"На училище": Три задължителни прегледа преди първия учебен ден

"На училище": Три задължителни прегледа преди първия учебен ден

© Анелия Николова
В поредицата "На училище"  до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година. Тази седмица основните теми са как да помогнете на детето да се върне по-безболезнено от свободата на ваканцията към ангажиментите на училището, какъв е най-добрият дневен режим за ученика, кои са най-важните принципи за здравословно хранене, кои са необходимите медицински прегледи за ученика.

Лятната ваканция почти приключи, а приготовленията за новата учебна година са в разгара си. Малките ученици са пораснали с близо половин педя, по-големите момчета са възмъжали, а момичета са се разхубавили. Така обикновено действат игрите, почивката и хубавото време.


В началото на учебния сезон обаче е добре родителите да подкрепят видимо положителните ефекти от лятото с експертно мнение за здравословното състоянието на учениците. "Дневник" потърси съветите на трима лекари – офталмолог, зъболекар и ортопед, които са специализирани в работата с деца и тийнейджъри.
И тримата са единодушни, че повечето здравословни проблеми в детска възраст остават скрити за неизкушените от медицината родители и за съжаление се откриват едва когато детето се оплаче от болката. Затова до болка втръсналият на всички съвет за периодични профилактични прегледи остава все така актуален.


Котешко гръбче срещу гръбначни изкривявания


Сериозните гръбначни изкривявания трудно се забелязват и често се бъркат с порочната, леко прегърбена стойка. Детският ортопед д-р Венелин Алексиев съветва родителите да проведат лесен за изпълнение в домашни условия тест, който подсказва дали има някакво изкривяване.


"Най-диагностичният тест, който се провеждаше преди време и от училищните лекари, е детето да се наведе напред, все едно ще скача в басейн. Стойката се нарича още котешки гръб. Тогава се гледа дали гръбнакът в овален и дали има нарушения в симетрията между лявата и дясната половина на гърба", обяснява ортопедът. Ако бъде забелязана някаква разлика, е задължително детето да бъде заведено при специалист.


За първолаците - здравна карта


Изрично изискване за прегледи на учениците всяка година няма. В този смисъл не е задължително да отидете при специалисти непременно преди първия учебен ден, но не отлагайте твърде много. 


Единствено родителите на първокласниците трябва да се срещнат с личния лекар, тъй като още в първите учебни дни трябва да предадат на класния ръководител попълнена профилактична лична карта. Бланките се продават в повечето книжарници. От родителя се изисква да попълни данните на детето, а лекарят попълва основните сведения за здравословното състояние на първокласника, както и за направените му до момента ваксини. Картата се съхранява в училището.

По думите на д-р Алексиев училищната възраст е определяща за повечето заболявания на гръбнака - те се появяват около десетата година и затова във времето между осмия и десетия рожден ден на хлапето профилактичните прегледи са повече от желателни.


Ортопедът уточнява, че в началния пубертет между 10 и 15 години има много преходни растежни заболявания, които засягат точно определени растежни центрове и предизвикват болка: "Но това са неща, които са невинни, защото докъм 15 години най-късно тези растежни зони се затварят и тогава проблемът изчезва". За такива случаи кинезитерапевтичните програми и упражнения са най-добрият изход.


Формулата на добрата обувка


За правилната стойка и здраве на костната структура имат роля и обувките, които децата носят. Формулата за удобна обувка: маркова (не е задължително да е много скъпа), ниска, мека, широка и с пластична подметка.


Въпреки че много малки госпожици залитат по красивите, но неудобни обувки с висок ток, д-р Алексиев предупреждава, че всекидневното им носене може да бъде опасно за здравето. "Тясната и висока обувка е една от основните причини за често срещаното заболяване (особено при момичетата) - изкривяване на палеца. По-възрастните жени го наричат още "изхвръкнали кокалчета". Много хора третират това като козметичен проблем, но той не може да е козметичен, щом има болка", категоричен е лекарят.


Той обясни, че първата става на крака, където са т.нар. кокалчета, съчетава четири плаващи костици, които се изместват към средата на ходилото, когато ставата е деформирана. Започва да се изкривява и вторият пръст на ходилото, а болката се усилва. Тежките случаи на "изхвръкнали кокалчета" се лекуват оперативно.


Минералните води и белите зъби


Смяната на млечните зъби при децата започва малко преди първия учебен ден (6-7 години) за първокласниците и приключва около 13-та година, когато учениците са вече в седми клас. Мисълта, че така или иначе зъбите ще бъдат подменени, съвсем не означава, че грижата към тях трябва да бъде по-рядка.


Детският зъболекар д-р Филка Даилова съветва преди началото на учебната година всички ученици да преминат профилактичен преглед. Уточнява, че всъщност такъв трябва да се прави на всеки шест месеца.

"На училище": Три задължителни прегледа преди първия учебен ден

© Анелия Николова


"Зъбният статус на децата трябва да се следи още с пробива на първите зъби. Млечните зъби трябва да бъдат в добро състояние, за да пораснат здрави постоянни зъби", казва тя. Предупреждава, че лошото здраве на млечните зъби може да доведе до сериозни последствия: "При преждевременно изваждане на млечен зъб, който не може да бъде спасен, може да се разместят постоянните зъби, при продължителни парадонтити може да се увреди зародиш на постоянен зъб или да се появят други проблеми".


Когато смяната на зъбите е вече започнала, най-честите проблеми са ортодонтските – аномалии в захапката и подреждането. 


Д-р Даилова отбелязва, че в последно време много често срещан проблем е пигментацията на зъбите, която много наподобява кариес, но всъщност не е. Такова оцветяване до голяма степен се дължи на водите, които пият децата. "Много семейства пият минерална вода, но невинаги минералните води са с ниско съдържание на флуор и оттам може да се получи флуороза (заболяване, при което се уврежда емайлът, проявява се най-често с поява на петна по зъбите - бел. ред.).


Пигментацията може да се дължи и на продължителен прием на антибиотици, неподходящи храни или начални кариеси", обяснява специалистът.


За много деца неприятните изживявания на зъболекарския стол създават страх за цял живот. Според Даилова обаче, ако се подходи правилно, то машинките могат да станат обект на любопитство, а ужасът от свистенето им да бъде преодолян. Приемът на витамини и минерали с пълноценната храна също е сред основните предпоставки за по-редки болезнени срещи със стоматолога.


Тя казва това с уточнението, че здравословното хранене не изключва профилактичните прегледи - родителите трябва да водят децата, преди да се получи видим проблем и преди болката.


Навреме написани домашни за здрави очи


Офталмологът д-р Павлин Кемилев съветва организацията на учебния процес при учениците да бъде такава, че до пет-шест часа следобед всички училищни задачи за следващия ден да са приключени.


От значение е и позата, в която детето ще учи и пише домашните. "То трябва да работи винаги в седнало положение. Не на колене, не на четири крака, не по корем в леглото, защото какви ли не пози съм виждал", съветва с усмивка лекарят. Обяснява, че приведената над тетрадката поза на писане разваля зрението. Разстоянието между очите и книгата трябва да е между 30 и 40 см.


"На училище": Три задължителни прегледа преди първия учебен ден

© Цветелина Ангелова


Добре е светлината да идва от страната, на която пише детето. Ако то пише с лявата ръка, светлината трябва да идва отдясно и отпред, за дясната ръка важи обратното. Хубаво е светлината да е дневна или близка до дневната. "Има лампи, които имитират слънчевата светлина, но като цяло не е добре по-малките ученици да стигат дотам, че да учат на лампи. Това означава, че не са си свършили работата през деня".


При гледането на телевизия и работата с компютър при по-големите ученици лекарят препоръча на всеки 40 минути да се отделят 15 за почивка на очите. Очилата с антирефлексно покритие са също подходящо средство срещу вредните лъчения на мониторите.


Цялото интервю за здравето на детските очи с д-р Кемилев може да прочетете в тук.

За доброто здраве на зрението отново профилактиката е основна, напомня д-р Кемилев. "Контролни прегледи трябва да се правят задължително на шестмесечна възраст, на една година, на три години и преди започване на училище. Няма гаранция, че ако при последния преглед зрението на детето е било добре, това ще е винаги така. При децата, които вече имат някакъв диагностициран проблем, трябва да се спазва график на контролните прегледи, които лекуващият лекар е назначил".


Родителите трябва да изискват всяко от двете очи на детето да бъде проверено поотделно, защото много лекари забравяли да правят това и преглеждали зрението на двете очи едновременно.


Специалистът посъветва също, когато очите са зачервени или има често мигане, да се потърси мнението на офталмолог. Много лични лекари тълкували симптомите като неврологичен проблем и предписвали успокоителни за тикове. Вместо това се оказвало, че детето има алергия към ултравиолетовата светлина.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 627 Весело

  И един тест за наркотици не е зле да се направи.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5727 Неутрално

  добра е статията но се пропускат имунизациите за отделните възрасти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 554 Разстроено

  Ценни съвети, но много малко родители ще се вслушат!!! Българинът отива на лекар само при нужда, не за профилактика!!!

 4. 4 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Децата трябва да са свикнали със стоматолога далеч преди първия учебен ден- още в ясленските, най-късно в първите групи на детската градина.

  Вещица от Овнерог
 5. 5 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пожелавам на българските деца по- рядко или въобще да не виждат лекари...

 6. 6 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "Long One": особено ти, и особеон преди да пишеш коментари под статия за деца в началното училище..

 7. 7 Профил на Калина Лазарова
  Калина Лазарова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "caffeine":
  Вероятно говориш за профилактика, защото не знам как се оправя кариес на дете в яслена възраст. Не мисля, че децата се плашат от звука на машинките, както се твърди в статията, а от болката и то съвсем с основание - аз съм възрастна, но плоба си правя само с местна упойка.

  http://kalinalazarova.wordpress.com/
 8. 8 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Профилактика, като задължително и планирано действие!

  apoloniy
 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Не обичам такива плашещи статии. Щом се е стигнало до нужда лекар да ти каже какво не е наред, значи работата с детето е изпусната.

  Проблемите с очите, краката и зъбите са от модерен живот. По-малко модерен живот- по-малко проблеми. През лятото минимум обувки, стрес. Ядене на истинска храна. След това лекарят може само да ти каже, че всичко е наред.

  Който не е грамотен да разбере, че пръстите на краката не трябва да се притискат- ами да се ограмоти, родител е станал. Няма извинение да блее и да чака на авторитети да му казват какво да прави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK