Типови хлебчета за сандвичи

Типови хлебчета за сандвичи

© Ирина Катеринска



Сандвичите са любима закуска на малки и големи. Класически, запечени филийки с кашкавал, принцеси с кайма или пък такива с яйце и сирене, с колбас или зеленчук за компания – приготвят се лесно и обикновено децата се научават да ги правят сами с удоволствие.


Още по-вкусни обаче могат да станат, ако хлебчетата за тях са изпечени у дома. И не е нужно да бъдат само от бяло брашно, за да са ароматни и привлекателни. Ръженото, пълнозърнесто или типово брашно придават плътен и засищащ аромат, а освен това правят хляба и по-здравословен.


Месенето на тесто е семейно забавление, почти равностойно на радостта, която носи правенето на хрупкави бисквитки. А тези типови хлебчета са идеални да приютят в себе си любимите съставки за закуска на малчуганите по всяко време на деня, удобни са за носене и дълго време остават меки и с плътна коричка.




За направата им са нужни: 500 г. типово брашно, 140 мл. хладко прясно мляко, 140 мл. хладка вода, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, ½ кубче прясна мая.


Маята се натрошава и разбърква с две лъжички захар и водата. Оставя се за 10 мин. да шупне. В голяма купа се пресява брашното, добавя се солта и се налива прясното мляко, обърква се с лъжица. Щом маята е готова се добавя към сместа и се замесва меко тесто, което трябва да лепне съвсем леко. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.


Втасалото тесто се разделя на 6 топки и се оформят във вид на малки хлебчета. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго и се оставят да втасат още около 20 мин.


След това се намазват отгоре с малко прясно мляко и се пекат до зачервяване в загрята на 180 градуса фурна. Когато са готови се изваждат внимателно и се оставят да изстинат върху решетка.


Най-трудно е да бъдат опазени от лакомници, които искат да ги излапат веднага. Ако това все пак се случи, имате идеален повод да замесите нова доза.

Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 2020 Весело

    Отивам да спретна едни хлебчета, че огладнях ...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  2. 2 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 907 Неутрално

    С малката подробност,че според председателя на Асоциациата на хлебопроизводителите Георги Попов: Всички продават типов хляб а никой не произвежда типово брашно.

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5227 Весело

    ние опекохме нашия неделен хляб още в 9 часа - с 4 вида семена !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  4. 4 Профил на kollin
    kollin
    Рейтинг: 497 Весело

    Ако са квасени, тези хлебчета ще са още по-вкуни и ароматни

    How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
  5. 5 Профил на email
    email
    Рейтинг: 442 Неутрално

    [quote#2:"Без коз"]Всички продават типов хляб а никой не произвежда типово брашно. [/quote]

    Това май никак не е далеч от истината...
    Много от уж наречените "типови" хлябове които съм купувал са някакви имитации, оцветени и нагодени да изглеждат различни от белия хляб. Но всеки който е ял някога истински типов хляб няма как да се излъже.

  6. 6 Профил на dgd
    dgd
    Рейтинг: 2171 Неутрално

    Едно време типовият хляб беше най-вкусен - много повече от белия и 'Добруджа'. Пенсионерите го ядяха най-много. Помня, че редовно изяждах типовия хляб на баба ми

    muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
  7. 7 Профил на петър палчев
    петър палчев
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Съгласен съм макар и по трудно се намира по магазините типово брашно.

  8. 8 Профил на Apolon ot Tiana
    Apolon ot Tiana
    Рейтинг: 800 Неутрално

    Миро ще оправи работата, типово брашно без ДДС, стандат "Типов" по БДС, а ла Миро. Върви с телешко шкембе от Аржентина, Мозък от луда крава от Ирландия, и колбас от над 20 годишна мърша внесена в България с неговия подпис.

    apoloniy
  9. 9 Профил на Венета
    Венета
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Защо никой да не произвежда типово брашно?
    Който знае методологията за производството му знае че това на бяло и на типово са взаимно свъразни и колко бяло произведеш, малко по-малко типово остава.
    София мел имат колкото искаш типово. Във всеки магазин го има.

  10. 10 Профил на blaf
    blaf
    Рейтинг: 569 Неутрално

    До коментар [#9] от "Венета":

    Права си, но нали трябва да има "конспирация срещу горките бедни български потребители".

    Като се вземе пшеницата и се мели, от едната страна се струпват обвивките (трици), от друга вътрешността на зърното (ендосперм). От ендосперма се прави чистото бяло брашно. АКо му се добавят от триците, се получават различните вариации на брашното (тип 700, тип 1150), като тип 11500 е с най-голямо съдържание на трици и е това, което се нарича "типово брашно". Т.е. производстовото на типово брашно не изисква повече индустриална дейност, а дори е естествен процес от произовдството на брашно.

  11. 11 Профил на Датско червено говедо
    Датско червено говедо
    Рейтинг: 442 Весело

    Ммм, типови хлебчета за сандвичи ... http://www.youtube.com/watch?v=G3IgFsEEOik

    Мууу...
  12. 12 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1452 Весело

    Много са вкусни и картофените хлебчета.

  13. 13 Профил на Батков-вън
    Батков-вън
    Рейтинг: 538 Неутрално

    До коментар [#2] от "Без коз":

    Пълна глупост

  14. 14 Профил на Eternal Barabarian
    Eternal Barabarian
    Рейтинг: 938 Неутрално

    До коментар [#10] от "blaf":

    Най-после да прочета едно разумно и аргументирано мнение по въпроса. За голямо съжаление много малко (хора)? си правят труда първо малко да поразучат въпроса и да помислят, преди да започнат да разпространяват глупости от рода на „в хляба се добавяло кафе за да изглежда по тъмен“

    Поздравления (конграчулейшънс) за blaf и Венета

    Предварително изгубени войни не водя!
  15. 15 Профил на email
    email
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#14] от "Емил Грозданов":

    Приятелю, това което е казал [#10] "blaf", го знаем! Но това в крайна сметка, не означава нищо! А още по-малко, че типовият хляб се прави от типово брашно... както казах този който познава вкуса на съответния вид хляб не може да се излъже. Съвсем категорично противно на теб мога да твърдя, че по-голямата част от разните видове хляб различни от белия са имитирани по някакъв начин и не се правят от това брашно което трябва... дали защото няма брашно или по други технологични причини в крайна сметка няма значение! Ако ти не можеш да го различиш значи си твърде млад и неопитен и ставаш жертва на нашите вечни български далавери.
    Хлябът който се прави от по-тъмните и груби брашна по-трудно се докарва на външен вид... а производителите и търговците днес търсят външен вид... аз търся истински и натурални продукти и не ми пука за вида им. Типовият хляб се познава още като го хванеш той е по-плътен, а не пухкав и ефирен като другия. Познава се още веднага по цвета и вида, той е доста по-тъмен, но не просто кафяв както при другите видове "черен" хляб, а има специфичен леко розов оттенък подобен на човешки тен. Познава се още само от вдъхването на аромата който е различен от другия хляб... познава се още от първата хапка която сложиш в устата си защото типовият хляб когато го дъвчеш има негов си специфичен сладникав вкус подобен на този когато дъвчеш житни зърна... голяма част от типовия хляб който съм купувал няма нищо общо с това. Пълно разминаване по всички показатели. А вкусът на някои стои някак пепеляв сякаш са хвърлили пепел в тестото... с какво ги оцветяват и какво слагат в крайна сметка не знам, но знам, че това не е типов хляб... същото важи и за останалите "черни" хлябове.
    Хлебопроизводителите днес отказват да правят истински бял хляб както е по истинската стара рецепта вкарана в "стандарт", а си мислите, че ще правят по-трудния за правене "черен хляб"?! Хайде стига заблуди. Всичко е подобрители, набухватели и не знам още какво. Все неща от които нито хлебопроизводителите, нито останалите браншове искат да се откажат. Защо?

  16. 16 Профил на Хипчо
    Хипчо
    Рейтинг: 1369 Неутрално

    Колкото по-черно - толкова по-добре. И лимец!

    ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
  17. 17 Профил на blaf
    blaf
    Рейтинг: 569 Неутрално

    [quote#15:"email"]Хлебопроизводителите днес отказват да правят истински бял хляб както е по истинската стара рецепта вкарана в "стандарт", а си мислите, че ще правят по-трудния за правене "черен хляб"?![/quote]

    Може и да е така, но ние говорихме за брашното, щото коментираното изказване беше "Как в България ще има типов хляб, като никой не произвежда типово брашно".

    Впрочем, аз досега като съм си купувал типов хляб определено е приличал точно на това, за което говориш - по-твърд и по-еластичен от белия, с по-различен вкус и плътност.

    Не знам коя марка е тази, дето пише, че бил типов, ама бил с вкус и еластичност на бял.

  18. 18 Профил на email
    email
    Рейтинг: 442 Неутрално

    [quote#17:"blaf"]"Как в България ще има типов хляб, като никой не произвежда типово брашно"[/quote]
    То е естествено, че се произвежда въпросът е колко... или по-скоро какво се прави с различните фракции в мелницата. И какво излиза на пазара? Тя мелницата е като петролна рафинерия излизат много и различни фракции от съвсем фино до съвсем грубо. Какво става с тях обаче ние не знаем, нали?

  19. 19 Профил на Eternal Barabarian
    Eternal Barabarian
    Рейтинг: 938 Неутрално

    До коментар [#15] от "email":

    В такъв случай, отново е в сила законът на джунглата - По приспособимият отселява. Тези които немогат или не желаят да се научат да разпознават хлябът от нерафинираните брашна от този от белите, ще им се наложи да си купуват ментете с надпис „Диетичен“.

    Боже, колко невежество има по тоя свят, Боже!

    Предварително изгубени войни не водя!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK