Нова порция декларации и контрадекларации по проектозакона за детето

Нова порция декларации и контрадекларации по проектозакона за детето

© Анелия НиколоваНамерението на правителството да "замрази" приемането на проектозакона за детето предизвика нова размяна на декларации между защитниците и опонентите на предлаганите разпоредби. Българският хелзински комитет настоя текстовете да бъдат приети възможно най-скоро, докато от родителски организации заплашиха с нови протести, ако това стане. 


Подготвените от работна група към социалното министерство и експерти от Агенцията за закрила на детето текстове предизвикаха остри спорове още при представянето им в края на миналата година, въпреки че в предварителните обсъждания са участвали и множество родителски организации. Оформиха се два лагера: законопроектът беше публично подкрепен от организации като УНИЦЕФ, "Национална мрежа за децата", Български хелзинкски комитет, както и от омбудсмана Константин Пенчев и Икономическия и социален съвет.


Категоричното "против" документа се обявиха консервативни християнски организации като "Свобода за всеки", Асоциация "Общество и ценности", както и Асоциацията за домашно образование и неформалните групи "Гражданска инициатива за семейството" и "Национална мрежа на родителите". Сходна позиция зае и СДС.
За намеренията на правителството да отложи обсъждането на предизвикалия остри спорове проектозакон се разбра в началото на юни. Тогава  Валентина Симеонова от Министерството на труда и социалната политика, която е и един от авторите на законопроекта, заяви за "Дневник", че текстът на закона предполага много сериозна реформа и не е сигурна дали подобна промяна трябва да започне в края на мандата. По-скоро подхожда на началото на друг мандат", каза Симеонова. 


В края на миналата седмица Българският хелзински комитет излезе с декларация, в която настоява кабинетът и премиерът да не отстъпват от предложението си за приемане на новите разпоредби и да не поддава "на истеричния патос, в който прозира дълбока тревога, че държавата може да разпознае провала на някои родители във възпитанието на децата им".  


"Ние смятаме, че проектът на Закон за детето е едно от постиженията на това правителство. Но че за да бъде истинско постижение, трябва да бъде изведено докрай", се казва в декларацията. . 


Според правозащитниците проекторазпоредбите осигуряват реална възможност на детето да бъде чуто, разбрано и зачетено и отговаря на остра необходимост от защита на правата на децата, независимо дали те живеят в семейства или при условията на друг вид грижа.  От комитета наричат абсурдни критиките към записаните в текстовете мерки срещу насилието над деца от страна на родители и близки. Напомня се, че съвременното международно право не допуска такова насилие под никаква форма, включително като "премерена физическа болка с цел дисциплиниране" и че държавата е длъжна и по сега действащото законодателство да предприема мерки за противодействие на такива практики.


От Хелзинския комитет посочват изрично, че законопроектът има няколко недостатъка, но те могат и трябва да бъдат поправени, вместо текстовете да останат за следващ управленски мандат. 


Пет дни по-късно група организации излезе с контрадекларация, в която се обръща към премиера и ресорния социален министър с искане текстовете да не се приемат.


Под обръщението стоят имената на формациите: Родителски комитет, Гражданско сдружение "Асоциация общество и ценности", Национален лидерски форум, Фондация "Възможности за всеки", Форум за съвременно образование, Спортен клуб "Мишън" и Фондация "Мост на любов".  Те се позовават на изявлението на премиера Бойко Борисов - че вече няма да бъде гласуван нито един закон, по който не е имало обществена дискусия и консенсус (по повод протестите срещу промените в Закона за горите - бел. ред.) и настояват текстовете да не се обсъждат повече. 


"Този проект няма място  в парламентарната зала въобще", посочват авторите на тази декларация. Според тях по време не организираните от началото на годината обсъждания са проличали  ясно "сериозните слабости и уязвимостта на този законопроект". 


"Нашето желание е да бъде чут гласът на разума! Ние родителите сме гарант за развитието и бъдещето на страната ни и сме готови да спазваме нашите отговорности, като знаем, че най- важната от тях  е да отгледаме и възпитаме нашите деца", се посочва в контрадекларацията. .


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK