Домашен течен шоколад

Домашен течен шоколад

© Димитър Катерински



Домашният течен шоколад ухае на детство. На онези следобеди, в които мама или баба забъркват няколко простички съставки, докато се получи гъсто и невероятно удоволствие. След час в хладилника се превръща в нежен, стегнат мус, който гали небцето, а децата обикалят около него в очакване да разчупят коричката му с лъжица и да вкусят първата хапка.


Домашният течен шоколад има вкус на спомени, а за днешните малчугани е не по-малко привлекателно лакомство. Кой би отказал всъщност купичка от него независимо от възрастта си? В магазините вече се предлагат много и различни видове, кои от кои по-вкусни, но пък в домашното му приготвяне има сладостна магия, която заслужава да се случва поне от време на време.


А най-голямото му очарование е, че децата не се нуждаят от специални умения, за да го забъркат сами. Родителите могат да подберат хубави продукти – качествено масло, натурално какао с плътен аромат, светла кафява захар вместо бяла и пълномаслено прясно мляко вместо вода (както се правеше едно време), и всички заедно да приготвят домашен течен шоколад в неделния летен следобед.




За онези, на които им допадат различни аромати, ванилията или ромовата есенция се съчетават чудесно с пухкавия крем, а сервиран със запечени ядки или пресни плодове, се превръща в изискан десерт. Ядките може да се карамелизират, плодовете могат да се "задушат", докато се получи гъст и ароматен сос.


Домашен течен шоколад

© Димитър Катерински


На децата би им било най-забавно, ако участват активно във всяка стъпка от забъркването, щастливи от възможността, че могат да облизват бъркалките и да оставят шоколадови отпечатъци от любопитни пръстчета. А след време, защо не, и да изненадват родителите с изцяло самостоятелно приготвен шоколадов крем.


За направата на четири порции са нужни: 250 мл. прясно мляко, 150 г светла кафява захар, 130 г масло, 270 г сухо мляко, 4 – 5 с.л. какао, есенция по избор – ванилия, ромова, портокалова и т.н.


Маслото се нарязва на парченца. Млякото се изсипва в дълбока тенджера и се загрява на котлона. Добавят се захарта и маслото и се бърка непрекъснато, докато се получи хомогенна смес, която не трябва да завира.


След като захарта се разтвори, млякото се сваля от котлона. В него се изсипва какаото и се разбива с миксер, а сухото мляко се добавя на няколко части, като не спира да се бърка с миксера – може да се направи и на ръка, но има опасност да се получат бучки и топченца. Тук е моментът да се добави и есенция на вкус.


Разбива се, докато се получи гладък, гъст и пухкав течен шоколад, който се разсипва в купички и се оставя да се охлади на стайна температура. Може да се консумира директно така или да се прибере за час в хладилника.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Øϰϰå Çҩßё
    Øϰϰå Çҩßё
    Рейтинг: 627 Весело

    мммммм

    иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
  2. 2 Профил на Eisbär
    Eisbär
    Рейтинг: 1241 Неутрално
  3. 3 Профил на dryn_dryn
    dryn_dryn
    Рейтинг: 458 Неутрално

    оле, как ми липсва точно това нещо. благодаря за рецептата! непременно ще пробвам, макар че имам подозрения, че вкусът няма да е същият

  4. 4 Профил на Доколянков
    Доколянков
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Абсолютна класика...

    „Луната е обитаема, защото там свети."
  5. 5 Профил на greenhrast
    greenhrast
    Рейтинг: 866 Неутрално

    течният шоколад върви с палачинки най-добре... мляс мляс

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  6. 6 Профил на gergana 2188
    gergana 2188
    Рейтинг: 419 Неутрално

    Много вкусно! Истински празник! Ще си го направим. Благодаря за рецептата.

  7. 7 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 2217 Весело

    "...и да оставят шоколадови отпечатъци от любопитни пръстчета".
    Точно тези пръстчета ме изваждат от равновесие понякога, освен че цялата кухня става лепкава, но и магически се размножават по вратите на всички стаи и изобщо из цялата къща.

    Иначе идеята за рецепта тук е чудесна.

    Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
  8. 8 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1596 Неутрално

    Аха...мммммм и после се чудим как да сваляме килограми...ммммм...аха...аха...хаха!

    Нали "Крала Бурми"?

  9. 9 Профил на 4epka
    4epka
    Рейтинг: 402 Неутрално

    [quote#7:"Jessika"] Точно тези пръстчета ме изваждат от равновесие понякога, освен че цялата кухня става лепкава, но и магически се размножават по вратите на всички стаи и изобщо из цялата къща. [/quote]
    Нямаш ли си домашен любимец?
    Кучетата забележително добре се справят с подобни проблеми.
    Изблизват всичко
    Само трябва някоя по-височка порода.

  10. 10 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    Това е много калорично. Аз бих заложил на обикновен мус от 1 л прясно мляко, 1 чч захар, 4 сл брашно и 3 сл какао. Вари се като се бърка постоянно за да не загори, като започне да бълбука се маха от котлона и се добавят 2 сл масло и белтъците на 3-4 яйца разбити на сняг. Първо се слагам маслото и се разбърква хубаво в топлия мус. Може да се сложи и отначалото в млякото, но губи дъха си на масло. Последно се дбоавят белтъците на сняг и се разбъркват нежно колкото да се поомешат. Веднага след това се пресипва в купички които се охлаждат в хладилника и веднага щом се стегнат е готово за ядене. Леко, вкусно и приятно, а и не толкова калорично.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  11. 11 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    [quote#9:"4epka"]Кучетата забележително добре се справят с подобни проблеми.[/quote]
    Кучетата сладко не трябва да ядат.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  12. 12 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Домашният шоколад ми напомня за детската градина.А да облизвам бъркалки баба не ми позволяваше-не е хубаво ,като пораснеш ще пробваш и ергените така.А за децата през лятото може да им замразят, шоколада.Но за тази цел трябва и яйца или яйчен прах

  13. 13 Профил на zanzibar87
    zanzibar87
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Вкусотийка голяма за юлските жеги .

  14. 14 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4195 Весело

    До коментар [#8] от "convince":

    Някъде четох мисъл, според която "Всички хубави неща на този свят са или незаконни, или неморални, или от тях се пълнее"...

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  15. 15 Профил на newmind
    newmind
    Рейтинг: 564 Неутрално

    До коментар [#14] от "domakinq":
    И си е точно така
    От шоколада диабет,красивата сграда край брега е незаконна,все тези три неща

  16. 16 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 2217 Неутрално

    До коментар [#9] от "4epka":

    Не, нямам си . Алергична съм към всякакви домашни любимци, вкл. и коне .
    Така че, почистването на мазнотиите и лепкавините ставаше собственоръчно. За щастие, "любопитните пръстчета" вече са на възраст, когато сами си почистват мазаниците.

    Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
  17. 17 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4195 Весело

    До коментар [#16] от "Jessika":

    Създаването на такива навици у моя син ми костваха доста нерви... пък така и не успях да се справя изцяло . Но пък с баща му му създадохме навика да чете и да изпитва удоволствието от това - това е нещото, с което се хваля.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  18. 18 Профил на omniam
    omniam
    Рейтинг: 738 Неутрално

    От всички заглавия това първо ми хвана окото!

  19. 19 Профил на bgpainter
    bgpainter
    Рейтинг: 1445 Весело

    До коментар [#12] от "xalikarans":

    Ха-ха, това с бъркалката не го знаех.

    Вкусът е същият като едно време. Правя от време на време когато има време

    Жената е покана за щастие
  20. 20 Профил на glupcho68
    glupcho68
    Рейтинг: 983 Весело

    До коментар [#19] от "bgpainter":

    Ха,ха... вкусът на бъркалката от сега или от едно време, или шоколада.Е и не се стискай де.Направи малко шоколад и почерпи.

    Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
  21. 21 Профил на lady_flower
    lady_flower
    Рейтинг: 643 Неутрално

    Леле.....още довечера ще го забъркам! Ех а на какви дребни неща се радвахме.

  22. 22 Профил на pipistrella
    pipistrella
    Рейтинг: 507 Неутрално

    Ех, че вкусно изглежда!

  23. 23 Профил на 16bit
    16bit
    Рейтинг: 596 Неутрално

    ох, че вкусно изглежда, голяма вкусотийка е това

  24. 24 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 476 Неутрално

    Някой знае ли къде в България се продава какаово масло?

  25. 25 Профил на gilermos
    gilermos
    Рейтинг: 406 Неутрално

    До коментар [#24] от "Вишински":

    В т.нар. "зелени" магазини има какаово масло.

  26. 26 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1416 Весело

    Браво! Ае сега да ги видя нашите мадами, дето им знае устата много)) Показвам рецептата и до довечера искам да стане../нещо поне/..знам, че няма да е шоколад, ама поне малко да мяза))

  27. 27 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 476 Неутрално

    До коментар [#25] от "gilermos":

    Благодаря много!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK