Млади бургаски математици се върнаха от Китай с четири златни медала и шампионска купа

Бургаският математически отбор, съставен от осмокласничката Гергана Георгиева, седмокласничката Екатерина Димитрова и петокласниците Орлин Кучумбов и Николай Шиваров

© ПМГ "Акад. Никола Обрешков" - Бургас

Бургаският математически отбор, съставен от осмокласничката Гергана Георгиева, седмокласничката Екатерина Димитрова и петокласниците Орлин Кучумбов и Николай ШиваровУченици от математическата гимназия в Бургас завоюваха четири златни медала и шампионска купа от отборното класиране в своята група на XV международно състезание по математика за ученици до 14 години Primary Mathematics World Contest (PMWC, 2012), провело се между 16 и 20 юли в Хонг Конг, съобщиха от ПМГ "Акад. Никола Обрешков" - Бургас.


Отборът е съставен от осмокласничката Гергана Георгиева, седмокласничката Екатерина Димитрова и петокласниците Орлин Кучумбов и Николай Шиваров.


Четиримата са се състезавали с 44 отбора от 6 континента, като са се представи добре и в индивидуалното класиране с две втори и едно трето място, съответно за Екатерина Димитрова, Орлин Кучумбов и Гергана Георгиева.
В отборното класиране за извъназиатски държави ПМГ-Бургас е на второ място след Софийската математическа гимназия, с което печели купата "Po Leung Cup" и 4 сребърни медала.


Трофеите на младите бургаски математици от Primary Mathematics World Contest (PMWC, 2012), провело се между 16 и 20 юли в Хонг Конг

© ПМГ "Акад. Никола Обрешков" - Бургас

Трофеите на младите бургаски математици от Primary Mathematics World Contest (PMWC, 2012), провело се между 16 и 20 юли в Хонг Конг


Освен бургаската и софийската школи, математическата чест на България на азиатския форум защитаваха и отборите на 125 СОУ "Проф. Боян Пенев" - София и СОУ "Сава Доброплодни" – Шумен.


Primary Mathematics World Contest е сред най-престижните математически надпревари за ученици в световен мащаб. Състезателната част е ограничена в един ден, като преди обед се провежда индивидуалното, а следобед - отборното състезание.


В индивидуалното състезание всеки ученик решава 15 задачи за 90 минути. Отборното състезание продължава един час и включва 10 задачи. Задачите не се решават колективно, а се разпределят между участниците в първите пет минути. Единствено двете последни задачи, за които са отделени и последните 15 минути, могат да бъдат решавани по двойки. Максималният брой точки, който може да бъде получен там, е 10, толкова са спечелили и бургаските математици в своята група. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK