Проф. Донка Байкова: Здравословният режим на ученика е храна пет пъти дневно и повече вода

Проф. Донка Байкова

© Личен архив

Проф. Донка Байкова
В поредицата "На училище" до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година. Тази седмица основната тема са как да помогнете на детето да се върне по-безболезнено от свободата на ваканцията към ангажиментите на училището, какъв е най-добрият дневен режим за ученика, кои са най-важните принципи за здравословно хранене, кои са необходимите медицински прегледи за ученика.


Проф. Донка Байкова е преподавател по "Превантивна медицина" във Факултета по обществено здраве в Медицинския университет, София. Тя е експерт и консултант към Министерството на здравеопазването, където е участвала в изготвянето на наредби за здравословното хранене на деца и ученици. Четири дни преди началото на новата учебна година разговаряме с нея за правилата за здравословно хранене на учениците.


Проф. Байкова, какъв е нормалният режим на хранене за децата в ученическа възраст?
- Здравословният режим на приемане на храна е петкратен. При децата той е особено важен, за да се съхранят физиологичните функции на храносмилателната система на оптимално ниво. Човешкият организъм е така устроен, че в стомашно-чревния тракт пет пъти дневно се изливат стомашни сокове. Тези храносмилателни сокове са агресивни - в тях има ензими и солна киселина. И ако не е подадена храна, те атакуват лигавицата на стомашно-чревния канал, като причиняват гастрити и колити.


Ако пък се приема храна повече от пет пъти на ден, организмът насочва всяка следваща порция към своите резерви, които са предимно под форма на мазнини.


Затова трябва да се запази хранителният режим от предучилищна възраст - по пет пъти на ден. В предучилищните заведения децата в България се хранят много здравословно.


Какво препоръчвате в такъв случай - децата да бъдат записвани на училищен стол или родителите да приготвят храната за учениците си сами?


- Това е въпрос на лично предпочитание, но е задължително майката на малкия ученик сутрин да приготви топла закуска на своето дете и да го научи, че излизайки от вкъщи сутрин, трябва да е закусило. Защото многобройни научни изследвания доказват, че сутрешната закуска е незаменима за контрола на теглото и за физиологичното здраве на храносмилателния тракт. Сутрин зареждаме организма с калории, с енергия, с биотонус.


Какво е препоръчителното количество храна на ден?


- За малките дечица - в прогимназиална възраст, препоръката е по 300 гр плодове и толкова зеленчуци. За децата между 14 и 19 години - по 400 грама плодове и зеленчуци.


Проф. Донка Байкова: Здравословният режим на ученика е храна пет пъти дневно и повече вода

© Дневник


Невъзможно е чипсовете, снаксовете и другите нездравословни храни да бъдат избягвани винаги.


- О, разбира се!


Колко често детето може да хапне такъв тип храна, без опасност за здравето му?


- Ако остане на децата, в училище подкрепителната закуска ще бъде джънк фууд. Знаете, това от английски се превежда храна-боклук - това са лъскавите опаковки, в които има добри ароматни и вкусови качества, но никаква хранителна стойносст - само въглехидрати, бели, фини брашнени продукти, плюс мазнини и ароматизатори "Е-та". Да се купи веднъж седмично подобна храна не е страшно, но не повече.


Не е проблем и ако в събота или неделя майката приготви вкъщи, примерно, пържени картофки или пържена филия.


А какви и колко течности трябва да приемат децата?


- За мен това е особено болна тема. Българските ученици не пият вода, а тя е много важна. Във всички страни, които съм посещавала, в училищните столове има наредени чаши с трапезна вода. Нашите деца трябва да си я купят допълнително. А на тях, естествено, не им се иска да дават пари за това. Затова родителите сме длъжни да им сложим една бутилка с вода в раницата. Естествено, стои аргументът, че чантата ще стане много тежка, но тогава можем поне да им напомним да си купят вода от училищния бюфет.


Препоръката колко вода дневно трябва да се изпива е различна, но общото правило е 30 ml на килограм тегло. Което означава поне един литър за малките и поне 1,8-2 литра за големите ученици. Газираните напитки не са желателни. Родителите трябва да знаят, че оформените сега хранителните навици на децата ще останат такива за цял живот.


Какви са подходящите храни за учениците и грешките в меню им?


- Обикновено приеманите калории горе-долу отговарят на необходимите, за да се спази отношението на глад/няма глад. Но това е за сметка на тестените храни и мазнините, вместо на четирите белтъчни храни: мляко (и млечни продукти), месо, риба и яйца.


Приеманите белтъци са нискокачествени, защото идват преобладаващо от растителните мазнини и колбасите. Същото е положението с месото. Когато питаме: "Консумирали ли сте месо?", децата казват: "Да". А като питаме: "Какво?", те отвръщат: "Кренвирш". Какво има в българските кренвирши и меките колбаси всички знаем! Твърдите колбаси пък са сланинести - с много мазнини и много нискокачествено месо.


Рибата в менюто на децата е съвсем оскъдна, под всякакви препоръки за прием. Тамън научихме българите да ядат риба и тя стана безумно скъпа... Приемът на яйца е горе-долу в норма. Тук проблемът е, че децата обичат, но ние често забравяме да им ги предлагаме. А яйцата са чудесна добавка към зеленчуковата вечеря, например, под формата на традиционния български миш-маш.


За доброто хранене боба, лещата и ориза са задължително по два пъти в седмицата. Не зная защо родителите не приготвят бобови храни.


Подробни препоръки за здравословно хранене на Националния център по обществено здраве и анализи <a href="http://www.dnevnik.bg/getatt.php?filename=o_1900128.pdf">можете да намерите в прикачения файл</a>.<br />

© Национален център по обществено здраве и анализи

Подробни препоръки за здравословно хранене на Националния център по обществено здраве и анализи можете да намерите в прикачения файл.


Колбасите трябва да бъдат избягвани, така ли?


- Само филетата препоръчвам, нищо друго. В колбасите - за да се осигури цвят и трайност, има нитрити, амониева силитра, много сол... Затова препоръчвам все повече натурални продукти в менюто на ученика. Нищо не коства на майката да задуши бялото пилешко месце под похлупак, с малко масло и някакви листни овкусители, примерно чубрица, и после да го нареже на тънко - става най-прекрасният колбас за седмицата за нейното дете.


Трябва ли да се ограничава хлябът?


- Трябва да учим учениците да се хранят с пълнозърнест хляб. Два пъти в седмицата може да е и бял, но през по-голямата част от седмицата трябва да е пълнозърнест. Относително е колко ще приеме един ученик. Ако това му е основна храна, ще приема повече. Ако е добавка към сутрешната закуска или обяда - една, две филийки. Но, общо взето, няма проблем ако детето изяжда до около 200 гр. дневно.


Какво тегло при децата се смята за наднормено?


- Общият критерий е Индексът на телесната маса. При децата обаче той се изчислява не като се взима предвид ръстът (както е при възрастните - бел.ред.), а като се отчита възрастта. Родителите винаги трябва да се консултират с личния лекар. Най-лесният начин да направят сметка: ръстът в сантиметри, минус 100 и минус 10%. Има и таблици (виж прикачения файл - бел. ред.), в които може да се направи справка.


Проф. Донка Байкова: Здравословният режим на ученика е храна пет пъти дневно и повече вода

© Николай Николов


Какво препоръчвате на родителите, чиито деца са с наднормено тегло?


- Задължително да вземат мерки за корекция на това тегло, защото неовладяното затлъстяване в ученическа възраст остава проблем за цял живот. Над 94% от хората, които са имали проблем със свръхтегло и затлъстяване в ученическа възраст, стават възрастни хора със същия проблем.


Какво мислите за диетите при децата?


- О, разбира се, че диетичното хранене под контрол на специалист е за препоръчване. Нашата професия се казва хранене и диететика, това е медицинска специалност, не е фитнес инструкторска специалност.


Родителите трябва задължително да се обърнат към специалист. Първо към личните лекари, които обучаваме. Ако те не могат да се справят, ще насочат пациента към специалист. Лекарите ще се опитат първо да коригират грешките в храненето.


И, разбира се, не всичко е диета - има нужда от движение. Задължително децата трябва да прекарват един час на ден в активна двигателна дейност, независимо дали ще е организиран спорт, разходки с родителите или тичане в парка.


Очаквайте по-късно днес в Детски Дневник няколко идеи какво да предложите на децата за закуски, обяд и вечеря, за да се хранят пълноценно, но и с удоволствие


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Искам да попитам за Витамините..разтворими и на дражета,препоръчително ли е?А за водата съм съгласна на 99%
  като 1% е за соковте и те съдържат вода и плодова захар)

 2. 2 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":
  Разтворимите "витамини" са подсладени с аспартам - едно от доказано канцерогенните Е-та. Потърсете из интернет да прочетете за аспартама. Той и натриевият глутамат в колбасите са от най-разпространените и най-токсични овкусители на съвременния свят.

  Една българка
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  Конкретно за разтворимите ефервесцентни таблетки - доколкото съм видял, има вложен в тях аспартам. Дражетата са по-безопасни.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Храна пет пъти дневно !!! Родителите на повечето деца не могат да си позволят подобно меню. Измислете нещо по рационално и също толкова здравословно.

 5. 5 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  Хм, интересно - и аз си мислех, че родителите ще си загубят работата, ако се посветят на горепосочената програма. Всеки иска детето му да се храни здравословно, но какво се случва, след като го остави сутринта на училище и го прибере привечер? Професорката (тая дума включиха ли я в новия правопис и правоговор?) как си ги плещи, като все едно човек може да следи нонстоп какви ги върши хлапето.

 6. 6 Профил на Roger
  Roger
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  Витамините на дражета ги ЗАБРАВЕТЕ! Няма хапчета които да заместват естствената ЖИВА храна, затова си ги набавяйте по естствен начин, като купувате ПЛОДОВЕ и ЗЕЛЕНЧУЦИ и ги ядете пред децата си за да сте им пример и те да ще правят същото, а организъма сам ще си набави това което му е необходимо от това което сте му предложили!

  may the Power be with you
 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":
  Ще ти дам отговор, който преди много години получих от един колега - "Ако храната е чиста и добре балансирана, няма никаква нужда от допълнително даване на витамини.
  Това е мръсен бизнес."
  Просто прочети кои витамини в кои храни се съдържат и храни детето разнообразно. За здрав човек, витамините са най-полезни, когато са от естествени източници.
  Ако все пак решиш да му даваш таблетки имай предвид, че и при най-малкото оплакване от страна на стомашночревния тракт трябва да ги спреш. Много от тях са под формата на киселини и дарзнят стомаха, а доста родители пренебрегват оплакванията на децата си мислейки, че витамините са абсолютно безвредни и безусловно полезни. Не са. И с тях човек може да се отрови и разболее, както и с всичко останало.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Стига с тоя режим на ученика бе, що не оставите децата да живеят нормално? Ядене на храна за птички 5 пъти дневно, с едно кантарче, да си мери колко протеин и колко въглехидрат яде, да не пие кола, да не яде Макдоналдс да гледа моля другарката в очичките и тихо да мълви А Б В
  Буууууу
  Another Brick in the wall!

 9. 9 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#4:"442"]

  Храна пет пъти дневно !!! Родителите на повечето деца не могат да си позволят подобно меню. Измислете нещо по рационално и също толкова здравословно. [/quote]

  Финансово ли? Ами представи си пък, че не се налага порциите да са огромни,че да те засищат за по 7-8 часа. Тъй като закуската е задължителна, а вечерята не се препоръчва да е непосредствено преди лягане, изглежда е най - добре да се храни човек на всеки 3 - 4 часа.

 10. 10 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#7:"rapidfire"]чиста и добре балансирана,[/quote]

  Къде я намирате тая храна бе и как карате децата да я ядат

 11. 11 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":
  До коментар [#5] от "graham":
  Достатъчно е двете междинни хранения освен закуската, обяда и вечерята да са просто един плод, напр. ябълка, от раницата на детето. А не зрънчо.

  Една българка
 12. 12 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тояга":

  И как точно е сигурен родителят, че детето си е изяло ябълката, а не я е метнало някъде, за да се сдобие със зрънчото? Никой не твърди, че теорията е лоша, а че в настоящата система е безкрайно трудно да контролираш всичко от първа ръка. Колко майки познавате, които се занимават единствено с отглеждането на децата си и не ходят на работа?

 13. 13 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#12] от "graham":
  Сложни въпроси, да. Затова родителят има първите 7 години - за да възпита детето си да не обича зрънчо, а ябълки Знам, не е лесно да се бориш със света около теб, но детето ти е кауза, която си струва. Познавам доста майки и бащи около себе си, които, без да престават да ходят на работа, си помагат взаимно за отглеждането на детето (което не е само изхранване или добиване на здравословни хранителни навици).

  Една българка
 14. 14 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#12] от "graham":

  E как да не знае бе? Ще ходи след детенцето ( на 15) и ще повтаря "Изяде ли си мама ябълката?" " Сухи ли са ти мама чорапките?"

 15. 15 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Неутрално

  При новата програма на целодневното обучение учениците ще закусват и обядват в училище, но колко храна ще приемат при двете хранения ние няма как да проследим.И така стават 2 хранения, с вечерята 3, а другите две хранения се обзалагам, че ще се състоят във вафли, кроасани, пуканки или джънк фууд, неизбежно е, няма как да забраниш на детето си любимите му лакомства, още повече, че то ще гледа как другите ги консумират.

 16. 16 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тояга":

  Да, да. И един мармот... Детето прекарва голямата част от деня си в училище с останалите хлапета. И те имат изключително силно влияние едно върху друго.

  До коментар [#14] от "gsb":

  Ахахахаха, добре, засмя ме! Много добре описано!

 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#10] от "gsb":

  Ами намира се, акомположиш малко услилия. Децата я ядат с удоволствие, защото няма нищо общо с пластмасовите изделия за ширпотреба от суперите.
  Пич, ако искаш да омаловажиш проблема гледай си децата както си искаш, твоя воля. Обаче ако станат 200 кила шкембелии на 13 години и се сдобият с диабет, алергии, гръбначни изкривявания и очни увреждания да не плачеш. Проблемите са сериозни.
  Иначе и за мене петкратното хранене е дивотия. Едно време с това петкратно хранене ме бяха направили да се търкалям баш за абитуриентския ми бал. Иначе от дете и досега не закусвам сутрин изключая кафето, а като прочетох статията се възгордях, че съм от 6-тте процента, които не са допуснали освинването от детството им да се повтори. Така че кантарът и сантиметърът до пубертета са задължителни.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  "Приеманите белтъци са нискокачествени, защото идват преобладаващо от растителните мазнини и колбасите."

  Репортерът ли не е разбрал или това изказване не е като за доцент по диетология?

  Препоръчвам Байкова срещу Милко Георгиев. Личи си кой е уцелил по-добрия режим.

 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Дечко в детската градина го хранят петкратно, но като изпадне в диво състояние у дома, яде три пъти. Просто има разлика в количествата.

  Храносмилателната система свиква на всякакви режими, но за възрастен хранене 5 пъти на ден е дивен абсурд.

  Гледам, че имам "импакт фактор" с храната за птички Всъщност терминът идва от Gnolls.org -сто пъти по-добър източник за храненето от съветите на доцента.

 20. 20 Профил на Калина Лазарова
  Калина Лазарова
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Някой по-горе беше писал, че с малко услилия можело да накараш детето ти да яде здравословно - моля го да ми напише как, но без насилие все пак. Сина ми яде по две, три бисквити на ден и малко мляко и не желае да погледне друга храна. Няма здравословни проблеми засега. Вярно няма проблем и с наднормено тегло, но поднорменото тегло също е проблем, пък и в диетата му липсват витамини.

  http://kalinalazarova.wordpress.com/
 21. 21 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 521 Весело

  Децата да похапват с филийки намазани с масчица, десетина пържени яйчица и картофки от градинката в двора и ще са здрави и засмяни като бате им Бойко.

 22. 22 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Ето как: изкарваш го на въздух и природа да се умори. След това да подуши нещо вкусно...

  А и е до възраст. Имат възраст, в която отказват. А да го нахраниш си иска финес, създаване на атмосфера...не знам на каква възраст е.

  Плюс разни билки за апетит. Имах злояд брат. А синът ми обича храната, мога да кажа още отпреди да се роди.

 23. 23 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 521 Весело

  Пет пъти на ден и ще заприличат на Фидосова!

 24. 24 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#17] от "rapidfire":

  Пич, винаги съм ял каквото си искам и съм бил 200 кила щкембелия. Като станах на 30, реших че трябва да си обърна малко внимание и за няколко месеца влязох във форма. Нямам диабет, високо кръвно или каквито и да било здравословни проблеми (да чукна на дърво) за разлика от съседа ми спортист, който щеше да се гътне на 16 от стеснение на кръвоносен съд.
  Всички деца около мен ядат нормална храна от супермаркета, когато са гладни и не ми изглежда и 10% от тях да са 200 кила шкембелии. Не казвам, че няма проблем, но ми проглушиха ушите с глупостите си за 5 хранения дневно и за здравословна закуска, пълна със зрънца и въглехидрати, както и за здравословно пилешко месце, пълно с антибиотици или за пуешко филенце, пълно с Е-та.
  Не можеш да третираш децата като бебенца и да им тъпчеш здравословни ябълки в устата цял живот. Голям процент от тези проблеми се появяват тъй като са генетично заложени, или се предизвикват от замърсената околна среда и храни, стрес и незнам още какво. Здравословно хранене.. няма лошо ама ай не се втелясвайте

 25. 25 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#22] от "lil_alex":

  Абе чувате ли се бе? АЗ ще го изкарвам на въздух детето и ще го карам да тича та да се умори?! Дневен режим така да се каже - ставаш, физ. зарадка, после чайче, уроци, после от 11 до 11.30 футбол или колело, избери си, а после на училище. Прибираш се, проверявам дали си изал ябълката, обаждам се да питам госпожата дали те е видяла да я ядеш, миеш зъбките и в 8.45 да си в леглото
  Ето, идваме до проблема - децата няма къде да играят, прекалено мръсно и опасно е. Висят по цял ден пред видеоигрите или над учебниците, стресирани са в училище, не се движат достатъчно, забавят метаболизма и т.н. иначе нямаше да има нужда аз да го изкарвам навън

 26. 26 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не е за пренебрегване 5 -кратното хранене , защото се каза вече, че между 3 те основни хранения не е нужно да имаш солидно ядене , а просто около 10 и 16 ч. - плодове, още повече , че трябва да се знае от всички българи , че плодът е основна храна ,а не десерт и никога не трябва да се яде след основното ядене на обяд и вечèря , а 1/2 -1 ч. преди това. Аз например съм си създала навика сутрин да закусвам и не мога да изляза навън, ако не съм си хапнала-- обикновено препечена филийка пълнозърнест хляб със сусамов тахан/ не тахан - халва/ и мед, билков чай или минерална вода . Кафе- не ! Понякога може обезмаслено прясно мляко.

 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Ако искаш, може и така, но наистина е уморително. Майсторлъкът е там - да създадеш условия, в които детето и да иска, да не може да подмине движението и ябълката. Аз тия условия ги създавам отпреди да се роди, затова сега всичко става автоматично.

  Е, моят е на три годинки. Като стане ученик, ще видим, но пак има начини да се движи. От 7 годинки скаутското движение ги взима. Пусни го на палатка- гарантирано ще изгладнее и ще яде. Няма да е опасно, нито мръсно, щото са в планината. Е, ще му е дискомфортно на мамин златен, ама нали целта е да не стане кюфте.

  Човек заслужава това, което толерира. Затова бих си позволила на детето да е с по-нисък успех, само и само да не прегори.

  Ами да, родители сме, ние сме отговорни за децата, не системата. Ама някои явно си мислят, че друг трябва да изгради система. Не, да си родител е лична отговорност. За всичко от хранене и спорт, че и до интелектуални постижения, щото ако повериш последните на БГ училищната система...няма да има оптимални резултати. Brick in the wall, тотално.

 28. 28 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#26] от "neeeeeeee":

  БРАУС! Ще доживееш минимум 110 години
  А медеца медец ли е или си си купил глюкоза с надпис "мед" от супера? Само питам. А пълнозърнестия хляб мекичък ли е?
  А минералната вода Девин ли е или Хисаря? А видял ли си колко флуор съдържа Девин и какви минерали съдържа Хисарската?

  А ПА пОмисли както се казва, дали па не е по-добре бира а?

 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#24] от "gsb":

  Съседът ти е имал фабричен дефект, който няма отношение към храненето и режима.
  Ти пък си имал късмет. Не всички имат, обаче. Метаболизмът или е бърз или е бавен, по рождение.
  Аз съм от тези, които имат обмяна на ловци - мога да ходя цял ден с едно хрнанене, което в градска среда води до неудържимо пълнеене, без специален режим. Ти вероятно също. Такива хора (деца) по никакъв начин не трябва да се хранят изобилно и по пет пъти дневно.
  Е-та има навсякъде. Ако мислиш че в колбасите, свинското и телешкото няма антибиотици, а че и хормони, жестоко се лъжеш. Но те в добавка на всичко са и много по-висококалорични от пилешкото.
  В случая избираш по-малкото зло. Колкото до останалото - сега всички имаме коли събота и неделя децата задължително трябва да са извън града, освен ако не падат камъни от небето. Игир, ходене по планините, колоездене, катерене, ски има много богат избор. Изисква се усилие обаче. Ние можешме да дивеем по огради и дворове, но нещата са се променили и трябва да се съобразяваме с това, ако искаме децата ни да са здрави. Иначе - фармацевтичните фирми печелят добре от лекарства.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Към 23-ти: Уважаеми , наистина ни е много слаба здравната култура на храненето , щом ги говориш тези глупости. Повечето хора знаят , че т.нар. разово хранене е причина за пълнотата при възрастните и то вечерното . Ограмоти се и тогава си изразявай мнението

 31. 31 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  28-ми, медецът си го вземам само от пчелари , които имат и такъв за собствени нужди , а не от този за пазара . Водата си я наливам обикновено от извори 1-2 пъти / месечно . Аз просто внимавам какво слагам в устата си , без да са нужни кой знае какви усилия , въпрос на създадени навици ,поради това , че знам какво е полезно за организма . Чета много по въпросите за здравословното хранене и донякъде ми влиза в задълженията като медицинско лице

 32. 32 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Никой да не ми приказва, че се е родил с еди-какъв си метаболизъм. Човек може да си промени метаболизма в зависимост от стила на живот.

  Аз имам "дебели гени", но това не ми пречи да съм слаба и с мускули, щото знам как. Иначе с тези гени мога да съм и дебела и мека.

  Яла съм по 5 пъти на ден "здравословно", сега ям по 1-2 пъти на ден "дивашки". Вторият метод трупа мускули без усилие. Не, не пълнея в градска среда. Да, мога да съм ловец- както и всички хора на планетата, защото всички имаме горе-долу едни гени. Да сме ловци и да можем да гладуваме, а после да ядем по много.

  Яденето само вечер може да те направи и много слаб, ако се практикува правилно.

  Изобщо, не става само със системи и схеми, трябва и акъл. Не може да мериш и теглиш непрекъснато- трябва да развиеш цялостно усещане. Ама ако си тъп и не може да го развиеш, по-добре мери и тегли.

 33. 33 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#29] от "rapidfire":

  Добре, пиис брадър както се казва. Генерално нямам спор с теб за тези неща, а за тяхната тежест. Здравословния живот и хранене са важни но от една страна се преекспонира ( за да се правят кинти от 200 грама хлаб за 3 кинта разбира се) от друга страна е трудно постижим в съвременна среда ( което не означава съвсем да не гледаме какво ядем). Според мен влиянието на "фабричните дефекти", стреса и замърсяването е много по-голямо.
  А що се отнася до метаболизма... да, има и такива с вроден много бърз но са малко. Като цяло има го и вроденото НО се настройва убеден съм. Хранителен режим + тренировка го забързва и респективно като се омързеливиш и минеш на пастички се забавя

 34. 34 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#32] от "lil_alex":

  Ииии прао в десятката ЕВАЛА! Просто много усилия трябва и лишаване от много удоволствия за да я караш така цял живот.
  П.С. Установих, че хранителната функция на храненето не е всичко, а огромна тежест има и психологическата страна, предид че храненето е на 2ро място по "удоволствие" след секса. Та.... ако си спокоен и щастлив, наспал си се добре, можеш да регулираш. Ако си нервен и недоспал, компенсираш с папане, иначе се депресираш и ставаш зъл.

 35. 35 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#31] от "neeeeeeee":

  И какъв е минералния състав на водата от извора? Знаеш ли? А за пчеларите.. абе по-добре да си гледаш сам пчели и крава ( за млякото ама не знам как ще го обезмасляваш ) че и те послъгват със захарен сироп в меда и водица и мас в млякото

 36. 36 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Е, големият стрес и напрежение да се науча да си обуздавам животинския апетит. Всъщност като ядеш правилните храни, не се чувстваш лишен. Това е ако ядеш джънк или прекалено здравословна храна за птички.

  Аз никога не се чувствам лишена, винаги ми е пълно, но това е до дисциплина, не е за всеки. Който иска, да плюска, сакън да не изпита дискомфорт и да се научи на по-изискано съществуване.

  Карам така от години и не се чувствам лишена.

  А, и се наспивам добре.

 37. 37 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#36:"lil_alex"]същност като ядеш правилните храни, не се чувстваш лишен. Това е ако ядеш джънк или прекалено здравословна храна за птички. [/quote]
  Не е точно така. Не се чувствах лишен преди. Напоследък карам с 5 максимум 6 часа сън и като го карам по здравословно му, се прибирам зъл и проклет, гледам на кръв и остри предмети ( не че се чувствам лишен, просто съм зъл). Като седна на масата ми е МНОООГО трудно да не изям всичко което е сложено и после магически ми се оправя настроението

 38. 38 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Ми намери начин да се наспиваш. Това не е живот, а оцеляване. Светът и без теб ще се върти. Какво искаш- инфаркт на 50? Инсулт и инконтиненция? Импотентност?

  Казах правилната човешка храна, не "здравословна". Правилната човешка храна е месо след физическо усилие, по някой зеленчук, след това секс и сън.

  Та такива работи...както са казали древните, човек трябва да отслабва амбициите и да заздравява костите си.

 39. 39 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Междувпрочем има много сериозни изследвания в последните години, които отричат това ядене милион пъти на ден, да не говорим че е неприложимо и много обременяващо психически ...
  Хбаво е с мярка не от едната крайност в другата, ако са активни/тренират и ядът балансирано ще изглеждат добре и няма да имат проблеми с настроението и тн ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 40. 40 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#38] от "lil_alex":

  Нема време пиле, трябва да се живее От сън спомен няма. Деца, кръчми, работа.. не остава време за сън

 41. 41 Профил на asssia_tod
  asssia_tod
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дори това да е вярно, как точно очаквате да стане? Кой ще храни децата 5 пъти на ден, докато ние сме на работа?

 42. 42 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#8] от "gsb":

  'ма прав си разбира се. Едно вкусно детско меню трябва да включва:

  Закуска - пържени филийки
  Втора закуска - чипс
  Обяд - претоплена замразена пица. Може и МакДоналдс
  Следобедна закуска - начоси
  Вечеря - пъжени пилешки хапки. Използва се замразена заготовка.

  А и какво е това - учителите да се гледат в очите?! Като не те кефи учителя го отстрелваш и си хрупаш чипса.

 43. 43 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  gsb, съмнява ме да живееш с толкова малко сън. Дали изобщо забелязваш и децата, и кефа на кръчмата, че и работа да вършиш? Според мен първо намали работата.

  Казах ти, това не е живот, това е активност. Никой не е казал, че за да живееш, трябва да си маниакално активен. Напротив. По-се живее с 8 часа сън. После помага за по-добри спомени и осъзнаване на времето, когато си буден.

  Другото е бавно самоубийство. Пък дори и да ти е забавно и да си мислиш, че това е пълноценен живот.

 44. 44 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#43] от "lil_alex":

  Е много ясно че не постоянно. Отспивам си от време на време, ама сега е такъв периода
  С децата е зора, не с работата толкова. Пък и аз по принцип спя малко. Както и да е, идеята е, че за да стане с яденето, трябва и спокойствие а и кинта, щот тия убавите храни са си скъпи, не е баничка за 30 ст.
  Споко, нема се гътна толко лесно

 45. 45 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "Оуигофуен":

  Много правилен ник

 46. 46 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5613 Неутрално

  Това натоварва организма, зает със смилането на храната.

 47. 47 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#45] от "gsb":

  Всички му се възхищават, пък и специално съм го избирал.

 48. 48 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Стига сте плямпали глупости, разбирачи! Много по - добре е да се яде по 5 пъти на ден, просто процесите в организма започват да се случват по - бързо => НЕ надебеляваш. Вие сте свикнали да се тъпчете като свини на обяд и на закуска, че да ви държи сито, и просто не можете да си представите друг начин на хранене.

  Другата тъпня - ама КАК така, моля ви се, сте щели да бутате в на детето устата ябълки, а пък то ще реве, ли, реве за вафли и бисквити. Ами просто трябва още докато е малко детето да му се ОБЯСНИ кое как влияе, ама как да го научите, след като самите вие сте се разплули.

  Много малко усилия се изискват за да живее човек здравословно. А определено си струва. И не ми казвайте, че може да ме блъсне утре кола и пак да умра млад. Щото ефекта от добрия начин на живот го усещам и сега, няма нужда да стана на 90 първо.

  Ама не, сега се освинвайте, пък после що българите умират на 50 от инфаркти, диабет, рак и как поредното правителство е виновно за това.

 49. 49 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Моля, яла съм и по двата начина- и по пет пъти, и по 3, и по 2 и по 1. Храненето НЕ увеличава метаболизма и нищо не забързва. Освен това всяко поглъщане на храна предизвиква имунна реакция на тялото. Колкото по-нарядко ядеш, толкова по-малко възбуждаш имунната система. Не е хубаво да я вдигаш по тревога пет пъти на ден.

  Освен това тарикатският номер е процесите да се случват бавно, щото иначе ще изгориш бързичко.

  Аз се тъпча понякога по един път на ден.

  Ако си стигнал до обяснения за ябълката, късно е. Ако искаш детето ти да яде тази или онази храна, ядеш я докато си бременна и готово. Околоплодните води имат вкус на това, което си ял. След това и кърмата. Докато стане време да се храни, вече има безотказно изграден вкус. Проверено. Лесно и без мислене, както обичам да правя нещата.

 50. 50 Профил на angelopep
  angelopep
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма ли кой да обясни на тази пишман-професорка,че когато създаде стереотип у децата за ядене 5-6 пъти дневно и когато това дете се оформи като голям човек и влезе в реалната икономика,то ще бъде тотално непродуктивно и хленчещо от възнаграждението,което получава.В нормалните страни,никой не пита колко получаваш,а се питат Ти колко изкарваш.Хайде сега професорката да ми каже:колко трае едно ядене и нека го умножим по 5-6 и като получим времето загубено за ядене и го извадим от цялото работно време,да видим с колко време ще разполага реално това дете/мъж/жена,за да си изпълни служебните си задължения.Като е професорка по хранене,тя трябва да знае,че водени от изградения степеотип,хората престават да са работоспособни известно време преди хранене и им е необходимо също време за реадаптация след хранене.

 51. 51 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#48] от "amras":

  А ти имам добрия живот да прощаваш, без кафе и бира, без сладко, с лъжичка в чантата, готов всеки момент да извадя кутийката с домашно приготвени пилешко и доматки, са малко маслинки, че я виж... дошло време за хранене.

  Както и да е, да го кара кой както го разбира

 52. 52 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#50] от "angelopep":

  Има, аз се опитвам да обясня ама ТЕ!

 53. 53 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#51:"gsb"]А ти имам добрия живот да прощаваш, без кафе и бира, без сладко, с лъжичка в чантата, готов всеки момент да извадя кутийката с домашно приготвени пилешко и доматки, са малко маслинки, че я виж... дошло време за хранене.

  Както и да е, да го кара кой както го разбира [/quote]

  Да ти имам пък аз стереотипите. Кой те подучи, че кафето е вредно, или пък че УМЕРЕНАТА консумация на алкохол е несъвместима с здравословния живот? Същото важи и за сладкото. Пък и не само бисквитите с многото захар или безалкохолните с аспартам имат сладък вкус. Цялата работа е, че не трябва да се прекалява с нищо. Става лесно ако се образова човек малко от малко. Естествено се налага обаче човек да се откаже от колата и бургерите. Мен спряха да ме изкушават тези работи само след няколко дни. Пробвай, не е трудно, а човек се чувства много по - добре като цяло.

 54. 54 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Между другото тези идиоти много тъпа пирамидка са направили на картинката. Както растителните, така и животинските мазнини са жизнено важни за работата на организма.

 55. 55 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Angelopep, ами то по офисите е обичайно първо да се чудят как да сдъвчат нещо, после как да не заспят. В офис много лесно се яде пет пъти на ден, даже и повече. Закусчици, почивки. Не е проблем. И с други работи не е проблем.

  Работата е там, че ако ядеш храна за хора, трябва да я ядеш на по-малко пъти. Петкратното хранене е с доста въглехидрати, 60% от калориите. Това значи, че без него си гладен и без енергия, защото организмът ти е свикнал да гори предимно въглехидрати. Това в дългосрочен план е много вредно, човешката енергия е за предпочитане да идва от мазнини. Поради много причини.

  Адаптираният към горене на собствените си мазнини организъм няма нужда от непрекъснато зареждане.

  Спомняте ли си сцената с хобитите, дето ядат по пет пъти на ден и скиталецът Арагорн, който яде, когато има и им се дразни, че за нищо не стават...ами да, с хобитска диета живееш като хобит, малко по-непродуктивно, спокойно, домошарски, а накрая ставаш и дебел.

 56. 56 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#53] от "amras":

  Е нали и аз тва разправям! 5 пъти хранене дневно си е живо прекаляване. Не че не е здравословно, напротив, убеден съм че е, но значи да си подчиня целия ден (на детето айде) за хранене. Ма аз са ще мога ли а си изям в 3 часа .. ма аз са къде ще ме завари последното хранене в 5 часа..... мислете малко. Много ясно че гледам да не им давам безалкохолни и мазни работи и нам си кво, ама чак да го карам да яде 5 пъти ... нали.

 57. 57 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Е чакай сега, детето като е малко, в детската градина го хранят пет пъти. После може и само да си взима, ако му осигуриш достъп.

  Докато растат, може и повече пъти на ден да ядат, после ще го израстат. На по-късна възраст навиците могат да се сменят.

 58. 58 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#57:"lil_alex"]като е малко, в детската градина го хранят пет пъти. [/quote]
  3 от които филия с халва и филия с лютеница или макарони със (ъъъ пардон без) сирене

  Къ мислиш ти?

 59. 59 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#54:"amras"]Между другото тези идиоти много тъпа пирамидка са направили на картинката. Както растителните, така и животинските мазнини са жизнено важни за работата на организма[/quote]

  Тя цялата пирамида е тотално сбъркана като гледам...сложили олиото наравно със зехтина, а маслото и маста - с тортите и пържените картофки най-отгоре като вредна храна! Хляб, спагети, ориз и картофи пък, с всичките му там глутени и нишестета, са посочени като основни храни. Ако я обърнат наопаки тази пирамида, повече истина ще има в нея май.

 60. 60 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#59:"prisoner"]Ако я обърнат наопаки тази пирамида, повече истина ще има в нея май. [/quote]

  Прав си . Сега погледнах на обратно - същият чеп е.

 61. 61 Профил на angelopep
  angelopep
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Очевидно е,четейки коментарите от написаното от мен,че самата професорка е от хората,които Дянков нарече Феодални старци,(с уговорката,че Дянков ми е малко по-противен от неговия патрон Бойко).Тези хора,като професорката,са безкрайно тъпи,като пропагандират отказване от бързото хранене,газираните напитки,чипса,шоколада и пр.Ами погледнете страните създали хамбургера,(Германия),спагетите,(Китай),шоколада(Белги),Кока Кола-та,(САЩ) и си задайте логичния въпрос:къде са те с така наречените нездравословни храни и къде сте вие,които живеете в местността наречена България.Пасейки трева и пиейки росни капки,не е рецептата за дълдолетие в Япония,(страната с най-много столетници).Да не говорим за тъпото пропагандиране от отказ от захар,сол,черен пипер и др.

 62. 62 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#61] от "angelopep":

  Мъ прощаааш ама в САЩ има хора, дето ги местят с платформи за китове. Като умрат, не могат да ги изкарат от къщи, че не минават ни през врата, ни през прозорец. Та.. къде са.. е къде са. А Китай... еми нема ядене бе, 1 миляд и кусур, нема как да се преяжда. После, глупости са тва със спагетите и ориза. Кирайците апват месце, зеленчуци и всичко ЛЕКИНКИО запържено или запечено, полусурово (без месото де) така че изобщо не е толкова незравословно. Само е доста мазно.

 63. 63 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Филиите са в държавната детска градина. В частната са плодове за сутрешна междинна закуска и кекс за следобедна. Или пак плодове или кремче.

  Понеже градината е частна, не издевателстват над децата с ранна закуска в 8, закусва си домашна храна (бъркани яйца) и после чак в 10 пак.

  Еми така де, за какво ще сме раждали деца, ако ги искаме в безумна система, отрано хранени по пирамида, а не по здрав разум...

 64. 64 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Малеее те сегашните деца са плондири....и ядат непрекъснато разни боклуци

 65. 65 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#8:"gsb"]Стига с тоя режим на ученика бе, що не оставите децата да живеят нормално? [/quote]
  Защото са в плен на Руски идиотии вече 50 години.

  50 ЦЕЛИ години, Бг Педиатрия не може да забрави прочутите Руски идиотии, и да започне да работи съвремено и модерно, съобразно практиките на най-добрите школи днес. За Бг Педиатрия, децата са "обект", "предмет"... за трениране и обучение като послушни маймунки. Те "оформяли" децата, "градели им си нещо" и т.н. , като че ли се намираме в казарма, и работим с войничета.
  Което отразява абсолютно порочният Бг манталитет на отглеждане на децата по Руски стереотипи. Тези последните, са толкова дълбоко вкоренени в публичното ни съзнание, че са станали вече наше второ "аз".

  НО децата нямат нужда от манипулиране, насочване, да им "коригират нещо си". Те имат нужда от ГРИЖИ.

  Написаното по-горе са абсолютни идиотии, в "духа" на най-тъмните времена на родната Педиатрия ( 1960 и досега).


  НЯМА "РЕЖИМИ" бе хора в отглеждането на децата! Това не Ви е казарма, че да има "режими"! Нито децата са войничета в казарма! "Казармата" в Бг умря в 1989... съвземете се!

  Станете най-накрая свободни хора в тази страна, за Бога!

 66. 66 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#61:"angelopep"]че самата професорка е от хората,които Дянков нарече Феодални старци[/quote]
  Да беше само тя- погледнете във форума бг мама, "мастити" Бг Педиатри ( че и с титли) какво съветват майките, какви глупости се пишят, правят, ширят!

  Погледнете какви ги върши фамозния софийски лекар Д-р Мустаков с децата ( невиждана злоупотреба с лекарства в малка възраст!! ), погледнете Д-р Чавдаров с неговите ДЦП и гимнастики на здрави деца, и измислени ДЦП-та у напълно здрави деца... само тази Дама да беше.

  Децата имат нужда от грижи и обич.
  Не от "възпитание" по Руски тертипи.
  Не живеем в казарма, че да са ни нужни "режими".

 67. 67 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#15:"Съни"]При новата програма на целодневното обучение учениците ще закусват и обядват в училище, но колко храна ще приемат при двете хранения ние няма как да проследим.[/quote]
  Това от кога го измислиха?
  По-добре на минем на казармени "начала" тогава... . Да им сложите униформи още от училище, да ги научите да козируват на всеки срещнат глупак, почвайки от Овчаров и свършвайки с батето Б.
  Така от Бг ще направят още по-послушна рая.

  Бедна България!

 68. 68 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Цитат: Най-лесният начин да направят сметка: ръстът в сантиметри, минус 100 и минус 10%.
  ----
  Ужас, ужас...
  По тази формула излиза, че не съм фантастичен, а съм жив хърбел... Трябва да кача цяло едно кило, за да стана фантастичен!
  ---
  За храненето - ми пет пъти трябва е.
  Три основни и две междинни - около 10 часа и около 16 часа. Като се каже хранене не означава ТЪПКАНЕ...
  По-добре път пъти по малко, отколкото три пъти по повече, или два пъти по много. Приемът трябва да е равномерен. Същото се отнася и за водата - по-добре 8 чаши на равни интервали, отколкото три пъти да се налокаш като добиче...

  Хлапетата, за разлика от вас (я се огледайте в огледалото!), тичат и се движат непрекъснато... Пък вий цял ден сте зад бюрото, волана, телевизора...
  Друг е въпросът, че храната не трябва да е боклук...

  Разтурям колоквиума!
 69. 69 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#66] от "panzerino":

  Българската педиатрия ,че е пропита със съветски форми на закаляване е така ,с неправилни препоръки за хранене също.
  Само, че залиташ да обобщаваш за всичко и всеки . Никой не си води детето с ДЦП за 'гимнастики' ако действително не е с някакво изоставане във физическото и нервнопсихичното си развитие. Не знам какво имаш пред вид 'злоупотребата с лекарства' на д-р Мустаков. Той не ги лови по детските площадки тези деца. Идват с проблем при него.
  А някакви ограничения в храненето на децата все пак трябват, ако не искаш детето ти да се превърне в консуматор-жертва на недробросъвестни производители-печалбари от сферата на битовата химия. Детето все пак не е индивид с критично мислене и лесно се подава на рекламите.
  Според мен има три основни вредни хранителни продукти ,които са бич са съвременното човечество:

  1. белия хляб (би трябвало да се разреши производството единствено на пълнозърнест хляб),
  2. газираните безалкохолни (не че тези с подсладителите са полезни) 30g захар в 250 ml оцветена вода са смърт за всякаква диета и рационално хранене
  3. месоподобните илюзии наречени кренвирши (далече от идеята на немците).
  Ако родителите са ограничили тези три неща до възможния минимум, значи се справят относително добре с храненето на децата си.
  Един чипс и някоя и друга вафла седмично все пак няма как да стане да се ограничат , ако не искате детето да стане някакъв социопат. Приобщаването на детето в социалната група понякога налага заради тази социализация детето да не се превръща в самоизолиращ се индивид , дресиран ,вместо възпитаван.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 70. 70 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#66:"panzerino"]Руски тертипи[/quote]

  Както разбирам под `руски тертипи` разбираш това, което в цял свят от ХИЛЯДОЛЕТИЯ е възприето за елементарна норма на разкършване...
  Пример ли!?
  Ми, сигурно не знаеш, че упражнението: изходно положение, ръцете встрани. Леко повдигане на пръсти и изнасяне плавно ръцете нагоре покрай главата нагоре, с лек опън, доката минат малко зад равнината на гърба (нещо като лека дъга да е тялото), връщане в изходно положение, е това, което НАТОВАРВА И РАЗДВИЖВА РАВНОМЕРНО АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ СТАВИ НА ТЯЛОТО...
  Ако всеки го прави (не само децата) проблемите от този заседнал живот няма да са толкова много.
  Това `тежко` (според теб вероятно `руски тертип`) упражнение кога си го правил за последен път!? Щото е известно от хилядолетия преди да възникне Русия, знае се от всички, препоръчва се от всички, малцина го правят, цащото смятат, че е по `руски тертип`!

  Разтурям колоквиума!
 71. 71 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#65] от "panzerino":

  Ти ги тъпчи с американски боклуци, пък и `руските` упражнения след това са безсилни...
  ---
  заб. както е знайно `руските`, `американските` и пр. упражнения и методики са просто ГРУБА И НЕПОДПРАВЕНА ЗАЕМКА от Източните култури и школи...
  Русия, да не говорим за САЩ (които са още в ембрионално състояние като култура в това отношение) не са съществували, когато тези, според теб `руски` методи, са се практикували, но най-важното - те са били осмислени и философски...
  Егати!

  Разтурям колоквиума!
 72. 72 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "442": Този ритъм на хранене е физиологично обусловен. Колкото до горките родители дето не можели да си го позволят, можете да ги попитате дали купуват маркови маратонки на хлапетата и други скъпарски и ненужни неща, както и дали биха ги лишили от мобилен телефон (често последен модел) за сметка на здравословно хранене.
  Да предположа ли резултата от подобни идеи....?!

 73. 73 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#56] от "gsb": Всъщност, когато са по паркове и градинки с майките си и бащите си и тъпчат джънк, ядат много повече от 5 пъти на ден и поглъщат количество калории, които са несъвместими с нуждите на телата им. Този джънк родителите им самоотвержено купуват и им го набутват в ръцете, за да ги научат непрекъснато нещо да мелят между храненията, превръщайки ги в лакомници и чревоугодници, които на една пързалка не могат да идат, ако нямат в чантата солети или бисквити.
  Отвратителен навик, който ги превръща в дебелаци до тийнейджърската възраст и тотални консуматори в най-грубия смисъл на думата.
  Само за пояснение - 5 хранения, според диетолозите, не означава пет пъти на ден грамадни чинии отрупани с ядене, а 3 основни хранения с две малки междинни закуски от типа на плод или малко кисело мляко. И тази схема се препоръчва не само на деца, но и на възрастни, включително и на хора, които са на лечебен режим за отслабване.

 74. 74 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#24] от "gsb": Абе просто си късметлия, човече. Засега...Като чукнеш 60-те и почне да те дебне старческия диабет, пак ще си говорим ))

 75. 75 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#73:"osho"]Само за пояснение - 5 хранения, според диетолозите, не означава пет пъти на ден грамадни чинии отрупани с ядене, а 3 основни хранения с две малки междинни закуски от типа на плод или малко кисело мляко. И тази схема се препоръчва не само на деца, но и на възрастни[/quote]

  Бе тук някои разбрали, че децата по пет пъти на ден трябва да ядат:
  (1) супа - задължително с тлъсто месо,
  (2) мешана скара с гарнитура,
  (3) десерт - една голяма торта (по възможно със звучно модерно име и не на български...)

  А то детската храна трябва да е лека.
  Доц. Байчева не влиза във физиологични подробности, но когато храната е ЛЕКА (безмесна), то стомахът е `обработва` бързо - за час - час и половина максимум, докато (примерно) при яйцата е около два часа, а за месата е 3-4-5 часа...
  Затова пет пъти по-лека храна, за да може организмът бързичко да я обработи и превърне в полезни за себе си съставки, вместо някакви тежки месища и отврати, които не само нямат полезност, но и са трудно обработваеми.

  Храната е важно нещо, колеги. Особено за малките!
  Древните от Изтока са го казали (ся някой да не се развикат, че било `руски тертип`): И водата е храна... И тя трябва да се дъвче...
  Т.е. всичко минало през устата е храна. Важна и полезна за нас. А за да е полезна - не трябва да е вредна!

  Разтурям колоквиума!
 76. 76 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#75:"Ганий"]Доц. Байчева[/quote]

  Байкова, де, разбрахте

  Разтурям колоквиума!
 77. 77 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#69:"Dr_Doolittle"]Българсата педиатрия ,че е пропита със съветски форми на закаляване е така ,с неправилни препоръки за хранене също.
  Само, че залиташ да обобщаваш за всичко и всеки .[/quote]

  Бг Педиатрия е в ужасяващо и първобитно състояние.
  Всичко е ужасяващо- като се започне от знание на фундаментални неща и се стигне до практики, лекарства и подходи. ПРОСТО тези неща не се правят така, никъде вече по света.

  Скандалните Бг случаи с невинно починали деца, които получиха широк обществен резонанс напоследък, не могат да се случат в страни като Швейцария, Австрия, Германия. Проблемът не е в организацията в Бг. Проблемът е в КВАЛИФИКАЦИЯТА на Бг Педиатри ( особено масовата Педиатрия), която квалификация е ужасяваща.

  За съжаление, тези неща може да ги разбере само лекар, работещ навън, и в сравнение.

  Трябва да престанете да се правите на "бодри и недоволни", и да оставите националната си "гордост" настрана. Трябва също да намалите малко паричните си претенции, с оглед ужасяващата квалификация, която има преобладаващото мнозинство Педиатри в Бг. И да видите ужасяващите истини... като например, че в Бургас свестен Педиатър изобщо няма. А във Варна, най-фамозния частник прави неща, които никой и никъде не си и помисля да прави.

  Просто е... .

 78. 78 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "xalikarans":

  Доколкото знам, не съм специалист, но това съм разбрал от книгите:

  Водата е вода.
  Другото за организма не е вода в буквалния смисъл на думата (мляко, чай, сок, безалкохолни напитки, краставици, дини, пъпеш и т.н.) - т.е. организмът по един начин обработва водата, по друг начин даже и тези храни, в които съдържанието на вода е 99% (да кажем)
  Поначало стресът (както сега го наричаме) е не само върху възрастните, но и върху децата, което влияе неблагоприятно върху метаболизма, затова и водата е от изключително значение (да не забравяме, че нашето тяло е над 75% вода, останалите ~25% са твърда материя)

  Разтурям колоквиума!
 79. 79 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#17:"rapidfire"]Едно време с това петкратно хранене ме бяха направили да се търкалям баш за абитуриентския ми бал.[/quote]


  Аз пък от абитуриентския бал до ден днешен съм на едни и същи килограми. От 36 години* не съм мръднал - без никакви диети, като се изключи последните 3-4 години, поради обясними ВЪЗРАСТОВИ причини - и то не толкова диета, а по-здравословно хранене и възстановен младежки двигателен режим.
  Хранел съм се когато съм гладен (и ако има наблизо нещо за ядене), а когато не съм бил гладен - не съм ял, даже да е имало под ръка нещо свръхапетитно.
  ---
  заб.* - с едно КРАТКО половингодишно изключение - но не му е тук мястото...

  Разтурям колоквиума!
 80. 80 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#77:"panzerino"]Трябва също да намалите малко паричните си претенции, с оглед ужасяващата квалификация, която има преобладаващото мнозинство Педиатри в Бг[/quote]

  И как без пари да я повишат тази квалификация бе, драги ми смехурко? Една специализация в страна водеща в педиатрията, примерно колко струва?
  Както неведнъж посочих, с п.....я боя не става.
  И айде стига си се ужасявал от всичко, че ставаш банален.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 81. 81 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Хубави съвети. Колко ли родители ще ги прочетат и ще си наложат да променят първо собствените си навици, а после и тези на децата си?
  Общо взето българите се хранят изключително нездравословно и и причината за това е не винаги финансова. Край мен има примери на затлъстели деца, които на 12 годишна възраст тежат по 70-80 кг! Храненето на родителите е под всякаква критика, какво остава за дисциплина при децата?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK