БЧК предлага плуването да е задължително в учебните програми

БЧК предлага плуването да е задължително в учебните програми

© Анелия НиколоваПлуването да влезе в учебните програми в училищата като задължително. За това призова днес председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.


Като причина той посочи, че българите масово не умеят да плуват. По думите му в Германия около 90% от хората знаят да плуват, докато плувците в България са между 18 и 20% от населението.


По традиция преди началото на активния летен сезон БЧК акцентира вниманието на обществото върху проблемите на водното спасяване и върху това, което хората не трябва да правят, когато са на морето. Основните причини за инциденти във водата са непознаване и подценяване на опасностите при къпане и плуване, неумение да помогнем адекватно на човек, който е в такава опасност, неумение да се окаже долекарска помощ.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1122 гласа

  1. Да, защото е жизнено важно (24.42%)
  2. Да, защото е полезно за здравето (38.68%)
  3. Не, защото няма достатъчно басейни (11.14%)
  4. Не, не бива децата да се задължават (24.06%)
  5. Не мога да преценя (1.69%)В България има над 4000 неохраняеми водоема - различни язовири, микроязовири, реки, езера и т.н. Броят на водните спасители обаче е недостатъчен, тъй като през лятото огромна маса хора влизат да се къпят и да плуват.


До момента са обучени над 50 000 водни спасители и всяка година се подготвят над 1100 водни спасители от Водноспасителната служба на БЧК.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK