Флашко срещу онлайн опасностите

Деца играят на "Флашко в Страната на спамчетата" в голям формат. [Снимката е предоставена от Националния център за безопасен интернет.]

© Дневник

Деца играят на "Флашко в Страната на спамчетата" в голям формат. [Снимката е предоставена от Националния център за безопасен интернет.]



Попаднал си в беда в интернет? Чувстваш се заплашен и не знаеш как да реагираш? Флашко е винаги готов да помогне с полезни съвети и да покаже правилния изход. А кой е Флашко?


Флашко е защитникът на децата в интернет - герой на някои от игрите, разработени, за да обучат децата на безопасно поведение в онлайн пространството.


Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет, разказва, че преди години били разработени брошури и стикери, които трябвало да обърнат внимание на децата как да сърфират безопасно в глобалната мрежа. Оказало се обаче, че те изобщо не действат при децата. Особено при най-малките, при които подобно обучение трябва да става през игри. А време не трябва да се губи - възпитанието за правилно поведение в онлайн света да започва възможно най-рано, обяснява Апостолов. 




Така от центъра стигнали до идеята да разработят игри, чрез които хлапетата лесно и с желание да усвояват важните правила в интернет.  Според специалистите в последните години се засилва интересът към този тип методика на обучение за безопасност и хората все повече осъзнават, че така може да се намери ефективно решение на проблемите, възникнали от интернет общуването.  


Раждането на Флашко


Първата игра, създадена преди няколко години, е магическото кубче "Флашко", което има много голям успех сред децата във възраст до 7 клас. Тогава се появило и името Флашко - героят го получил след онлайн конкурс. 


Играта "Флашко" мемори карти.

© Николай Николов

Играта "Флашко" мемори карти.


След магическото кубче идва "Флашко в Страната на спамчетата". Играта, разработена от  Националния център за безопасен интернет съвместно с асоциация "Родители", е тип "Не се сърди, човече".  Тя помага на децата да запомнят основните правила за безопасно поведение в интернет. Чрез нея те не само се забавляват с приятели, съученици и родители, но и учат полезни съвети, например как да действат, когато се почувстват заплашени от нещо или някого в онлайн пространството, към кого да се обърнат в такива случаи, на кого да дават лична информация.


Има я и в голям формат - с разчертани върху килим полета и дунапренени зарове. Така децата могат да се превърнат в самите пионки, да скачат, да я играят навън и да се почувстват наистина вътре в нещата. Преведена е на английски и италиански. Насочена е основно към деца между 7 и 10 години.


Деца играят на "Флашко в Страната на спамчетата" в голям формат. [Снимката е предоставена от Националния център за безопасен интернет.]

© Дневник

Деца играят на "Флашко в Страната на спамчетата" в голям формат. [Снимката е предоставена от Националния център за безопасен интернет.]


От миналата година се появяват и "Флашко" мемори карти. Играта се състои от 36 квадратни карти с изображения и полезни съвети за безопасно онлайн поведение, за това как децата да се държат с връстниците си, с информация за опасностите, които ги заплашват в интернет.


Картите са две по две еднакви. Разбъркват се и се нареждат с лицевата част надолу. Играчите започват да обръщат по две карти, виждат изображението и надписа на тях и после пак ги обръщат с лицевата част надолу.


Целта е играчите да успеят да запомнят еднаквите карти и след това да ги посочат, без да виждат лицевата им част. Откритите двойки карти се изваждат от полето, а играта продължава, докато всички карти бъдат елиминирани. Хубавото е, че изображенията не са чак толкова различни и децата не могат да разчитат само на визуалната си памет, но трябва да запомнят и съветите, записани върху картите, обяснява психологът Луиза Шахбазян от центъра за безопасен интернет.


Може да се играе както от един, така и от няколко души. Подходящо е да се започне с деца във втори - трети клас, но може и от първи клас, ако е заедно с учител, защото някои от нещата са по-сложни за по-малките.


И трите игри имат много голям успех, обобщават резултатите от труда си в последните години от Националния център за безопасен интернет. Уточняват, че игрите не се продават. Най-лесният начин да се набавят е чрез заявки на училищата на електронната поща на организацията [email protected].


Виртуалните игри


За децата, до които картонените игрални полета или кубчетата не могат да стигнат, са създадени и специални онлайн игри за обучение за безопасно поведение в интернет. Такава е играта "Аз съм онлайн". Тя се състои от три нива, през които децата отговарят на въпроси по темата за безопасността във виртуалното пространство и се сблъскват със симулация на чат.


Друга онлайн игра, създадена с тази цел, е "Зона на риск". През тази година тя е спечелила първа награда в категория "Наука и образование" от Българската уебасоциация. Тя е тип "куест" и е насочена основно към тийнейджърите. Освен че е озвучена, тя е и със субтитри, за да бъде достъпна и за деца с увреден слух.


Играта "Флашко" мемори карти.

© Николай Николов

Играта "Флашко" мемори карти.


Бъдещето на игрите


Едно от последните неща, разработени от европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe, е "Семеен комплект за онлайн безопасност", който е подходящ за родители с дете, което току-що е седнало пред компютъра. Комплектът съдържа ръководство за родители, книжка за оцветяване, стикери за залепване на определени места, семеен договор как да се използва безопасно интернет.


Разработката на Insafe се фокусира върху това родителите да играят заедно с детето, а целта е да се изгради пълноценна връзка между тях по темата за правилното поведение.


Деца играят на "Флашко в Страната на спамчетата" в голям формат. [Снимката е предоставена от Националния център за безопасен интернет.]

© Дневник

Деца играят на "Флашко в Страната на спамчетата" в голям формат. [Снимката е предоставена от Националния център за безопасен интернет.]


От Центъра за безопасен интернет подчертават, че е много важно родителят да говори с детето си за опасностите в онлайн пространството. Ако не е говорил и детето се почувства заплашено по някакъв начин, вероятно няма да се обърне към родител за помощ. Експертите смятат от септември да тръгнат по детски градини с комплекта.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Весело

  Баси в началото си помислих, че става дума за човека с флашката и каскета!

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Това ще да е малкото братче на Кънчо и Кичка :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  племеницата няма още 14г но направила лимитирани юзерски акаунти на майка си и баща си.
  ще минавам със СДто Уин98 да се рестор-не системата тия дни, май още не знае за чичо Нортън ;))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Флаш игрите изглеждат като сделани в СССР от не особено добре мотивирани колхозници в края на социализма... виждам в България продължава да се залага на качеството, както винаги...

 5. 5 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Версиите, боже, версиите. Не ги забравяй.

 6. 6 Профил на mind_twist
  mind_twist
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Идиотщината на простолюдието. Винаго може да те изненада. Флашко, спамчета - що за идиотия?

  Ми нека и физиката така обясним на децата, един Гравитацийко (идиот в още по-идиотски костюм) да обяснява какво прави гравитацията от сутрин до вечер.

  С идиотско обучение => идиотски деца => културата на майната си

 7. 7 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2250 Неутрално
 8. 8 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1765 Весело

  Аз помислих, че става дума за флашките на в-к "Галерия"

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 9. 9 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "...Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет..."

  Брей, център за безопасен интернет, при това Национален...тц. тц., не бях чувал! И разбира се, може ли един център да стои без КООРДИНАТОР - в никакъв случай! Някой пак папка едни евро фондчета...

  Close to the Edge
 10. 10 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#2] от "Воден дух":

  коя е Кичка????

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 11. 11 Профил на С. Колелото
  С. Колелото
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Е то бива бива дебилизъм... Кънчо, Флашко... Сега да чакаме ли Микробко и Посерко? ))

 12. 12 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#6:"mind_twist"]С идиотско обучение => идиотски деца => културата на майната си[/quote]

  Е навсякъде на Запад така ги учат децата - Флашко, Спамко, Ноутбукчо, Батманчо ...

 13. 13 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 713 Неутрално

  [quote#4:"lol"]Флаш игрите изглеждат като сделани в СССР от не особено добре мотивирани колхозници в края на социализма... [/quote]

  Според мен името "Флашко" е случайно избрано, едва ли флаш игрите са най-големият онлайн бич за подраставищите. P.S. флаш игрите отдавна не са това, което бяха - виж Stage3D и разни други нещица, технологията може и да няма бъдеще, но е напреднала много. JS/CSS3/HTML5 в големите си части доста са взаимствали от флаш (примерно html5 canvas-а от bitmapData-та на флаш).

  Дано все пак нещо да им е останало на малките в главата, иначе като ги знам какви са освен да го направят под формата на игра с награда iPod примерно да са СИЛНО мотивирани да четат и мислят не виждам как ще стане.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 14. 14 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 442 Весело

  Ми да, ето и новият герой на ЕОН - Щепселът Токчо:
  http://igrazabezopasnost-tokcho.eon-bulgaria.com/

 15. 15 Профил на sirpsychosexy
  sirpsychosexy
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "Scaramouche":
  "флашко" идва от "флашка", не от флаш игра, което не го прави да изглежда по-малко смешно де.

 16. 16 Профил на Aloha
  Aloha
  Рейтинг: 230 Неутрално

  "Дневник", оправете си линка към играта "Зона на риск". Той в момента изглежда така:
  http://http//game.safenet.bg/

 17. 17 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Искам да знам - кой мамка му е виновен за червените пликчета на Флашко? Ако са спамчетата - да бъдат наказани незабавно! Такава обида се измива само с кръв!!!

 18. 18 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Илюстрацийките и цялостното графично оформление "цепят мрака". Сякаш са направени за поредица от приказки за семейство просяци, живеещи в Готъм сити. Аман от соц. изкуство! Толкова ли не можаха да намерят някой художник на "графити" или нещо подобно, та да звучи по-младежко? Флашко!? Питомна гарга - както пише Чудомир.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 19. 19 Профил на kalina_v
  kalina_v
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Флашко - главен редактор на вестник "Галерия".





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK