Колко е страшен за децата "страшният" интернет

Книга "Наръчник за родители. Десет мита за "страшния" интернет"

© Георги Кожухаров

Книга "Наръчник за родители. Десет мита за "страшния" интернет"Опасности за децата в интернет има и често последствията от тях се пренасят от виртуалното пространство в реалността. Но доколко са основателни повечето притеснения на родителите и не съществуват ли значителни разминавания между техните представи и тези на техните деца за рисковете, които крие онлайн светът?


През 2010–2011 г. по поръчка на Европейския съюз е проведено проучване за това кои са най-големите рискове, на които са изложени децата в интернет. В изследването участват над 24 хиляди родители и деца. Според 51% от децата най-неприятното нещо е онлайн тормозът или, с други думи, подигравките от връстниците. Основният страх на родителите пък е свързан с педофилите, които действат онлайн.


Изследването показва големите разлики в разбиранията на децата и родителите за опасностите в интернет. Според експертите от Националния център за безопасен интернет възрастните нямат ясна представа кои са най-големите опасности за децата във витруалното пространство. Центърът е неправителствена организация, чиято основна цел е да спомага за онлайн безопасността и правилното поведение на децата и младежите във виртуалното пространство. Експертите обясняват, че годишно получават едва 10-20 сигнала, които се отнасят до установен контакт на възрастен с малолетен или непълнолетен на сексуална тематика. Оказва се, че реално много малък процент от децата се сблъскват с този проблем.
Именно на базата на международното проучване от асоциация "Родители" и Националния център за безопасен интернет разработват "Наръчник за родители. Десет мита за "страшния" интернет". Чрез тази книжка се опитват да обяснят "кои страхове са неоправдани и как да гарантираме сигурността на детето си онлайн".


Наръчникът е представен за първи път през 2012 г. на Международния ден за безопасен интернет 7 февруари. Разпространява се чрез заявки от училищата на електронната поща на центъра [email protected], чрез учители, с които той работи, както и на различни събития.


Книжката започва с "Кратък речник на основните понятия", свързани с компютъра като цяло и с онлайн пространството, като "хардуер", "софтуер", "операционна система", "социална мрежа" и др.


Част от книгата "Наръчник за родители. Десет мита за "страшния" интернет".

© Георги Кожухаров

Част от книгата "Наръчник за родители. Десет мита за "страшния" интернет".В книжката са приложени полезни връзки и телефони, на които човек може да се свърже със специалисти, които да му помогнат в случай на проблем по темата за онлайн опасностите: сайта на Националния център за безопасен интернет; горещата интернет линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание в интернет; българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ), с която желаещите могат да се свържат и на телефон 124 123.

Книжката продължава с разглеждането на десет проблема и рискови ситуации, които родителите обикновено смятат за основни, заплашващи децата, които ползват компютър и интернет. Под всяка от разглежданите теми се дава отговор доколко са оправдани притесненията, свързани с нея, и се дава "жокер" под формата на насоки за възрастните как да предотвратят възникването на даден проблем.


От тези полезни съвети личи, че основна роля за предотвратяването играе изграждането на пълноценно общуване между родител и дете на тема интернет. Сред разглежданите митове са "Има зависимост от интернет", "Интернет отучва децата да общуват", "Игрите с насилие правят децата агресивни" и др.


След десетте теми идва "Кратък речник на най-употребяваните от младежите съкращения в чат и SMS", който може да улесни общуването между родители и деца по въпроса за комуникацията в онлайн пространството.


Част от краткия речник на най-употрбяваните от младежите съкращения в чат и SMS от книгата "Наръчник за родители. Десет мита за "страшния" интернет".

© Георги Кожухаров

Част от краткия речник на най-употрбяваните от младежите съкращения в чат и SMS от книгата "Наръчник за родители. Десет мита за "страшния" интернет".В книжката са приложени полезни връзки и телефони, на които човек може да се свърже със специалисти, които да му помогнат в случай на проблем по темата за онлайн опасностите: сайта на Националния център за безопасен интернет; горещата интернет линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание в интернет; българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ), с която желаещите могат да се свържат и на телефон 124 123.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Из "Разширен наръчник за родители. Десет мита за "страшния" интернет":

  Жокер

  гоутси.сх

 2. 2 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Колко е страшен за децата "страшният" интернет
  ----------------

  много е страшен !
  детската психика е уязвима отвсякъде,

  податлива е на "произведени истини"

  новите "магистрални труженички" , бандити и

  пр. "ресурс за производство на тор "

  се формират точно в Нета.............

  за което 95 % от родителите съдействат активно , ТВ си зане работата и ефектът следва ..немедленно

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 3. 3 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 624 Неутрално

  А реалният свят не е страшен, така ли?

 4. 4 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Има ли нормален човек, който да е на мнение, че за детето му е по-добре да се ровичка из интернет, вместо да играе навън с приятели на криеница?

 5. 5 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#3:"kuku032"]А реалният свят не е страшен, така ли?[/quote]


  страшно е всичко което създава позитивни очаквания от сорта :

  "лошото няма да ми се случи на мен - то е за другите"

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Интернет сам по себе си няма как да е страшен. Това просто е техническо средство. Страшното е кой как ще го използва. Но то си е до човек...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тук се говори предимно за общуване в интернет - чатове и пр. А можеш и просто да си четеш книжки или да разглеждаш фотографии. Както родителите не биха оставили детето си да общува с непознати по улиците, самò, така и не трябва да го оставят да си говори с анонимни непознати в мрежата. А и има една камари програми, с които можеш да забраниш достъпа до опасните места в нета. Е, иска се все пак компютърните познания на родителите да надхвърлят тия на детето.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Весело

  Но си е малко стряскащо, все пак, как с три чуквания на мишката можеш да попаднеш (детето също) в огромни складове с авангардно порно във всичките му разновидности. Иди обяснявай после, че мъжките магарета и човешките жени не могат да имат деца, въпреки че се опитват.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 470 Гневно

  Много е опасен Интернет, глупости на търкалета. Поредния измислен проблем на измислени организацийки за да цоцат пари от програми.

  rm -rf /bin/laden
 10. 10 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Опасен е интернетът, спор няма, но как да забраниш на детето си да го използва? Забраненият плод е най-сладък и най-много чрез забрана да провокираме детето да ни лъже и да се крие от нас, което е още по-страшно от страшния интернет.

 11. 11 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 521 Неутрално

  зл ст - "зле сте бе".

  Оле, колко сте злеее, махнете го това, плс.

  АЕ 4А0

 12. 12 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 521 Неутрално

  След много Интернет децата стигат до ADHD (СДВХ). Заделете си пари за детски психолог и за АД хапчета.

 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Много по-добър ефект от четенето на подобен наръчник ще имат следните прости неща: прекарвайте повече време с детето; четете му и разговоряйте с него; насърчавайте го да чете и да прекарва време на открито с приятели - спорт и игри; ограничавайте времето му пред компютъра до половин-един час дневно; страшен е не Интернет, а хората с лоши намерения; изграждайте понятия за добро и зло, правилно и неправилно; бъдете честни; демонстрирайте как трябва да се постъпва и не си позволявайте да поучавате на думи, вършейки обратното.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мади":
  Не става дума за забрана, а за безопасно използване.
  Опитваме се да обясняваме на децата опасностите от говорене с непознати по интернет, публикуването на лични данни, компрометиращи снимки. Нямаме програми за родителски контрол. Компютърт е във всекидневната, а не в детската стая.
  Съзнавам, че няма рецепта и приемам дуги съвети.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А и интернет е като хладилника: вадиш от него това, което си сложил предварително. Лошото е, че в случая хладилникът е общ и детето се натъква на нечия ракия, която опитва веднага, без да мисли, вместо да вземе храната, сложена там за него.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 16. 16 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#10:"Мади"]Опасен е интернетът, спор няма, но как да забраниш на детето си да го използва? [/quote]

  Това, че ви минава през главата идеята да се забрани интернета, е по- притеснително и от най- опасните неща там...

  [quote#12:"John Balkanson"]След много Интернет децата стигат до ADHD (СДВХ). Заделете си пари за детски психолог и за АД хапчета. [/quote]
  Вярно е това и аз се хващам, че на стари години интернета почва да ми вреди на способността за дълга концентрация... незнам как ще се отрази това на децата родени проследните години и израснали с него...

 17. 17 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "led_zep.23":

  Ето ти една такава ограничителна програма, първата, която ми попадна. Никога не съм ползвал такава, та не знам доколко е добра, но гледам, че има доста възможности, настройки, а и чести ъпдейти: http://www.salfeld.com/software/parentalcontrol/index.html

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Най-важното е да не се губи връзката дете-родител. Тогава всякакви проблеми и опасности, с които е възможно да се сблъскат децата в интернет, биха могли да бъдат разпознати навреме и избегнати.
  Не е за вярване, че все още има родители, които мислят, че с висенето пред компютъра, детето "все ще научи нещо".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Платена статия, по поръчка на международната порно индустрия. В интернет има свободно достъпни материали с порнографско и педофилско съдържание, а дори и по-страшни неща, като заснети убийства, гавра с трупове, самоубийства и т.н. За съжаление умните глави не считат тези неща за опасни за децата и не съветват родителите да вземат мерки срещу това.

 20. 20 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 418 Весело

  Да забраниш на детето си да ползва интернет наистина е притеснително. То е родено във време, в което интернет е основна част от ежедневието му, няма какво да се самозалъгваме. Също толкова глупаво е това с "правилното" му използване. Кой ще рече какво е правилно? На различни възрасти го интересуват различни неща и не е чудно защо, когато го затресат хормоните започва да търси една по-различна информация. Та все едно вие като деца не сте гледали едни списания с голи каки и батковци??

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dehumanizer":
  Благодаря. Ще я погледна. Засега предпочитам обясненията и разговорите с децата. Програма за родителски контрол ще е предпоследната стъпка, но човек винаги е по-добре да е подготвен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#21] от "led_zep.23":

  Разбира се. Възпитанието е на първо място. Изкуствените ограничения са крайна мярка, за някакъв период от израстването на детето, пък и не е само къщният компютър, детето може да попадне и на много други.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 23. 23 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 926 Неутрално

  По-добре в къщи с родителите, отколкото някъде другаде.

 24. 24 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Пореден продукт с основна цел усвояване на евро средства! Безсмислен, зле направен, зловещо непрофесионален, създаден без грам задълбочаване и аналитичност - характерна черта на продуктите тип "отбиване на номера заради някой лев". Затова можещ да създаде само и единствено проблеми ако случайно надхвърли нивото си на клозетна литература и загуба на пари и ценна хартия. Мнения от рода "запазете връзката с детето" и прочие ала балистики всъщност отдалечават от истински методи за справяне с проблема като способи за филтриране на трафика от рода на ползване на OpenDNS. Истинското решение на истинския проблем - нуждата от филтриране съдържанието в Интернет. Само хората с малко опит и възможности в Нет-а не знаят простата истина, че в Мрежата има всичко - от полезни до ужасяващи неща, а количеството на последните и леснотата на достигането им, буквално няколко клика на мишката, е стряскащо. Всяка гадна фантазия собствена, но най-вече чужда, чута от приятели или провокирана от безбройните стимули на низките страсти в днешно време, може да се открие вътре и то много лесно. С малко търпение и време, което малките приятели имат в изобилие (и което също е проблем) могат да направят детството си само едно гадно зрелище. Темата е сериозна и заслужава сериозно отношение!

 25. 25 Профил на antisocial
  antisocial
  Рейтинг: 367 Весело

  Статията е на ниво БГ-Мама

  There is no such thing as free lunch.
 26. 26 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Далеч по- малко страшен от комунизма...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK