Рататуй по "Рататуй"

Рататуй по "Рататуй"

© Димитър Катерински



Рататуят, както всяко простичко ястие, има много разновидности. Задушен, запържен, с патладжани или без, със срамежливо прокрадващи се чушки и воден лук. Зеленчуците може да се приготвят едновременно или последователно, или пък да се изпекат във фурната. Неизменно в тази френска рецепта обаче винаги са зехтинът и ароматните подправки – мащерка, риган, босилек и розмарин, скилидки чесън.


Реално погледнато, рататуят е обикновено лятна гозба, напомняща на нашенските зеленчуци в гювеч, на италианската капоната и на турското имам баялдъ. Вълшебно погледнато, авторитетът му на изискано ястие се издигна неимоверно след появата на анимационното филмче "Рататуй", където забавното плъхче Реми развихри виртуозните си кулинарни способности в изискан парижки ресторант.


Оттук нататък рататуят се възроди с нова слава и от провансалска зеленчукова яхния премина в редиците на красиво и уханно поднесените специалитети. Особено когато е приготвен по един определен начин – подреден като дъга в кръгла тавичка, където всеки цвят изпъква, галейки окото с вкуса си, още преди да сте опитали първата хапка.




Рататуят влезе и в списъка с предизвикващите интерес при децата гозби, което е добре дошло, защото зеленчуците рядко се славят с голяма популярност сред тях. А ако на вас ви е омръзнало пърженето на тиквички и патладжани в лятната жега, комбинирайте се с малчуганите у дома и пригответе дружно специалитета на Реми.


Рататуй по "Рататуй"

© Димитър Катерински


Нужни са ви само свежи зеленчуци, хубав зехтин, сухи или пресни подправки и достатъчно търпение, докато чакате ястието да се изпече във фурната. През това време можете отново да изгледате филмчето "Рататуй" - за разпалване на апетита и вдъхновението.


Продукти за четири порции: 2 малки патладжана, 1 голяма тиквички, 1 тъмнозелена тиквичка (тип цукини), 1 оранжева или жълта чушка, 3 малки домата, 4-5 с.л. зехтин, 3 скилидки чесън, ½ ч.л. розмарин, ½ ч.л. риган, ½ ч.л. мащерка, ½ ч.л. босилек (пресни или сушени), сол и черен пипер.


Скилидките чесън се нарязват на малки парченца и се запичат за кратко, докато покафенеят леко, на сух тиган. В купичка се смесват зехтинът, подправките и чесънът (без солта и черния пипер) и се разбъркват добре.


Рататуй по "Рататуй"

© Димитър Катерински


Патладжанът, тиквичките, чушката и доматите се нарязват на тънки кръгчета. Взима се кръгла или елипсовидна, не много голяма тава, чието дъно се намазва с малко от ароматния зехтин и се сипват 3-4 с.л. вода. Зеленчуковите кръгчета се нареждат плътно едни до други, като реда е според вкуса, но цветово се получава добре ето така – патладжан, тиквичка, домат, тъмнозелена тиквичка, чушка.


Отгоре се посоляват и поръсват с черен пипер, след което се заливат с останалия зехтин, покриват се с фолио и се пекат във фурната около един час на 200 градуса. Към края на печенето се маха фолиото, за да изври напълно отделената течност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2817 Неутрално

    Не съм тревопасно,че да ям подобно нещо!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  2. 2 Профил на Ivan Petrov
    Ivan Petrov
    Рейтинг: 776 Неутрално

    Много добро филмче!

    "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
  3. 3 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    За два часа става великолепно телешко с малки лукчета, моркови и магданоз - пръстите ще си оближете.

    А два часа да топля къщата с фурна посред лято за едни шарени постни шишчета?

    Иначе - красиво подредено, вероятно и много ароматно... Сигурно става за "разядка" към мръвката

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  4. 4 Профил на baraba555
    baraba555
    Рейтинг: 503 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":

    Разбира се, влечугите не ядете такива неща.

  5. 5 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1488 Неутрално

    И добре изглежда. Може и сурови (без патладжана, разбира се) полети със сос - зеленчуков, чеснов или плодов (портокалов, например).

  6. 6 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1730 Весело

    Това гарнитурата за пържолите ли е?

    Предразсъдъците са за ограничените.
  7. 7 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2910 Весело

    Пробвайте ! Много е вкусно!Може и за гарнитура. Аз накрая поръсвам с кашкавал и галета.

  8. 8 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1488 Весело

    До коментар [#7] от "hodounski":

    Кашкавалът ще му развали външния вид.

  9. 9 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#3:"Музар"]Иначе - красиво подредено, вероятно и много ароматно... Сигурно става за "разядка" към мръвката[/quote]
    Видях италиански вариант на рататуй с една херинга на скара отгоре. Може и пъстърва, ципура, карета, каквото ти хрумне. За разлика от нашия гювеч рататуй е много по-леко (няма ги картофите).

  10. 10 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    До коментар [#9] от "shumkar":

    Мда, би трябвало страхотно да върви към риба!

    Макар че "тежкото" на нашите гювечи НЕ идва от картофите, а от патладжана... И тук го има, но само е задушен и после запечен. Без да е пържен.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  11. 11 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1127 Неутрално

    Засрамете се бе хора , преди малко ядох и пак огладнявам

  12. 12 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    Ако се сложат и резенчета... свинско контрафиле, да речем, със същия размер, помежду патладжаните, тиквичките, доматите, чушките, ще стане съвсем добре.

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  13. 13 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    И някой и друг литър тънко бяло винце иска тая манджа.

    «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  14. 14 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    Йеее! Почна да става и вкусно, и красиво и засищащо

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  15. 15 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Весело

    Рататуй не е лошо, но нашенският гювеч е по- вкусен.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  16. 16 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#13:"Dehumanizer"]И някой и друг литър тънко бяло винце иска тая манджа. [/quote]
    Пробвай с розе!

  17. 17 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#15:"led_zep.23"]Рататуй не е лошо, но нашенският гювеч е по- вкусен[/quote]
    Остави местния патриотизъм! Опитай рататуй, и следващия път направи гювеча по средиземноморския вариант - с по-малко пържене, или даже без. Добави нарязани наситно сушени сливи, и чашка сливова вътре (не е задължително) - ще стане рататуй по троянски. Настържи отгоре кашкавал, и го запечи-ето ти рататуй по балкански (със запечения кашкавал ястието става много по-благородно ). Може да се консумира със сливова, но по-добре ще е с бяло или розе добре охладено.

  18. 18 Профил на kaka_ginka
    kaka_ginka
    Рейтинг: 833 Неутрално

    Тази рецепта ще си я запиша.
    Само патладжанът трябва да се смени с нещо.

  19. 19 Профил на leon12
    leon12
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    До коментар [#7] от "hodounski":

    Ама..без розмарин..

  20. 20 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    Някои биха казали, че яденето Рататуи е като нашия Гювеч.
    Какви са разликите?
    Че в Рататуи-то имаме вкусовото усещане за всеки един зеленчук, а гювечът действа със смесения вкус на всички зеленчуци. Рататуи-то на снимката изглежда много красиво, Гювечът, както казват, "нямал вид" сервиран, но е много по-богато на вкус ядене, грешат тези, които твърдят, че е тежко.
    Успешният Гювеч е класа над подобните му като Рататуи или гръцкия Брям.
    Ето моя вид Гювеч:
    ---
    ГЮВЕЧ
    Класическо българско ястие
    Продукти – двайсет вида (!) зеленчуци:
    1 картоф, среден по големина;
    1 морков, среден;
    1 домат, среден;
    1 зелена чушка;
    1 червена чушка;
    1 люта чушка (някои маниаци като мен, ако си го ядат сами, биха сложили 10 броя люти чушки, но целта на тази една чушка е да придаде нотка на пикантност, а не огнена стихия, в която да се загуби вкуса на яденето);
    1 чорбаджийска чушка;
    1 гъба печурка, голяма;
    1 манатарка;
    1 патладжан среден;
    1 тиквичка средна;
    1-3 шушулки бамя;
    1-3 шушулки зелен фасул;
    1 глава бял лук;
    1 глава червен лук;
    1-5 стръка зелен лук;
    1-5 главички арпаджик
    1-3 скилидки чесън;
    Зеле, количество колкото средна ябълка;
    Карфиол, малко по-малко от зелето;
    1-2 кисели или мариновани, но не пресни! краставички;
    1-2 супени лъжици зърна от смилянски/костурски боб, може и консерва;
    Сол - авторът слага около 1 чаена лъжичка.
    Черен пипер 20г.(едно пакетче), смлян по време на слагането му, в никакъв случай купен готово смлян, за да е с най-запазен аромат;
    Зехтин, extra virgin (предпочитам критски), на око, но не много скъперническо око – авторът слага към 100-120мл за това ядене;

    Приготвяне
    Всички зеленчуци се нарязват на не много дребно и се смесват старателно. Целта на доброто смесване е да не се получи надмощие на нито един от вкусовете на тези продукти. Тайната на това ядене е в сумарния балансиран вкус.
    Взема се тава, най-добре керамична, с похлупак. Възможно е да се ползва и метална тава – в този случай трябва да се ползва алуминиево фолио за затваряне отгоре. Внимателно се намазват дъното и страните със зехтин, с помощта на четка. Сипват се добре нарязаните и разбъркани зеленчуци и се поливат отгоре със зехтина, пипера, солта – следва хубаво разбъркване в самия съд за печене. Авторът слага и вода на око – яденето става по-леко, а водата, превърната в пара, действа допълнително задушаващо и помага да не изсъхне яденето отгоре. Пече се бавно, няколко часа, на слаб огън (120-150о).

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  21. 21 Профил на neliii
    neliii
    Рейтинг: 225 Любопитно

    интересно, тук във Франция по - съвсем тазличен начин се приготвя Рататуи !!!!! Сигурно е хубаво и на фурна ако се позапече малко ммм





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK