Дейвид Камерън обвини учителите за упадъка на спорта във Великобритания

Премиерът на Велкобритания Дейвид Камерън участва в благотворителен маратон. Тази седмица той беше критикуван за изказвания си за работата на учителите по популяризиране на спорта сред учениците.

© Reuters

Премиерът на Велкобритания Дейвид Камерън участва в благотворителен маратон. Тази седмица той беше критикуван за изказвания си за работата на учителите по популяризиране на спорта сред учениците.Британският премиер Дейвид Камерън трябваше да се справи с реакцията на учителите, след като ги разкритикува, че не се справят с популяризирането на спорта в училищата, съобщи британският вестник "Телеграф".


Министър председателят подкрепи решението на правителството да премахне задължителните два часа спорт седмично в училищата, като каза, че някои учители "не искат да участват в тях".


Оповестяването на решението предизвика въпроси относно волята на правителството да използва ефектът от Олимпийските игри за насърчаване на младите да се занимават със спорт. Но премиерът Камерън отговори, че за да се възпита спортен дух у младите, трябва да се подобри "етиката на състезание" в училищата, а не да се налагат планове и постижения.
Учителите отвърнаха, че да се твърди, че някои сред тях не искат да участват в училищния спорт, е "изключително грубо" и че най-голямата заплаха за физическото възпитание и Олимпийските игри са съкращенията в бюджета.


Дейвид Камерън каза пред радио LBC, че цели "голяма промяна в културата", за да се даде предимство на добрия пример на британските атлети на Олимпиадата. Според премиера въвеждането на двата задължителни часа спорт в националната образователна програма от последното лейбъристко правителство е провал в опитите да се променят навиците на учениците.


"Това, което предходното правителството направи е... Мисля, че не е правилно. Ако просто си седите в лондонския парламент и поставяте цели, но всъщност не правите нищо, за да помогнете на училища да ги постигнат, то тогава наистина не решавате проблема. Като казваш само 'Виж, искам да направите толкова часа седмично' някои училища мислят 'Чудесно, щом изпълних минимума съм покрил изискванията и мога да спра дотук".


Камерън каза, че вместо предвиденият от лейбъристкото правителство бюджет от 1 милиард английски лири за спорт в училищата за следващите четири години, има по-важни промени, които трябва да се осъществят, ако Великобритания иска да се радва на спортни успехи в бъдеще.


"Откровено казано, ако проблемът беше само в парите, щяхте да го решите с пари. Но те не са най-важни", каза Камерън.


"Проблемът е, че твърде много училища искат да имат добри спортни отбори, а някои учители не искат да се включат и да изпълнят ролята си. Ако искаме да имаме много добри спортни условия за нашите деца, а аз искам това, трябва да имаме решения, които да обединят обществото към промяната. А тя е именно повече състезания, повече конкуренция, край на идеята, че всеки трябва да спечели награда и че състезателните спортове са невъзможни днес. Нуждаем се от голяма промяна в културата – в полза на състезанието в спорта. Ето това наистина е от значение. И едно от решенията е да се уверим, че спортните клубове наистина развиват спорта в училище. Важно е да свържем училищата и спортните клубове, защото те развиват състезанието и спортния дух, а според мен това е най-добрият начин да постигнем това, което искаме". Тези изказвания на премиера Камерън бяха определени от Националния учителски съвет във Великобритания като дръзки.


Стивън Туиг, секретар по образованието от опозицията, каза : "Лондон 2012 доказа, че отдадеността, упоритата работа и подкрепата за спорта дават резултати. Ако искаме да сме сигурни, че Олимпиадата ще вдъхнови следващите поколения, трябва да помислим за подпомагане всички нива в училищата. С лейбъристкото решение, броят на младите хора, които спортуват поне по един час седмично стигна от един на всеки четири до девет от всеки десет. Но има опасност да загубим този успех".


Дейвид Камерън обвини учителите за упадъка на спорта във Великобритания

© Reuters


Главният секретар Кристин Блоуър коментира, че изказванията са "дръзки забележки от страна на премиера Камерън, който очевидно не осъзнава, че той е причината за влошаващата се ситуация. Много от медалистите от спортните клубове във Великобритания посещават държавни училища, което прави смешно твърдението му, че учителите пренебрегват спорта".


"Не учителите са отговорни за драстичното намаляване на бюджета за спортни съюзи между училищата. Нито за продажбата на училищните игрища, въпреки предизборните обещания. Това, което искаме, е подкрепа от правителството, а не прехвърляне на вината. Познаваме много учители, които прекарват летните си ваканции като спортуват с учениците", допълва тя.


По-рано тази седмица се оказа, че 21 училищни игрища са били продадени откакто правителството на Камерън дойде на власт преди две години въпреки обещанията му, че това няма да се случи. Премиерът каза, че данните били подвеждащи, защото във всеки от случаите засегнатите училища били затворени, слети или на учениците е предоставен достъп до други спортни съоръжения.


"Било е грешка, че в миналото училищните игрища са били продавани, но това не се случва вече", каза Дейвид Камерън.


Представители на учителите отговориха разгневено на изявленията на премиера, а Малкъм Троуб, зам.-главен секретар на Асоциацията на директорите на училища и колежи, описа изказването му като "крайно грубо". "Мисля, че е прекалено да се отправят подобни коментари, след като една от най-успешните програми беше тази за спорт в училищата и за междуучилищни състезания. Преди две години, субсидиите за тези програми бяха спрени от настоящето правителство. Коментарът не е честен. Интересът в него се вижда. Необходимо е да имаме достатъчно средства, за да поддържаме спорта. Спирането на субсидиите беше умишлена пречка за развиването на тези спортни училищни организации", каза той.


Крис Кийтс, главен секретар на учителският съюз, добавя : "Не е честно да се твърди, че училищата не правят достатъчно, за да стимулират състезателния дух у младите. Истинският проблем са съкращенията в бюджета за училищен спорт, направени от правителството. Те не ни позволяват да харчим за спорт".


Говорителят на министерството на образованието обясни, че премахването на двата часа задължителен спорт е част от целта на правителството да намали административните разпоредби. "Вместо да спускаме програми и квоти от парламента, ние предпочитаме да се доверим на преценката на учители и родители за това колко спорт трябва да упражняват учениците".


Лорд Мойнихан, бивш министър от правителството на консерваторите и настоящ председател на Британската олимпийска организация, също защити Камерън: "Учителите имат различни цели и някои от тях няма да останат след работа, за да преподават спорт, но други ще го направят. Някои пренебрегват спорта, а други – изкуствата. От нас зависи да им предоставим условията да работят – това са време и съоръжения", допълни той.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Доста сериозен им е упадъкът. 25 титли досега. Бойко какво да каже за нашите учители.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5626 Неутрално

  у нас философията не е спорт а ЧАЛГА ,АЛКОХОЛ, НАРКОТИЦИ И СИЛИКОНОВИ ЦИЦИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  У нас много хора тръгват да стават спортисти с идеята по.късно да преминат в охранителния бизнес и да карат БМВ - кабрио, с ланци и по джапанки.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Камерън се опитва да стигне наш Боко по ПР, но .... надали.

  До коментар [#1] от "emil":

  И аз си мечтая за такъв "упадък"...

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  У нас е модно да отидеш да се надишаш с прах във фитнес залата,а не да потичаш навън.

 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Боко влияе зле на Дейвид, защото го учи на хленч

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Мдам, Камерън е бръкнал дълбоко в колективистичното съзнание на даскалското съсловие. Липсата на състезателен дух, липсата на конкуренция и надпревара се усещат все по-драстично и не само в училищата. Зад паравана на либералната политическа коректност - сакън да не обидим някого, се крие най-обикновен мързел, отвратителна уравниловка и други социалистически гангрени. Колкото и да не се харесва на "колективното съзнание", хората не се раждат равни. Винаги има победители и победени. Просто е.

 8. 8 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  От цялата препирня между английското правителство и учителите отсъства най - важното - стремежа колкото си може повече деца да се възпитава в любов към физическата активност .Едните искат спортни успехи, но с по малко пари , а другите естествено се оправдават с ограничаването на бюджетите за спорт.
  Всъщност от там където искат да отидат ,ние се връщаме - през социализма се наливаха огромни средства за да се произведат няколко шампиона ,но като цяло българите бяха и си остават едни от най - малко спортуващите европейци - с всички последици от това.

 9. 9 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]У нас е модно да отидеш да се надишаш с прах във фитнес залата,а не да потичаш навън. [/quote]
  А къде да тичаш? Например в целия Люлин освен в училищните дворове няма и не се предвижда нито една паркова алея за да тичаш. Малкото градинки ги засториха и продължават.

 10. 10 Профил на lars
  lars
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#1:"emil"]Доста сериозен им е упадъкът. 25 титли досега. [/quote]

  Очевидно в нашата батковина титлите се равняват по това колко се практикува масов спорт. За съжаление това само показва нашето соц мислене. В крайна сметка има професионален спорт, за който трябва да си плащаш за да участаваш и има спорт на спортната полщадка и стадион дето е хубаво да бъдат посещавани от всички. Ние пари за всичко нямаме и по-добре без медали, но с по-добро здраве..

 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1130 Любопитно

  Нещо не разбрах, Камерън се бори за повече спорт в училищата с отменяне на часовете по спорт, така ли?

  "... повече състезания, повече конкуренция,... " ама без пари? Хм, интересно как става тази работа?

 12. 12 Профил на Разтягам Локуми
  Разтягам Локуми
  Рейтинг: 381 Весело

  Очаква се покачване на теглото на младите поданници на кралицата....

  Ко толкоз? Голяма работа....
 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Много смело.
  В голяма степен вярно.
  Но според мен вината се поделя поравно с родителите.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK