Хамбургери у дома

Хамбургери у дома

© Димитър Катерински



Хамбургерът с пържени картофки има славата на вредна, много калорична и мазна храна. В заведенията за бърза закуска може и да е такъв, но направен у дома е истинско вълшебство от сочни вкусове, много по-питателен и с аромат, който изпълва устата с нетърпение да го опита.


Приготвянето му отнема доста повече време от бързата поръчка в ресторанта, но с участието на децата се превръща в празник на любимото им лакомство. Освен това, малчуганите се научават как да направят кюфтенцето от месо и подправки, как да замесят тестото за хлебчетата, как да си изпържат сами картофките и да забъркат доматения сос.


Резултатът е главозамайващ, а дори и любимият млечен шейк може да се сътвори за минути от пресни продукти, за да бъде комбинацията съвършена. За още по-здравословен вариант хамбургерите се сервират със салата, задушени гъбки или пресен зелен боб, приготвен за кратко на тиган с малко масло. Дори и месото може да се замени с вегетарианска алтернатива - кюфте от тиквики или нахут.




Вариантите и възможностите зависят най-вече от любимите вкусове на децата, но ако те настояват за класическата комбинация, ето как да я приготвите заедно с тях:


За четири порции са нужни: 500 г смляно телешко месо (или смес свинско/телешко), 1 ч.л. червен пипер, ½ ч.л. риган, 1 ч.л. черен пипер, 1 с.л. Уорчестър сос, 1 ч.л. сол; 4 питки за хамбургер – домашни по любима рецепта или купешки, 4 тънки резена кашкавал, 4 резена домат, 4 листа маруля; ½ кг. картофи.


За доматения сос: 200 г домати от консерва, 100 г доматено пюре, 1 ч.л. с връх масло, черен пипер и розмарин на вкус, щипка захар.


За сметаново-горчичения сос: 2 с.л. заквасена сметана, 1 ч.л. горчица, щипка черен пипер.


Хамбургери у дома

© Димитър Катерински


Към смляното месо се добавят червеният и черният пипер, риганът, солта и  сосът "Уорчестър". Омесва се добре с ръце и се прибира в хладилника за 30 мин. През това време се приготвят сосовете. За доматения – маслото се загрява в тенджерка на котлона, добавят се доматите, пюрето и подправките и се оставя да къкри на бавен огън, като се разбърква от време на време, докато сместта се сгъсти и редуцира обема си почти на половина. Накрая може и да се пасира за идеална гладкост.


Отделно се разбъркват до хомогенна смес сметаната, горчицата и черния пипер.


Скарата или грил тиган се загряват. От охладената кайма се оформят четири големи бургера и се изпичат на бавен огън. Могат да се приготвят и на обикновен тиган, намазан с малко масло.


Докато те се пекат, картофките се обелват и нарязват на пръчици и се изпържват в гореща мазнина. Най-добре е бургерите да се сервират веднага и точно преди този момент питките се разрязват на половинки и се запичат за кратко от вътрешната страна на грил тигана или скарата – колкото сърцевината им да хване тънка, хрупкава коричка.


Идва ред на сглобяването – всяка половинка хлебче се намазва тънко със сметаново-горчичения сос. Долната се поставя в голяма чиния, върху нея листо маруля, отгоре кюфтето, върху него се подреждат резен кашкавал и резен домат и най-отгоре се захлупва с горната половинка хлебче. Така се сглобяват и четирите хамбургера, до тях се сипват пържени картофки и в малка купички се разпределя от доматения сос.


Хамбургерите се сервират с млечен шейк или сок за децата, а за мама и татко – със студена бира.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Dollar Akbar
    Dollar Akbar
    Рейтинг: 1409 Неутрално

    Фастфуда трябва да се забрани или да поне да му се сложи акциз 400% като на цигарите.

    In debt we trust
  2. 2 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3391 Неутрално

    WOW. Преди години се прибирах с влака от село и си бях приготвил два сандвича. Домашно приготвен хляб,масло и козе сирене,плюс градински домат и парче месо от рибицата. В купето настана оживление...

  3. 3 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Весело

    До коментар [#1] от "Dollar Akbar":

    Мхмм, да, но купешкия. Домашния е контрабанден. Загубена кауза е да търсиш акциз там ))) Контрола ще е по-кофти от контрола на домашната ракия

  4. 4 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Весело

    До коментар [#2] от "deaf":

    И какво? Извади в купето манджата и почна да нагъваш?
    Няма лошо
    Иначе класиката е да се реже шпеков салам на масичката до прозореца, и да се пие бира

  5. 5 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3391 Неутрално

    До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":

    +++

  6. 6 Профил на Леми Килмистър
    Леми Килмистър
    Рейтинг: 656 Неутрално

    Вярно е, ял съм домашен бургер, много е вкусен! Особенно кюфтенцето, като е от хубаво месо.

    Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
  7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3083 Весело

    До коментар [#2] от "deaf":

    Е на това му викам Original Balkan Fast Food !
    Сигурна работа и...вкусна.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  8. 8 Профил на qwertqwert
    qwertqwert
    Рейтинг: 965 Неутрално

    Пак за количката на Чардо.
    Получих лично от него, утре ще му кажат сметката в ДСК.
    Досега интерес са проявили Драгослава, луда_крава, димко,Дон Кихот,Данибой, бай Георги, синерги,"срамувам се заради...",термобее,халикрнас,мдаа,КОманданте МАркес,мънифорнатинг и моя милост естествено
    Ще помоля Чардо утре заедно със сметката си да си публикува и и мейл адрес, през който да стане организацията - колко парички са се събрали, колко още , какво да се прави с излишъка (дай Боже)

    След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
  9. 9 Профил на Øϰϰå Çҩßё
    Øϰϰå Çҩßё
    Рейтинг: 634 Неутрално

    рецептата за кетчуп е мн добра..

    иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
  10. 10 Профил на Xintu
    Xintu
    Рейтинг: 740 Весело

    До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":

    ++++ абсолютно вярно, само волно или неволно си изпуснал важната подробност, че шпекът се реже единствено и само върху вестник, желателно Работническо Дело!

    Close to the Edge
  11. 11 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Весело

    До коментар [#10] от "Xintu":

    Да! Много важна подробност ))) Или Работническо дело, или Земеделско знаме )))))

  12. 12 Профил на sdafcef
    sdafcef
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Това приготвено в домашни условия както е описано по рецептата сигурно отнема около половин ден... баси фаст фууда

  13. 13 Профил на nakataetuk
    nakataetuk
    Рейтинг: 402 Весело

    новината и коментарите ме накараха да се усмихна...

  14. 14
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  15. 15 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    За да бъдат хамбургерите (кебапчетата,кюфтета,карнаетата,шишчетата) вкусни, има едно много важно условие-само с мангал НАДЪРВЕНИ въглища !

  16. 16 Профил на Pow
    Pow
    Рейтинг: 736 Неутрално

    Да се забрани фастфуда, ама знаеш ли колко хора се връщат от тях смачкани от работа, нямат време да легнат, камоли да готвят и нямат пари да си купят свястна храна...

    Give a man a mask and he’ll tell you the truth
  17. 17 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 2107 Неутрално

    До коментар [#14] от "asparuhkanchov":

    Напълно прав сте - тази статия с рецепти за 'домашен' бъргър е пълно извращение:

    1. Хамбургерът да не би да е някакъв върховен деликатес, че да горим от желание да си го приготвяме у дома?

    2. Ако някой все пак е решил да си прави кюфтета и пържени картофи, за какво му е и хляб?

    3. Какви са предимствата на тази американска простотия пред една най-обикновена манджа от зеленчуци и евентуално месо, която може да се пригови много по-бързо и ще е много по-здравословна - без пържене и без вредни мазнини. И най-важното - ще е неоспоримо по-вкусна.

    4. Американците не са допринесли нищо в световната кулинария - защо ще ни дотягате с тъпи рецепти на техните боклуци?
    Всяка хранителна издънка, дошла от САЩ, не само че не струва от която и да е гледна точка, но и е вредна за здравето; още повече - всяка вкусотия,родена извън САЩ, когато попадне в на американците, бива неминуемо превърната в някакъв свръхкалоричен, чудовищен продукт, чиято единствена цел е да пълни нечии джобове!

    Дайте автентични български рецепти! Трябва поне кухнята да си опазим.

    PS Не бях забелязала, че това е публикувано в 'Детски Дневник' - престъплението на журналистката е още по-голямо - децата ни не бива да бъдат окуражавани нито в чуждопоклонничество, нито в консумация на вредни за здравето храни!

  18. 18 Профил на Magen David
    Magen David
    Рейтинг: 832 Весело

    До коментар [#10] от "Xintu":"... изпуснал си важната подробност, че шпекът се реже единствено и само върху вестник, желателно Работническо Дело! "
    Плюс твърдо сварени яйца и не бира а ВОДКА и то много

    Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
  19. 19 Профил на maple_leaf
    maple_leaf
    Рейтинг: 233 Неутрално
  20. 20 Профил на krac4eto
    krac4eto
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#18] от "magen_enoshi":

    С шарена сол и кромид лук.

  21. 21 Профил на Доколянков
    Доколянков
    Рейтинг: 515 Весело

    До коментар [#10] от "Xintu":

    С джобно ножче с виличка от другата страна...

    „Луната е обитаема, защото там свети."
  22. 22 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 743 Весело

    Сем. Катерински, винаги е удоволствие да видя поредното ви изкушение!

  23. 23 Профил на Хейтъромразец
    Хейтъромразец
    Рейтинг: 458 Весело

    До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":

    Още по-голяма класика беше да се извади от бохчата варено пиле, пиперосано здраво с червен пипер. След това се "разкършва" , естествено на вестник, то можеше с три - Работническо дело, Отечествен фронт или Земеделско знаме. Мдаа, плюс лучец и чесънче, направо няма къде да скриеш после от голямото оригване с бирата.

  24. 24 Профил на nadyav
    nadyav
    Рейтинг: 402 Неутрално

    До коментар [#16] от "Scaramouche": Това са извинения на немърливи към здравето си хора. Аз също работя по повече от 12 часа на ден, но съм си направила система - готвя два пъти в месеца 3-4 манджички наведнъж, разделям на проции, замразявам и след това притоплям. Пъти по-добре от бързо хранене, най-малкото всеки ден ям нещо готвено и различно, без излишна сол, мазнина, консерванти, Е-та и т.н.. А пък да не казваме колко време отнема да се приготви една салата - по-малко от времето за поръчка в кое да е фаст фууд.

  25. 25 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3391 Неутрално

    До коментар [#24] от "nadyav":

    За каква салата става въпрос? Защото да изпечеш червени чушки например,да ги обелиш и хубаво да ги овъргаляш в олио или зехтин,си трябва време.
    А и за един айсберг,пак трябва време.

  26. 26 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    [quote#24:"nadyav"]Това са извинения на немърливи към здравето си хора. [/quote]
    Не съм специалист диетолог,но съм убеден,че един прясно изпечен дюнер или хамбургер са много по-здравословни от замразена "манджичка"на една седмица,да не говорим пък,че са милион пъти по вкусни.

  27. 27 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    P.S.Да не говорим пък,че всички деца точно това обичат,а статията е именно в раздел "Детски дневник".

  28. 28 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3391 Неутрално

    До коментар [#24] от "nadyav":

    Между другото,в Индия йогите никога не притоплят храната. А те знаят как да се хранят.

  29. 29 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 2107 Неутрално

    До коментар [#26] от "sabbath":

    Явно не сте специалист диетолог, но май сте и наивен щом смятате, че 'прясно' изпечен дюнер или хамбургер са много по-здравословни. Нима не сте чували от какво 'месо' ги приготвят? Ако ви покажат съставките им и начина на приготвянето им, ще ви се отще да ги видите, камо ли да ги ядете.
    Що се отнася до притоплянето на храна - по-добре е да притоплиш сготвена от теб храна, отколкото закупената в някой супермаркет, както правят много хора.
    Това, че децата уж обичали точно хамбургери и пържени картофи може да се успори, а освен това, вкусът на децата трябва от рано да се възпитава. Но ако самите родители са изгубили напълно вкус към истинска храна, нищо друго не може да се очаква освен затлъстяване както в Сащ и Великобритания - виж там наистина ще ги стигнем скоро!

  30. 30 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Неутрално

    [quote#29:"princess_x"]Що се отнася до притоплянето на храна - по-добре е да притоплиш сготвена от теб храна, отколкото закупената в някой супермаркет, както правят много хора. [/quote]

    Сега, да съм сериозен, напоследък взех да си купувам готвено от магазина. Добре са сготвили хората. А манджата си е манджа.
    Иначе тук ставаше дума за хамбургери. Нищо лошо няма в тях, но ако е въпроса да е барбекю. Тези истории с тиган, фурни... някак... абе извратено ми се струва за домашно....
    То ще е същото да си "приготвям домашен дюнер". Да не съм луд?

  31. 31 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1272 Неутрално

    До коментар [#29] от "princess_x":Помня много добре когато бях малък,майка ми готвеше най-разнообразни и изтънчени гозби,но аз бях страшно злояд и с мъка изяждах половин порция.Същото беше и когато ходехме по гости-супи,манджи и т.н. бяха неприятната част от гостуването.За това пък посещението и на най-долнопробната Скара-Бира за мен бе истински празник.Омитах като прахосмукачка всичко което имаше в чинията-и кебапчета,и увяхналата гарнитура,и пържените в олио 8 употреба картофи.....


    [quote#29:"princess_x"]Но ако самите родители са изгубили напълно вкус към истинска храна,[/quote]

  32. 32 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1392 Весело

    До коментар [#31] от "sabbath":

    Ужас! Отвратително гнусно е да ядеш в бира-скара! Не че и аз не го правя от време на време, но после си плащам със зверски киселини

    Така както готвеше баба ми (и сега свеки) не може да се намери в никоя закусвалня. А принцесата е права, възпитава се. Моите дъщери още преди да си дойдат във ваканция, пишат дълги имейли какво искат да им сготвя
    Вярно, като бяха малки изобщо не обичаха моите супички с цвекло, крем карамел и т.н. дай им отвратните боклуци на МакДоналдс
    Обаче пораснаха, походиха малко по света насам-натам, наложи им се да ядат по столове и закусвални, та сега си умират да им сготвя гювеч, таратор, леща, кьопоолу...

    Но всеки с вкуса си, де Синът ми, например, почти не яде сготвеното от мен, предпочита си джънка - кренвирши с гадна майонеза и още по-гаден кетчуп

  33. 33 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1392 Неутрално

    До коментар [#30] от "Федор Венедиктович Езерский":

    Абе и аз купувам от магазина, като нямам време да сготвя, ама в къщи се мръщят, казаха ми, че предпочитали да ядат сандвичи и салата, отколкото готовото.
    А котката ми е безпогрешен тестер, ако тя не го яде, значи не става

  34. 34 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 2107 Неутрално

    [quote#31:"sabbath"].За това пък посещението и на най-долнопробната Скара-Бира за мен бе истински празник.Омитах като прахосмукачка всичко което имаше в чинията-и кебапчета,и увяхналата гарнитура,и пържените в олио 8 употреба картофи..... [/quote]

    ) Аз пък бях точно обратното - винаги съм имала проблеми с българските заведения за обществено хранене. Освен това е ясно, че хората се различават в гастрономическите си предпочитания. Винаги съм смятала, че Pierre Bourdieu греши донякъде, като смята, че нашият вкус зависи предимно от социалната ни принадлежност - той забравя, че имаме различни мозъци, с различна биохимия; функциониращи по различен начин, и затова се поддават по различен начин на промяна, в случая - оформяне и възпитаване на вкуса. Един мозък, ако си е проектиран да обича мазнотии и други тежки храни - вари го, печи го, трудно ще го привикнеш на вегетарианска диета. Когато науката разбере как да променя вкусовите предпочитания на хората, тогава ще бъде решен проблема с наднорменото тегло.

  35. 35 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 534 Неутрално

    Като казахте за влаковете - едно време най-консумираната храна бяха варените пилета. Завити във вестник, те се разчупваха и се предлагаха на всички в купето. Така беше. Днес не мога да си го представя това, стршно зли и темерутести станаха хората.

  36. 36 Профил на kritikar
    kritikar
    Рейтинг: 533 Неутрално

    Като признавам, че адски обичам да се забавлявам на скарата с телешки стекове и бургери и като оценявам високо статията на автора и неговия мерак, ще си позволя да допълня със следните съвети:
    - относно каймата - само телешко, напр. от шол;
    - относно съставките в бургера - класиката изисква да се сложат нарязани мариновани краставички, както и лук на шайби - червен или бял. Лукът може да е леко запечен на скарата, а може и да суров, като в този случай шайбите трябва да бъдат по-тънки. Вместо пресен лук, може да се поръси със запържени лукови стърготини, продават се в невзрачни кутийки, напр. в хранит. маказин на Икеа.
    - за разкош в бургера може да се добави и запечен на скарата бекон - един резен.
    - оценявам рецептата за доматен сос, но класическият текс бургер изисква класически western сос, който е най-близък до продаваните в магазините Jack Daniel's сосове - напр. smokey, chili. В бургера може да се добавят и тънко нарязани шайби люти чушлета - твърдо мариновани или пресни.
    - преди да се захлупи, се поръсва със ситно накълцана салата и се врътва малко майонеза. И отгоре е питката, чийто гръб задължително предварително е докоснал скарата напреко и надлъж - за да изглежда като решетка...

    И най-важното - докато продуктите се пекат на скарата, грил-менът задължително пие бира... за да гаси огъня, ако внезапно нещо се възпламени....

  37. 37 Профил на batipetio
    batipetio
    Рейтинг: 402 Неутрално

    До коментар [#11] от "Федор Венедиктович Езерский":

    Понеже виждам че сте големи превърженици на запада и тяхната супер "култура" държа да добавя че като ненадминати превърженици на демокрацията то е недупостимо да правите подобни коментари. Всеки е свободен сам да си избира какво и как ще яде. Ако за вас е по приемливо да наблюдавате 15 годишно дете надхвърлящо 100 кг. и омазано до ушите с кетчуп, скриващо столчето върху което е седнал в страхотната обстановка от хленчещи и зле възпитани деца на не по различни родители във така известните ни вериги на Mc'Donalds то си е ваш избор и никой не ви критикува.

    Надявам се да доживея деня в който на митинг някой политик ще спрегне глагол в минало свършено време. Различен от еб.хме ви мамата разбира се.
  38. 38 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Любопитно

    [quote#37:"batipetio"]Понеже виждам че сте големи превърженици на запада и тяхната супер "култура" държа да добавя че като ненадминати превърженици на демокрацията то е недупостимо да правите подобни коментари. [/quote]

    А ?!?!?!
    Я удари една ледена мастика "Пещера" с диня, и не си мъчи главичката DDDD
    Привърженик на "Запада"....

  39. 39 Профил на buddhinka
    buddhinka
    Рейтинг: 458 Неутрално
  40. 40 Профил на buddhinka
    buddhinka
    Рейтинг: 458 Неутрално

    кюфте с хляб, картофки и лютеничка и всичко това със вносно име....гладна съм

  41. 41 Профил на Conservator
    Conservator
    Рейтинг: 569 Неутрално

    Една от любимите ми храни.
    Критиците нека да си ядат салатите, аз обичам вкусната храна.

    Trump '16




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK