Лятна сладоледена прохлада

Ваниловият е основата, с добавка на какао лесно става шоколадов

© Димитър Катерински

Ваниловият е основата, с добавка на какао лесно става шоколадов



Сладоледът е най-универсалната прохлада за летните горещини. Ванилов, шоколадов, плодов, на клечка или във фунийка, със сироп или хрупкави ядки, похапнат на сянка и в добра компания, е любимо лакомство не само на децата, но и на повечето възрастни.


Освен в традиционният си вид, сладоледът е интересен акомпанимент за палачинки, гофрети, ябълков пай и шоколадов кейк – топка от него разгръща ароматите и вкуса на всички продукти и им придава леката и пухкава текстура на наистина специалния десерт.


Няма спор, че децата са основните любители на леденото изкушение и рядко успяват да му се наситят. Въпреки че на пръв поглед изглежда сложна, направата му у дома не изисква кой знае какви специални умения, а по този начин бихте имали винаги във фризера вкусен, ароматен, без подозрителни съставки, сладолед. За специални случаи или просто за следобедите, когато всички имат нужда от малко разхлаждащо удоволствие.




Ваниловият е основата, с добавка на какао лесно става шоколадов, с нарязани според вкуса плодове се променя неузнаваемо. Идеално се допълва от шоколадов или карамелен сос, успешно се стича по брадичката и свършва наистина бързо.


Приготвянето му е лесно и за малчуганите, които освен удоволствието от бъркането на котлона и изчакването да замръзне, ще се научат как се прави любимият им десерт и ще се хвалят гордо на другарчетата си с това умение.


За специални случаи или просто за следобедите, когато всички имат нужда от малко разхлаждащо удоволствие

© Димитър Катерински

За специални случаи или просто за следобедите, когато всички имат нужда от малко разхлаждащо удоволствие


Ако разполагате с формички за ескимо, лесно се преобразява в сладолед на клечка, който може да се залее и с шоколадова глазура. Притиснат между две бисквитки е леден сандвич, а във вафлена фунийка не отстъпва по нищо на този от магазина.


За направата му са нужни: 500 мл. високомаслена животинска сметана, 3 жълтъка на стайна температура, 90 г захар, зрънцата на шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт.


Сметаната, заедно със зрънцата от сърцевината на шушулката ванилия, се изсипва в тенджера и се кипва. Добавя се захарта и се бърка непрекъснато, докато се разтвори. Сваля се от котлона и се оставя за кратко да се охлади.


През това време жълтъците се разбиват отделно на пухкава пяна. Сметаната се връща обратно на котлона, на бавен огън, и внимателно се добавят жълтъците на тънка струйка при непрекъснато бъркане, около 5 мин. Сместта се сваля отново от котлона и се оставя да се охлади за десетина минути.


Изсипва се в подходящ дълбок съд (пластмасова кутия например) и се прибира във фризера за 4-5 часа. Ако се използва хубава животинска сметана в сладоледът няма да се получат кристалчета, но за всеки случай може да се разбърква на всеки час, докато стегне.


Преди сервиране се оставя да се отпусне леко.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK