"На училище": Със списък за тетрадки и помагала срещу излишните покупки

"На училище": Със списък за тетрадки и помагала срещу излишните покупки

© Дневник
 В поредицата "На училище"  до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година. Тази седмица основната тема са необходимите покупки преди 15 септември.

 
Няма спор - появата на ученик вкъщи е вълнуващо, но и свързано с доста разходи събитие. Предварително подготвеният списък със задължителните неща за училище предпазва родителите от излишни покупки. Дължината му, разбира се, зависи от изискванията на учителите, предпочитанията на децата и склонността ви да се съобразявате и с двете, но има неща, без които не може да се мине.


Ако подготвяте първокласник за училище, вероятно списъкът ще ви изглежда плашещ. Родители с опит обаче твърдят, че най-страшно е в първите три години. След това необходимите вещи намаляват постепенно,... докато се свият до тетрадка по всичко и химикал в гимназиалните класове.
Изборът на тетрадките, естествено, зависи от това в кой клас ученикът. За по-малките трудно може да се очаква да изпишат повече от 4-5 тетрадки по български и по математика за цялата учебна година. Затова и повечето големи търговски вериги предлагат комплекти от по 5 или по 10 броя тетрадки с широки и тесни редове и с големи квадратчета, чиито цени са от 3 до 10 лв. според качеството на хартията. Отделните бройки тетрадки варират от 30 ст. до 2-3 лв. Естествено не е нужно да се спирате на най-скъпите варианти, но преди да изберете по-евтините, се уверете, че хартията все пак е достатъчно добра. В търговската мрежа се разпространяват тетрадки от рециклирана хартия, която е твърде тънка и не особено подходяща за деца, които тепърва се учат да боравят с химикала.


Броят на тетрадките варира в зависимост от изискванията на учителите. Нерядко тинейджърите свиват този разход като преминават на "тетрадка по всичко"

© Анелия Николова

Броят на тетрадките варира в зависимост от изискванията на учителите. Нерядко тинейджърите свиват този разход като преминават на "тетрадка по всичко"


По-големите ученици би трябвало да имат поне по една тетрадка за всеки предмет, макар нерядко много от тийнейджърите да използват една голяма за всички часове през деня. Ако вашият случай е такъв, едва ли би било проблем да се спрете на по-скъпа тетрадка, с твърди корици и спирала, което да гарантира, че ще издържи поне през първия срок. Цените на тези луксозни тетрадки започват от 3 и стигат до 7-8 лв.


Подвързиите са най-удобното средство за предпазване на тетрадките и учебниците от скъсване. Но не бързайте да купувате от тях, ако не сте сигурни по учебниците на кое издателство ще учи детето ви. И учебниците, и учебните тетрадки, и помагалата по различните предмети се предлагат в най-разнообразни формати. Затова някои родители използват пластмасово фолио вместо подвързии, което се продава на метър и върши работа за всякакви размери.


Класическите подвързии от прозрачно фолио и се предлагат от 50 ст. до 1 лв. за десет бройки според вида и големината си. Но ако детето държи тетрадката му да го "гледа" с очите на Бен Тен или някоя от феите Уинкс, тогава ще трябва да дадето по 1.50 лв. за всяка бройка.


Етикетите също са начин детето да изрази своята индивидуалност. Най-обикновените се продават по левче за 10 бр. Но брандираните с любими анимационни герои са доста по-скъпи - по 1.20-1.50 лв. до 4-5 лв. за 8 бр.


За малките ученици флумастерите, моливите и водните бои са задължителни в клас. Купуването на най-качествените (и скъпи) е безсмислено, защото често биват губени или падат жертва на кавги между съученици. Най-евтините комплекти пък се изхабяват твърде бързо или графитите им са прекалено крехки и се чупят често. Затова е добре да се спрете на разумен междинен вариант, който да не разочарова детето ви. Цената на комплект от 12 броя флумастери започва от 2-3 лв. и може да стигне до 7-8 лв. 12 молива може да бъдат намерени на цени от 1 до 5-6 лв. 


За малките ученици флумастерите, моливите и водните бои са задължителни в клас

© Анелия Николова

За малките ученици флумастерите, моливите и водните бои са задължителни в клас


Водните боички са на цени от 3 до 10 лв. За препоръчване е да се използват със скъпи и качествени четки само при положение че детето ви покаже заложби на художник. Защото и четките са от вещите, които редовно се губят в училище. Цените на блокчетата за рисуване и скицниците също варират от лев до 4-5 лв. Но и при техния избор е добре да проверите качеството на листовете. За първокласниците обикновено се изисква да имат и подложка за рисуване, която предпазва чина чист. Цените им варират от 5 до 10 лв. според големината и украсата. Не бива да се забравят и неразливащите са чашки за вода, които са истинско удобство при децата за рисуване. Цените им са 1-4 лв. според големината. 


От списъка за училище не бива да се пропускат острилката - на цена от 50 ст. до 2 лв., както и комплектите с линийки и триъгълници, които се варират от 1 лв. до 5 лв. според размерите на помагалата. Гумичките се намират на цени от 0.50 ст. до 2-3 лв. А ножичките може да се намерят за 2-3 до 5 лв. При избора им е добре да се спрете на модел, чиито остриета са заоблени в края, за да са безопасни за детето, а също и да имат удобна дръжка за хващане. На пазара се предлагат и варианти за деца, които си служат с лявата ръка. Лепилата струват между 50 ст. и 2-3 лв. според вида и големината на тубичката.


Пластилинът може да се намери за около 2 лв. и често се продава с дъска и ножче за рязане. Подсигурете детето си поне с 2 гланцови блокчета, чиято цена започва от 1.50 лв. Има ги и в текстилни варианти, които могат да направят творбата на детето ви още по-ефектна. Те струват от 3 до 5 лв. 


В багажа на всеки първокласник трябва да има още задължително сметало - от 1 лв. нагоре, пръчици и комплект букви, чиято цена също е около 1-2 лв. Класните ръководители все още изискват от най-малките да имат и специално тефтерче, в което да записват важни съобщения за родителите или забележки към поведението на детето. Цените им са около 1-2 лв.


Съдържанието на списъка от необходими тетрадки и пособия за първокласниците варира в зависимост от изискванията на учителя

© Юлия Лазарова

Съдържанието на списъка от необходими тетрадки и пособия за първокласниците варира в зависимост от изискванията на учителя В поредицата "На училище"  до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година. Тази седмица основната тема са необходимите покупки преди 15 септември.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Браво много полезна статия и навреме. Успех на първокласниците !

 2. 2 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ще отбележа някои моменти по реда, в който са в статията:
  Подвързиите за учебниците- след като ви ги дадат/купите си ги, отидете с тях в книжарницата и ги премерете на място.
  Моливи и пастели- изберете по-скъпи или поне ги пробвайте дали рисуват както трябва или само дерат по листа.
  Водни боички- ако сте се спрели на вариант с по-малко цветове, отделете малко време, за да покажете на детето как се смесват цветовете, за да се получат нови такива.

  Вещица от Овнерог
 3. 3 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Продължавам:
  Скицник или блокче- аз избрах и двете, като дъщеря ми ползваше блокчето за рисуване с водни бои, т.к. листата могат да се вадят и съответно долните не се мокрят. В скицника рисуваше всичко останало.
  Вместо подложка за рисуване може да купите парче мушама, което нарязано на парчета ще свърши работа на няколко деца от класа.
  Лепило- най-подходящо за първокласниците си остава глицериновото (сухото).
  Сметало, пръчици и букви- съвсем не са задължителни, попитайте класния дали са необходими, преди да купите нещо ненужно.

  Вещица от Овнерог
 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Не се изсилвайте с водните боички и аксесоарите за тях, в училището на моите деца май само веднъж се наложи да ги носят. Помислете каква играчка да им дадете, защото доста се забавляват в междучасията, а не ги пускат на двора.

 5. 5 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1233 Разстроено

  С качествена учителка,помагала,тетрадки и дори учебници са излишни.Ученикът няма да пропусне нито един урок,по време на занятия цялото му внимание ще е концентрирано в преподавателката и така ще усвои материала още по време на преподаването му.Проблема е липсата на качествен преподавателски личен състав.
  https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/c0.154.800.382.44365361803/p843x403/399682_338590676230241_77345112_n.jpg

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Базта от знания изисква много помагалаОправдани са средствата заделени за начлните класове.Успех

 7. 7 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Между другото, ако е за моливи и абстрахирайки се от faber-castell, мога да ви препоръчам холандската марка Bruynzeel, която прави много хубави и качествени моливи(поне за времето, което ги ползвам за рисуване - три години друго не съм купувал) на доста добри цени.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 8. 8 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Списъкът е полезен. И аз отивам със списък в книжарницата, купувам всичко, макар и не наведнъж.
  После почва учебната година, класната ни вика за родителска и ми искат още 40-50 лева за допълнителни учебни тетрадки и помагала. Казват, че са задължителни. И така сметките ми всяка година винаги се оказват криви....

 9. 9 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "sabbath":

  тъкмо се вързах, че си сериозен и.. тази снимка.. добре се какво точно ще научат от тази учителка децата.. да станат чалгарки и евтини нарко-пласьори събиращи пари за пакетче салфетки в син-сити?! ако това са плановете ти свързани с твоите деца, то моите деца определено не са във вашето училище

  ДНЕВНИК МАХНЕТЕ КОМЕНТАР 5 поради каквата точка за нарушения си изберете, все няма да сгрешите

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 10. 10 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Обикновено учителките дават списъка с тетрадките и писалките. И "за радост" на родителите, задължително всяка учителка изисква различни тетрадки.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 11. 11 Профил на Marie_4
  Marie_4
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Скъпи родители, моят съвет от личен опит е: не купувайте нищо повече от 10-на тетрадки голям и малък формат, чанта, бележник, химикали, блокчета, бои и моливи. Останалото набавяйте при необходимост.
  Много от нещата "по списъци" после се оказва, че никога няма да ползвате и залежават по шкафове или децата си играят с тях.
  Така ще облекчите и бюджета си и няма да купите нищо излишно.
  Успех на учениците и на родителите им при подготовката!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK