къде, кога, какво

Cartoon Network дава старт на надпреварата в кампанията CartoonNetwork Шампионат – да играем заедно! Началото ще бъде дадено едновременно в столичния Южен парк и Борисова градина. Инициативата на Робин ван Перси и Cartoon Network ще даде уникалната възможност на едно българско дете да тренира с нападателя на "Арсенал" на стадион в Лондон през август. От 11 до 20 ч. всички желаещи деца на възраст от 6 до 15 години ще могат да демонстрират своите футболни умения на специално изработени и обособени за целта спортни съоръжения. Триметрова футболна стена и нестандартна футболна врата ще бъдат голямото предизвикателство за децата. Най-добрите и точни играчи, успели да вкарат три поредни гола, ще получат футболни топки.


В Сити Център София се провежда изложение за деца и родители Expo4Kids, което продължава до 3 юни. По време не него са предвидени много забавления, конкурси и игри за децата, а за родителите – полезни съвети в организираните семинари, представяне на продукти, свързани с възпитението и отглеждането на малчуганите.


Днес е Денят на детето - къде, кога, какво

© Георги КожухаровПътна полиция започва в цялата страна акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!", която ще продължи до 15 юни и по време на нея ще се извършва засилен превантивен контрол и ще се разясняват опасностите на пътя. По повод 1 юни Пътна полиция призовава шофьорите да се движат с включени фарове.

"Работилница за усмивки" очаква децата на военнослужещите и цивилните служители от Варненския гарнизон от 11.00 до 19.00 часа в района на  сцена "Раковината" в Морската градина във Варна. Там ще бъде разположен благотворителен базар с морски сувенири, лакомства и изненади, ръчно изработени от възпитаниците на висшето военноморско училище и на Националния военен университет "Васил Левски". От 17.00 часа концертна програма ще изнесе Представителният духов оркестър на Военноморските сили. Всички събрани средства от базара ще бъдат дарени на Фондация "Деца на Българската армия".


В Бургас се организира конкурс-игра "Лаборатория за къщи-мечти". В програмата са включени следните оцветяване с бои на предварително подготвени приказни къщички, изграждане на къщички от малки блокчета, построяване на оригами-град от хартия. Всяка игра ще бъде водена от двама аниматори и ще започне в 15.30 ч. Във всяка работилница могат да участват деца в групи от 5 до 20 едновременно с препоръчителна възраст над 5 години.


Читалището и кметството в Обзор също подготвят детското забавление, което започва в 16 часа до амфитеатъра в парка.


В Кюстендил детският празник за 1 юни започва на площад "Велбъжд" в 16 ч., където ученици ще рисуват на асфалт. Ще има и състезание с ракетни автомодели и празничен концерт с участието на деца.


В двора на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен ще се състои празник с игри, забавления, награди и изненади. На импровизираната сцена ще звучат любими детски мелодии в изпълнение на младите таланти на града. Специални гости ще бъдат доброволци и участници, подпомогнали организирането на различните прояви от програмата на завършилия наскоро XIV Национален фестивал на детската книга. В двора на Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" по същия повод ОД на МВР организира демонстрации по залавяне и обезвреждане на закононарушители от служители на специализираното териториално звено за бързи действия с помощта и на полицейски кучета.


Днес е Денят на детето - къде, кога, какво

© Анелия Николова


В Ловеч
празникът за Деня на детето се провежда на сцената на площад "Тодор Кирков", където ще се проведе "Малка Мис и Малък Мистър - Ловеч 2012". В детския отдел на библиотеката ще бъде открита фотоизложба, а в 14.00 часа започва "Да рисуваме заедно на 1 юни". Спортно шоу "Стрийтбаскет" ще бъде организирано на площад "Екзрах Йосиф Първи" от 14.30 часа.


В Пловдив ще бъде открит стационарен терариум, единствените в България черна игуана и кралска кобра. Терариумът отваря в 15 ч. в мол "Галерия Пловдив" и там могат да бъдат видени над 100 вида животинки – игуани, варани, водни костенурки, змии, които обитават 230 квадратни метра.


Днес е Денят на детето - къде, кога, какво

© Красимир Юскеселиев


Центрове за забавления организира община Търговище за 1 юни. В спортния център децата на ще се включат в игри по стрийтбол, състезателни спортни игри, предвидени са и демонстрации от възпитаници на спортни клубове. По-малките ще имат възможност да се забавляват в центъра за еко-игри. Под наименованието "Хоро" е предвиден хепънинг, който ще състои на алеята пред Драматичния театър в центъра на града. Малко преди обяд ще бъда разрязана тортата за участниците в празника.


В Плевен от 10 до 13 ч. пред Центъра за работа с деца ще се проведе фестивал по случай Деня на детето под мотото "Всеки мечтае с отбора да играе".


Детски работни ателиета ще бъдат организирани от 11.00 часа в парк "Розариум" в Казанлък.


Детският празник в Девин започва от 10 ч. пред Дома на културата.За втора поредна година точно в 10 ч. десетки хиляди деца ще рецитират едновременно "Аз съм българче". Инициативата е на Образователния портал Академика БГ. Участниците ще бъдат събрани в училищни дворове, на площади, в паркове и читалища. Под ръководството на своите учители и заедно с много родители те ще произнесат в хор стихотворението, с което са израснали поколения българи.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Да са живи и здрави дечицата! Дано да ги опазим от собствените си простотии.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на byalo_duhche
  byalo_duhche
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Честит празник, бонбони!

 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  През 1911 година Антон Страшимиров е написал нещо много интересно: "Старите умряха, млади няма..."

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  от нашите простотии (ако не е станало ясно)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  [quote#3:"latcho59"]През 1911 година Антон Страшимиров е написал нещо много интересно: "Старите умряха, млади няма..."[/quote]

  Може би е имал предвид нещо друго? Моите баби и дядовци са имали по 5-6 събратя и сестри. Въобще не може да се сравнява със сега...

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#1:"Bulgarische Motoren Werke"]
  Да са живи и здрави дечицата! Дано да ги опазим от собствените си простотии. [/quote]

  -"Ако има нещо, което искаме да променим в детето, първо трябва да проверим и да видим няма ли нещо, което е по-добре да променим в себе си."/К. Г. Юнг/

 7. 7 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1054 Неутрално


  -"От къде произлизам аз,ли?-От своето детство!"/Екзюпери/

 8. 8 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Много хубави начинания , идеи и намерения по повод този ден - децата ни имат нужда от внимание и от детски радости ! Минава ми през ум, че няма да е излишно да си имаме и Ден на (българския ) Родител - с работилници за възпитание в труд, духовност, милосърдие и уважение към човека до нас ( черен, бял, религиозен, нерелигиозен, беден, богат и т.н.). Най -малкото го пожелавам - ние сега сменяме старата кожа с нова и от всеки от нас поотделно зависи каква ще е тя..
  Хубав ден, мили деца и много игра навън !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 9. 9 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":
  Наистина е хубав ден днес, а това, че съвпадна със забраната за пушене го прави знаменателен! Дано по-малко деца видят как батковците се крият в храстите с фас в ръка и никога да не посягат към тази отрова!

 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Живи и здрави да са ни дечицата.Да имат много късмет и разум!

  В началото на материала за зачудих какво е заглавието. Помислих си, че е ден на Българската Армия.
  Все пак браво на военните. Идеята ми се струва интересна.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  честито на малки големи и още по големи деца

 12. 12 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 497 Весело

  Най-светлия празник. Желая на всички малки и пораснали деца много здраве, щастие и радост и едно по-светло бъдеще

 13. 13 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Честити празник на бъдещето ни. Да са ни живи и здрави дечицата. Честит празник и на порасналите, но успели да съхранят детето у себе си!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 14. 14 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Честит празник на всички сладурковци!
  Да не забравяме, че и ние сме деца, макар и пораснали!

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 15. 15 Профил на Крум от Крумовград
  Крум от Крумовград
  Рейтинг: 388 Любопитно

  През останалите дни децата на синджир ли ги държите, това е същото като 8 март, правиш се на палячо в името на глупав измишльотен празник, добрината е 365 дни, а лошотия през годината не се компенсира от един ден фанфари, балони и "банбони".

 16. 16 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Весело

  Честит празнил малчугани ,честит празник и на всички родители ,,нека малките калпазани ни правят винаги усмихнати и щастливи.

 17. 17 Профил на Костянуга
  Костянуга
  Рейтинг: 497 Весело
 18. 18 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Живи и здрави да са ни дечицата. Обичаме ви всичките

 19. 19 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Честит празник мили деца! Прегръщам ви всичките!

 20. 20 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 605 Весело

  Честит празник на всички деца!
  Честит празник и на всички възрастни, които все още се чустват малко деца!

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#5] от "Bulgarische Motoren Werke":
  Не знам, по-добре отиди при него и го питай лично!

 22. 22 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Пожелавам на всички да си спомнят за детето, което все още живее у тях. И нека то се сприятели с децата ни, за да ги направим щастливи.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Вместо да правим празник на децата нека се замислим върху това, че България е държавата с най-голямо социално неравенство в Европа.
  Според официалната статистика България вече превишава значително по обем на БВП нивото от 1989 г. но покупателната способност на средностатистическия българин е 45-50% от тази тогава.
  Да им е честит празника, но един ден в годината е малко за щастливо детство.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Вижте какъв погром срещу семействата и децата се подготвя:

  "ДАМОКЛЕВИЯТ МЕЧ НА НОВИЯ ЗАКОН ЗА ДЕТЕТО"

  http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=312

 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1395 Весело

  До коментар [#21] от "latcho59":

  Егати, това е най-елегантният начин по който някой ми е казвал "да пукнеш дано!".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Честит празник ,мили дечица! Нека този ден е изпълнен с много усмивки! Обичаме ви!

 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#25] от "Bulgarische Motoren Werke":
  Ох, винаги си е хубаво да говориш с интелигентен и знаещ човек! Ето това ми е лиспвало винаги във форума...

 28. 28 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 500 Неутрално

  благодаря на всички за пожеланията.

 29. 29 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Българската армия обяви ден на отворени врати
  =====================================
  Интересно, какво ли разбират под армия в момента? А на децата - честит празник, много игри и усмивки у най щастливи мигове. По времето на социализма на 1 юни децата пътуваха безплатно в градския транспорт. Сега всичко е платено двойно и тройно, но детството си е детство.

 30. 30 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  Честит последен празник на децата.
  ОТ днес този ден ще се празнува като ДЕН НА ДОНОСНИКА!

 31. 31 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да са живи и здрави децата на България!

  До коментар [#24] от "alex_ks":
  За съжаление, няма кой да те чуе... "Дневник" и особено някои негови автори са привърженици на другата позиция - че родителят е потенциално некомпетентен да се грижи за детето си в психологически и социален план (до доказване на противното) и че държавата в лицето на нейните социални служители е най-добрият защитник на "най-добрите интереси на детето".

  Една българка
 32. 32 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2143 Весело

  Честит празник на децата - светлина и смисъл на живота! За повече детски усмивки

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 33. 33 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Честит празник на всички деца.Да са живи и здрави и светло бъдеще им желая от сърце.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 34. 34 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тояга":

  Да, от днес ще смачкаме пушачите, а от утре - некомпетентните родители....и накрая ще смачкаме всички, които се съмняват в това, че Държавата най-добре знае, кое е добре за нас!

 35. 35 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Весело
 36. 36 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  [quote#23:"tribiri"]Да им е честит празника, но един ден в годината е малко за щастливо детство. [/quote]

  -За щастливото детство един ден в годината вярно не стига.Нужни са 365 дни годишно по време на цялото детство.Но за щастливо детство важно е и другото-да има повече деца в държавата.Този един ден напомня,че децата трябва да са най-голямата ценност за човека.И че всичко,което се старае да прави човечеството трябва да бъде в името на неговото бъдеще и чрез децата.

 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Цачева обеща ДЕТСКИ съвет към парламента…:))
  ……………………
  ” НИВОТО на депутатите от ГЕРБ – го позволява ..)


  Имат нужда от такъв “съвет” . :::)))))))))))

  BIG AL
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#37] от "BIG AL":

  Могат да вземат Нинова и Манолова ще бъдат лелки а Федоската ще готви.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  [quote#36:"benkovski11"]за щастливо детство важно е и другото-да има повече деца в държавата[/quote]

  Ами погледни графиката на раждаемостта в България.

  Няма по обективен критерий за качеството на едно управление от ръста или спада на раждаемостта.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3603 Весело

  Да са щасливи и здрави всички дечица !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 41. 41 Профил на viki_vb
  viki_vb
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Честит празник мили деца!
  Да сте живи и здрави. Да ни радвате и да се гордеем с вас!

 42. 42 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Честит празник на децата! Всеки ден да са щастливи и да радват нас възрастните!


  До коментар [#39] от "tribiri":

  Опростяването не винаги води до вярни изводи. За справка виж раждаемоста в 3 тия свят.

 43. 43 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 524 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK