Американският колеж показа най-добри резултати на матурата по български език

Американският колеж показа най-добри резултати на матурата по български език

© Анелия НиколоваРезултатите от матурите след 12 клас тази година са по-слаби от миналогодишните, а като цяло има спад при оценките по български език и литература. Това показва анализът на резултатите от зрелостните изпити, направен от Министерството на образованието.


На национално ниво най-добри постижения по български език се наблюдават в софийските гимназии, следвани от тези Кърджали, Ловеч, Пловдив и Габрово. Смолян и Търговище са градовете, където в сравнение с изминалите години учениците се представят все по-добре на зрелостните изпити.


Американския колеж в София е с най-висок среден успех по български език - 5.70, а в ПГСС "Св. Климент Охридски" от Кюстендил е с най-слабото постижение - два 2.64. Като цяло тенденциите в успеваемостта на отделните училища не са се изменили значително през последната година.
Министър Сергей Игнатов подчерта стремежа за по-задълбочено оценяване на знанията на учениците и изискванията за повече знания, което според него видимо се е отразило на резултатите.


88 са пълните шестици, получили по 100 точки на матурата, но само една от тях е по български език. По-слаби са и резултатите по математика, история, география и чуждите езици. Все повече обаче е броят на високите оценки по природните науки и английски език. За разлика от първите години, когато географията беше предпочитана от 50% от зрелостниците, през 2012 г. изборът на втора матура е бил по-разнообразен.


Затрудненията на задължителната матура по български език са нормални според експертите на просветното министерство. Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова обясни, че е прибързано да се правят заключения за общото ниво на випуска, тъй като тазгодишният вариант на матурата е съдържал по-трудни и задълбочени въпроси, изискващи повече знания от учениците. Освен това тя подчерта, че голяма част от зрелостниците не четат внимателно въпросите и техните условия и очевидно не са се запознали с промените, направени във формата на изпита, което обяснява по-слабите оценки.


Американският колеж показа най-добри резултати на матурата по български език

© Анелия Николова


Затрудненията на гимназистите са били свързани с правописа, лексиката и граматиката, но пунктуацията им се е подобрила. През 2012 година само 50% от дванадесетокласниците владеят граматичните норми на българския език, а 59% - лексикалните. Това е спад с около 20% в сравнение с 2009 година, когато бяха въведени зрелостните изпити.


Въпреки че все по-голям е броят на работилите по въпросите с отворен отговор, аналитичните способности на гимназистите остават слаби – една голяма част от тях са преписали текста на 41 задача, без да разсъждават по зададената тема "От здравия разум до поетическото безумие" върху "Под игото".


Министерството на образованието счита, че през 2012 г. матурите са оценили по-задълбочено знанията на завършващите. Така броят на отличниците е по-малък, за сметка на добрите и средни оценки. Милена Дамянова обяви, че промени във формата и сложността на матурите няма да бъдат направени. Вместо това министерството ще работи за подобряване на аналитичните способности и подготовката в различните дисциплини на държавния изпит. 

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Защо ли не се учудвам, че в Американския колеж учениците научават най-добре български!

 2. 2 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това не е парадокс, а очеизбоден факт за срива на нашето образование...за жалост.

 3. 3 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Винаги са били най-добрите! Който е учил там, знае! Връщаш се в 16-17.00 часа, малко това онова и после учене до 23-24 часа. Това е истината и който натиска минуси, е лицемер или лумпен.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1150 Любопитно

  За американския всички знаем на какво високо ниво е...
  Но КОЙ допусна в училището в Кюстендил това?!
  Видяхте ли средната, хаха, средната оценка?
  Да отиде човек и да ги изпозастреля всички.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Това ще е един от последните випуски с такава средна оценка, следващите ще вървят все надолу, поради промяната на начина на прием в Колежа и цененето на парите пред възможностите... Много жалко Все пак честито за резултата!

 6. 6 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Дневник, вие шегувате ли се?? Това ли са най-сложните въпроси на тази матура. В случай, че наистина затрудняват зрелостниците, определено нещата не вървят на добре...

 7. 7 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 649 Неутрално

  За Американския Колеж - едно голямо браво! За не знам коя поредна година!
  И все пак ме боли, че в голяма част от нормалните учебни заведения в България просто не се учи! Учениците не искат, учителите не могат да ги накарат. Или пък и на учениците, и на учителите не им пука. Родителите - оскотели от грижата за насъщния и оставили всичко в ръцете на преподавателите. Мъка! И след това, в българските ВУЗ-ове - пародия на висше образование.
  Разбира се, това не е на 100%, но не е ли това преобладаващата картинка?

  Get Carter (Mike Hodges)
 8. 8 Профил на Plamen Peev
  Plamen Peev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Това е спад с около 20% в сравнение с 2009 година, когато бяха въведени зрелостните изпити."

  Завърших гимназия 2008 година, и ние бяхме първия випуск с матури.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  .."През 2012 година само 50% от дванадесетокласниците владеят граматичните норми на българския език, а 59% - лексикалните."...Какви ли ще бъдат резултатите след години, след като знаем, че 47% от първокласниците ни не са от български произход?

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  До коментар [#7] от "mitkaloto_":

  .."в българските ВУЗ-ове - пародия на висше образование"....Една баба казала - на туй вишу, едно време му казваха средну!............Какво им пука на политиците - техните деца учат в чужбина..

 11. 11 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Как може въпрос 2 да е труден?
  Кой казва "мириЗи"?

 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  За първият въпрос е много лесен отговора - мириС.

  А сега учтиво моля, някой да ми разясни къде е грешката в "Г"?

 13. 13 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Работата е ясна, ще стане като в Гърция, където в обявите за работа първото условие е кандидата да владее на добро ниво писмено и говоримо гръцки език.

 14. 14 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много го скапахе образованието, помня ги хората от американския, винаги са били добри, но преди 15 г, бяха по-скоро амбициозни и надменни, на доста олимпиади ги бихме !

 15. 15 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дневник,
  с колко точки се е получавала тройката тази година?

 16. 16 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Американския колеж, освен че е най-добрата гимназия в България, минава за една от най-добрите в цяла Европа. Много жалко че вместо да се гордеят и грижат за това училище, наште власти само гледат как да го прецакат. Защото в техния мироглед, само едно училище на тоя адрес има някаква стойност - милиционерското. А Американския колеж кучета го яли - и в прекия и в преносния смисъл.

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaddark":

  липсва запетая пред второто И ?!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 18. 18 Профил на nadyav
  nadyav
  Рейтинг: 381 Любопитно

  "На национално ниво най-добри постижения по български език се наблюдават в софийските гимназии, следвани от тези Кърджали" ... това с Кърджали поставя под съмнение достоверността на резултатите, за мен ... Да не е било като на изпитите ни по английски след подготвителен клас - учителките тип перде влизат и пишат на дъската верните отговори и после се чудят защо в Г клас средният успех е 5.65, а в Д 2.78 ...
  А за Американския - не съм чула техен възпитаник да е в кой да е национален отбор по коя да е дисциплина - математика, информатика, философия, физика, биология, химия ...

 19. 19 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaddark":

  Не можело да се напише "предпочита и се вдъхновява"... Отново МОН и бизнес-мафията около него си измисля правила...

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  В името на оцеляването на БЪЛГАРСКАТА образователна система трябва спешно да се въведе образователен борд, с 1:1 копиране на някоя от успешните чуждестранни образователни системи. Не само в качеството на обучение е проблемът. Не може да говорим за ръст на заетостта само въз основа на вдигането на пенсионната възраст. Трябва и по-ранно излизане на работната ръка на пазара на труда. Още в 9. клас немският монтьор, чертожник и стругар ходи 3 дена на истинска работа и само 2 дена е в клас. Британската образователна система вади пилот на самолет-цистерна С130 на 23-годишна възраст. При бомбардировките над Ирак отвориха един от полетите за журналисти - на толкова беше пилотът. Още по съветско време руснаците бяха с 1-ви клас от 6 г. и гимназия до 10 клас. Така си и останаха до ден днешен. При нас въведоха кухия 12. клас, в който нищо ново не се учи спрямо времето от соца. Въпреки че тогава 11-тата година беше УПК, имахме и 45 дена военно и всяко лято по 30 дена ученическа бригада. А сега брадясали дингили и мадами с целулуит ходят в 12. клас на училище и пишат в тетрадки с тесни и широки редове какво им диктува госпожата....Смях, но през сълзи!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 21. 21 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaddark":

  Ами грешката е, че просто не можеш да кажеш "предпочитам и вдъхновявам се" наведнъж в такъв контекст. Правилно би било: "поетът споделя, че предпочита класическата музика и се вдъхновява от красивите природни пейзажи"

 22. 22 Профил на 0888571682
  0888571682
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако Американският колеж интегрира ромчетата от Кюстендил, не е сигурно дали би имал същите резултати. Иначе обучението там е на сто години пред нашите държавни училища.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  До коментар [#21] от "patchev":

  Говорим за граматика, не за тест за интелигентност

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  Да, но в случая няма допълване на изречението "предпочита и се вдъхновява" вървят заедно, както и "класическа музика и красиви природни гледки", като повече изброяване няма.

  Запетайка пред второто "и" има в следното изречение:

  Аз харесвам бяло, синьо и червено, и зелено.

  Докато в следното (не съм много убеден), не би трябвало да има:

  Аз харесвам тениска в синьо и бяло и панталони в червено и жълто.

  Където в общ смисъл се свежда до аз харесвам това и това, а първото и третото "и" свързват две прилагателни за един предмет.

  П.П. Много съм тъпo сашЕ - сашЕ - другото име на "блистер" - става въпрос за хапчета.

  Пред най-близките поетът споделя, че предпочита и се вдъхновява от класическата музика и
  от красивите природни гледки.

 25. 25 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хипчо":

  хаха да бе, точно така беше. Теб явно ти е било трудно да задържиш 4.50 или какво?

  И аз учих там, и да, повече се учи от останалите гимназии в София, главно защото поне трябваше да присъстваш в по-голямата част от времето, а и учителите (главно БЪЛГАРИТЕ) там бяха на топ ниво.

  Доколкото чувам, и там са вдигнали таксите и нивото запада. Предполагам до 5 години, като се извърти един цикъл, ще се доближат до резултатите в останалите частни училища.

 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  [quote#19:"J.J."]Не можело да се напише "предпочита и се вдъхновява"... Отново МОН и бизнес-мафията около него си измисля правила... [/quote]

  Дано не ме лъже паметта, но преди десетина години можеше.

 27. 27 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ако се оценяваше реално, без да се определят точките според средното ниво, резултатите щяха да са още по-плачевни. Трагедия са и учениците, и системата.

 28. 28 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Пак ли са 23 точките за 3? Като се има предвид, че една елементарна задача, в която се изисква да се различи подлогът от допълнението дава 10 точки и още има скъсани, значи има ученици, които са загубили 12 години от живота си.

 29. 29 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaddark":

  Последните десет години се измислиха доста нови правила в българския език от БАН и МОН, като главната цел беше да се създадат условия за бизнес по обучение на децата с уроци, книжки и т.н. Същото важи и за литературата. Вместо децата да се учат как да мислят или как да си изразяват най-добре собственото мнение, те са мъчени да назубрят чуждото и да се придържат към него изцяло, както и да запомнят напълно измислени правила в българския език. Трябва цялостна промяна от горе до долу, и колкото по-рано обществото осъзнае това, толкова по-добре

 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#15] от "Viali":

  Тройка на матурата се получава за 23 точки, което значи - 23% знания!? А въпросите са за дебили.....

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  До коментар [#20] от "cinik":

  .."Още в 9. клас немският монтьор, чертожник и стругар ходи 3 дена на истинска работа и само 2 дена е в клас"...В Германия 80% от средните училища са професионални, при нас - само 20%!? В които учат най-най слабите ученици и като резултат - нямаме елементарни специалисти, като заварчици, стругари, фрезисти!?

 32. 32 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Грешката е граматическа по условие, има изпусната запетая пред второто 'и' в отговор 'Г'.

 33. 33 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  .. ох болната ми тема.. не можело на 6 г. дете да се пуска на у-ще 1 кл. щото съм му отнемала от детството и игрите.. кви игри кви пет лева.. в градината където ходи с по-големите (те на 7, тя на все още на 5 ама става на 6 скоро) не правят нищо!!! ама нищо като ни-що.. нито ги научиха на цифри, нито на букви, а уж беше предучилищна подготовка.. иначе големи деца на по 7-8 спят от два до четири следобед.. коментара беше, че мн се измаряли.. от какво питам аз, от игри?!?!?! ебаси майтапа..

  ако зависеше от мен на 5 щях да я пусна в 1 кл. и хич да не ми се обяснява никой каква съм била крадла на детство!! аз олигофрени няма да възпитавам с любезното съдействие на българското образование.. не съм си махнала чак до там главата.. в черна африка, държави от третия свят, дето се вика, на 6 г. вече пишат и четат и са за втори клас.. моето да не би да е по-тъпо от тях..

  даебатазкриванивадаеба!!!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 34. 34 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#16] от "ditenat":

  Да ги прецакат ли? Та новият закон за образованието си е направо направен под диктовката на заместник-директорката на американския Мария Ангелова..........

  Veritas odium parit obsequim amicos
 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  До коментар [#33] от "Крала Бурми":

  И накрая за капак се оказва, че в София, Варна, Бургас, Пловдив...няма места в детските градини. Ами дръжте ги на пясъчника и люлките до 8-годишна възраст, пък после се чудете защо не стигат местата. То аз на шега го казах, но в училище имахме по 2-3 деца в клас, почнали на 8. Хванало ги там да изпуснат за малко предния набор... Ама пак, 2-3 деца на паралелка 30 човека си е 8-10 % от набора. Първокласници на 8!

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 36. 36 Профил на shok84
  shok84
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Грешката в последното не е ли,че трябва да има запетая веднага след "най-близките"?

 37. 37 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#30] от "dobrich":

  Мерси.
  Това е важната информация, а не кой е бил пръв и последен. Друг интересен въпрос е какъв е средният успех за страната. Възможно ли е средният успех да е под или близо до 50 т. ?

 38. 38 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1099 Весело

  Дневник можеше да публикувате първите пет или десет училища с броя деца, които обучават. Защото си мисля, че само едно от тях е частно, а останалите са държавни и със много повече зрелостници на випуск.
  Това естествено не омаловажава успеха на Американският, но все пак дава информация за останалите - безплатни/ако изобщо е приложимо за образование/.
  А всички с успех под 3.50 /примерно/ трябва да минат на ежемесечни проверки за присъствие на учениците.

 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#37] от "Viali":

  .."Възможно ли е средният успех да е под или близо до 50 т.?"...Кой ли трябва да го каже?...........Нормално е с 50 точки да бъдат минимума за положителна оценка?

 40. 40 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  къде могат да се видят да кажем първите 20 у4илища? Има ли такава статистика ?

 41. 41 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#40] от "carmello":
  Реално публично никъде, което е напълно идиотско. После децата виновни. На сайта на министерството последната новина е от 12.06, при условие че министърът днес дава пресконференция и разполага с резултатите от всички училища е супер трудно в 2012 г. това да се качи на сайта им.
  И това е сайта на МОМН, какво да искаме от МВР или други.

 42. 42 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  прегледах им сайта основно, нищо няма...защо ли съм и се надявал :Д

 43. 43 Профил на Viali
  Viali
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#39] от "dobrich":
  Да. А на Кеймбридж някои езикови тестове се вземат дори с над 60т.

  До коментар [#41] от "stoiank":

  Погледнах на сайта на министерството за обобщени данни за страната. Интересува ме с колко точки днешните зрелостници са взели матурата си.
  Не мога да намеря такава информация. Май е много страшна.

 44. 44 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Аз лично мисля, че на втория въпрос грешката е в първото изречение - "в Кресненското и в Искърското дефиле."
  Второто "в", пред Искърското дефиле според мен е излишно.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 45. 45 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaddark":

  Г) Пред най-близките СИ поетът споделя, че предпочита и се вдъхновява от класическата музика и
  от красивите природни гледки.

 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Разстроено

  Вместо задачите от теста по-добре да бяхте публикували аналитичните разсъждения върху абсурдната тема, получили най-висока оценка. Предполагам че в Кърджали са опредилили Бойчо Огнянов като човек с психични отклонения и склонност към насилие, а Киряк Стефчов като представител на здравия разум, уверен в мъдростта и справедливостта на империята, и основоположник на етнорелигиозната толерантност.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#46] от "Julian Mall":


  Аре спрете се с този псевдопатриотизъм бе!!!!

 48. 48 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Истината е, че в задача 8. няма верен отговор, т.е. и четирите примера са коректни от гледна точка на нормите на съвр. книжовен език. От министерството могат да обясняват, каквото си искат, но фактът, че са допуснали гаф, си е очевиден.
  То в нормативните им документи и бланки има грешки, ние искаме да направят коректни матури.

 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар 31: Имаме и заварчици, и стругари, и фрезисти, ама от североизточна България се преместиха на работа в корабостроителниците на Румъния.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#47] от "patchev":
  Ами братска Турция разчита точно на това - да обработва съзнанието ни докато бъдат напълно размити представите за добро и зло в националната ни история, а именно борците ни за национално освобождение да се възприемат като убийци и терористи, а турските мекерета като радетели за мирното съвместно съществуване на два братски народа.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на shok84
  shok84
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#45] от "monk007":

  И защо пък задължително трябва да има "СИ".Може поетът да го споделя пред" най-близките",тоест (като аудитория,слушатели и т.н.).Нали въпроса е да се търси граматическа грешка,а не логическа и т.н.?

 52. 52 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#50] от "Julian Mall":

  Това е точната истина !!!

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 53. 53 Профил на bruno
  bruno
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "patchev":

  чакайте, чакайте - нали търсим граматическата грешка? липсата на една запетайка е пунктуационна такава.

  сега нека насочим вниманието си към отговор а)

  Пътуващите трябва да внимават, тъй като има опасност от падащи камъни в Кресненското и в Искърското дефиле.

  поправете ме, ако бъркам, но когато изброяваш, чисто граматически се налага съгласуване по число. така получаваме "... в кресненското и в искърското дефилетА".


  http://www.bgautoblog.com/
 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#33] от "Крала Бурми":

  Можеш и на 2 години да я запишеш на училище. После да не се чудиш, защо детето ти расте изолирано и затворено в себе си!

  Не е най-важното на тоя свят да си отличник. Минимума от знания е достатъчен за да можеш да си на върха на пирамидата. Просто ти трябват някой знания и умения , които не се учат в училище!

 55. 55 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#54] от "niakoi_si":

  .. еми да я поусна тогава направо на 12-13 какво ще я подтискам да ходи на 6.. я колко мн може да си играе до 12-13 в детската, за какво да я лишавам.. тъкмо да затвърди затъпяването.. пък може направо в някоя чалгария да я пусна на 13, за кво й е училище, чалгата ще я научи на живота..

  виж, като си имаш твои си прави с тях каквото си знаеш.. моите учат от 6 г. щото не ги искат от 5.. голямата и тя на толкова тръгна и нито е изолирана, нито нещо е бъгната, дори мн я обичат щото била най-малката в класа.. и е отличничака и никога не е имала проблеми нито с усвояване на знания, нито с дисциплина, нито с нищо.. дори с простотията се справя по свой си детски начин..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 56. 56 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#38] от "stoiank":

  нали трябва да му пука на някой за да го направи.. на държавата в момента й е удобно да има тъпа нация.. и си я създава.. така че не чакай чудо, не чакай от умрял писмо.. гледай твоите да учат и да са добре

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 57. 57 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Браво на Американския, но все пак малко градивна критика за статистиката и нейната интерпретация:

  1) Американският колеж е с много по-малко ученици от повечето гимназии и съответно класацията по средна за училището оценка няма как да е напълно точна. Примерно, ако учениците в Американския са 100, би било добре да сравнят техните резултати с тези на най-добрите 100 от останалите училища. Тогава няма да са изключени и размествания в класирането. Това за статистиката.

  2) Много хора възприемат оценката по БЕЛ като добро измерение за общото образователно ниво в училищата, което също не съвсем точно. Американският, както и следващите две гимназии (немската в София и английската в Пловдив) приемат с изпит по БЕЛ. Нормално е представянето по БЕЛ да е по-добро от една математическа гимназия например.

  Повтарям, училището заслужава поздравления.

 58. 58 Профил на HXP
  HXP
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#50] от "Julian Mall":


  Божееее, Турция иска да ни направи колония точно така. Абе осъзнавате ли се какво плямпате?? На Турция изобщо, ама изобщо не и е нужно да ни завлядява, икономиката и просперира с невиждани темпове, прираста на населението също е положителен, средната класа там става все по-богата и по-богата. Аман от малоумни коментари еййй

 59. 59 Профил на toshkoafricanski
  toshkoafricanski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#21] от "patchev":


  [quote#21:"patchev"]Ами грешката е, че просто не можеш да кажеш "предпочитам и вдъхновявам се" наведнъж в такъв контекст.[/quote]
  ++++++++++++++++ в ПРЕДПОЧИТАМ е ключа

  Това ми напомня на теста ГМАТ за САЩ-езиковата част на теста на английски има подобни номера! С главни букви е моята версия.

  Г) Пред най-близките поетът споделя, че предпочита (и се ) ДА СЕ вдъхновява от класическата музика и
  от красивите природни гледки.

  [quote#53:"bruno"]

  сега нека насочим вниманието си към отговор а)

  Пътуващите трябва да внимават, тъй като има опасност от падащи камъни в Кресненското и в Искърското дефиле.

  поправете ме, ако бъркам, но когато изброяваш, чисто граматически се налага съгласуване по число. така получаваме "... в кресненското и в искърското дефилетА".

  [/quote]

  Ако беше ''в кресненските и в искърските дефилета'' ще е ТА, но казваме ''в кресненското и искърското дефиле'' е с Е .

 60. 60 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е целта е постигната - все по-тъпа работна ръка се пуска на европейския пазар!

 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  До коментар [#58] от "patchev":
  Добре, ти като си умник как разбираш темата? Може ли здравият разум да е отрицателна черта, а безумието, макар и поетическо положителна?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2990 Весело

  До коментар [#61] от "Julian Mall":

  Тази година малко са изкелиферчили темата защото предишни години зрелостниците пишеха за "лудостта" и "пиянството" в романа "Под Игото", а сега изведнъж - здрав разум. Къде дават така! Както виждаме здравият разум отсъства в Кюстендил, но то е обяснимо защото нема и месец откак смахнатия Цецо обикаляше града на червен камион и пръскаше интелигентност наоколо. И резултатите са налице, 2.64.

 63. 63 Профил на Другар Иванов
  Другар Иванов
  Рейтинг: 221 Гневно

  Американският колеж показа най-добри резултати на матурата по български език.
  ______________________________________
  Лъжа и измама! Онзи Уорлик пак е платил на някой, за да излязат първи!

  Истинските резултати биха се получили, ако в България най- накрая се орвори Руски колеж. И в него всичко да се учи на руски език- както преди години...

  Както каза Станишев- той би се радвал на разнообразие в нашето образование, така че- да изчакаме догодина пак да стане Премиер и тогава може би един Руски университет в България ще стане реалност!

  Е- ако ГЕРБ и Костов не са закрили окончателно държавата дотогава...

  Но дори и този най- черен сценарий да се случи- Дядо Иван (Русия) пак ще ни помогне!

  Не човек, а желязо...
 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#62] от "Lemmy":
  Ако трябва да се пише за Априлското въстание в "Под игото" логичната тема би била "Пиянството на един народ", както го е определил и Вазов в романа. В случая обаче се взема един изваден от ироничния контекст коментар на Вазов за Априлското въстание като историческо събитие и зададен като тема смисълът става друг.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#24:"deaddark"]П.П. Много съм тъпo сашЕ - сашЕ - другото име на "блистер" - става въпрос за хапчета.[/quote]

  сашЕ трябва да се разбира като запечатано пакетче с прахче, не знам кой въведе тази простотия преди няколко години повсеместно. А блистер е малката пластмасова подложка с 5-10 хапчета. В една кутийка може да има няколко блистера.

  Абе изобщо чист български език.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 66. 66 Профил на ognqnivanov
  ognqnivanov
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Много жалко!Да не би този изпит да е СИП. Не само Турция ще ни завладее а и останалите.На Р.България не и трябва умни а прости хора които да ги върти на пръста. А какво стана със "АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ..............."

 67. 67 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Интересно защо изобщо има грешка в Г, след като непрекъснато от телевизия и вестници неграмотни политици и журналисти ни облъчват с още по-кошмарни словосъчетания? За последните 20 години съм се начел и наслушал на такива неща, че лично аз не мога да открия абсолютно никаква грешка в това изречение.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 68. 68 Профил на ognqnivanov
  ognqnivanov
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Скоро дочух,че в детските градини учат ЧАЛГА какво остава за по-нататък за ограмотяване,От 1-5 клас се учат на танци-ЧАЛГА.Говора им се променя от български на диалект........

 69. 69 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Каква е граматичната грешка в отговор г)?

  www.zaednovchas.bg
 70. 70 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 541 Неутрално
 71. 71 Профил на ognqnivanov
  ognqnivanov
  Рейтинг: 385 Разстроено

  За този,който ми писал минус иди и питай колко деца знаят това стихотворение и тогава пиши ти май не си ходил на у-ще

 72. 72 Профил на toshkoafricanski
  toshkoafricanski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тук две специалистки са го обяснили по добре.

  Donka Mateeva · ПУ "Паисий Хилендарски" - Пловдив

  Първо, отговорът на въпрос 4 според МОН (а и според Правописния речник на СБКЕ) е не Г, а А. И грешката е в "сърдечно болните" - трябва да се изпише слято. И този проблем не е нито теоретичен, нито схоластичен, а е проблем, свързан със слято, полуслято и разделно писане.
  Второ, въпрос 8 е правомерен (независимо какво казват някои, считащи себе си за корифеи) и неговият отговор наистина е Г. Касае знания за съвместно използване на преходни и непреходни глаголи. Глаголът "предпочита" не изисква предлог, докато глаголът "(се) вдъхновява" изисква предлог - "от". Двата глагола не могат да се свържат съчинително (т.е. не могат да се "вържат един за друг" със съюза "и". Така изглеждат нещата и при глаголи, които изискват различни предлози.

  Petq Bahchewanowa.
  На Г) подточка грешката е в едновременното използване на глагол с предлог и такъв без предлог. На някои може да им звучи нормално, но това не значи граматически обосновано.

  и др. мнение

  Цветелин

  22 Май 2012 05:21

  Пловдивските учители грешат. Във въпрос 4 Б: според новите правила ски състезание действително се пише разделно, защото първата съставка - ски, се употребява и като самостоятелна дума извън това съчетание. Обратно - сърдечноболен трябва да се изпише слято! Във въпрос 8 Г е нарушена така нар. рекция на глагола предпочитам. Трябва да бъде - предпочитам класическата музика и се вдъхновявам ОТ нея. Това е досадна, често срещана стилистична грешка


 73. 73 Профил на toshkoafricanski
  toshkoafricanski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#53] от "bruno":

  Това е обяснение от форум:
  '' става дума за еднородни и разнородни определения. Няма да се задълбочавам. Ще дам някои примери: Купих си вълнен, памучен и копринен плат; Владея български, чешки и руски език; Между Първата и Втората световна война...; Българското и гръцкото правителство се споразумяха и т.н.

  В този смисъл - Кресненското и Искърското дефиле, защото помежду си тези еднородни определения са равноправни. ''

 74. 74 Профил на toshkoafricanski
  toshkoafricanski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#71] от "ognqnivanov":

  Не се ядосвай за минусите, гледам, че и на мен по горе са ми писали ''двойка'' (минуси). На мен ми напомни на ГМАТ(езикова част) теста за след бакалавър(имам опит). Явно тенденциите са да се приближим максимално до западните критерии за образование и оценка. Важното е да не забравяме майчиния език и да го говорим и пишем правилно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK