Министерството на образованието: Обучението на българи от чужбина у нас не е предвидено в разпоредбите

Министерството на образованието: Обучението на българи от чужбина у нас не е предвидено в разпоредбите

© Associated PressВчера публикувахме писмото на г-жа Петя Йоргова, която разказва за случая на сина й, който не може да продължи образованието си в България. "Дневник" се обърна към министерството на образованието за коментар. След седмица получихме отговор по електронен път:


Въпросите и отговорите


"Дневник": Законът за народната просвета и правилникът към него не предвиждат специални разпоредби за българи, пребиваващи в чужбина, но желаещи да продължат обучението си в България, има ли решение за казуса на това семейство?
Министерството: Съгласно чл.83 ал. 1 и ал. 4 на сега действащия Правилник за прилагане на закона за народната просвета индивидуалната форма на обучение се организира за ученици, които по здравословни причини не могат да посещават училището повече от 30 последователни учебни дни, за даровити ученици, както и за ученици, които по семейни причини желаят да завършат в други срокове обучението си за един или повече класове. За даровитите ученици, както и за учениците, които по семейни причини желаят да завършат в други срокове обучението си за един или повече класове знанията и уменията на учениците се оценяват  чрез изпити, като условията и редът за организиране и провеждане на изпитите се определят със заповед на директора на училището. Съгласно чл. 85. ал. 1  на същия правилник ученици, които следва да се обучават в индивидуална форма на обучение са ученици при условията на по-горе цитирания член,  както и ученици, навършили 16-годишна възраст и желаещи да променят формата на обучение, подават писмено заявление до директора на училището. 


"Дневник": В проекта за закона за предучилищно и училищно образоване от 14 февруари 2012 г. е въведена нова форма на обучение - дистанционната. В текста е посочено, че тя може да бъде приложена за пребиваващи в чужбина българи, но също така е упоменато, че е възможна за ученици между VII и XII клас, което отново не решава въпроса с образованието в начален и прогимназиален курс.


Министерството: В системата на училищното образование в България все още не е въведена дистанционната форма на обучение  като начин за осъществяване на обучението чрез средствата на съвременните информационни и комуникационни технологии.    


"Дневник": Имате ли сведения дали интересът на българи, живеещи в чужбина, към образованието в България е голям?


Министерството: В МОМН  няма статистика, отчитаща степента на интереса на българите, живеещи в чужбина, към образованието в България.


Решение няма


От отговорите личи, че решение на случая на семейството на г-жа Йоргова няма. Не се разбира защо синът й е допускан до приравнителни изпити седем години. Законът за народната просвета не предвижда ситуация, в която българи, живеещи в чужбина да искат да получат образование и у нас. Проектозаконът за предучилищното и училищно образование, представен на 14 февруари 2012 година, споменава българските ученици в чужбина, но само ако те са в гимназиален курс. "Задали сме насоката за следващите 10 години напред", каза министър Милена Дамянова при внасянето на предложенията, но засега те остават само проект. Междувременно, синът на г-жа Йоргова, Кристиян, все още очаква разрешение да се яви на приравнителни изпити за осми клас.


В проекта на министерството за първи път се предвижда и дистанционната форма за обучение - метод, прилаган от дълги години в САЩ.  Но за да е успешен, училищата трябва да разполагат с необходимата техника.


Държавната агенция за българите в чужбина, потърсена за коментар по темата от "Дневник", заяви, че случаят не е в компетенциите й. Очакваме мнение от парламентарната образователна комисия.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Българите в чужбина предвидени ли да въобще в някакви "разпоредби"?
  А ДАБЧ въобще компетентна ли е по който и да е било въпрос, касаещ българите в чужбина?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 2. 2 Профил на perspicacious
  perspicacious
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Българите в чужбина са предвидени естествено - но само в Турция и то по време на избори!

 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Любопитно

  "Не се разбира защо синът й е допускан до приравнителни изпити седем години. Законът за народната просвета не предвижда ситуация, в която българи, живеещи в чужбина да искат да получат образование и у нас."

  Е трябва ли да си пишем как са правени нещата? Синът и е допускан до приравнителни изпити седем години, защото директора е бил "стимулиран" да си затвори очите, все едно че хлапето е в България.
  А госпожата, нека да подкара по американски - да си заведе едно съдебно дело и да си търси обезщетение - един вид даденият "подкуп" не си е свършил работата през осмата година През предните години стимулирането е било достатъчно

 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Детето иска само да се яви на изпит, не иска да посещава училище. Ако въпросът се свежда отново до пари, може да се плаща някаква такса.
  Но " В МОМН няма статистика, отчитаща степента на интереса на българите, живеещи в чужбина, към образованието в България."
  Българите в чужбина, както и българите в България, не интересуват Министарството.
  А, доста деца от чужбина се връщат да учат и да живеят у нас.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#1:"Zurigo"]А ДАБЧ въобще компетентна ли е по който и да е било въпрос, касаещ българите в чужбина? [/quote]

  Бахти въпроса.... ДАБЧ е компетентна по темата начално и средно образование колкото Агенция Митници

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Ама и вие от "Дневник" милост нямате бе. Цяло министерство се е напънало да издокара Боко Тиквата и Цоко в учебниците, а вие сте седнали да ги разсейвате от фундаменталния проект. Аре, моля, дръжте се отговорно пред историята.

  А г-жа Петя Йоргова напразно се хаби в посока България. 15 години са достатъчен срок за проумяване на истината.

 7. 7 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 648 Весело

  Пропуск в закона...но и досега никой не се е връщал от чужбина за да иска децата му да продължат да учат в България...
  Но заради мъдрото ръководство на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов факта е вече налице...

  bigman
 8. 8 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Законът сам нищо не може предвижда. Някой трябва да го е предвидил и да го предложи, но за това се иска акъл.

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Пичове и мацки, незнам някой от вас бил ли е частен ученик, ама не е лека работата.... По-скоро прилича на "задочно обучение" в университет, отколкото "редовно обучение", като не ходиш на лекции, пък само на изпитите през двете сесии... Направо си е гърч... Или поне беше така... преди 25 години...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Гневно

  [quote#1:"Zurigo"]Българите в чужбина предвидени ли да въобще в някакви "разпоредби"? [/quote]

  [quote#2:"perspicacious"]Българие в чужбина са предвидени естествено - но само в Турция и то по време на избори! [/quote]
  И двамата, за съжаление, сте прави- така изглежда

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  "...индивидуалната форма на обучение се организира за ученици, които...по семейни причини желаят да завършат в други срокове обучението си за един или повече класове.."
  В горецитираната част от правилника за прилагане на закона за народната просвета не може ли да се намери основание детето да завърши (по-правилно е да се каже да научи добре български)? Нима това министерство не се интересува от запазване на българската диаспора по света!? Изобщо, това министерство на БЪЛГАРИЯ ли е!?
  Срамота господин министре! Как е възможно вашето министерство да държи повече на буквата и алинеята от закона от колкото на желанието не едно българче да знае добре родния си език!? ...Ми тогава...за какво правите изпити по български език!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  [quote#3:"Федор Венедиктович Езерский"]Синът и е допускан до приравнителни изпити седем години, защото директора е бил "стимулиран" [/quote]
  Ти там ли беше? По време на "стимулирането"?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 14. 14 Профил на josefk
  josefk
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Свтрува ми се, че конкретния случай би могъл да се разгледа под етикета "ученици, които по семейни причини желаят да завършат в други срокове обучението си за един или повече класове". Във всеки случай това изглежда като нежелание на едни административни мишки да свършат работата, която имат по същество -- да съдействат на българските граждани да получат това, което им се полага по право.

  В случая се сещам за приказката за разликата между САЩ и Съветския Съюз -- законите на САЩ изхождат от презюмпцията, че каквото не е изрично забранено е разрешено. Тези в Съветския Съюз изхождат от презумпцията, че каквото не е изрично разрешено е забранено.

  Аман от бюрократи, които са изгубили всяка представа, ако някога са я имали, защо са на местата си.

 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#13] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Не... но имам представа какво става по училищата ))
  Е, ако не ти изглежда културна думичката "стимулиран", може да кажем, че е бил "мотивиран", пък и може някой компютър да е бил дарен на даскалото, знам ли По тази част нямат много голяма фантазия

 16. 16 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#7:"BGman1"]но и досега никой не се е връщал от чужбина за да иска децата му да продължат да учат в България... [/quote]
  По други, "емигрантски" форуми чета че имало и такива, броени единици. Не помня обаче да са имали проблеми с образованието на децата си баш от този характер.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Любопитно

  [quote#16:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Не помня обаче да са имали проблеми с образованието на децата си баш от този характер.[/quote]

  Еми ясно е )))) Пак ли трябва да казвам, че е до количеството и качеството на банкнотите? Значи седем години може, осмата не може? Мммммм?

 18. 18 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Е, като го няма в закон министъра не може ли да реши проблемА със заповед или наредба?
  Ама забравих че тук няма лобистки интереси и "почерпки". Надявам се това да не е причината и да се сетят защо за във властта.

 19. 19 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Гневно

  За проведените изпити до момента има протоколи и документи. Хайде сега министерството да обясни КАК така седем години се нарушава прословутата им наредба.
  Г-жа Йоргова трябва да ги осъди за причинени вреди, стрес, излишни разходи и безотговорност. Както там се нарича това на правен език.
  И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да пренесе случая в Европейската комисия. Сори, но идиотщините на администрацията ни идват в повече - на всички българи тук и зад граница.

 20. 20 Профил на banananna
  banananna
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много ми е чудно, как министерството не знае нищо за интереса към българското образование или изучаването на бълг. език в чужбина, като има държави, където има училища, свързани с министерството. Моите племенички в Атланта, САЩ, ходят 1 път в седмицата на българско училище, където следват програмата по бълг. език и литература...и доколкото знам, министерството е предоставило учебниците - за вс. друго родителите плащат. Според мен, в това министерство просто много ги мързи да мислят и да работят - иначе поне инфо за бълг. училища в чужбина можеха да предоставят, като свързано с въпроса за интереса към бълг. образование от страна на българите, живеещи в чужбина.

 21. 21 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Вероятно, до сега, подобни случай са редки и естествено ги няма в разпоредбите.
  Това е част от по-големия въпрос - може ли да се обучават деца извън училище.

  Според мен, тази възможност трябва задължително да се въведе и да се организират централизирани изпити за завършване на всяки клас. На тези изпити трябва да се допускат всички желаещи (срещу заплащане). Дори деца които искат да си повишат оценката, учещи в чужбина, в къщи и т.н.

 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Новият закон е много по вреден от действащия ,така че по добре да си остане във фризера на НС.

 23. 23 Профил на tchaturanga
  tchaturanga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А тия от ДАБЧ са уникални_ Направих едно запитване до тях по електронен път преди 5 месеца,за едно тяхно издание, още нямам отговор.Най-вероятно и моя случай не е от компетенциите им-

 24. 24 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Група на българите, получили международни дипломи, които българските институции не искат да признаят:
  http://www.facebook.com/groups/102606639805906/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 25. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#19:"tily_lily"]Хайде сега министерството да обясни КАК така седем години се нарушава прословутата им наредба.
  Г-жа Йоргова трябва да ги осъди за причинени вреди, стрес, излишни разходи и безотговорност. Както там се нарича това на правен език. [/quote]

  "Официално" детето е било в България. Ей така става. И вместо всеки месец да има по един изпит, директора в рамките на правомощията си е наблъскал всичките изпити за цяла година в рамките на "лятната ваканция".

 26. 26 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Абе всички ли се правите, че не разбирате, как се "заобикаля закона"?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Гневно

  До коментар [#27] от "mentolini1":

  Абе що не ги пускаш тези линкове в Дон Балон? По-голям ефект ще имаш! Само дето трябва да се конкурираш с продавачите на наколенки

 29. 29 Профил на ~*~
  ~*~
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#4] от "led_zep.23":

  Напълно съм съгласна с Вас!

  Някой в коментарите по-горе е предложил може да се използва текста "ученици, които по семейни причини желаят да завършат в други срокове обучението си за един или повече класове". И аз мисля, че детето на г-жа Йоргова може да изплозва същият този текст за да се яви детето й на изпити
  и защо не? Ясно е, че семейството е заминало по тяхни си причини и съвсем естествено e децата да заминат с родителите си. Както вчера друг съфорумник беше споменал родителите може да са заминали да работят по договор в чужбина и след години да си се върнат в България.
  Но по принцип, каквити и да са причините и срока на отсъствие на родителите (семейството) от страната според мен държавата не може и няма право да отказва правото на образование на детето, особено при проявеното желание от страна на родителите и на детето и след положени вече в продължение на 7 години изпити. За мен това е абсурдно!
  И още нещо, очаквах в отговора, който ще публикуват днес от министерството, че то, министерството ще предложи някакъв вариант, който би улеснил детето да се яви на изпит в малко оставащото време, а то напротив, липса на всякакъв интерес.
  Между другото, доколкото ми е известо дистанционното обучение е много добре застъпено и в Австралия.
  И изобщо защо министерството на образованието досега изобщо не е разрешило този въпрос, пълно безхаберие!

 30. 30 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  "Решение няма. От отговорите личи , че решение за семейството на г-жа Йоргова няма"!!!

  Напротив, г-да журналисти от в-к "Дневник", решение има!!! И то е семейство Йоргови да се откажат от българското си гражданство и да получат чуждо гражданство!!! Тогава синът им ползвайки статута си на чужденец ще може да получи висше образование в България!!!

  България , за чужденци , турци и цигани майка - за българи мащеха !!!!

 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Министерството не си четат собствените наредби. Според
  "ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
  Глава трета.
  ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧИЛИЩНОТО ОБУЧЕНИЕ
  Чл. 78. (1) Формите на обучение са: дневна; вечерна; задочна; индивидуална; самостоятелна; кореспондентска и дистанционна."
  Т.е. дистанционната форма на обучение я има в правилника.
  "Чл. 84. (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2001 г., в сила от 15.09.2001 г.) Самостоятелната форма на обучение е неприсъствена форма, при която учениците се подготвят самостоятелно и се явяват на изпити по учебни предмети съгласно училищния учебен план.
  (2) (Доп. - ДВ, бр. 53 от 2001 г., в сила от 15.09.2001 г.) Самостоятелната форма на обучение се организира за:
  1. (доп. - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) ученици в задължителната училищна възраст, които по здравословни причини не могат да се обучават в дневна форма на обучение, както и за даровити деца в задължителна училищна възраст, след решение на педагогическия съвет; "
  Т.Е. ВИНАТА Е ИЗЦЯЛО НА МИНИСТЕРСТВОТО, ЧЕ НЕ ПОЗНАВА СОБСТВЕНИТЕ СИ РАЗПОРЕДБИ.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 32. 32 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#29] от "~*~":

  Държавата не отказва образование, просто ако е в правото си, ще определи по един изпит всеки месец от годината, за да може детето да учи спокойно. Примерно "Музика" - септември, "География" - октомври, "История" - декември, "Литература" - януари и т.н. и т.н. до май.
  Това е работата на учебен отдел в училищата, като крайното решение е на директора.
  Това е смисъла "частен ученик". Ако ги устрова хората - никакъв проблем. Но доколкото виждам, хич не ги устройва, а искат в рамките на един месец дете седми или осми клас да има 8 изпита.
  Ако изкукурига от психическо пренатоварване, кой ще е виновен? Или въпроса е да има едни тройки и да се оправдае лятното връщане в БГ?

 33. 33 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Доста хора от държавните институции и агенции живеят с десетлетия назад във времето и лошото е, че нямат желание да се променят, а още по-лошото е, че получват заплата за това.

  malart.blog.bg
 34. 34 Профил на ~*~
  ~*~
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#32] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Феодор имаш моето уважение към твоето мнение, но не съм съгласна с него.
  След като министерството е отказало на детето да се яви на изпити, това за мен озвачава, че му отказва правото на българско образование, а тя няма това право, по Конституция всяко българско дете има право на образование.
  По въпроса как да се провеждат изпитите явно също има утвърден начин, след като детето вече 7 години се е явявало но подобни изпити. Значи система има, но желание от страна на министерството да помогне - няма.

 35. 35 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#31] от "mitko11":

  Потърси наредбата, която е спомената в чл.86 ал.3 от правилника. Може да има нещо повече... А може и да няма наредба

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  .."Проектозаконът за предучилищното и училищно образование, представен на 14 февруари 2014 година"...На кого е грешката?

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  Направо го закрийте това министерство - ще бъде по добре без него и неговите бюрократи!!!!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 488 Весело

  Още едно доказателство, че продължаваме да живеем в нереформираната система на комунизма.
  По времето на комунизма, всички българи в чужбина с изключение на агентите, са били третирани като БЕЗРОДНИЦИ.
  Съответно и в образователната система към момента е същото.

 40. 40 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Разрешава се за: здравословни причини, семейни, вундеркинди.
  Преди имаше и друга - за изключени от всички училища, поради лошо поведение.
  Но какво означава "семейни причини"? Ами малка семейна причина ли е, че родителите живеят в чужбина? Детето само ли да живее тука? Аз мога да измисля хиляди. Няма кой да дои кравата на село.
  Случаят е надут, родителите и чиновниците(не те са автори на законите), могат спокойно да намерят вратичка и да си решат проблема в рамките на сегашния закон.
  Ама вместо да мисли с главата си, българинът, по навик от комунистическо, тръгва да се оплаква във вестниците, га че нещо ще направи така.
  Отиваш на съд(ако чиновниците не ти съдействат) и осъждаш министерството или държавата.
  Обръщането към медиите е нежелание да си решиш сам проблема, ако такъв въобще има.
  Примера го дадох вече. Законът РАЗРЕШАВА по семейни причини, а семейната причина е, че родителите работят навън. Точка. И чиновникът ще клекне, ако не, съдът ще разреши.

 41. 41 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Подобни случаи съвсем не са редки при по-къси престои на родителите в чужбина - за година или две, такива случаи има множество.

  Имам познати, на които децата им - след завършване на втори и осми клас, съответно, в чужбина, се върнаха - на малкото го признаха без изпит (макар, че и то се беше подготвяло самостоятелно по българската програма), но на големия позволиха без проблеми да се яви на изпит по основните предмети, за да му признаят годината и да продължи обучението си тук - но, очевидно, би могъл да продължи отново в чужбина при други обстоятелства.

  Значи има някакви подходящи разпоредби - я да се стегнат чиновниците на мумията и да не тероризират хората! Че и бонуси получават за мърлявщината си! Пък ако трябва да се промени в нещо закона - да направят тази промяна, не е необходимо да се чака новия (още по-идиотски) закон.

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  До коментар [#41] от "petrov9":

  .."Имам познати, на които децата им - след завършване на втори и осми клас, съответно, в чужбина"....Публична тайна е че циганора масово шета из страната и чужбина по всяко време на годината по няколко месеца. И признават завършен клас на децата им, за да не губят даскалите пари. И да отчитат че ги образоват!? А сега се хванали за буквата и запетаята на закона!?

 43. 43 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ДО ДНЕВНИК - ПРЕПОРЪКА: Статията и разследването са чудесни и точно на място. Семейства с такива нужди са много повече, отколкото е видно на пръв поглед. Ако решите да разследвате по-нататък, бих искал да потърсите отговор на въпроса как се завръщат в системата на българското образование децата на дипломати и технически сътрудници на посолства, които са били на постове в страни без българско училище и са били съпровождани от децата си???

 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "...Семейството ни живее в чужбина от 15 години. Там е роден и учи синът ми. В същото време той се обучава и по индивидуална форма в България с цел да запази и усъвършенства българския си език...."
  http://www.dnevnik.bg/live/chitatelski_dnevnik/2012/07/09/1860540_chitatelski_dnevnik_bulgarin_v_chujbina_niama_pravo_da/
  Не разбрах- детето български гражданин ли е, двоен гражданин ли е или само по етнос е българче/ т.е. е чужд гражданин от български етнически произход/? За съжаление, това има значение.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на yorgova
  yorgova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Относно предни коментари:
  Детето е български и американски гражданин. Баща му е българин.
  Досега не сме платили нито лев за явяване на изпити и за учебници в българското училище.
  Благодаря за съвета да отнеса случая до Европейската комисия по образование, ще се възползвам.

 46. 46 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#45] от "yorgova":
  Пожелавам ви успех, а при всяка следваща пречка ние ще предложим нови идеи

 47. 47 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Само единия родител е с българско гражданство.
  Детето май няма подадено заявление и придобито такова.
  Следователно - важат разпоредбите за чуждестранни граждани, т.е. бецален на касата.
  И да си кажа правичката не ми е особено комфортно да плащам аз от данъците си някой от мачу пикчу у царевичако да си вади български държавни дипломи на основата на едно фиктивно гражданство. Гражданството е да бъдеш част от това общество, а не се полага по презумпция само.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  [quote#47:"Десен"]Само единия родител е с българско гражданство.
  Детето май няма подадено заявление и придобито такова.[/quote]
  Прочети коментар 45. Откъде измисли, че само единият родител е с българско гражданство?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#44] от "dqdomart":

  Най-вероятно двоен гражданин - иначе нямаше да може да стои в чужбина толкова дълго.
  Аз имам подобен хипотетичен проблем - ако трябва да се върна в БГ, ще унищожа бъдещето на децата, на които българският естествено не е перфектен. Тоест, и да искам, по-рано от пенсионна възраст не мога да се върна в БГ.

 50. 50 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#45] от "yorgova":

  Аз и мои приятели също сме обмисляли възможности един ден децата да учат в Европа, като граждани на ЕС, за което разбира се се изисква средното образование да бъде ЕС, тоест българско. Само че, усилията да се постигне това са толкова нечовешки, че е по-добре да спестявате отсега за колеж. $60-70 хил. ще стигнат на първо време, а за повече детето може да влиза в дългове, ако ще учи високодоходна професия. Американските елитни университети са също достъпни чрез спортни стипендии, ако детето е добър спортист.
  Пожелавам Ви успех все пак, синът Ви почти се е дипломирал, дано Ви позволят да вземе изпитите си за средно образование и да приключите с този кошмар.

  А за многото такива като мен - още един повод за разговори и спорове за и против връщане в БГ.

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#45:"yorgova"]Детето е български и американски гражданин. [/quote]Това е основното уточнение, което хвърля светлина върху проблема. Щом детето е и български гражданин, спокойно може да ползва всички права, с които се ползват и останалите български граждани. Потърсете правна защита чрез български адвокат -това е най- адекватната възможна реакция в даденият случай.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#45] от "yorgova":

  И вижте предходния ми коментар! Проучете как децата на държавни служители, командировани в чужбина (дипломати, технически служители на посолства и мисии, представители в най-различни международни организации) след това се завръщат в системата! Това са стотици случаи за последните десет години, а за последните двайсет са сигурно хиляди! Един мандат в послоство или техническо назначение може да трае 3-5 години - значи децата им учат някъде в чуждата страна и после някакси се връщат в българската система!

 53. 53 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Случаят с отказване на предоставяне на образование, когато то всъщност е право, пак извади на показ комплекса на малката държава с малките си хорица и още по-малки управници. Министърът на образованието да си беше обърнал главата малко на запад или надолу към някоя книжка, описваща френската образователна система още от колониално време, и щеще да разбере, че от тогава и досега, всяко дете може да се обучава в каквото и да е форма, включително и домашна, без никакви неделни училища. Нивото на получените знания се удостоверява с изпит! Толкова е просто.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK