ЕС събужда интереса към науката и иновацията сред момичетата

Обикновено младите хора вземат определящи за своето професионално насочване решения на възраст между 13 и 17 години.
<br />

© Георги Кожухаров

Обикновено младите хора вземат определящи за своето професионално насочване решения на възраст между 13 и 17 години.Европейският съюз ще се нуждае от още един милион научни специалисти към 2020 г. По тази причина Европейската комисия откри кампания за събуждане на научни интереси сред по-широк кръг момичета и за насърчаване на по-голям брой студентки да избират научно-изследователски професии, съобщи пресслужбата на институцията.


Тригодишната кампания ще опита да събуди интерес у тийнейджърките да изучават наука, техника, инженерство и математика. По-късно инициативата ще се разшири, така че да обхване и студентките, насърчавайки ги да избират научни професии.


Обикновено младите хора вземат определящи за своето професионално насочване решения на възраст между 13 и 17 години. В този момент от своето образование те решават дали да изучават научни предмети. Затова първата част на кампанията ще бъде насочена към момичета на тийнейджърска възраст в средните училища, под наслов: Science: it's a girl thing ("Науката е и за момичета").
Втората фаза на кампанията ще има за цел насърчаване на студентките да се насочват към научни професии.


Кампанията ще опита да оспори някои стереотипни представи за науката, за да могат момичетата и жените да видят, че науката е интересна и може да дава големи възможности. Ще се поставят под съмнение някои остарели схващания за научните професии, така че да проличи как съвременните научно-изследователски дейности са свързани с обществените потребности.


Еврокомисията подчертава, че научните изследвания и иновацията имат ключово значение за намирането на конкретни решения на генералните предизвикателства, като например сигурността на доставките на храни и енергия, околната среда и изменението на климата, или подобряването на здравеопазването. Брюксел ще представи видни учени жени като модели за професионална реализация.
Повече от половината студенти в ЕС са жени и те защитават 45% от всички докторати (PhDs). В същото време едва една трета от специалистите, занимаващи се професионално с научно-изследователска работа, са жени. Жените докторантки продължават да са малцинство в областта на инженерните науки и свързаните с производството изследвания.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ха ха да не би да ги интегрират

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  В ЕС не са виждали жени или научно-изследователски дейности?

 3. 3 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добра инициатива, но за съжаление не всеки може да стане научен изследовател, трябва освен да го влече да бъде и роден за такъв

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1585 Весело

  Ама как бе! Жените са най-добрите математици, програмисти, инженери. Вие не сте ли виждали?

 5. 5 Профил на zahringia
  zahringia
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пилотния клип от въпросната кампания е позорен и смешен, че даже и леко обиден:

  https://www.youtube.com/watch?v=g032MPrSjFA

  ЕС за това ли ще ни пилее парите?

 6. 6 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Така, така, да не мислят само за мъже, коли....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 7. 7 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Уча физика и в моя факултет момичетата са 15% от студентите. В съседния химически факултет, са мнозинство Не знам защо, но момичетата явно имат някакъв афинитет към химията.. може би щото го свързват със "смесване на разни съставки както в кухнята" (това в кръга на шегата)

 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Спешно ще осигурим научните спациалисти, хем ще се обучат там. Сега повечето от езиковите гимназии заминават веднага след абитуриентския бал. Само трябва да се промени лозунга, който и без това е неправилно преведен, и да стане: "Money: it's a girl thing"

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 9. 9 Профил на holden
  holden
  Рейтинг: 8 Весело

  С девиз като 'Science: it's a girl thing' най-много да откажат и момчетата да се занимават с наука

 10. 10 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 777 Разстроено

  До коментар [#5] от "zahringia":

  Да, клипчето е напълно безидейна простотийка. Бас държа, че е правено от мъже

 11. 11 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 883 Разстроено

  [quote#8:"mitko11"]Сега повечето от езиковите гимназии заминават веднага след абитуриентския бал.[/quote]
  Да. Взимат ми пари от данъците, за да обучават с тях емигранти. Егати "държавната(нашата) поръчка". Като завършат частно или друго платено обучение - да ходят където искат. Или да върнат парите.Ама ще ореват света кандидат емигрантите. Защото е хубаво като ти дават. Трябва да е както с фирмите - плащат ти курса или обучението - стоиш във фирмата Х години.

 12. 12 Профил на ivan_kostov10
  ivan_kostov10
  Рейтинг: 217 Неутрално
 13. 13 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 598 Разстроено

  А клипчето леко ми прилича на чалга клип...

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#11:"bobix"]Взимат ми пари от данъците[/quote]
  е ти сега какво искаш, още пари да ти вземат та да им дават помощи за безработни! Проблема е на държавата, че не може и не иска да си използва ресурса! Тя една концесия не може да даде, без далавера, ти искаш за младите да мисли!

 15. 15 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 908 Весело

  До коментар [#11] от "bobix":

  Предлагам каторга до живот ,ако си представят ,че могат да отидат в друга държава.Или електронни гривни от института предупреждаващи ,че индивида е на повече от километър от неговите ментори.За другите методи да се чете Сталин , Хрусчов..или тези които" изградиха"Г. Пелерман.

 16. 16 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Всички имате плюсове от мен дотук и с всички съм съгласна. Но има и още една причина за кампанията и тя е основната: светът е пренаселен и вниманието на момичетата трябва да се отклони от раждането на деца. По-лесно е да отклониш от това й главно природно и биологическо предназначение една образована жена с научни интереси, отколкото слабокултурна жена от родово-племенна общност със здрави традиции, отдадена на отглеждането на децата.

  Една българка
 17. 17 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#15] от "id_1":

  Аз казах начините. Вместо да лежат на гърба на другите - могат да учат платено обучение или да си платят държавното. Но друго си е някой да ти дава, а ти само да мърмориш за още, нали? И така вместо да отидат парите по преднацначение - т.е. за младите искащи да останат в страната-ние спонсорираме чужбина за пореден път. Защото сме много богати.

 18. 18 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 883 Неутрално

  [quote#14:"ban"]е ти сега какво искаш, още пари да ти вземат та да им дават помощи за безработни[/quote]
  По твоята логика по-добре въобще да не раждаме.
  Ще бъдат безработни като учат единствено език за да емигрират или икономика и право, за да не си цапат ръцете. Няма толкова работни места за прависти и икономисти. Е, че благодарение на Дянков рабонтните места се намалиха с 400 000 това е друга история.

 19. 19 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  Европейската комисия, щом е решила да мисли, нека добре помисли за основното - как жените да съчетаят най-добре ролята си на майки с всичко останало, което се очаква от тях.
  Жените в науката? Вж. по-горе.
  Жените в техническите специалности? Е, хайде сега, ЕС сигурно се готви и да нареди на някои мъже да раждат.

  Иначе пари за наука в ЕС има малко.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#18:"bobix"]Няма толкова работни места за прависти и икономисти[/quote]
  ми то няма работни места и за инженери, търсят се готвачи и камериерки за морето, за 2-3 месеца! Просто това е глобализацията, като си купиш китайски телевизор също спонсорираш чужда икономика!

 21. 21 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#16:"Тояга"]По-лесно е да отклониш от това й главно природно и биологическо предназначение една образована жена с научни интереси, отколкото слабокултурна жена от родово-племенна общност със здрави традиции, отдадена на отглеждането на децата.[/quote]

  Това е факт.. въпросът е, че при тези процеси след 200 години в Света ще има много повече от племената със здрави традиции (напр. цигани), отколкото образовани народи. Но може би това е целта? Може пък това да е хубаво? Може природата не иска да сме интелигентни? Явно не иска.. щом интелигентният човек лесно се поддава на подобна пропаганда. Може би освен интелигентни хората трябва да са и... просветени.

 22. 23 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 883 Неутрално

  [quote#20:"ban"]като си купиш китайски телевизор също спонсорираш чужда икономика! [/quote]
  Радвам се, че има хора, които го разбират. Но съдейки по външнотърговския ни баланс-болшинството не го. Аз дори не пазарувам в чужди магазини.Например и всичките ми дрехи са качествени български. Насочил съм и повечето си доходи да идват отвън, т.е. внасям пари в страната. Затова не ми е и съвестно, като ходя на екскурзия навън с част от тези пари
  Разбира се ние не произвеждаме всичко, но поне това което все още не сме убили-да го подкрепяме. Защото не са само политиците виновни. Ние като народ доста загърбихме българскито и фирмите фалираха.

 23. 24 Профил на 17:50
  17:50
  Рейтинг: 531 Неутрално

  СЕКСИСТКО!

  Хаха, на клипа младият лаборантин е Орлин Гончев.

 24. 25 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#21:"blaf"]Но може би това е целта? Може пък това да е хубаво? Може природата не иска да сме интелигентни?[/quote]

  Точно това е целта. Но не знам дали е хубаво, защото не го прави природата и не става по природен път. Правят го онези 1% хора от управляващия световен елит, за които е по-лесно да командват неуки и неинтелигентни други хора. После, например, също така лесно ще продадат на жената от племето Х ваксини за десетте й деца. А "учената" жена ще има едно дете и все по-дълго ще мисли, преди да го ваксинира.

  Една българка
 25. 26 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ебаси новината преди около седмица четох за този клип че е свален и не част от кампанията. иначе, мисля че и клипа и кампанията са ташак

  Birds of a feather flock together.
 26. 27 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Какви ти момичета, то е за напълно ебателни мадами този клип. Момичета са до 9-ти клас. След 18 вече не са момичета, а на тая глупост - клипа всичките са на по 20.
  Аман от стереотипи и клишета.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 27. 28 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  Вече са оттеглили видеото заради полемиката. Браво!
  http://www.20minutos.es/noticia/1520211/0/ciencia-chicas/union-europea/

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 28. 29 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 601 Весело

  Клипа е тъп! Бачка си нашият човек в лабораторията тъкмо се е конценрирал върху някакъв проблем и цъффат 3 кифли наточени като за някой моден подиум или ултра-милиардерски купон, абe гаджета та дрънкат ... и естествено нашият човек вече почва да си мисли с оная си работа, заеба микроскопа, заеба експеримента, в целия лаб всичко изкипя разля се прецака се, мацките съсипаха целия лаб, изтриха всички сметки, абе катастрофа ... а нашият човек очи пълни ръце празни ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK