Лятна сладоледена прохлада

Ваниловият е основата, с добавка на какао лесно става шоколадов

© Димитър Катерински

Ваниловият е основата, с добавка на какао лесно става шоколадов



Сладоледът е най-универсалната прохлада за летните горещини. Ванилов, шоколадов, плодов, на клечка или във фунийка, със сироп или хрупкави ядки, похапнат на сянка и в добра компания, е любимо лакомство не само на децата, но и на повечето възрастни.


Освен в традиционният си вид, сладоледът е интересен акомпанимент за палачинки, гофрети, ябълков пай и шоколадов кейк – топка от него разгръща ароматите и вкуса на всички продукти и им придава леката и пухкава текстура на наистина специалния десерт.


Няма спор, че децата са основните любители на леденото изкушение и рядко успяват да му се наситят. Въпреки че на пръв поглед изглежда сложна, направата му у дома не изисква кой знае какви специални умения, а по този начин бихте имали винаги във фризера вкусен, ароматен, без подозрителни съставки, сладолед. За специални случаи или просто за следобедите, когато всички имат нужда от малко разхлаждащо удоволствие.




Ваниловият е основата, с добавка на какао лесно става шоколадов, с нарязани според вкуса плодове се променя неузнаваемо. Идеално се допълва от шоколадов или карамелен сос, успешно се стича по брадичката и свършва наистина бързо.


Приготвянето му е лесно и за малчуганите, които освен удоволствието от бъркането на котлона и изчакването да замръзне, ще се научат как се прави любимият им десерт и ще се хвалят гордо на другарчетата си с това умение.


За специални случаи или просто за следобедите, когато всички имат нужда от малко разхлаждащо удоволствие

© Димитър Катерински

За специални случаи или просто за следобедите, когато всички имат нужда от малко разхлаждащо удоволствие


Ако разполагате с формички за ескимо, лесно се преобразява в сладолед на клечка, който може да се залее и с шоколадова глазура. Притиснат между две бисквитки е леден сандвич, а във вафлена фунийка не отстъпва по нищо на този от магазина.


За направата му са нужни: 500 мл. високомаслена животинска сметана, 3 жълтъка на стайна температура, 90 г захар, зрънцата на шушулка ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт.


Сметаната, заедно със зрънцата от сърцевината на шушулката ванилия, се изсипва в тенджера и се кипва. Добавя се захарта и се бърка непрекъснато, докато се разтвори. Сваля се от котлона и се оставя за кратко да се охлади.


През това време жълтъците се разбиват отделно на пухкава пяна. Сметаната се връща обратно на котлона, на бавен огън, и внимателно се добавят жълтъците на тънка струйка при непрекъснато бъркане, около 5 мин. Сместта се сваля отново от котлона и се оставя да се охлади за десетина минути.


Изсипва се в подходящ дълбок съд (пластмасова кутия например) и се прибира във фризера за 4-5 часа. Ако се използва хубава животинска сметана в сладоледът няма да се получат кристалчета, но за всеки случай може да се разбърква на всеки час, докато стегне.


Преди сервиране се оставя да се отпусне леко.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Santa_Claus
    Santa_Claus
    Рейтинг: 711 Неутрално

    много подходяща за началото на горещ ден статия....

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    Powerful you have become, the dark side I sense in you.
  2. 2 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2977 Весело

    4-5 яйца , литър мляко , 250гр. шугър
    + ванилия = ванилов
    + какао = шоколадов
    + плодове = плодов
    Най тегавото е да го бъркаш в камерата (ако няаш машина за сладолед) през 20-30 мин. и да чакаш да стане !

  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  4. 4 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3963 Весело

    Ето моя рецепта за сладолед, с която замествам едно от кафетата в горещите дни: Малко сладолед /какъвто имате в къщи/, 2 - 3 лъжички инстантно кафе, разбърквате добре, изчаквате минутка, за да се разтворят донякъде гранулите кафе - да Ви е сладко!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  5. 5 Профил на Мразител
    Мразител
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Веднъж като студент при соцялизма карах лятната бригада в завод "Сердика". Лелий... какво да ви обеснявам- Хавана, Ескимо... абе на корем каквото ти скимне... или пък направо от поточната линия, каквото бог дал в момента. Незабравим сладоледен спомен. Какаовата Хавана най я тачех. Сега вече няма истински какаов сладолед, всичко е имитация.

    Мразя, следователно съществувам.
  6. 6 Профил на КОНПИ
    КОНПИ
    Рейтинг: 853 Весело


    Внимателно, ей...

    Да не оближе някой монитора...

    Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
  7. 7 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#6] от "Six feet over":
    Не мога да разбера защо сладолед на клечка с марка Boss струва майка си и баща си? Ааа, тук вече Костов прекалява..бива ли такова безопбразие)))))

  8. 8 Профил на kuku032
    kuku032
    Рейтинг: 696 Неутрално

    С много плодове или ядки става основно ястие през летните жеги!

  9. 9 Профил на Гита Ог
    Гита Ог
    Рейтинг: 810 Весело

    Сладолед едва ли ще се хвана да приготвям, но с удоволствие ще дегустирам труда на всеки, който се е постарал

    Вещица от Овнерог
  10. 10 Профил на КОНПИ
    КОНПИ
    Рейтинг: 853 Весело

    До коментар [#7] от "aron25":

    Заради самата клечка...

    Дървеният материал е скъп...

    Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
  11. 11 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
    10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
    Рейтинг: 524 Весело

    Иринче ще те вземам за жена да ми готвиш мама Пък и аз ще ти давам...

  12. 12 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1441 Весело

    [quote#10:"Six feet over"]Дървеният материал е скъп[/quote]
    хахаха, как не се стих и аз..ама сигурно е от Слънцето дето ме герее яко))))

  13. 13 Профил на Хейтъромразец
    Хейтъромразец
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Едно време още по соца работих мъничко в Сердика да изкарам някоя кинта през лятото.
    Прехвърлях големите 20 литрови канти от машината за сладолед - Големия фризер- до склада.
    Нямате си представа колко беше вкусен сладоледа излизащ от изхода на фризера и можеше да си напълниш пластмасова чашка на височина колкото 3-4 чашки без да пада.
    Мислех че съм се наял тогава на сладолед, ама нищо подобно. Още съм пристрастен.
    Само дето сладоледа сега няма нищо общо с онзи.

  14. 14 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Без машина за сладолед няма как да стане без кристалчета, каквато и сметана да сложиш според мен. Отделно че тая която се продава примерно в Метро е блъскана с консверванти.
    Дали не може да се сложат и белтъците? Какво като се денатурират стига да се бърка. Аз пробвах да направя като на всеки 30 мин вадей да бъркам и така кристалчетата се посмалиха и станаха пренебрежируемо малки, но пък и стягането стана по-трудно някак си.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  15. 15 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    [quote#13:"IronHead"]Само дето сладоледа сега няма нищо общо с онзи.[/quote]
    Абе..чак взех да се съмнявам нещо..и баща ми тука мрънка същите неща..Какво месо ималооо, какви зеленчуции, какви сладоледии, все едно в рая сте живели?..Зех нещо да не ви вярвам

  16. 16 Профил на Хейтъромразец
    Хейтъромразец
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Не е така. Много неща нямаше, даже повечето. Но тогава химията в храните не беше още на мода и нямаше практики. Затова се работеше с оригинални суровини - просто нямаше заместители. Първата соя в БГ влезе в бонбоните но значително по-късно.
    В никакъв случай не казвам че е било рай, даже твърдя обратното - беше си яка простотия и безумия до господа.

  17. 17 Профил на Мразител
    Мразител
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#15] от "aron25":

    Тъй беше, синко.

    Мразя, следователно съществувам.
  18. 18 Профил на Мразител
    Мразител
    Рейтинг: 466 Неутрално

    [quote#16:"IronHead"]Не е така. Много неща нямаше, даже повечето.[/quote]

    Хи-хи, кое тва, дето го е нямало, бе?!

    Мразя, следователно съществувам.
  19. 19 Профил на Хейтъромразец
    Хейтъромразец
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Ами в София що годе се намираха някакви стоки по магазините, ама в провинцията можеше да влезеш в супермаркет (само името му беше такова) и на рафтовете от край докрай само прах за пране завързан в кесии от найлон. Няма марка няма нищо. Даже имаше лаф "кво сте се събрали тука, се едно са пуснали сръбски прах за пране" и прочее простотии.
    Луканки, филета, пък и въобще всичко извън първата необходимост се "пускаха" по разни официални и партийни празници.
    Отврат.
    А да, и лятно време Ескимото вече го нямаше из градовете щото "всичко отива за морето бее, ти не знайш ли".

  20. 20 Профил на Мразител
    Мразител
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#19] от "IronHead":

    Може и да успееш да заблудиш такива като младенеца Арон, ама хората от онова време знаем, че си един долен лъжец. Всичко го имаше навсякъде. Ако ти тогава си живял в някаква паланка на края на света, е друг въпрос. Но и селата ни бяха добре снабдени с всички стоки от първа необходимост. Е, за лукса трябваше да пътуват до града. Ама то и сега е така. Не се ли е юрнала цяла България в Илиянци?

    Мразя, следователно съществувам.
  21. 21 Профил на Хейтъромразец
    Хейтъромразец
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Ми да, аз съм си един долен лъжец-заблудител и ТОВА ГО ЗНАЕМ ВСИЧКИ.
    Е поне не съм Мразител.
    Пък за Илиянци де да знам - като съм в БГ все не мога да ида до там, че други приоритетите. Май ще го изтърва в този ми живот ))

  22. 22 Профил на xrp43572691
    xrp43572691
    Рейтинг: 1327 Весело

    [quote#10:"Six feet over"]Дървеният материал е скъп[/quote]

    Особено откак горя Витоша...

  23. 23 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    [quote#20:"Мразител"] Всичко го имаше навсякъде[/quote]
    Имаше таратанци. Аз израстнах баш в центъра и под нас имаше бакалия в която киселото мляко се свършваше в 10 - заедно с прясното. Кашкавал имаше и то с вкус на трици който и от единствените два вида. Саламите бяха само хамбургски и камчия. Други нямаше и ги пускаха само в петък вечер. Шоколадите бяха с вкус на марципан и пак бяха кът. Затова тоблерона от корекома имаше вкус на нещо божествено - защото всичко което ядяхме тогава беше боклук.
    Вярно някой нагоре каза правилно че Хаваната не бил лош сладолед. То лош нямаше, защото комунистите не бяха намерили още начин да правят сладолед от камъни иначе и такъв щяха да ни карат да ядем под строй.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  24. 24 Профил на Мразител
    Мразител
    Рейтинг: 466 Неутрално

    [quote#23:"Десен"]Аз израстнах баш в центъра [/quote]

    Представям си къде си се родил. Веслец, Петрохан- това бяха моите любими колбаси. Имаше поне още десетина вида, но не ги тачех особено.

    Мразя, следователно съществувам.
  25. 25 Профил на Мразител
    Мразител
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#23] от "Десен":

    А пък с мляко- и прясно, и кисело - беше пълно навсякъде нон-стоп. Ама истинско!

    Мразя, следователно съществувам.
  26. 26 Профил на Канопус
    Канопус
    Рейтинг: 524 Неутрално

    манго ласи:
    Трябва да се намери консерва от манго
    Пасира се съдържанието на консервата с една кофичка кисело мляко, слага се по желание малко прясно мляко, млян кориандър (много силен мирис, да се внимава!), оставя се в хладилника за минимум 3 часа, вади се и се пие с лед. Мангото често има силни влакна.

  27. 27 Профил на petranica
    petranica
    Рейтинг: 466 Неутрално

    И къде да я намеря тази животинска сметана? Май заквасената не става...

    Любов и светлина!
  28. 28 Профил на petranica
    petranica
    Рейтинг: 466 Неутрално

    [quote#26:"Канопус"] (много силен мирис, да се внимава!), оставя се в хладилника за минимум 3 часа, вади се и се пие с лед. Мангото често има силни влакна.
    [/quote]

    [quote#20:"Мразител"]Може и да успееш да заблудиш такива като младенеца Арон, ама хората от онова време знаем, че си един долен лъжец. Всичко го имаше навсякъде. Ако ти тогава си живял в някаква паланка на края на света, е друг въпрос. Но и селата ни бяха добре снабдени с всички стоки от първа необходимост. Е, за лукса трябваше да пътуват до града. Ама то и сега е така. Не се ли е юрнала цяла България в Илиянци? [/quote]

    Ха-ха теб нещо слънцето те е напекло и си изтрещял.
    Аз съм от София и магазините бяха полупразни. Всимаше дефицити и все беше бъхтене да намериш нещо, което ти трябва.

    Любов и светлина!
  29. 29 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#25] от "Мразител":
    Бе ти способен ли си да четеш? Аз ти казвам че в 10 предиобед в бакалията мляко вече нямаше - ни прясно, ни кисело. Веслец, Петрохан? Ти май си бил на котлова кухня от х-л Рила.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  30. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1917 Неутрално

    До коментар [#20] от "Мразител":
    [quote#20:"Мразител"]Всичк го имаше навсякъде[/quote]
    Лъжльо, даже тоалетна хартия нямаше.
    Всичко го "пускаха" понякога.
    Десен правилно те е светнал кое как беше.
    Мислехме, че портокалите узряват през декември, защото само тогава имаше. По кило, две на домакинство за да знаем ние, тогавашните деца какво е това въобще.
    Не помня да съм виждал баща ми или дядо и баба да ядат портокали. НЯМАШЕ ГИ.
    Нямаше дори пресни, оранжерийни краставици. Като портокалите бяха и те.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  31. 31 Профил на antikomunist
    antikomunist
    Рейтинг: 8 Весело

    [quote#24:"Мразител"]Весле, Петрохан- това бяха моите любими колбаси. [/quote]

    а тия и аз ги помня га случайно се появяха в магазините имаше в къщи едни 20 лева дет бяха оставени от нашите за такива неша щот са появяваха около обяд и до 3 следобед бяха свършили а нашите бяха на работа та аз се редях на опашки





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK