Откъс от тийн-романа "Макс" на Юлия Спиридонова-Юлка

Източник: Издателство "Кръгозор"

© "Доверие Брико" АД

Източник: Издателство "Кръгозор"Когато си тийнейджър, колкото и да си готин, си имаш проблеми. Защото трябва:


- Да разбереш какво искат жените.
- Да не допускаш грешки, защото "милион нещастници ще се кефят адски на всяка твоя грешка. Това е цената да си суперготин."
- Да намериш момиче (трябва да е лошо момиче), с което да спиш, преди останалите да са разбрали, че си все още девствен.


Поне така мисли авторката на детско-юношеска литература Юлия Спиридонова-Юлка.  "Дневник" я представи по-подробно миналата седмица в статията "Детските книги са за нещата такива, каквито биха могли да бъдат".


След успеха на рубриката "Четиво" "Дневник" започва нова поредица - този път  за новоиздадените книжки за деца.


С помощта на по-големите издателства у нас ще предложим на читателите си откъси от най-новото и интересното, което книжният пазар предлага на малчуганите и на по-големите им братя и сестри.След като в тийн романите си "Тина и половина" и "Графиня Батори" Юлка  "уреди" момичетата с полезни съвети, сега тя обръща внимание на мъжката половина в новата си "момчешка книга" – "Макс", която се издава от "Кръгозор" .  Представяме откъс от нея.


Стига глупости. Да се хващам на работа. Трябва да си намеря лошо момиче. Такова, на което не му пука обичам ли го, или не го обичам. Писна ми от нашите лигли!


А къде има лоши момичета? В нета!


Ще се регистрирам във "Фани ме.ком" (не знам дали сте го виждали, дано не ви се налага).


Дали да си сложа снимка? Леле, ами ако ме види някой от даскалото? Веднага ще ме качат във фейса и за няколко секунди ще разбере целият свят.


Качих си една снимка, на която косата ми пада през лицето и яко забивам с китарата. Въобще не се разбира, че съм аз. Обаче се вижда, че съм як пич.


Какъв ник да си сложа? Хм.


Руди?


Да, Руди.


К’во се хилите, бе! Точно така се чувствам – като плъх, удавен в кенефа. И после напикан.


Честит ми нов профил. Руди, на 16 г. Какво търся? Секс? Няма какво да увъртам. Това и написах.


Сега ми остава да чакам. Докато чакам, мога да разгледам наоколо. Леле! Тия к’ви фейсове имат, не е истина! И защо всички мацки си правят устата на кокошо дупе? Така вика дядо ми:


– Значи, когато на баба ти устата е на кокошо дупе, лошо ми се пише.


Баба ми така си стиска устата, като е ядосана.


Тези мацки тук не ми се виждат много ядосани. Някои са доста голи, а са много малки, бе! Тия родители нямат ли?


Ами ако ме налазят сега точно такива? Я да променя профила. Така. Ще напиша "секс с опитни партньорки".


Това е по-добре. Аз да не съм педофил?До момента Юлка има следните издадени книги – "Гугулетата" (1999), "Приказки за Гугулета" (2000), "Приключения с Джиго" (2003), първа и втора книга от фентъзи трилогията за деца "Страната на сънищата" - "Любими попътечо" (2007) и "Кралска кръв" (2011), "В Долната земя. Кръстьо - частен детектив" (2009), първият български модерен роман за тийнейджъри "Тина и половина" (2009) и продълженията - "Графиня Батори" (2010) и "Макс" (2012).Якс! Ами тези тук? Какви са тези мумии? Тия са по-стари от майка ми, братче! Леле, как не им пука. Ами ако имат деца и децата им влизат в сайта, а?

Сега ако ме нападне някоя лелка? Или още по-лошо. Баба!


Айде пак, сменяй профила. "Секс с опитни млади партньорки".


Хм, не знам...


Всички се мислят за млади. Той и дядо ми си мисли, че е млад. Бил само на шейсет и пет години. Е, няма такъв смях! Сигурно се сравнява с Бабчето (другата ми баба), тя е много по-стара.


Я сега да огледам и конкуренцията в сайта.


Абе, тия са страшни смешници! Качили са нек’ви снимки на фитнес маниаци. Така всеки може.


Мен маниаците не ме кефят. Ега ти хапчетата. По цял ден блъскат железата в залите. За к’во? За да станат като човече, направено от наденици. Когато бях малък, баща ми правеше човечета от какво ли не – от кестени, от киб­ритени кутии. Даже от разни неща за ядене, от хляб и дори от наденици.


Щото бях адски злояд.


Заради тия помпи огладнях. Щото се сетих за Наденичко.


***


Днес е Денят!


Готов съм да проведа своята брилянтна операция. Приятно ми е, Макс. Макс Бонд! (Извинявай, Макс Пейн, но днес не вървиш. Друго ми дава пауър в живота.)


Джеймс Бонд ни е семейна слабост. Ние с баща ми (и Бабчето) сме му фенове. Имаме всичките му филми. Баща ми май мечтае да е като него, да живее опасно и да има много красиви жени. Обаче живее, потънал в блатото на тъпотията и има само майка ми.


Ако си мислите, че майка ми е нек’ва грозна лелка, помислете си пак. За майка ми всички казват, че е страшно красива. Когато бях малък, си мислех, че е принцеса. Мис­лех, че е омагьосана и затова все я няма.


Бабчето пък се кефи на Шон Конъри. Той й е любимият Бонд. Една от най-големите фукни на Бабчето е, че се е запознала лично с Шон Конъри!


Тя имала концерти в Кан, по време на кинофестивала. Тогава видяла и разни други звезди, но не им помня имената, от старите са.


А Шон Конъри й направил комплимент. Трябва да е било доста отдавна.


Стига толкова приказки, време е за действие!


Имам среща с готината мацка, която ще ме отвори.


’Ми то ставало много лесно това, бе! Що не съм го направил по-рано? Само съм си губил времето с нашите пръдли.


С мацката се разбрахме да се видим в шест. Може да е рано за такава среща, но аз трябва да се прибера навреме. Утре съм на даскало.


Офф. Шубе ме е.


Много ме е шубе!


Разрових тийн форумите. Вече се бях опитвал да разбера как са го правили останалите момчета за първи път, обаче никой не казва. Всички се правят на страшни пичове, всички вече са го правили и се подиграват гадно на онези глупаци, които не са. Много са интересни. Ега ти троловете!


Обаче как да не тролиш в тия форуми? Нек’ъв глупчо пита дали щяло да го боли! Е, няма такъв майтап. Смешко!


Ей, ама глупости пишат, поне някой да каже колко време отнема първия път. Както вече казах, утре съм на даскало.


К’во? Няколко секунди? Най-много две-три минути? Стига, бе!


А по филмите си изкарват няколко часа. Знам аз, че във филмите лъжат, ама чак пък толкова. Срам нямат.


Нямат, ами. Те ако имаха срам, щяха ли да правят такива филми?


Днес нещо му става на времето. Върви страшно бързо. Поджитках "Макс Пейн", за да се нахъся.


Кой е Макс Пейн, а? А? Никой не се ебава с Макс Пейн!


В пет часа бях готов, изкъпан, избръснат и вонящ на скункс (обаче френски скункс!) – полях се с парфюма, който майка ми подари на баща ми, ама той нали е рокаджия, не ползва такива неща. Иначе се къпе всеки ден, де. Не е някой мърльо. И мен така ме е учил – да си взимам душ всяка вечер. Не съм като повечето смрадливци в даскало. Нищо не ме дразни така, както вонята, казвам ви.


Питайте ме к’во ми е с Кронос. На Кронос лекарите му казаха преди две години, че му остават няколко месеца живот. Най-много два-три, ама не гарантирали.


Защо ли? Ами защото Кронос от сто години взима всякаква дрога (дори диша лепило) и просто не му е останал организъм. Всичко му е скапано.


Да бях взел от Кронос малко лепило.


Честно ви казвам, яко съм се шубелисал.


Да й кажа ли на мацката, че ми е за първи път? Ами ако ми се смее?


Я по-добре да се откажа.


Не мога.


Трябва да го направя, ако не искам да остана девствен до края на живота си. За един групар това направо си е смърт! Какъв китарист съм аз? Каква звезда? Няма девствени звезди. Дори оня смешко Бийбър не е.


Срещата беше на другия край на града. На не особено романтично място – квартално пазарче, претъпкано с чорапи, краставици и картофи.


Да й купя ли цветя? Когато отиваш само за секс, правиш ли разни джентълменски жестове?


Баща ми твърди, че винаги трябва да съм джентълмен. Като него. В ума ми изплува сутрешната картинка – как дългокосият джентълмен със съдрани дънки и розово лас­тиче пържи яйца.


Абе, ще й взема една роза. Какво пък. Нека се радва.


Купих една кървавочервена роза. Чувствах се тъпо. Стърча сред всичките тези картофи, чорапи и краставици с роза. Леле, ако ме види някой от даскалото!


– Макс? Ти ли си, мойто момче?


Скокнах три метра от място. Леле, това ли е мацката? Изобщо не прилича на снимката.


– Изобщо не приличате на... – започнах аз, после се усетих и й връчих розата.


Мацката можеше и да мине за мацка. Само ако си много пиян, много е тъмно, а ти си сляп. И с двете очи.


Мацката беше облечена с впити черни дънки, които сякаш всеки момент щяха да се пръснат. На врата й висеше дебел златен синджир. А на краката си имаше червени лъскави обувки на много висок ток.


Не бих казал, че беше в първа младост. Беше поне на двадесет и една, ако не и на повече. Косата й беше адски дълга и почти бяла на цвят, ама май не от старост.


Мацката взе розата и я помириса. По розата се посипа пудра, знам, защото майка ми си пудри лицето преди представление. Обаче нейната пудра някак не се сипе така.


– Не приличам, щот’ не съм аз – изхили се дрезгаво мацката. – Снимката е от нета, разбираш ли, на манекенка е. Много известна!


Мацката се кикотеше, доволна от себе си. Чудех се дали да не изчезна.


– Мерси за розата – каза кокетно мацката. – Ела на кафе у нас. Живея наблизо.


Ами сега? Да тръгна ли с нея? Най-много ме е шубе, че нищо няма да стане, така като я гледам, някак ми бяга вдъхновението, ако разбирате за какво намеквам.


Мацката се заигра с връзките на блузката си. От блузката надникна розов сутиен и хм, добре де, тръгвам. Сега или никога!


Мацката живееше в голям блок точно до пазара. Асансьорът не работеше и във входа смърдеше на урина и на прокиснала манджа. Повдигна ми се, аз съм много гнуслив.


Жилището на мацката беше странно. Коридорът беше абсолютно празен. Нямаше дори закачалка, на която да си закача якето. Мацката ме побутна към едната стая. Тя също беше празна, имаше само един стол и мокет на лекета, дори завеси нямаше.


– Нанасям се тия дни – обясни дрезгавият глас на мацката от другата стая. – Остави си дрешките в хола.


А, това било хол! Може би и трапезария, като гледам лекетата по мокета.


Срам, не срам, започнах да се събличам. Подредих си дрехите на стола и се шмугнах по боксерки в другата стая. Тя беше мебелирана – с легло, покрито с мърляв чаршаф. На леглото се беше изтегнала мацката, все така с дрехи.


– Ау, ма ти си бил страшен сладур! – провлачи тя.


Стоях, червен от срам и притеснение, стиснал ръце пред боксерките.


Айде да приключва тая мъка, че не знам!


– Сваляй и гащите – размаха пръст мацката към "хола".


Добре, де!


Когато се върнах в стаята, мацката тъкмо ставаше от леглото.


– Само секунда да се освежа – изграчи тя и изчезна, като затвори вратата след себе си.


Така е по-добре. Малко да се съвзема, щото... Седнах на края на леглото, като се покрих с мърлявия чаршаф. Беше ме гнус, но повече ме беше срам.


И зачаках да дойде моята мацка.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 428 Неутрално
 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Редко бездарно, вулгарно и безмислено. Нема да ви казвам от кой е изплагиатствано, щото всички сте го чели.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на Ivan Boyanov
  Ivan Boyanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е най-голямата глупост, която съм чел след Игрите на гладат

 4. 4 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Е, не.. няма друга такава малоумщина.

  Това е опит да се влезе в пазара за тийн-литература... но там се влиза само с много силен маркетинг. А силният маркетинг не е силната страна на българските книгоиздатели.

  За българския пазар, според мен, трябва поне малко качество, а не боза като това.

 5. 5 Профил на ironlungz
  ironlungz
  Рейтинг: 374 Неутрално
 6. 6 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  До горните коментиращи - извинете, но боза са вашите драсканици, а очевидно е и, че в мозъците ви освен глупостта, доста местенце си е понаправила и ЗАВИСТТА.
  Лошо!
  За вас, не за Юлка и нейните читатели, които както винаги ще четат жадно новата й книга - както винаги великолепно написана, с чувство за хумор, с усет към проблемите на днешните деца.
  И както винаги прекрасните й книги ще се радват на много, много възторжени читатели!
  Успех, Юлка!

 7. 7 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#6:"dilmanadialog"]За вас, не за Юлка и нейните читатели, които както винаги ще четат жадно новата й книга - както винаги великолепно написана, с чувство за хумор, с усет към проблемите на днешните деца. [/quote]

  Аз съм "тийн" и за мен това е пълна боза.

  Предлагането се определя от търсенето, а много неориентирани деца просто се кефят на такива глупости и после се хвалят, че четат "книги". Естествено, читатели ще има. Както и слушатели на чалгата.

 8. 8 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#6:"dilmanadialog"] а очевидно е и, че в мозъците ви освен глупостта, доста местенце си е понаправила и ЗАВИСТТА. [/quote]

  Така е, аз съм завистлив и глупав. Ама това не променя факта, че въпросната книга е боза.

 9. 9 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#6:"dilmanadialog"]освен глупостта, доста местенце си е понаправила и ЗАВИСТТА. [/quote]

  Надявам се, че издателите на буламача по-горе са ти платили за това мнение. Ако го пишеш сериозно, чака те тежък живот, вЕрвай ми.

  А на авторката на пасквила горе завиждаме колкото на чалгаджийка за изкуствените цици. Или на тебе за демонстрирания ум, интелект и вкус.

  По-здрави,
  JEH

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 10. 10 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#7:"amras"]Аз съм "тийн" и за мен това е пълна боза. [/quote]
  Не, не сте "тийн".
  Това не е писано от "тийн":
  [quote#7:"amras"]Предлаганет се определя от търсенето, а много неориентирани деца просто се кефят на такива глупости и после се хвалят, че четат "книги". Естествено, читатели ще има. Както и слушатели на чалгата. [/quote]

 11. 11 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#9:"jubal harshaw"]Надявам се, че издателите на буламача по-горе са ти платили за това мнение. Ако го пишеш сериозно, чака те тежък живот, вЕрвай ми. [/quote]

  Не, няма как да са ми платили издателите на Юлка, , защото донякъде съм им "конкурент"- самата аз съм издател на списание Диалог, Холандия (казвам се Даниела Горчева) и издавам и то не от вчера, а от 8-9 години приказките на Юлка, както и публикувам откъси от нейните книги. Когато започнах да издавам Юлка, малцина бяха чували за нея. Благодарение на таланта си и на страхотните неща, които пише, днес тя е един от най- четените автори на детска и юношеска литература.

 12. 12 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#9:"jubal harshaw"]А на авторката на пасквила горе завиждаме колкото на чалгаджийка за изкуствените цици. Или на тебе за демонстрирания ум, интелект и вкус. [/quote]

  Това само показва, че не сте чели нищо от Юлка и че нищо не сте разбрали от горния откъс. Прочетете книгата (или нещо друго от Юлка - било "Тина и половина", "Графиня Батори", "Страната на сънищата", ако искате и "Приказки за гугулета" или приказките за Джиго) и пак заповядайте да говорим .
  Убедена съм, че ако прочетете поне една книга от Юлка, ще имате съвсем друго мнение!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#12] от "dilmanadialog":

  И внимавай да не си развалиш модема от толко рестартирания


  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#10:"dilmanadialog"]Това не е писано от "тийн":[/quote]

  И защо да не е писано от 'тийн'?

  Щото 'тийн'-ът задължително трябва да е тъпо парче дето чете и говори глупости, и иска да е куул?

 16. 16 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#15] от "blaf":

  Естествено, ти какво искаш да четат тия тийнеджъри? Славейков и Ръсел ли? Я стига глупости, Пайнер и Юлка са златния стандарт.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 17. 17 Профил на pitagor
  pitagor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Този форум е пълен с хейтъри, който хейтват където каквото видят. Това е истината.

  Хубаво е децата да четат Славейков и Ръсел, класиката си е класика, но времената се менят, а децата имат нужда и от нещо, което е по-близо до ежедневието им. Не може да се живее само с миналото, колкото и гениални (или не чак толкова, смея да твърдя) неща да е родило то.

  А който сравнява една млада българска писателка с Пайнер и чалга, е толкова ограничен в опитите си да звучи елитарно, критично и всезнаещо, че по-добре да си мълчи, че става смешен.

  Но такава е породата на хейтъра. Или как се казваше на форумски...трола. Хайде....давайте с минусите. Все тая.

  П.С. На Юлка от мен - само късмет и още много писане и издадени книги.

 18. 18 Профил на pitagor
  pitagor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "varnenche": ГладАт, а? :

 19. 19 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ох, толкова ли може прехвалената от Дневник Юлка? Всъщност, какво се учудвам, явно това е нивото в БГ.

  Romanes eunt domus!
 20. 20 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 553 Неутрално

  [quote#17:"pitagor"]А който сравнява една млада българска писателка с Пайнер и чалга, е толкова ограничен[/quote]

  Значи ти не виждаш проблем въпросната писателка да стигматизира всички тийнейджъри като искащи да правят секс щото иначе ще ги обявят за "девствени" (което, видиш ли, било ужасно) или като искащи да са "супер готини" и да се пазят от "провокациите на другите"...

  Провокация, мания за величие, мания за секс - и в чалгата е същото, сори.

 21. 21 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 428 Неутрално

  [quote#17:"pitagor"]но времената се менят, а децата имат нужда и от нещо, което е по-близо до ежедневието им.[/quote]

  Я виж пак корицата на картинката.

  "Тийн(ейджър)" - от английското "teenager" = юноша; някой на възраст 13 - 19, тоест тези числа, които на английски завършват на -teen.

  Повярвайте, на тази възраст последното, което ме вълнува, са лелки с розови сутиени и мотота от типа "Всичко на макс". Вие наистина ли си мислите, че в годините, в които (трябва да) се изграждаме като мислещи и осъзнати личности ни вълнува само как да си изгубим девствеността? Ама това очевидно е пълна БОЗА! Отказвам да прочета и ред повече от тази авторка. Отвратен съм!

 22. 22 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#17] от "pitagor":

  Опас, дианке, понеже нещо усещам дупебол и хейтване по мой адрес и виждам, че си наблегнала на личните обиди, може ли в още един коментар да се съсредоточиш не върху мненията, а върху произведението и да обясниш със свои думи в какво се състои литературната, възпитателната и естетическа стойност на горния пасаж?

  Моля подробно и закачливо, без "хейтване" и лични нападки. Обещавам да не се заяждам за правописни грешки.

  Айде, чакаме литературно-философския анализ, достоен за новия ти ник.

  Пъсъ, ти чела ли си некой от двамата, споменати от мен? Щото от изречението "хубаво е да четат _класика_" силно понамирисва като да не знаеш какво са писали.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Горният откъс е първото, което ми попада от Юлка, и ми се струва страшно слабо. Едва ли ще купя нейна книга. И "Емил и тримата близнаци" от Кестнер е за тинейджъри, ама разликата с Юлкиния откъс е от земята до небето. През деветдесетте, когато аз бях тинейджърка, издаваха и една поредица за тинейджъри: "Библиотека връстници." Спомням си "Невъзможносто момиче" от чешка авторка; "Инге (някоя си) на 14 години" от немски автор и др. Много хубаво написани книжки. Пазя ги и когато децата ми пораснат, се надявам да им доставят такова удоволствие, каквото навремето доставяха на мен.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 24. 24 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#23] от "7777":

  Много добре казано.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 25. 25 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#22] от "jubal harshaw":

  Горният пасаж би имал литературна, възпитателна и естетическа стойност, ако служеше не само да възбуди интерес у тинейджъра, говорейки на съвремения негов език (не на езика от времето на Кестнер), а веднъж привлечен от четивото, тинейджърът усетеше тривиалността на залятото със секс и розови сутиени общество. Така тинейджърът би освободил системата си от любопитството, налагано от чистия нагон и би надживял състоянието, при което единствено естествените му биологични нужди са житейската му доминанта и би отправил взор към по-възвишени цели. Така че, като елемент от подобен подход, горният текст има място. При това, е написан много живо, чете се леко и вероятно ще се хареса на тинейджърите. Доколко обаче по-нататък книгата постига другата, по-съществената цел, да насочи младия, впечатлителен човек към истински ценности и съзидание, за това не може да се съди по представения откъс. Ако книгата си остава на това ниво и качествата й са само, че говорела на езика на средния тинейджър и била занимателна, то тя би била литературно разочарование, какъвто и пазарен успех да отчете.

 26. 26 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  ха-ха... Горкичките коментиращи - изгубени между собствената си ограниченост и комунистическото си възпитание (промиване на мозъци): шшшт, това че 16-17 годишни момчета си мислят за сутиени и се притесняват от девствеността не подхожда на социалистическата ни нравственост и затова няма да говорим на децата за това, дай по-добре да ги отегчим с парадни приказки колко е важно да четат не за това, което ги вълнува на тяхната възраст, а това, което сме определили като "задължителна литература" и класика. И после викове и стенания: ами защо не четат днешните млади? Ами затова!
  В Холандия децата четат и то много. И знаете ли защо? Не защото са по-умни и по -културни от българчетата. А защото имат автори като Юлка, които пишат за ТЕХНИТЕ проблеми СЕГА, а не за проблемите на родителите им или за проблемите, които бабите и дядовците им имали, когато са били на тяхната възраст и са се щипели свенливо край герана.

 27. 27 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  Но като гледам коментиращите откъса от новата книга на Юлка и се питам цялото квартално ОФ ли се е събрало или ОФ-то на няколко квартала?
  Хайде, да сте живи и здрави и утре да не се питате защо между вас и децата ви има пропаст? Ами ето затова - понеже сте лицемери и си представяте света като подреден соц апартамент с прилежно подредени пантофи в коридора и униформения (винаги един и същ, с едни и същи "секции" и "гарнитури" соц хол. Брр.... Само като се сетя!!!
  Добрата новина е, че ще ставате все по-малко, затова така сте се озлили тук и бръмчите като разлютени оси.

 28. 28 Профил на Darth Чебуратор
  Darth Чебуратор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#27] от "dilmanadialog":

  Както вече са Ви намекнали няколко пъти, мнението Ви щеше да тежи повече, ако имаше аргументи по литературната стойност на книгата, вместо ругатни към хората, които критикуват цитирания пасаж. Вижда се кой се е учил на комуникация при социализма. За съжаление, и Холандия не Ви е помогнала особено.

  А откъсът по-горе определено не си заслужава четенето.

  Отново в бан за "нарушение" на прогербаджийската агитпроп линия на "Дневник"
 29. 29 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#14:"jubal harshaw"]

  До коментар [#12] от "dilmanadialog":

  И внимавай да не си развалиш модема от толко рестартирания [/quote]
  ха-ха Ето как гузен негонен бяга !!!
  Не схванах веднага смисъла на тоя постинг, признавам си, но после включих, че очевидно намеквате, че при рестартиране човек може отново да оценява дадено мнение с минус или плюс.
  Рестартирах компютъра, за да проверя дали е възможно.
  Е, не е възможно! Може би защото пиша с постоянен айпи адрес. Но за да го предполагате, означава, че ... при Вас това работи.
  Та ...гузен негонен бяга!

 30. 30 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  А и като гледам стила на многобройните постинги, подписани с разни "никове", май "колективът" от пишещите се състои от един и същи човек.
  Та не прекалявайте в опита да създадете впечатление на "обществено мнение" като едно време, когато в ЦК на БКП се получаваха писма от колектива на знатните доячки от образцовото ТКЗС от село Долно Нанагорнище, написали възмутено писмо до Партията срещу неотговарящата на социалистическата нравственост книга на даден писател. Нито Дневник е ЦК на БКП, нито сме 1956 година, нито Вие сте "колектив".
  А и партийната цензура няма.
  За наша радост и за ваше съжаление.

 31. 31 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#28:"Darth Чебуратор"]мнението Ви щеше да тежи повече, ако имаше аргументи по литературната стойност на книгата, вместо ругатни към хората, които критикуват цитирания пасаж[/quote]
  КЪДЕ има в моите постинги има "ругатни"? Или не знаете смисъла на думата "ругатня"?
  Ами има си речници за тази цел, отворете, прочетете и тогава употребявайте думичките, които не са Ви ясни. В постингите ми никъде няма "ругатни", има ирония, което е напълно допустимо в един спор.

 32. 32 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#28:"Darth Чебуратор"]мнението Ви щеше да тежи повече, ако имаше аргументи по литературната стойност[/quote]
  Текстът по-горе говори достатъчно на грамотните читатели , че да му добавям "аргументи" за литературната му стойност!
  Ето ви няколко набързо:
  Образен, жив, богат език, усет за композиция и поддържане на напрежението и читателското внимание, завидно чувство за хумор ( ирония и самоирония у героя), забележителна наблюдателност, остра чувствителност към съвременните проблеми на младите хора, точно описание на определени явления.
  Още аргументи искате ли?

 33. 33 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#25] от "bryghtlyght":

  Съгласен съм с условното наклонение.

  [quote#32:"dilmanadialog"]Още аргументи искате ли? [/quote]

  Нема да е зле да се възползваш от речника и да научиш разликата между аргумент и декларация

  Айде със здраве, достатъчно време загубих за тая глупост.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 34. 34 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#26:"dilmanadialog"]Горкичките коментиращи - изгубени между собствената си ограниченост и комунистическото си възпитание[/quote]
  За първи път чувам, че романите на Кестнер имали нещо общо с комунистическото възпитания. Явно не търпите мнения, различни от вашето, и не е изключено това да е точно последица от комунистическото ви възпитание: "който не е с нас, е против нас." Четете си Юлка, след като ви харесва, никой не ви спира.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 35. 35 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#30:"dilmanadialog"]А и като гледам стила на многобройните постинги, подписани с разни "никове", май "колективът" от пишещите се състои от един и същи човек. [/quote]
  А това вече е параноя.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 36. 36 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1365 Любопитно

  На кого му хрумва да чете (и да пише) наръчници за тийнейджъри, когато техният свят е потопен от вампирската вълнА?

 37. 37 Профил на pitagor
  pitagor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#22] от "jubal harshaw":

  Дразнещо е, че се разсъждава толкова първосигнално. Чела съм книжката и посланието й е на светлинни години от чалгата. В и интерес на истината това е пасаж от началото на историята. Тя в самата си същност е СРЕЩУ чалгата, която прониква на всички нива, та дори и в чувствата и емоционалните лутания на тийнейджърите. Ама разбира се, че повечето от тях мислят постоянно за секс, а на една възраст от 16-17 вече се счита, че са закъснели, ако не са свършили тази работа. Не ги ли виждате как ходят на дискотека, какви дрехи обличат, как говорят, какво ги заобикаля? Пошлост, цинизъм и голотии отвсякъде (тв, външна среда??).

  В тази книжка се говори за другата страна на монетата, затова че трябва да има любов и уважение, че обвивката (лъскава и гола) не е всичко. И за ей такива важни неща, които на много деца им убягват, ако нямат нужното възпитание и така растат с едни сбъркани ценности.

  А ТОЗИ откъс е само началото, което представя проблема. Вика му се "завръзка". Но ест всички бързат да критикуват и плюят. Не искам да обиждам никой, ама ей такава ни е цялата работа - слагаме етикети, без да сме видели цялото. 38. 38 Профил на pitagor
  pitagor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#22] от "jubal harshaw":
  А, да. За жалост не познавам Дилмана и не живея в Холандия. Пробвай да се заяждаш за правописни грешки. Пожелавам ти успех в намирането им

 39. 39 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#37:"pitagor"]В тази книжка се говори за другата страна на монетата, затова че трябва да има любов и уважение, че обвивката (лъскава и гола) не е всичко. [/quote]
  Авторката е можела да подбере откъс, който илюстрира това. Предполага се все пак, че когато някой рекламира нещо, избира най-добрия и най-характерния пример, този който отличава работата му от масовото.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 40. 40 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#39:"7777"]Авторката е можела да подбере откъс, който илюстрира това. Предполага се все пак, че когато някой рекламира нещо, избира най-добрия и най-характерния пример, този който отличава работата му от масовото. [/quote]
  Ами, да, разбира се! Авторката направо трябваше да публикува развръзката на романа , барабар с едно пространно обяснение на тема "какво е искал да каже авторът с това произведение".
  Че то четенето е трудоемка работа, зер.
  Но виж, даването на оценки е леснотия. Дращим си по форумите и плямпаме глупости, пък и демонстрираме, ако не друго, то поне че от решаване на кръстословици сме научили името на Ерих Кестнер и чакаме аплодисменти за завидната си обща култура.

 41. 41 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#34:"7777"] Четете си Юлка, след като ви харесва, никой не ви спира. [/quote]

  [quote#39:"7777"]Авторката е можела да подбере откъс, който илюстрира това. Предполага се все пак, че когато някой рекламира нещо, избира най-добрия и най-характерния пример, този който отличава работата му от масовото. [/quote]

  Ами, 7777, нали още в един от първите си (не иронични) постинги ви написах:
  [quote#12:"dilmanadialog"]Прочетете книгата (или нещо друго от Юлка - било "Тина и половина", "Графиня Батори", "Страната на сънищата", ако искате и "Приказки за гугулета" или приказките за Джиго) и пак заповядайте да говорим .
  Убедена съм, че ако прочетете поне една книга от Юлка, ще имате съвсем друго мнение! [/quote]

  Но вие не четете, нито искате да четете! Вие бързате да свикате ОФ събранието да скастрите Юлка!

 42. 42 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#40:"dilmanadialog"]вторката направо трябваше да публикува развръзката[/quote]
  Не развръзката, просто откъс, който да илюстрира нестандартния й подход. Иначе вече "питагор" обясни "какво е искала да каже авторката," явно разпознавайки, че цитираният откъс не е достатъчно силен, та да няма нужда от такова обяснение.

  Даниела, очевидно е, че страстно желаете Юлка да успее. Аз й пожелавам същото. Но с изключително грубото си и заядливо участие в тази дисусия й правите мечешка услуга. Отблъсквате потенциални читатели, включително родители, които търсят интересна литература за децата си, от нейните произведения. Не бих искала да чета работите на автор, ако липсата на безусловно възхищение кара феновете му да ме наричат "член на ОФ," "първосигнална" и т.н.
  Чела съм ваши статии за горяните и прочитите ви за влизането на България във втората световна война и изпитвах голямо уважение към вас като журналист. То се изпари яко дим днес благодарение на махленския ви тон и нетърпимост към чуждото мнение. Предполагам не съм единствената. Не правете това и на Юлка.
  Всичко хубаво.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 43. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#40:"dilmanadialog"]Че то четенето е трудоемка работа, зер.[/quote]

  Братчедке, що не научите Юлка на холандски и не си я приберете в Амстердам? И като правите квалификации в анонимен форум, давате ли си сметка, че не знаете кой стои насреща ви - освен ако не се самоизживявате, като върховен капацитет. Та накратко и по темата. Вие като издател, би следвало да правите разлика, между писане и литература. Изкуството не е отражение на дейсвителността, нито нейна имитация/Естетиката на чичко Хегел/. Изкуството създава нова действителност, чиято крайна цел е "катарзиса"/Аристотел/, или "духовния оргазъм", ако така ще го разберете по-лесно. Изкуството не е тюрлюгювеч, който се прави по рецепта, нито сърфиране по гребена на пазарното търсене. Изкуството се прави от Майстори - останалите са писатели.

  /не се чете/
 44. 44 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#42:"7777"]
  Даниела, очевидно е, че страстно желаете Юлка да успее. [/quote]
  7777, ако още не сте разбрали: ЮЛКА Е успяла и това не зависи нито от моето "страстно желание", нито пък от Вашето (не)желание и слава Богу, а от таланта й, който е безспорен. Юлка е един от най-четените автори и го казвам, защото имам отлична връзка със своите читатели и те са ми споделяли многократно възторга си - и своя, и на децата си. При това става дума за тинейджъри и деца, живеещи извън България. А в България Юлка е още по-четена, това го потвърждават и книжарниците, и библиотеките.

  [quote#42:"7777"]Но с изключително грубото си и заядливо участие в тази дискусия й правите мечешка услуга. [/quote]

  Ооо, виж ти! Я пак се върнете и прочетете ОТНАЧАЛО и съвсем внимателно форума и пак кажете, че моето участие било "грубо" .
  Ами какво да кажем ТОГАВА за "участието" на всички вас анонимни заядливци и грубияни, които БЕЗ да сте чели нито една книга от една млада авторка, си позволихте ГРУБО, грозно и некомпетентно да я нападате.
  Или за ей това "нежно" участие, например:


  [quote#22:"jubal harshaw"]о коментар [#17] от "pitagor":

  Опас, дианке, понеже нещо усещам дупебол и хейтване по мой адрес [/quote]


  А после - колко странно, колко необикновено и какво съвпадение нежните ви форумски души не можаха да понесат малко ирония.
  Ами така е - с нахалници съм заядлива. Даже и по-заядлива мога да съм. Ако ви е харесало - пак заповядайте.

 45. 45 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#43:"Тони Шнайдера"]Братчедке, що не научите Юлка на холандски и не си я приберете в Амстердам?[/quote]

  А защо ли , "братчед(к)е ", не си спомням да сме си пили ракията заедно, че да си позволявате тоя фатмашки тон на подпийнал селски милиционер от 50-те?

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#37:"pitagor"] Не искам да обиждам никой, ама ей такава ни е цялата работа - слагаме етикети, без да сме видели цялото. [/quote]

  От откъса се виждат единствено липса на собствена мисъл, беден език, никакво въображение, силно предпочитане на изтъркани клишета и сюжет, преписан от сайта "Разкажи твоята секс-история". Юлка не четатель, юлка песатель.

  Колкото за гледането на цялото, имаше един виц такъв. Някакъв любител на българска тийнеджърска литература разправя:
  - Влизам в тъмна стая и гледам нещо на пода. Прилича на лайно. Мириша го - лайно. Близнах го - лайно. Добре, че не го настъпих.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 49. 49
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 50. 50 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#48] от "jubal harshaw":

  1000+++++++++++++++++

  /не се чете/
 51. 51 Профил на gruhtilka
  gruhtilka
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Здравейте, аз съм Юлия Спиридонова. Нямах представа, че тук има публикуван откъс от "Макс" и той предизвиква такова внимание.
  Не желая да споря с никого от вас, всеки има право на мнение.
  Доколкото разбрах, някои от вас обичат да четат и може би дори имат четящи деца (поздравявам ви за това). Затова все пак реших да се включа и аз в този, хм, спор. Не за да споря. Включвам се с молба. Голяма молба. Вече трета година събирам библиотеки с нови детски книги за домовете за деца без родителска грижа. За моя голяма радост, кампаниите бяха успешни - децата от дом в Стара Загора и от дом в Добрич вече четат. Знаете, че с тези деца няма кой да се занимава, да ги "разчита". Знаете, че по домовете няма книги (още по-малко нови). Именно затова събирам нови книги (имам предвид нови издания - класически произведения или съвременни) и опитът показва, че това е най-доброто решение. Тази година събирам книги за домовете в село Дрен и в град Долна Баня. Както се досещате, не е лесно. Тази година всъщност е най-трудно. Заради кризата ли, защо ли...
  Та каква е моята молба - ако имате възможност, пратете любима ваша детска книга (ново издание) на следните адреси:
  Град Долна Баня 2040
  ул." Рилско шосе"7
  ДДЛРГ "Констанца Ляпчева"
  Директор Елена Николова

  село Дрен 2430
  ДДЛРГ "Радост"
  Директор Даниела Йорданова

  В дом "Констанца Ляпчева" живеят деца от първи до дванадесети клас.
  В дом "Радост" има деца от 3 до 14 годишна възраст.

  Благодаря на всички, които ще се включат в тази кампания, от сърце!

 52. 52 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Гневно

  [quote#47:"Тони Шнайдера"]Имаш късмет, че не разговаряш с мен директно, защото утре щяха да ти присаждат и коса и зъби[/quote]
  Е, за милиционерския Ви манталитет очевидно познах, но че не умеете да правите разлика между мнение и престъпление или че сте толкова "самоуверен" да мислите, че сте "анонимен" и че няма да Ви осъдя по съответния член от Наказателния кодекс ( вижте какво се предвижда за Вашето престъпление, НК го има и в интернет) , ако веднага не си вземете думите назад - и то не само просташките обиди, но и заплахите, много се лъжете.
  Та да чуем извинението и повече да не сте посмели да заплашвате, когото и да било, защото съдът много болезннео лекува такива "юнаци" като Вас от "юнаклъка" им.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#51] от "gruhtilka":

  Благодаря ви, че върнахте разговора към темата за книгите. Инициативата ви е чудесна. Ще се включа.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 55. 55 Профил на Daniela Gorcheva
  Daniela Gorcheva
  Рейтинг: 583 Неутрално

  7777,
  Сега като препрочетох коментарите, виждам, че всъщност доста незаслужено съм Ви поставила в общия кюп с горните кресльовци, тъй като освен pitagor, Вие сте единственият нормално пишещ човек в този форум.
  Така че Ви поднасям извиненията си. Останалите няма какво повече да ги коментира човек, те са се изкоментирали сами.

 56. 56 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  Откъса от романа много ми се връзва с "баце, на тая как че и порнем шортите...". Кажете, че никога не сте чували подобно изречение?!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 57. 57 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ъ? Кой е Руди?

  Проблемът на българските писачи на фикшън е, че пекат хляб със стафиди. Правят герои, правят свят и парашутират героите в света. Вместо, както е казал чичко Хемингуей, героят да възникне от света и да е реален. Тийнът горе не е реален, той е хартиена изрезка, кукла от чорап, през която говори авторката според това, което си мисли, че са тийновете.

 58. 58 Профил на ifckgmmbrs
  ifckgmmbrs
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#55] от "dilmanadialog":

  Да нямаш някаква роднинска връзка с тази т.нар. Юлка? И как така ще определяш "ти не си тийнейджър". Това, че сред нас има интелигентни млади хора, притеснява ли те, че да ги дамгосваш като "не-тийнове".

  Аз съм на 17 години и написаното е абсолютна глупост. Всеки с малко вкус към литературата, ще разбере, че е мн-о-о-го голяма боза. Жалките опити на авторката да звучи като тийнейджър, правят глупавото съдържание още по-смешно и абсурдно звучащо. По-скоро бих чела нещо подобно с насмешка и снизхождение, отколкото с някакъв минимален интерес. Казваш, че авторката е успяла - за мен това не е критерий, в България има много успели глупаци. И така и не разбрах за какъв образен и жив език говориш, всяко средноинтелигентно 13-годишно дете е способно да напише този малоумен текст.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK