
© Ирина Катеринска
Сандвичите са любима закуска на малки и големи. Класически, запечени филийки с кашкавал, принцеси с кайма или пък такива с яйце и сирене, с колбас или зеленчук за компания – приготвят се лесно и обикновено децата се научават да ги правят сами с удоволствие.
Още по-вкусни обаче могат да станат, ако хлебчетата за тях са изпечени у дома. И не е нужно да бъдат само от бяло брашно, за да са ароматни и привлекателни. Ръженото, пълнозърнесто или типово брашно придават плътен и засищащ аромат, а освен това правят хляба и по-здравословен.
Месенето на тесто е семейно забавление, почти равностойно на радостта, която носи правенето на хрупкави бисквитки. А тези типови хлебчета са идеални да приютят в себе си любимите съставки за закуска на малчуганите по всяко време на деня, удобни са за носене и дълго време остават меки и с плътна коричка.
За направата им са нужни: 500 г. типово брашно, 140 мл. хладко прясно мляко, 140 мл. хладка вода, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, ½ кубче прясна мая.
Маята се натрошава и разбърква с две лъжички захар и водата. Оставя се за 10 мин. да шупне. В голяма купа се пресява брашното, добавя се солта и се налива прясното мляко, обърква се с лъжица. Щом маята е готова се добавя към сместа и се замесва меко тесто, което трябва да лепне съвсем леко. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на 6 топки и се оформят във вид на малки хлебчета. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго и се оставят да втасат още около 20 мин.
След това се намазват отгоре с малко прясно мляко и се пекат до зачервяване в загрята на 180 градуса фурна. Когато са готови се изваждат внимателно и се оставят да изстинат върху решетка.
Най-трудно е да бъдат опазени от лакомници, които искат да ги излапат веднага. Ако това все пак се случи, имате идеален повод да замесите нова доза.