ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Проф. Донка Байкова: Здравословният режим на ученика е храна пет пъти дневно и повече вода

Проф. Донка Байкова

© Личен архив

Проф. Донка Байкова
В поредицата "На училище" до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година. Тази седмица основната тема са как да помогнете на детето да се върне по-безболезнено от свободата на ваканцията към ангажиментите на училището, какъв е най-добрият дневен режим за ученика, кои са най-важните принципи за здравословно хранене, кои са необходимите медицински прегледи за ученика.


Проф. Донка Байкова е преподавател по "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве в Медицинския университет, София. Тя е експерт и консултант към Министерството на здравеопазването, където е участвала в изготвянето на наредби за здравословното хранене на деца и ученици. Четири дни преди началото на новата учебна година разговаряме с нея за правилата за здравословно хранене на учениците.


Проф. Байкова, какъв е нормалният режим на хранене за децата в ученическа възраст?
- Здравословният режим на приемане на храна е петкратен. При децата той е особено важен, за да се съхранят физиологичните функции на храносмилателната система на оптимално ниво. Човешкият организъм е така устроен, че в стомашно-чревния тракт пет пъти дневно се изливат стомашни сокове. Тези храносмилателни сокове са агресивни - в тях има ензими и солна киселина. И ако не е подадена храна, те атакуват лигавицата на стомашно-чревния канал, като причиняват гастрити и колити.


Ако пък се приема храна повече от пет пъти на ден, организмът насочва всяка следваща порция към своите резерви, които са предимно под форма на мазнини.


Затова трябва да се запази хранителният режим от предучилищна възраст - по пет пъти на ден. В предучилищните заведения децата в България се хранят много здравословно.


Какво препоръчвате в такъв случай - децата да бъдат записвани на училищен стол или родителите да приготвят храната за учениците си сами?


- Това е въпрос на лично предпочитание, но е задължително майката на малкия ученик сутрин да приготви топла закуска на своето дете и да го научи, че излизайки от вкъщи сутрин, трябва да е закусило. Защото многобройни научни изследвания доказват, че сутрешната закуска е незаменима за контрола на теглото и за физиологичното здраве на храносмилателния тракт. Сутрин зареждаме организма с калории, с енергия, с биотонус.


Какво е препоръчителното количество храна на ден?


- За малките дечица - в прогимназиална възраст, препоръката е по 300 гр плодове и толкова зеленчуци. За децата между 14 и 19 години - по 400 грама плодове и зеленчуци.


Проф. Донка Байкова: Здравословният режим на ученика е храна пет пъти дневно и повече вода

© Дневник


Невъзможно е чипсовете, снаксовете и другите нездравословни храни да бъдат избягвани винаги.


- О, разбира се!


Колко често детето може да хапне такъв тип храна, без опасност за здравето му?


- Ако остане на децата, в училище подкрепителната закуска ще бъде джънк фууд. Знаете, това от английски се превежда храна-боклук - това са лъскавите опаковки, в които има добри ароматни и вкусови качества, но никаква хранителна стойносст - само въглехидрати, бели, фини брашнени продукти, плюс мазнини и ароматизатори "Е-та". Да се купи веднъж седмично подобна храна не е страшно, но не повече.


Не е проблем и ако в събота или неделя майката приготви вкъщи, примерно, пържени картофки или пържена филия.


А какви и колко течности трябва да приемат децата?


- За мен това е особено болна тема. Българските ученици не пият вода, а тя е много важна. Във всички страни, които съм посещавала, в училищните столове има наредени чаши с трапезна вода. Нашите деца трябва да си я купят допълнително. А на тях, естествено, не им се иска да дават пари за това. Затова родителите сме длъжни да им сложим една бутилка с вода в раницата. Естествено, стои аргументът, че чантата ще стане много тежка, но тогава можем поне да им напомним да си купят вода от училищния бюфет.


Препоръката колко вода дневно трябва да се изпива е различна, но общото правило е 30 ml на килограм тегло. Което означава поне един литър за малките и поне 1,8-2 литра за големите ученици. Газираните напитки не са желателни. Родителите трябва да знаят, че оформените сега хранителните навици на децата ще останат такива за цял живот.


Какви са подходящите храни за учениците и грешките в меню им?


- Обикновено приеманите калории горе-долу отговарят на необходимите, за да се спази отношението на глад/няма глад. Но това е за сметка на тестените храни и мазнините, вместо на четирите белтъчни храни: мляко (и млечни продукти), месо, риба и яйца.


Приеманите белтъци са нискокачествени, защото идват преобладаващо от растителните мазнини и колбасите. Същото е положението с месото. Когато питаме: "Консумирали ли сте месо?", децата казват: "Да". А като питаме: "Какво?", те отвръщат: "Кренвирш". Какво има в българските кренвирши и меките колбаси всички знаем! Твърдите колбаси пък са сланинести - с много мазнини и много нискокачествено месо.


Рибата в менюто на децата е съвсем оскъдна, под всякакви препоръки за прием. Тамън научихме българите да ядат риба и тя стана безумно скъпа... Приемът на яйца е горе-долу в норма. Тук проблемът е, че децата обичат, но ние често забравяме да им ги предлагаме. А яйцата са чудесна добавка към зеленчуковата вечеря, например, под формата на традиционния български миш-маш.


За доброто хранене боба, лещата и ориза са задължително по два пъти в седмицата. Не зная защо родителите не приготвят бобови храни.


Подробни препоръки за здравословно хранене на Националния център по обществено здраве и анализи <a href="http://www.dnevnik.bg/getatt.php?filename=o_1900128.pdf">можете да намерите в прикачения файл</a>.<br />

© Национален център по обществено здраве и анализи

Подробни препоръки за здравословно хранене на Националния център по обществено здраве и анализи можете да намерите в прикачения файл.


Колбасите трябва да бъдат избягвани, така ли?


- Само филетата препоръчвам, нищо друго. В колбасите - за да се осигури цвят и трайност, има нитрити, амониева силитра, много сол... Затова препоръчвам все повече натурални продукти в менюто на ученика. Нищо не коства на майката да задуши бялото пилешко месце под похлупак, с малко масло и някакви листни овкусители, примерно чубрица, и после да го нареже на тънко - става най-прекрасният колбас за седмицата за нейното дете.


Трябва ли да се ограничава хлябът?


- Трябва да учим учениците да се хранят с пълнозърнест хляб. Два пъти в седмицата може да е и бял, но през по-голямата част от седмицата трябва да е пълнозърнест. Относително е колко ще приеме един ученик. Ако това му е основна храна, ще приема повече. Ако е добавка към сутрешната закуска или обяда - една, две филийки. Но, общо взето, няма проблем ако детето изяжда до около 200 гр. дневно.


Какво тегло при децата се смята за наднормено?


- Общият критерий е Индексът на телесната маса. При децата обаче той се изчислява не като се взима предвид ръстът (както е при възрастните - бел.ред.), а като се отчита възрастта. Родителите винаги трябва да се консултират с личния лекар. Най-лесният начин да направят сметка: ръстът в сантиметри, минус 100 и минус 10%. Има и таблици (виж прикачения файл - бел. ред.), в които може да се направи справка.


Проф. Донка Байкова: Здравословният режим на ученика е храна пет пъти дневно и повече вода

© Николай Николов


Какво препоръчвате на родителите, чиито деца са с наднормено тегло?


- Задължително да вземат мерки за корекция на това тегло, защото неовладяното затлъстяване в ученическа възраст остава проблем за цял живот. Над 94% от хората, които са имали проблем със свръхтегло и затлъстяване в ученическа възраст, стават възрастни хора със същия проблем.


Какво мислите за диетите при децата?


- О, разбира се, че диетичното хранене под контрол на специалист е за препоръчване. Нашата професия се казва хранене и диететика, това е медицинска специалност, не е фитнес инструкторска специалност.


Родителите трябва задължително да се обърнат към специалист. Първо към личните лекари, които обучаваме. Ако те не могат да се справят, ще насочат пациента към специалист. Лекарите ще се опитат първо да коригират грешките в храненето.


И, разбира се, не всичко е диета - има нужда от движение. Задължително децата трябва да прекарват един час на ден в активна двигателна дейност, независимо дали ще е организиран спорт, разходки с родителите или тичане в парка.


Очаквайте по-късно днес в Детски Дневник няколко идеи какво да предложите на децата за закуски, обяд и вечеря, за да се хранят пълноценно, но и с удоволствие


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK