"На училище": Как да превърнем първия учебен ден в приятен спомен

"На училище": Как да превърнем първия учебен ден в приятен спомен

© Надежда Чипева, Капитал
В поредицата "На училище" до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година.

"Аз и първият учебен... Най-много ме беше страх да не объркам чина, на който съм седнала, и да се настаня на чуждо място на следващия ден...Огледах се внимателно да го запомня, но всички чинове ми се въртяха около главата като при ударен по главата анимационен герой." Това споделя di^^di в коментар във форума на "Дневник" .


Но подобни притеснения в първия си учебен ден е имал всеки. За да спестим някои от тях на наследниците си и за да остане споменът от началото на училището възможно най-светъл, е добре да вземем мерки предварително.
Истината е, че обикновено децата се притесняват, дори и да не го показват. Затова е много полезно да ги запознаем максимално подробно с новата среда и хората, с които им предстои да общуват. За начало не е зле да разберем как те си представят училището и деня си там. Така ще разберем по-лесно кое ги притеснява, кое ги прави несигурни и неуверени.


Ето няколко полезни стъпки за това:


1. Покажете на детето училището и двора
Нищо не пречи ден-два преди официалното откриване на учебната година да се разходите с детето си в училищния двор, да разгледате входовете, игрищата, да намерите пътя към физкултурния салон.


Ако пък го направите в деня непосредствено преди откриването, има шанс да намерите и отбелязани с тебешир или боя местата на всеки от новите класове. Така ще знаете дори къде да застанете сутринта на първия учебен ден и ще си спестите притеснението от търсенето на класа и госпожата.


Още по-добре ще е, ако имате възможност да разгледате предварително и класната стая, тоалетната и шкафчетата. Но ако това не може да се случи преди първия учебен ден, непременно го направете тогава и разгледайте заедно всичко. Уверете се, че хлапето е запомнило чина и гардеробчето, както и че знае пътя до тоалетната и училищния стол.

"На училище": Как да превърнем първия учебен ден в приятен спомен

© Юлия Лазарова


2. Обяснете училищния режим възможно най-подробно
Често, особено деца, ходили на градина, си представят и училището като нея. Затова е добре да им се обясни, че всъщност има доста разлики. Никой не би искал детето му да изпадне в затруднение само защото е очаквало грижовна лелка като в градината да му помогне да се обуе или пък да се погрижи да си е изяло всичко от купичката.


Нека наследникът ви е наясно, че в училище сам трябва да се грижи за външния си вид, за вещите си и за спазването на реда. Важно е да е наясно за какво служи междучасието, кое е позволено и кое не по време на часа, дали може да отсъства и закъснява.


Внимание! Не прекалявайте с повтарянето, че детето вече е голямо и че нищо вече не е същото като в детската градина. Това може да го уплаши и резултатът ще е точно противоположен на желания.


3. Изберете заедно цветята за учителката и дрешките
Добре е, ако успеете заедно с детето да изберете цветята за учителката. Така ще сложите красиво начало на връзката между него и преподавателя.


Важността на първия учебен ден изисква естествено и по-специално облекло. Ако имате възможност, облечете го с нещо ново специално за случая. Но нека новите дрехи бъдат избрани заедно с малкия човек, за да усети не само на думи, че е пораснал и че вече трябва да е самостоятелен.


"На училище": Как да превърнем първия учебен ден в приятен спомен

© Красимир Юскеселиев


4. Подготовката на раницата
Колкото и трудно да изглежда, е добре първокласникът да бъде оставен сам да се справи с подреждането на раницата. Така родителите ще са сигурни, че детето е наясно с всичко, което му е нужно, а също и с начина, по който да го съхранява.


В началото ще трябва да проявите търпение - първо, да изчакате детето да събере необходимите му неща, а после да проверите дали не е забравило нещо важно, но това е пътят към самостоятелност.


5. Връзката с родителите и учителя
Дори когато се чувства добре в училище, за детето е добре да знае, че при нужда може да се свърже с родителите си. Дали на първокласник е нужен телефон все още е спорен въпрос и зависи много от реда в училището и специфичните нужди на детето. Но при всички положения първолакът трябва да знае, че родителите поддържат връзка с класния му ръководител, а учителят е човекът, на когото може да разчита във всеки момент при нужда.


6. Училището е и забавление
Децата не бива да чувстват училището единствено като задължение. Празничното настроение от първия учебен ден може да бъде подсилено, ако организирате тържество за малчугана заедно с негови приятелчета. Една почерпка след края на официалната церемония със сигурност би се приела с радост от всяко дете.


И колкото и да му е трудно да си го представи, когато е на седем, всяко пораснало дете един ден ще разказва спомени от училище на своите наследници. Затова разкажете на вашия първокласник собствените си преживявания и се постарайте да го уверите, че в училище ще открие прекрасни приятели, а специалните и незабравими спомени от него ще са най-ценното му познание за живота.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Дневник, благодаря за статията.
  Време е всички порастнали да си спомнят, чè са били деца и първолаци, да направят деня на малките, уж порстнали деца тържество и наслада.
  На добър час на всички!

  apoloniy
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Децата трябва с желание да ходят на училище.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на Жени Колева
  Жени Колева
  Рейтинг: 1382 Весело

  И кажете на детето да не се притеснява от чина и как седи на него - това беше моят страх на първия учебен ден - къде да си дяна ръцете и кое се води прилично седене на чин. И днес като си видя снимките се смея как съм застанала като статуя само с длани, подпрени на масата

 4. 4 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#2] от "Нефертити":

  Трябва, да. И главните виновници за желанието или нежеланието им са колкото родителите, толкова и учителите.

  Вещица от Овнерог
 5. 5 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#2] от "Нефертити":

  Единствено с желание се връщах от училище...

  bigman
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  заведете го на сладкарница и му купете това от което най-много го лишавате - една голяма мелба например !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  убедете го, че учителата не е по страшна от мама !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Децата се адаптират много по-лесно от възрастните към нова обстановка, така че не смятам, че ще е много страшно, но наистина има логика да бъдат предварително запознати с училището, в което ще учат, класната стая и учителката.

 9. 9 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дневник, от вчера сте много продуктивни с глупостите за първия учебен ден. Какво да яде детето, колко пъти, как да му покажем двора на училището, как да си запомни чина... (аз викам да му лепна едно патенце кат в детската градина, че да го познава )
  А аз мисля, че е време да стоплите, че децата не са идиоти. 3 годишният ми син може да те купи и да те продаде. Оставете децата да се оправят сами, да се учат на самостоятелност, на отговорност, те се справят много добре. Проблем е, че трудно се възпитава у детето уважение към учителя и училището, когато училището е мръсно и неподдържано, а учителката се е окичила с бижута като коледна елха, гледа лошо и най- трагичното, е под интелектуалното ниво на 4токласниците, а такива примери има, и то не малко

 10. 10 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тайната е във възпитанието на родителите през първите седем
  години, ако то липсва всички други приготовления за първия
  учебен ден са излишни и безполезни

 11. 11 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "BGman1":

  Знаеш ли вица за малкото момче, което питали дали обича ли да ходи на училище. А, то отговорило:
  Обичам да ходя и да се връщам от училище. Само не обичам да стоя там.

  Първият ден не е страшен, после става страшно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 12 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Още го помня, първия учебен ден в първи клас - минахме през арка от зеленина и цветя. И сметалото насреща с топки в жълто и черно.

 13. 13 Профил на borovinka
  borovinka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И аз си спомням първия учебен ден. Госпожата без да иска ми обърка ударението на фамилията, когато четеше имената на децата и аз така и не успях да разбера, че става въпрос за мен. След малко неловко мълчание тя ме погледна и ме попита: "Защо не казваш, че си тук", на което аз казах само: "Не се казвам така".
  Умрях си от срам. Жената, естествено, се извини и се усмихна, но това съм запомнила от първия си учебен ден най-ясно.

  Time is what you make of it.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK