"На училище": Слово за първия учебен ден

"На училище": Слово за първия учебен ден

© ДневникПървият учебен ден е особен ден, който навява спомени и буди размисли.


Затова решихме да го започнем с вълнуващия текст "Слово за първия учебен ден" на един от най-обичаните автори на книги за деца и възрастни - Ерих Кестнер.


Преводът е на Венцеслав Константинов.
Мили деца,


Ето че днес за първи път сядате на тези твърди чинове; подредени сте по височина или по азбучен ред, и ми се иска да вярвам, че ако ми приличате на кестеняви и жълти манатарки, нанизани за сушене, причината е само в годишния сезон. Вместо на щастливи четирилистни детелинки, както би трябвало. Някои от вас се въртят неспокойно по местата си, сякаш седят върху нагорещена печка. Други стърчат като заковани на чиновете си. Трети се заливат в глупав смях, а червенокосото момче от третата редица е вперило настръхнал поглед към черната дъска, сякаш вижда пред себе си мрачното бъдеще.


В душата ви се е настанила някаква плахост и не може да се каже, че инстинктите са ви излъгали. Вашият съдбоносен час е настъпил. Семейството ви с колебание ви е довело тук и ви е предало в ръцете на държавата. За вас започва живот по часовник и с това всъщност приключва животът.


Оплетената от цифри и параграфи, йерархични степени и учебни планове тясна и все по-тясна мрежа обхваща вече и вас. От момента, в който сте седнали тук, вие вече принадлежите към определена класа. И при това към най-нисшата. Пред вас са класовите борби и годините на изпитания. Сега вие сте плодни семенца, ще трябва да се превърнете в добре подредени плодни дръвчета!


Живи и будни сте били до днес, от утре започва консервирането! Така, както направиха и с нас. От дървото на живота, към консервната фабрика на цивилизацията — това е пътят, който ви предстои. Нищо чудно тогава, че вашето смущение е по-голямо от любопитството ви.


Има ли някакъв смисъл да ви се дават съвети по такъв един път? И то от човек, на когото никакво противене не е помогнало и мирише точно толкова "на буркан", колкото и другите? Все пак позволете му да опита и му признайте заслугата, че поне никога не е забравял, а и едва ли някога ще забрави какво му е било на душата, когато за първи път е прекрачил прага на училището. На онова сиво и извънредно голямо кубче за игра. И как му се е свивало сърцето тогава. Така ще можем да преминем към най-важния съвет, който би трябвало да набиете в главите си и добре да го запаметите, подобно на стара мъдрост от древна паметна плоча:


"Не позволявайте да ви унищожат детството!"


Погледнете повечето хора: те се освобождават от своето детство като от старата си шапка. Забравят го като телефонен номер, който вече не важи. За тях животът има вид на безкраен салам, който те постоянно изяждат, и това, което са изяли, вече не съществува.


В училище вас усърдно ви придвижват от "долното" през "средното" до "горното" стъпало. И когато най-сетне се озовете на върха и се мъчите да пазите равновесие, зад вас отрязват станалите "излишни" стъпала и вие вече не можете да се върнете обратно.А не би ли трябвало в своя живот човек да може да се качва и слиза по стълбите като в къща? Колко струва най-хубавият първи етаж без килера и уханните лавици, отрупани с плодове? Или без партера със скърцащата входна врата и дрънкането на звънчето?


Но повечето хора живеят така: стоят на най-горното стъпало без стълба и без дом и си придават важност. Някога са били деца, после са станали възрастни, а какво са сега? Само който стигне до почтена възраст и си остане дете, е човек! Не зная дали сте ме разбрали. Простите неща се обясняват толкова сложно! Е добре, да вземем тогава нещо по-трудно, може би него ще разберете по-лесно. Например:


"Не смятайте училищната катедра за трон или амвон!"


Учителят седи на по-високо място не за да му се кланяте, а за да можете да се виждате един-друг по-добре. Учителят не е нито класен фелдфебел, нито пък Дядо Господ. Той не знае всичко и не може всичко да знае. И ако въпреки това си дава вид на всезнаещ, простете му го, но не го вярвайте.


Признае ли обаче, че не знае всичко, тогава го обичайте! С това той е спечелил любовта ви. И понеже сам той не печели кой знае колко, на вашата симпатия ще се радва от сърце. И още нещо: учителят не е магьосник, а градинар. Той може и ще се грижи за вашия растеж. Но да растете ще трябва вие самите!


"Съобразявайте се с онези, които се съобразяват с вас!"


Това звучи по-лесно, отколкото става в действителност. А понякога е страшно трудно. В моя клас имаше един ученик, чийто баща притежаваше магазин за риба. Бедното момче, името му беше Бройер, миришеше така силно на риба, че ни прилошаваше само като го видехме да се задава от ъгъла. Рибната миризма се бе пропила в косите и дрехите му, не помагаше никакво миене или четкане. Всички бягаха от него. А не беше виновен за нищо. Така живееше съвсем сам, подигран и отблъснат, сякаш бе чумав. Той до дъното на душата си се срамуваше, но и това не помагаше. И днес още, четиридесет и пет години по-късно, като чуя името Бройер, ми призлява. Толкова е трудно понякога да се съобразяваш. И не винаги ти се удава. Въпреки това човек трябва да опитва наново и наново.


"Не бъдете много прилежни!"


При този съвет мързеливците трябва да си запушат ушите. Той се отнася само до прилежните и е твърде важен за тях. Животът не се състои само от класни работи. Човек трябва да учи, само зубрите зубрят. Говоря от личен опит. Като малко момче бях направо на път да стана зубър. А че въпреки всички усилия не станах, ме учудва и до днес. Главата не е единственият орган на човешкото тяло. Който твърди обратното, лъже. А който повярва в тази лъжа, дори и да издържи блестящо всичките си изпити, пак няма да изглежда, както трябва. За човек е необходимо да умее да скача, да играе гимнастика, да танцува и пее, иначе със своята подута от знания глава се превръща в инвалид и в нищо повече.


"Не се надсмивайте над глупците!"


Те не са глупави по своя воля или за ваше удоволствие. И не бийте никого, който е по-малък или по-слаб от вас! Ако някой не може да схване това без по-нататъшни обяснения, не бих искал да имам работа с него. Мога само да го предупредя, че никой не е толкова умен или силен, за да няма по-умни или по-силни от него. Затова трябва да се пази. Сравнен с други, той също е слаб и пълен глупак.


"От време на време не вярвайте на учебниците си!"


Те не са създадени на Синайската планина, нито по някакъв друг разумен начин. Произлезли са от стари учебници, които са произлезли от други стари учебници, които са произлезли от още по-стари учебници, които пък на свой ред са произлезли пак от стари учебници. Това някои наричат традиция. Но нещата изглеждат съвсем иначе. Днешната война например е далече от онова, което описват поемите в учебниците. Тя няма вид на дева с обнажена сабя, бляскава ризница и развети пера на шлема, както навярно е било при битката за Гравелот или Марсово поле. Но в някои учебници това изобщо не личи.


Не вярвайте също и на истории, в които човекът е представен като неизменно добър, а доблестният герой е смел двадесет и четири часа на денонощие. Не вярвайте и не учете това, моля ви, защото по-късно, когато влезете в живота, ще се чудите извънредно много! И още нещо: правилото за сложна лихва повече не ви е необходимо, макар че още фигурира в учебната програма. Когато бях малко момче, трябваше да изчислим колко пари биха се получили до 1925 година от един талер, вложен в спестовна каса от наш прадед в 1525 година, по време на царуването на Йохан Непроменливия. Това беше едно крайно сложно изчисление. Но си струваше труда. Доказаха ни, че с лихвите и техните лихви от този талер би се получило най-голямото състояние на света! Но дойде инфлацията и в 1925 година най-голямото състояние на света заедно с цялата спестовна каса не струваше даже и един талер. Обаче правилото за сложната лихва продължи необезпокоявано да шества в учебниците по смятане. После дойде паричната реформа и от спестяванията и спестовната каса отново нищо не остана. А учебниците по смятане пак не забелязаха нищо. И идва ден, когато вие взимате червен молив и дебело зачертавате урока за сложната лихва. Той вече е остарял. Точно така, както атаката при Гравелот или цепелинът. А и някои други неща.


И ето сега вие седите, подредени по височина или азбучен ред, и бързате да се приберете по домовете си. Идете си, мили деца! И ако нещо не сте разбрали, питайте родителите си.


А вие, мили родители, ако нещо не сте разбрали, питайте децата си!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lady V
  Lady V
  Рейтинг: 434 Весело

  ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН НА ВСИЧКИ! УСПЕХ!

  Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
 2. 2 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  ,,...За вас започва живот по часовник и с това всъщност приключва животът..."
  Съвсем вярно!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 3. 3 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Страхотен текст, а финалът е блестящ!

  Не си спомнят да го е имало в никоя от преведените в България книги. Отделен тескт ли е?

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Слово за първия учебен ден:
  Бъдете живи и здрави! -
  това е от мен.

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ерих Кестнер е върха! Роден е в Калф, окръжен град на 50 км от Щутгарт в планината Шварцвалд!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Не вярвайте също и на истории, в които човекът е представен като неизменно добър, а доблестният герой е смел двадесет и четири часа на денонощие.
  _______
  При днешната медийно рекламна атака на децата така им се промиват мозъците ,че на възрастта за първи клас всички свързват дядо Коледа с камионите който докарват кокакола супермаркета.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Колко много истини има!

  Вещица от Овнерог
 8. 8 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не вярвайте също и на истории, в които човекът е представен като неизменно добър, а доблестният герой е смел двадесет и четири часа на денонощие.
  ==========================
  Те не вярват вече. След контактите ми с много деца се убедих, че се раждаме интелигентни и затъпяваме впоследствие. Децата са умни и училището и работата им вкъщи с родителите са определящи са багажа им в бъдеще.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5626 Неутрално

  скъпи деца и родители , баби и дядовци НИКОГА НЕ ВЯРВАЙТЕ НА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ !!! КОЛКОТО И ОВЧИ КОЖИ ДА СИ НАДЯНАТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Великолепен,блестящ Кестнер !
  Удоволствие е да го четеш през всеки период от живота си.

 11. 11 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#5:"Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!"]Роден е в Калф, окръжен град на 50 км от Щутгарт[/quote] Чел съм много книги от Кестнер, някои по повече от един път. Роден е в Дрезден.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 12. 12 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Нека има по малко детско .. и у възрастните!
  Успех - и на децата и на възрастните!
  ... иии.. не се вземайте толкова на сериозно

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3353 Весело
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "За вас започва живот по часовник и с това всъщност приключва животът."

  Колко вярно за жалост.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 17. 17 Профил на akuto
  akuto
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "We don't need no education"
  Значи, преди Pink Floyd го е казал Ерих Кестнер.

 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Днес е моментът, като героят, от който съм заела ника си, да кажа- не сме портокали с часовников механизъм!

 19. 19 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2551 Весело

  С любов и благодарност към Ерих Кестнер, един от най-добрите ми приятели и съветници от ученическите дни до днес!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 20. 20 Профил на diray
  diray
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Марин":

  Откъс от книгата Действителен романс е, издадена е на български

 21. 21 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Преди 2 години
  http://blagab.blogspot.com/2010/09/blog-post_15.html

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ерих Кестнер е един от най-големите детски, и не само детски, писатели.
  Добре, че у всеки у нас живее малкото дете, което е бил.
  Е, някои не го съзнават.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Не бъдете много прилежни!"
  Мили деца, запомнете този съвет. Прекаленият светец и богу не е драг. Покрай уроците не забравяйте и игрите и срещите с приятели. На добър час!

 25. 25 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#20:"diray"]от книгата Действителен романс е[/quote]
  Благодаря, ще си я купя, издадена е 2009 и още я има тук там.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 26. 26 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#22:"Enchev,Iliya"]Дечицат ни първокласници бяха над МИЛИОН И ПОЛОВИНА[/quote]Навярно имаш някаква грешка, нямам как първокласниците да са били толкова много, може би имаш предвид всички ученици преди 20 години.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 27. 27 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В първолаците е надеждата, ама ако и тези които ще ги учат и възпитават са също такива непипнати, необременени създания, а те за съжаление не са. Поколението след 6-7 клас се боя че е направо провалено. Днес ми се наложи ходене до банка и тръгнах около 9.30. Минах покрай две училища. Навсякъде беше едно и също. В дворовете възторжени родители с първолачета, а извън дворовете тумби масово пушещи и буйно разговарящи млади хора. До банката имаше пицария която в този ранен час беше пълна и само с ученици, които пушеха пред пълни халби с бира. Не зная само поколенческо ли е това разминаване, но изпитах и възмущение, и тревожност ,и чувство за виновност. В тези 20 години безвремие изгубихме децата си и посятото ще си го консумираме на стари години и затова не споделям оптимистите, че нищо лошо не е станало. Бих се зарадвал да бъда опроверган, но уви не съм от оптимистите.

 28. 28 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Както виждам Ерих Кестнер не е много популярен в БГ.
  Словото му, очевидно не е актуално!
  Добрите думи са нуразличими от аудиторяата - било тя възрастна, или ученическа.
  Тогава - да живее чалгата, другари, тя ще Ви направи неуязвими за учение, красота, природа, музика и т.н.
  Говоря за "чалгата в нашият живот!
  Честит първи учебен ден!!!

  ура и да живей!!!
 29. 29 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Изключителен е Ерих Кестнер! С толкова топлота и любов се отнася към децата! И толкова леко пише!

  Чудех се само чий е преводът, щото ми направи впечатление, че е много добър, та се върнах нагоре да погледна. На Венци Константинов е, естествено! Като се съберат двама майстори на едно място и става голямо нещо.

 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#22] от "Enchev,Iliya":

  Енчев, Илия, хайде душко, бъди така добър да намериш друго място за графоманските си напъни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK