На училище: Назад към униформите

Един от основните въпроси, на които трябва родителите да си отговорят: "Искаме ли децата ни да изглеждат в клас като в дискотека?"

© Георги Кожухаров

Един от основните въпроси, на които трябва родителите да си отговорят: "Искаме ли децата ни да изглеждат в клас като в дискотека?"
В поредицата "На училище"  до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година. Тази седмица основната тема са първите учебни дни - празникът в началото и адаптацията след това, как върви животът в училище, как да се справим с проблема с насилието, полезен или вреден е интернет за ученето.

Няма по-лесен начин едно училищно ръководство да влезе в конфликт с родителите от идеята за въвеждане на униформи. След силовото налагане на матурите от Министерството на образованието преди години това е вероятно най-сложният и болезнен процес в държавните училища. И ако някое реши да го направи, ще трябва да се зареди с воля, търпение, нерви и да си планира поне една загубена година. 


Униформите не са задължителни по закон, но все повече училища се връщат към тази позабравена практика за неудовлетворение на част от родителите. Причините за недоволството са много - все още мнозина си спомнят с неприязън за униформите от преди 1989 г., за ужасния им вид и за нежеланието, с което лично са изпитвали при носенето им. За немалка част от родителите това е излишен допълнителен разход, който обикновено се стоварва заедно с много други през учебната година. А отделно, всеки родител има своя визия по въпроса кое е красиво и практично за детето му.
Ще чуете и много положителни мнения. На първо място заради сигурността на учениците, особено ако пропускателният режим в съответното училище е засилен, а не е на принципа "разграден двор". С униформите малко или много децата са принудени да изглеждат като ученици, а не като плажуващи или отиващи на дискотека. Донякъде спомага да се преодолеят в някаква степен социалните различия, които иначе децата обичат да демонстрират с телефони, джаджи и облекло. Може би най-маловажната причина е да се изгражда идентичност, но и това е фактор.


Големият проблем за всяко училищно ръководство обаче е, че ще се изправи срещу различните мнения, равни на броя на родителите. И тъй като няма абсолютна формула как да се случат нещата ще се загуби много време и нерви в търсене на условния идеален вариант.


В нашето училище процесът отне точно една година, но след редица перипетии и връщания на старта се стигна до задоволителен вариант за мнозинството. Началото беше поставено и за момента изглежда, че няма да има връщане назад. 


Как се случват нещата и какви проблеми могат да възникнат? В следващите редове ще се опитаме да изчерпим възможните перипетии и техните решения. 


Стъпка 1: Да има или да няма униформи?


На първо място ръководството на училището трябва да има желанието и волята да въведе униформи. Въпреки че някои родители ще оспорват законността на подобно решение, не би трябвало да има притеснения. Учителският съвет е този, който определя правилата, той е своеобразният законодателен орган и в неговите пълномощия е да избере дрескода на учениците. 


Следващата стъпка е как точно да се случи процесът най-безболезнено. Най-добрият вариант е да има одобрението на мнозинството от родителите. За да се гарантира, въпросът може да бъде решен с анкета с един единствен въпрос: "Съгласни ли сте да бъдат въведени униформи?". Анкетите се раздават от класните ръководители на родителите с условието, че липсата на върната анкета се приема за мълчаливо съгласие. Когато вече имате над 50% одобрение, няма никаква юридическа и морална пречка за въвеждането на униформите.


Стъпка 2: Моделът и цената


След това идва по-сложната част - как точно да изглеждат облеклата, кой да ги произведе и колко ще струват. Най-добре е тази дейност да бъде поверена на училищното настоятелство по няколко основни причини. Като представители на родителите те имат най-сериозно отношение какво искат да носят децата им и на каква цена. В нито един момент обаче не трябва да се къса връзката с представителите на училищното ръководство, защото в крайна сметка то трябва да одобри избраните модели и цветови варианти. Освен това при една широка комисия в настоятелството се елиминира обвинението, че някой е взел пари под масата.


За училищното настоятелство, разбира се, това е голямо главоболие. Колкото и хора да участват в избора, колкото и модели да се селектират, каквито и производители да бъдат поканени, все ще има недоволни. А най-лошото е, че непрекъснато ще се появяват нови родители, които ще твърдят, че преди тях нищо не е свършено, че са извършвани машинации и че нещо друго е по-подходящо.


Униформите създават усещане за училищна идентичност

© Георги Филипов

Униформите създават усещане за училищна идентичност


Като първа крачка най-добрият вариант е да се избере колко и какви части от униформата ще са задължителни. Колкото повече са тези елементи, толкова по-голям става твърдият разход за родителите. Трябва да прецените дали панталоните и ризите да се поръчват задължително от избрания производител или всяко семейство да може да си ги набавя само стига да спазва определения дрескод (като например дънките или панталоните да не са разкъсани или с дупки). 


Следващият момент е как точно да изглеждат дрехите и тук идва най-сериозният проблем. Родителите имат различни вкусове, които трудно могат да се напаснати, за да се постигне обединено мнение. Още повече, че на този етап вече трябва да бъдат включени и производителите с техните предложения за модели.


Пътищата са два и няма гаранция кой е по-сполучлив. Според единия фирмите предлагат едновременно визия и цена за производство. В другия може да се поканят първо фирми за дизайн, а след това други за производствената част. Но тъй като става въпрос за авторски права на моделите, в крайна сметка е почти сигурно, че авторът на предпочетения модел впоследствие ще трябва да го произвежда. И в двата случая рискът е, че където визията на моделите и качеството на материалите са по-високи, и цената също ще е по-висока.


Имайте предвид, че за вас цените може и да не са високи, но за други родители ще са направо непосилни. В училището ви със сигурност ще има родители с по две и повече деца, така че за тях разходът става двоен. А също и за родителите, чиито деца не са в графата "опрятни". Те вероятно ще трябва да купуват по няколко броя от най-рисковите за изцапване дрехи. Затова постигането на балансиран избор е може би най-тежката задача. Едни родители ще ви обвиняват, че дрехите не са достатъчно красиви, а други, че са прекалено скъпи. 


В България добрите фирми, които са специализирани в производството на ученически униформи и имат опит, не са много. Колкото и производители да поканите, вероятно изборът ще се ограничи до три-четири компании, които са способни да ви предложат интересни модели на достъпни цени и за които можете да имате гаранцията, че ще си получите стоката.

Ако искате да постигнете успех с униформите, започнете процедурата от днес, за да ги имате за началото на следващата учебна година

© Анелия Николва

Ако искате да постигнете успех с униформите, започнете процедурата от днес, за да ги имате за началото на следващата учебна година


Стъпка 3: Планирайте отрано, иначе не става


Ако изпълните всички стъпки до тук и стигнете до задоволително решение за вида, цената и производителя, ще са ви необходими повече от половин учебна година. А това означава в най-добрия случай да сте готови през януари. Но след това ще ви трябва технологично време да получите крайното одобрение от училищното ръководство, да съберете капаро от родителите, да се вземат мерки на учениците и униформите физически да се произведат.


Всички фирми ще ви дадат производствен срок от минимум три месеца в зависимост от броя на учениците. При идеално стечение на обстоятелствата някъде през март или април можете да имате готови униформи. Но тогава вече ще е прекалено късно, защото учебната година ще е в края си. Затова ако искате да постигнете успех с униформите, започнете процедурата от днес, за да ги имате за началото на следващата учебна година. А и тогава е най-доброто време да се започне нещо ново.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (137)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Ако полицията влезе в училищата и започне да разследва мотивите на директорите за въвеждане на униформи, ако започне да разследва отношенията им с шивачи, книжари и туроператори, поне пет поколения ченгета ще се пенсионират, докато работят по тези "институции".

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Като гледам девойките от горната снимка си мисля, че съвременото българско училище успешно ги подготвя за жрици на любовта по световните пътища и пабове!!!!!

 3. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Децата ни да са живи и здрави,
  а училището
  знаещи да ги прави!

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Абе чак униформи не трябват, но трябва контрол на обличане - не може ученичките да ходят с ултракъси полички и да им се виждат д-тата и прашките, както и да ходят с гърдите почти навън. За момчетата трябва да забранят да се правят на момичета, не че съм против травестизма, но като навършат 18 и поемат отговорност за действията си, тогава да правят каквото си искат и за каквото им стиска.

 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Вчера се гласях да пиша за училището. Една дисекция да му спретна, така да се каже, но оставих - няма кой да го прочете и на никой не му дреме.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всъщност причините за повторното въвеждане на униформите тук и там са майките, членове на училищните настоятелства. Много им харесва децата да са в красиви униформи. Бащите обикновено са на обратното мнение.

  Моето мнение е, че това е излишно харчене на пари. Тези пари могат да се дадат за много по-смислени неща от сорта на гардеробчета за децата.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2534 Разстроено

  [quote#4:"deaddark"]не че съм против травестизма[/quote]

  Баси толераста съм станал.

 8. 8 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#1:"Митко Василев"]Ако полицията влезе в училищата и започне да разследва мотивите на директорите за въвеждане на униформи, ако започне да разследва отношенията им с шивачи, книжари и туроператори, поне пет поколения ченгета ще се пенсионират, докато работят по тези "институции".[/quote]


  знаеш ли колко си прав за фактите ?

  а знаеш ли колко НЕ си прав , като НЕ разглеждаш проблема в неговата същност а само следствието ?

  --------
  Родителите са стадо овце , които се примиряват със всички "оферти" от страна на училището в името на.........и аз не знам на какво !
  -----
  случаи като този от река ЛИМ / Сърбия , като удавеното дете в басейна миналата година .......като натравянията от храна говорят достатъчно

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 9. 9 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 602 Весело

  До коментар [#8] от "Dark Rom":

  Овчинята не е престъпление, за разлика от кражбата на обществени средства и корупционните практики.
  Мождамецитираш.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  С униформи или без най-важното за учениците е да бъдат възпитавани от родители и учители.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#9:"Митко Василев"]Овчинята не е престъпление[/quote]

  Овчедушието не е престъпление - прав си

  то е ЧУМА , която ражда роби

  и аз ти разрешавам да ме цитираш
  ---------
  докато има корупционни "теории"-
  ще има и корупционни "практики"

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митко Василев":

  Наивността не е престъпление, възползването от нея е.
  Аз така съм го формулирал в раррез с поговорката за лудия и баницата. Защото не трябва да обиждаме някого, че са го излъгали и са го обрали, а трябва да съдим лъжците. Ама те нали лъжците ги рекламират като герои - справка Криско от БТВ.

 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1384 Весело

  До коментар [#6] от "Марин":

  В училището на децата ми се опитаха да въведат униформи и избраха такива, че момичетата трябваше да изглеждат като чалгаджийки в траур. Почти никой не ги облича вече втора година, но зарибяващата партида беше безплатна?!

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4141 Весело

  Как така досега никой не се е сетил да разработи такава златна ниша,като поръчките за ученически униформи.
  Представяте ли си,какво Елдорадо е да поръчаш стотици хиляди униформи,със същия замах,както се поръчва оборудване за АЕЦ Белене.
  И като в армията.
  За всеки сезон-униформа,ха-хаааа.....

 15. 15 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#12:"deaddark"] Защото не трябва да обиждаме някого, че са го излъгали и са го обрали, а трябва да съдим лъжците.[/quote]

  Категорично против

  Трябва да се съди Глупака
  ---------
  НЕ можеш да излъжеш разумен човек
  глупакът се лъже сам
  ---------
  скоро бяха излъгали някаква даскалица от "елитно" училище - измама за балъци по телефона

  ---------
  а даскалица от "елитно" училище възпитава децата ни , има право на глас на избори...

  разбираш ли къде е
  коренът на глупостта ,
  заразата ,
  БЪГ- а в системата???

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 16. 16 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#13:"ju.li"]зарибяващата партида беше безплатна[/quote]Хм, доста странно, явно сте връзкари с тази зарибяваща партида
  В училището на моите деца няма такива екстри. Аз се боря там за шкафчета, ама лобито на майките иска униформи. Понеже трябват поне 2 комплекта, изведнъж се оказва, че униформите са по-скъпи от всякакви шкафчета.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "ju.li":
  Извинявай, но как точно изглежда "чалгаджийка в траур"?

  Може да е хубаво, децата да се облечени еднакво, не знам. Аз бях ученичка в соца и ненавиждах работнически -сините ни униформи, особено палтото.
  Важното е да са прилично облечени, оъ една страна, и да няма залитане по разни марки, от друга.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  По света има два вида училища, такива с униформи, за висшата класа и добри ученици и други без униформи, за всички останали.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 754 Гневно

  Аз като родител настоявам Дянков да ми изплати ограбените "поради липса на квота" талони за храна. Иначе това, дето няма да дам пари за униформа ще е най-малкия проблем. Догодина идат избори, а 385 хил. души, работещи, с право на глас, оставаме без ваучери за храна до края на годината.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 20. 20 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Униформи трябва да има, защото имат психологически ефект - създават усещане за ред, дисциплина и организираност. А в разпасана система като нашата образователна тези неща са жизнено необходими. Нека не правим асоциации със социализма и чавдарските, пионерските връзки, калпаци и подобни. На Запад в качествените са ги изпробвали нещата. Само в американските филми за училищата в гетата за чернокожи можем да видим липса на униформи. Но се вижда ясно и ефекта.

  malart.blog.bg
 21. 21 Профил на idiot_ot_bg
  idiot_ot_bg
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#4:"deaddark"] За момчетата трябва да забранят да се правят на момичета, не че съм против травестизма, но като навършат 18 и поемат отговорност за действията си, тогава да правят каквото си искат и за каквото им стиска. [/quote]
  Те на 19г. възраст са все още учащи/ученици / в 12 клас / и ..... явно, че спазват споменатите от теб препоръки . А колкото до темата..... аз отдавна вече нямам на главата си ученици, но нека има някакъв установен ред, а с това и резултатите няма да закъснеят !

 22. 22 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#20] от "malart":

  Ако смяташ, че в униформата е разковничето на качественото образование, жестоко се лъжеш. Нещата са много, много по-дълбоки.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 23. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Униформата не е разковничето на качественото образование, а е показател за него!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 24. 24 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Децата са като цветята - колкото са по-различни, толкова по- добре, ОБАЧЕ от другата страна са комуноидните тикви на директори, част от родителите и административна паплач от всякакъв калибър, които "мислят" в стандартни категории като уравниловка, униформи, сини и червени връзки.... дори в едно училище бяха предложили точно копие на чавдарска и пионерска униформа.... комуноидите са ТУК! и ни управляват!

 25. 25 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dark Rom":
  Не знам какво искаш да кажеш, но не са редки случаите да оберат и ченгета, дори и такива, които са във висшите нива на управление.
  Униформата възпитава, създава дух на идентичност, на равен старт, от който да може да има съревнование.
  Проблемите в училището и в частност този с униформата са отражение на проблемите натрупали се в обществото ни за 22 години преход.
  Погледнете случая в Бургас, ученичка на 17 години, любовница на полицай-мутра, превърнал се в убиец.Тя го е подтиквала да накаже, защото ревнувала от по-голямата какичка. Какви са ценностните критерии на това полу дете, полу жена, как са създадени и дали училището и учителите, които са наистина добри професионалисти са го подтикнали към това. Или желанието им да въведат ( да върнат ) униформата в училище е за порицаване?
  Защо този въпрос не се обсъжда в елитните колежи и училища по света. Дори и в една съседна Турция, където не можеш да видиш тълпи ученички в мъгла от тютюнев дим пред главния вход на школото, че и с класната с тях!

  apoloniy
 26. 26 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Абе то повечето хора мрънкаха и срещу матурите, ама в дългосрочен план са полезни. Унифомите няма да променят образованието. Обаче са стъпчица в правилната посока.

  malart.blog.bg
 27. 27 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#23] от "др. Иванов":

  В България нещата винаги се почват от "краката за главата", затова сме на това дередже.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 28. 28 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#26] от "malart":

  Така е, но не трябва да се бъркат двата щата.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Всъщност униформите не са толкова лоша идея, стига да не се стига до извращението да се носят непрекъснато. Не че толкова действат дисциплиниращо, колкото показват определен социален статус, а и ученика може да се покаже, че учи в определено училище (ако е за показване, де).

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 31. 31 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ха ха ха!

  Униформи, а!?

  Учителите налагат на децата да носят униформи!
  И децата няма какво друго да направят, освен да се подчинят!

  Но какво се получава на практика!?

  Едни хора в едно учреждение налагат на други хора в същото учреждение да правят нещо насила! Налагането е на възрастов принцип! Т.е. всички, които са по-млади от 20 години трябва да правят нещо, което останалата възрастова група не го прави!
  А това е
  з а б р а н е н о
  о т
  к о н с т и т у ц и я т а !

  За да се избегне това конституционно престъпление би трябвало
  в с и ч к и
  в дадено учуилище да носят едни и същи униоформи!
  От директорите, през учителите и учениците до чистачките и лекарите!

  Да, ама не!
  Нещата стигат едва до насилването на учениците и техните родители за униформи!
  Няма даскал, няма лекар, няма чистачка, които да са здължени да си купуват униформи!

  Е - те това е бг!
  Н а с и л а
  х у б о с т
  н е
  с т а в а!
  Става само
  п р и в и д н о
  "смекчаване" на проблемите!

  И ако закона за образованието дава право на
  в с и ч к и
  да получават образованието си без посещение на култова сграда, наречена училище, то скоро училищата ще останат празни!
  Но засега образователната ни система се основава не на образованост на децата, а на
  п о с е щ е н и е
  на "култовата" сграда!

  Ефектът е разрушителен за цялото общество!
  И вместо да се чудят как да оправят
  о б р а з о в а н н о с т т а
  управляващите се чудят как да въведат връзването с вериги за чиновете!

 32. 32 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  [quote#24:"Коки"]които "мислят" в стандартни категории като уравниловка, униформи, сини и червени връзки[/quote]

  Далеч по-страшно от еднаквите дрехи е еднаквото мислене. И едното няма нищо общо с другото.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 33. 33 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Проблема е в родителите, не в училището. Училището вече няма никакъв инструментариум, за да може да възпитава, то просто предава някакви знания, ако има кой да ги възприеме. Та днес един учител дори да си позволи да погледне лошо някой ученик и може да се озове в съда и завинаги лишен от правото си да преподава...
  А че болшинството родители са чалгаджии и предават на децата си същите "ценности", това няма как да се изкорени от образователната система, не и от нашата в моментното й състояние.

 34. 34 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "malart":

  и каква е "стъпчицата" в "правилната" посока?
  Може би следващата "стъпчица" трябва да е
  връзване с вериги за чиновете?
  И задължение на родителите да плащат десятък на училището?

  Досега едва след средното образование децата ни масово бягат в чужбина да учат!
  Но с "униформите" и другите "стъпчици" скоро и "средно" ще учат в чужбина!

 35. 35 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Униформи да, но първо за учителите.

 36. 36 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Вероятно лека-полека тази практика ще се върне. В елитните гимназии и училища, тези където учениците ходят с известна гордост ще е по-лесно. От там трябва и да се започне. Просто самите ученици ще имат по-малки съпротивителни сили в предвид, че с времето тази униформа ще ги отличава по улиците и хората, виждайки ги ще разбират, че са възпитаници на еди кое си престижно учебно заведение.
  Стане ли по-масова практика сред елитните училища, неизменно във времето и сред останалите лека-полека тази идея ще започне да се приема. Мисля, че самите учители трябва да усещат настроенията на учениците - особено сред по-големите и да преценяват дали е време да въвеждат тази мярка. Според мен това ще е и подсъзнателен стимул за училищата да си вдигат нивото, да накарат техните ученици сами да нямат против да носят по улиците униформите и да демонстрират чии възпитаници са.
  Колкото самите униформи, те няма да се правят в някое АПК (или както се казваше навремето), а ще се разработят от модни дизайнери и съм сигурен, че няма да изглеждат никак лошо. А и винаги самите ученици могат да поискат за следващата година смяна на дизайна ако не се приеме.
  Мисля, че има практики, които се отхвърлят само защото ги е имало по времето на комунизма, но според мен те не са лоши - както тази с униформите - просто са били правени по неправилен и порочен начин. Сега времената са други и всичко е различно.

 37. 37 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#33] от "stoyanst":

  Съгласен на 100 %!
  но ето това - инструментариумът - би трябвало да е обект на обществена дискусия!
  А не насилието по възрастов принцип да се носи униформа!

 38. 38 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Само не разбрах какво общо имат униформите с матурите. Учениците нямат нужда от униформи, вкарани насила, та още повече да мразят училището, а от среда и правила, с които да са горе-долу съгласни и да ходят на училище с желание, а не по задължение. Разберете най-после, че училището не трябва да е като затвор - просто не върши никаква работа!

 39. 39 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Аз просто гледам училищата в Полша. Тук има униформи. Сега само някой да каже, че тук обичат комунизма или социализма и ще му се изсмея неприлично. И самите родители и ученици тук не виждат нищо лошо в носенето на униформи.

  malart.blog.bg
 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#1:"Митко Василев"]отношенията им с шивачи, книжари и туроператори,[/quote]
  Обществена тайна е ,че директорите на училища си изкарват още 1-2 заплати месечно от комисионни по такива сделки !


  [quote#13:"ju.li"]В училището на децата ми се опитаха да въведат униформи и избраха такива, че момичетата трябваше да изглеждат като чалгаджийки в траур. [/quote]
  Явно някой хора са гледали прекалено много порно с тийн фетиши иначе не си обяснявам защо толкова държат да наложат униформи.
  Достатъчно наложат някакви норми и дескод които всяко училище си ги избере само .

  Има училища където директорите организират чалга партита нека там момичетата да приличат на фолк простакеси може пък да зарадват родителите си.

  Други училища пък просто ще сложат линия на полите до коляното , без дълбоки деколтета и това ще е приемливо.

  Частните училища ако искат да си правят униформи в това също е хубаво ... но най-важното е да са свободни и не задължителни.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#16] от "Марин":

  Наистина не знам как го направиха, но втория кат дрехи трябваше да се плащат и май там зацикли "доброто" желание. Говорих с директорката, че от чужбина може да се поръчат униформени ученически дрехи, които са 100% памук и с прекрасни цветове на около 1/5 от цената, която ни обявиха. Тя каза, че е абсолютно забранено да се поръчват от чужбина. Така, че можете да си направите изводите.

 42. 42 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#36] от "moro":

  Я ми кажи как по конституция
  в с и ч к и
  български граждани да имат еднакви права,
  а в училището
  с а м о
  учениците (възрастов принцип) трябва да носят униформи?

  Защо директорът, учителите, чистачките и училищните доктори, психолози и охрана не са
  з а д ъ л ж е н и
  да носят същата униформа?
  (Отговорът е: защото всеки един от тях може да осъди училището за насилие над личността, чрез униформата!)

  Ето така в училище се "узаконява" насилието на по-възрастните към по-младите!
  А от там този възрастов принцип на насилие се пренася между "големите" и "малките" ученици и техните родители!

  И когато говорим за униформи - нека видим в коя държава са
  з а д ъ л ж и т е л н и
  униформите?
  И в кои държави униформите са задължителни
  с а м о
  за учениците!?

 43. 43 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  много против униформите може да се каже, най-вече заради уеднаквяването на децата, но има и много плюсове - децата да се съсредоточат повече върху ученето, вместо как да идат облечени, и да се състезават кой по-хубави дрешки има. в този смисъл униформата може и пари да спести

 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaddark":
  Така става, когато се пише по форумите...Напълниха ни главите със всякакви "толерантности", изисква се от нас да съжаляваме даже бълхичките по животните, но точно нашето изказано искрено мнение не винаги се възприема от околните...По въпроса за униформите не мога да отговоря еднозначно. МРАЗЕХ училищната униформа, защото беше с пола и зимата, и през другите сезони. Но сега мисля, че дори съпротивлението срещу училищната униформа по някакъв начин допринесе за изграждането на характера ми - и до ден днешен предпочитам да нося панталон през зимата, особено когато задуха северняка през зимата.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5889 Неутрално

  Униформата се приема от децата, когато е показател за престижа на училището, в което учат - в езиковите и математическите гимназии, например.

 46. 46
  idiotche
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 47. 47 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  В Англия децата в частните училища се гордеят, че имат униформи. Всяко училище има своя униформа и е въпрос на престиж да я носиш.
  Аналогично би било у нас престижните умилища (математически, езикови, престижните техникуми) да я въведат. Другите ще поискат да не са по-назад и така ще тръгне процесът.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 48. 48 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Според мен по-скоро трябва да се въведе дрескод, в повечето училища. В моето например бяха забранени скъсаните, протрити или смъкнати дънки, заедно с анцузите, освен в часовете по физическо, силният грим, косата да е боядисана в пет цвята, пиърсингът, прозрачните дрехи, късите полички, и въобще всичко ексцентрично и предизвикателно. В свободното си време всеки може да се облича и гримира, както реши, но училището не е моден подиум, а място, където да получаваме знания. На мен лично тези правила ми харесваха и смятам, че е нормално поне в училище да се спазват елементарен етикет и морал.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 49. 49 Профил на idiotche
  idiotche
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#31] от "geysh_pozitanski":

  малоумнико, всяко учреждение може да си въведе правила! и ако искаш да работиш/учиш - ще трябва да се съобразяват!
  кво плачеш - все едно да кажеш - няма да нося работни дрехи, щото искат да ме дискриминират!
  простотията по хората ходи!

 50. 50 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Когато учениците почнат да ходят на училище облечени като за дискотека, то родителите тогава отдавна са загубили думата...

  Fortuna favet fortibus!
 51. 51 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":
  Момичетата от снимката са облечени нормално и адекватно за училище.Бурки,фереджета и чадри ли да нахлузят.Поли с подобна дължина са допустими и в бизнес дрес-кода,дънки и риза или фланелка също са нормални.Голите пъпове,поли до средата на задника и подобни в училище вече са отминал етап,а когато това го имаше,прашки се виждаха и в парламента.
  Изискване за дрес код трябва да има,но униформи в никакъв случай.
  И твърдението за безопастност в статията е манипулативно.Дори напротив,униформата може да покаже на потенциален грабител материалния статус на детето и родителите му,ако е от училище,в което учат деца на родители с по-висок статус,показват и маршрута за движение на човека,както и възрастта му и друга информация,с която може да се употреби за увреждане на интересите му.

 52. 52 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Униформите могат да са символ на всяко училище, да са неговия отличителен белег. Напълно съм За да се въведат униформи във всички училища. Ако искат след това девойките да показват цици и задници, но извън рамките на школото.

 53. 53 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Носенето на униформа в училищата има за цел да премахне разликата в имуществения ценз на група хора - и бедни и богати носят едни и същи дрехи (униформа). Ако униформите са елегантни, красиви и практични и съответното училище има висок рейтинт, тогава носенето на униформа се превръща от БРЕМЕ в ГОРДОСТ, че принадлежиш към определена група, от която не се срамуваш, а се гордееш!!!!!

 54. 54 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "idiotche":

  ами нали точно това казвам, бе идиотино (никът ти на български!)
  униформите да са задължителни за
  в с и ч к и
  в училището!
  От директора, през учителите и учениците, до чистачките, даокторите, зъболекарите и охраната!
  В с и ч к и!

 55. 55 Профил на Саше Матросовски
  Саше Матросовски
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#25:"Apolon ot Tiana"]Не знам какво искаш да кажеш, но не са редки случаите да

  оберат и ченгета, дори и такива,

  които са във висшите нива на управление. [/quote]

  ако не знаеш какво искам да кажа -

  как ме разбираш и ми задаваш въпрос ???

  защо си мислиш , че ченгета от висшите нива на управление не могат да бъдат .... ???

  нима нямаш примери ?

  ----------
  понеже няма да ме разбереш и въпреки това пак ще питаш - Научи закона на комарджиите

  тогава всичко ще ти е ясно и няма да задаваш ..........въпроси

  Младостта е извинение за .........но само Понякога ;)
 56. 56 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#52] от "groznik90":

  А учителките, директорите, чистачките - те могат да са без униформи и да "показват цици и задници"?

  Елитно училище не се става чрез насилие над децата!
  Елитно училище се става чрез
  е д н а к в и
  и з и с к в а н и ш
  към всички - и ученици, и учители, и чистачи и т.н.
  В с и ч к и
  Не може да бъде елитно училището, където децата са с униформи, а учителите с гол пъп и миниполи "вижда ми се прашката"!
  Или всички, или никой!
  И в армията е така - униформа за всички!
  така всички изпитват и "прелестите" и унижението от едно и също нещо!

 57. 57 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#56] от "geysh_pozitanski":

  Не съм казал, че учителките могат да показват цици. Но фактът, че повечето от тях са на преклонна възраст едва ли точно цицепоказването им е в главата. Колкото до "насилието" над децата... хахаха. Сигурно в Харвард и Оксфорд насилват "децата". Леле, лоши, лоши хора.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#47:"Вени Г."]В Англия децата в частните училища се гордеят, че имат униформи. [/quote]По-вероятно е да се гордеят, че са в Англия ... Ако е много престижно училище ще се гордеят и с униформите. Тук измеренията са други. В 90% от училищата единствено директорката се гордее и едва ли ще си докарат гордост с униформи ... Що за милиционрско мислене. За това ли скачахме по площадите и първо махнахме униформите !!! Връщането на униформите е комплексарщина на издигнали се дружинни ръководителки. Падение и безсилие.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Униформи - да! Скромни. Това обаче едва ли има връзка с образованието и неговата същност в момента да възпитава консуматори.

 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#53:"Дедо Либен"]Носенето на униформа в училищата има за цел да премахне разликата в имуществения ценз на група хора - и бедни и богати носят едни и същи дрехи (униформа).[/quote]Да бе ! ... точно униформата ще реши проблемите на обществото Във военното комендантство на Стара Загора имаше плакат: "НАЙ-КРАСИВО Е ТОВА, КОЕТО Е ПО УСТАВ !" - любимия цитат на всеки свободен човек с широта на погледа към живота и света. Като гледам коментарите - май доста народ си носи непрестанно "ФУРАЖКА НЕВИДИМКА"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#49] от "idiotche": Работните дрехи са изискване за безопастност на труда при определени дейности,това им е функцията.Ако приемем,че в училище по главите и краката на децата ще падат разни неща,тогава трябва да са с каски и обувки със стоманени бомбета.По време на униформите имаше парадокс,ученици със сака и вратовръзки и ученички с плитки да са в близост до машини в техникумите и кабинетите по практика.По изискванията за безопастност на машина с открити въртящи се части не може да се работи с вратовръзка,ръкавите трябва да са къси навити ,или закопчани,дългата коса да е на кок или със специална мрежа.В кабинетите мрежи нямаше.В същото време някой идиот беше забранил кока.В час по практика беше влязла някаква инспекторка и ми направи забележка,защо съм без вратовръзка и с навити ръкави до колонна бормашина,показах и таблото с нарисуват захванат ръкав,това до него с навита плитка и табелите за безопасност на труда.Заплаших я и сериозно бях решил и да подам сигнал в охрана на труда за нарушението "говорене с човек по време на работа с машина",щото талибаните винаги са ми били противни,но даскала ме разубеди с думите "не пипай л.. за да не мирише" .

 62. 62 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#60] от "bay Tan": Много по-лесно е с униформи бе пич. Излез от американския филм. И от комендантския.

 63. 63 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#61] от "slonsco": Абе хубаво пишеш, ама ако научиш и пунктуацията някак си ще е дори прекрасно.

 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#60:"bay Tan"]Във военното комендантство на Стара Загора имаше плакат: "НАЙ-КРАСИВО Е ТОВА, КОЕТО Е ПО УСТАВ !" [/quote]Ето това не го помня, честно! За сградата на Военното окръжие ли става въпрос?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#47] от "Вени Г.": И да прикрепим пазвантин до всеки ученик от престижно училище,щото за някои униформата ще е сигнал, "Тоя е за джобене",джобене е жаргонния синоним на грабеж.

 66. 66 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#39] от "malart":

  Няма да е лошо да сравниш и доходите, и стандарта на живот там и тук.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#64:"dqdomart"]Ето това не го помня, честно! За сградата на Военното окръжие ли става въпрос? [/quote]Не си била войник и не си лежала в ареста да храниш кучетата на бай Андрей - за това не го помниш. Военното комендантство беше в малката задънена уличка на пазара, точно под кино "Комсомол" където ловяха войници. Тогава ходенето на кино бе ритуал за излизащите в отпуск войници.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#67] от "bay Tan":
  Благодаря за отговора Наистина не знаех тези неща...Всъщност, посещавах много често като дете прожекциите в кино " Комсомол", а по- близо ми беше кино "Жельо Диманов".

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Сега нямам мнение по въпроса...
  Как беше по мое време преди около 40 години. Някой ще се разкрещят, че давам пример със сивия соц, но трябва да се знае. Защото за соца се разнасят всевъзможни легенди и митове.
  При нас бе така!
  До гимназията НЯМАХМЕ униформи.
  В гимназията СЪЩО НЯМАШЕ униформи, но в замяна на това на входа на гимназията ВИНАГИ имаше дежурен учител, който изпълняваше т.нар. сега `фейс контрол` (пропускателен режим) - девойките да са облечени ПРИЛИЧНО, без грим, косата в нормални възприети и традиционни форми.
  За нас, момчетата, също имаше `изисквания`:
  (1) Тъмен костюм. Колкото по-тъмен, толкоз по-добре - колкото по-черен - толкоз по-добре!
  (2) Светла риза. Колкото по-светла - толкоз по-добре, колкото по-бяла - толкоз по-добре.
  (3) и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА много тъмна, а особено високо даскалите ценяга много черна! вратовръзка.
  Провинилите се бяха връщани да се потегнат - т.е. първият час се пропускаше срещу едно неизвинено отсъствие. При 5 неизвинени - мъмрени, при 10 неизвинени - предупреждение, при 15 неизвинени - намаляне на поведението *(то се степенуваше).
  Подстрижката - полувоенна - т.е. без дълги коси. Последната година за дължината на косите и `баките` (бакембардите) НИКОЙ не правеше проблем - ходехме като `Битлягите`.
  Да обобщя - в гимнацията имаше някакви НЕПИСАНИ правила (или по-скоро изискване за определено приличие), които се спазваха ЖЕЛЯЗНО.
  Не си спомням някой да е имал чувството за терор или ограничаване на свободата.
  Нашата гимназия се отличаваше от другите, които също нямаха униформи, но ръководството им беше по-либерално. Имаше някои специализирани училища (мялко бяха), които си имаха униформи.
  ---
  заб.1 - аз бях практически винаги с намалено поведение - рядко за отсъствия, много често заради някакви бели, издънки, спорове с даскалята, пушене, игра на шахмат по време на час и др. подобни.
  заб.2 - за дънките. Щото се говорят ВСЯКАКВИ небивалици. На училище (гимназията) беше НЕВЪЗМОЖНО (ИЗКЛЮЧЕНО!) да се влезе с дънки. Извън училище - кеф ти дънки, кеф ти всичко. Никой не ме е гонил, преследвал, да ги е късал, рязал, да са ме мъкнели по участъците и пр. (според мен) НЕБИВАЛИЦИ, които се разнясат напред-назад. По бригадите - кеф ти дънки, кеф ти дълга коса/баки. По време на бригадите по отношение на обличане демокрация тържествуваше.

  Разтурям колоквиума!
 70. 70 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#62:"Джон Балкансон"]Много по-лесно е с униформи бе пич. [/quote]Много по-лесно се урежда поръчка за униформи бе пич Учениците слушкат!
  ... в тая криза ... и с позната директорка = ставаш бизнесмен и работодател за една вечер!
  !!! ... и да не забравиш нейния % !!!
  Така се съчетава морализма с естетиката в БГ!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#69:"Ганий"]Никой не ме е гонил, преследвал, да ги е късал, рязал, да са ме мъкнели по участъците и пр. (според мен) НЕБИВАЛИЦИ, които се разнясат напред-назад. [/quote]
  Ганий, завършила съм елитната бивша Реална гимназия/ а тогава само гимназия "Хр. Ботев"/ в гр. Стара Загора. Правили са забележка на родителите ми , че веднага след излизане от вратата на двора на гимназията, съм си пускала косата и съм си разкопчавала ученическата престилка/ под нея в 9ти и 10ти клас вече носех и други дрехи, най-често панталон и блуза/.Това беше моят смешен бунт по отношение на униформата, защото в бръснещ зимен вятър бях длъжна години наред да нося само пола или само престилка- имаше забрана да се слагат други дрехи под униформата - това е от преди около 30тина години.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ганий":
  Отделно бях свидетел/ а не само аз- всички съученици от цялата гимназия/ как отрязаха косата на една съученичка от друг клас демонстративно, още на входа на гимназията- защото не била с вързана , а с пусната коса! Почти всички момичета от гимназията- може би едно 90% - имахме дълги коси.Та за това и моят "бунт" с косата...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "geysh_pozitanski":

  Логиката ти е погрешна.
  До колкото ми известно децата е задължително да ходят на училище? Това не е ли дискриминация на възрастов принцип по твоята логика? Ако не е, то не е дискриминация и налагането на униформи.
  Освен тоав, как стюардесите, пилотите, полицаите и т.н.когато са на работа носят униформи?
  Униформи се носят само когато се влиза в училището, не и извън него. Така че проблем не виждам.
  Аз не съм за задължителните униформи. Просто не ги смятам за нещо лошо. Ако самите ученици не искат да ги носят и се противопоставят на това - живеем в демократична държава, не вярвам някое училище да е толкова лошо и твърдоглаво, че насила да кара децата да ходят с униформи и ще отмени тази мярка. Във всеки случай едва ли ще видим ученик подстиган 0-ла номер за това, че не е с нея.

 74. 74 Профил на hotwater
  hotwater
  Рейтинг: 8 Любопитно

  На всеки отговорен родител му дреме!!!
  До коментар [#5] от "Митко Василев":

  Не са за слушане някои неща, когато светът тъне в сянка.
 75. 75 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#71] от "dqdomart":
  До коментар [#72] от "dqdomart":
  ---

  Явно при вас са били по-големи сатрапи
  Подобни екзекуции при нас не си спомням.
  Имаше си, имаше си ограничения... Не всичко бе ПРЕКРАСНО
  Девойките не можеха да имат `кок`, да са им лакирани ноктите (на ръцете!) с ярки цветове - червено, синьо, сега модерното жълто
  Аз най-много се дразнех, че малко да е изкалян панталонът - карат те да се чистиш (като в казармата!) - и обикновено се получаваше `закъснение` , а не цяло отсъствие!
  Иначе, колкото и да е нескромно, Нашата Гимназия си беше НАЙ-ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА в града и в първата петица на Републиката. Без майтап - затова съм толкова нагъл, нахален и високомерен.

  Разтурям колоквиума!
 76. 76 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  [quote#71:"dqdomart"]Правили са забележка на родителите ми [/quote]+!!! Ето това е точно в десятката !!! Зая ония времена си беше МНОГО сериозно и вършеше повече работа от три униформи. = Обажда се директорът на училището до Началника на там където работят родителите и пред Техния началник по телефона уведомяват родителя да отиде в училището да му направят забележка за поведението на детето му. На никого не пожелавам да види реакцията на родителя и възпитателните мерки които ще предприеме Домашен тоталитаризъм в действие!!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#75:"Ганий"]Девойкит не можеха да имат `кок`, да са им лакирани ноктите (на ръцете!)[/quote] О, това са просто подробности, които бяха абсолютно задъжителни На входа на гимназията имахме дежурни учители, които проверяваха за носенето на бележници, за описаните от теб "подробности' и за цялостният външен вид на учениците Ако закъснееш за утринна гимнастика - забележка ...Хм, и въпреки това курсът ни завърши като цяло с общ отличен успех. Мисля, че не е важно дали ще има униформи или не, а какви правила за поведение и какво се цели да се изгради чрез носенето/ неносенето им в училище в българските реалности на 21в.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#65] от "slonsco":


  подобни сигали едно дете може да подаде и без училищна униформа - било то чрез дизайнерски дрехи, бижутерия или електроника по себе си. всъщност, за един престъпник те са доста по-надежни сигнали, защото са недвусмислени, докато един ученик в униформа на елитна гимназия може да я носи и защото е там по успех, а не по материално благосъстояние.

  разбирам защо много измежду родителите не искат връщане към уравниловката, когато ужасно изглеждащи и непрактични (някой спомена за поли през зимата, но и мъжките панталони бяха вълнени и неподходящи за през горещите месеци) униформи символизираха "ревенството".

  сега смея да кажа, че положението е малко по-различно: униформите ще се определят от родителите и настоятелите на отделните училища, а няма да се налагат от върхушката; хората така ще имат възможност да упражняват правото си на избор. също така, факт е, че през последните две десетилетия почти тоталната морална деградация в обществото създаде доста непукизъм и нихилизъм, от които никой не печели; униформите са (макар и скромна) стъпка в посока ограничаване поне на външните изблици на този нихилизъм (поне) в учебната среда, което все пак е нещо.

  никой не се заблуждава, че с въвеждането им всички проблеми в образованието ще се решат, но все пак има смисъл да се поеме инициатива с правилната насока.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 79. 79 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#76:"bay Tan"]Обажда се директорът на училището до Началника на там където работят родителите и пред Техния началник по телефона уведомяват родителя да отиде в училището да му направят забележка за поведението на детето му. На никого не пожелавам да види реакцията на родителя и възпитателните мерки които ще предприемеДомашен тоталитаризъм в действие!!![/quote]

  Ееееееее, вий да не сте били в концлагер... Не си спомням да са се обаждали на работата.
  При нас традицията бе друга, по изтънчена, по-действена
  Издават ти устна бойна заповед - утре ЗАЕДНО с единия родител на `спявка` - т.е. изпълняваш и ролята на ЛОШИЯ ВЕСТОНОСЕЦ (което си беше едно пренеприятно задължение и ти разваляха целия ден...)
  Няма родител - не влизаш в училище (съответно множество `неизвинени`) - организацията бе жестока. За подобни спявки ВИНАГИ викаха Баща ми.
  Конското в къщи (след `спявки` или родителски срещи) бе 100% гарантирано. Никога на висок глас (Родителите ми бяха възпитани и кротки хора), но понякога продължителни - до половин час.
  След което Животът започваше отново с още по-голяма сила. До следваща `спявка` или родителска среща.
  Имаше, имаше трудни моменти в Училището

  Разтурям колоквиума!
 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#76] от "bay Tan":
  Абсолютно вярно! Май си бяхме добри деца и за това нямаше бой или други "макаренковски" методи - манипулираха ни чрез срама и чрез съзнанието ни...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#79:"Ганий"]Конското в къщи (след `спявки` или родителски срещи) бе 100% гарантирано. Никога на висок глас (Родителите ми бяха възпитани и кротки хора), но понякога продължителни - до половин час. [/quote]
  А сега си представи, че баща ти го познава целият град, работи в Следственият отдел и какво се получава, ако заради закъсненията/ по-точно заради съзнателното неявяване на неговото дете на утринна гимнастика/, шефът му го вика в кабинета си и му чете конско Никога не съм бита от баща ми, обаче когато трябваше да ми се чете конско, направо вдигаш температура- в буквалният смисъл- от притеснение

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#77:"dqdomart"] курсът ни завърши като цяло с общ отличен успех[/quote]

  Ужас, ужас...
  Момчета си бяхме направо оставачи в сравнение с момичетата (всички те имаха от 5.60 нанагоре).
  Аз бях с 5.40 диплома, на 17 място от 20 възможни
  Сега, като ги слушам кви бележки имат, понякога ме досрамява, друг път се възгордявам.

  Разтурям колоквиума!
 83. 83 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  След като родителите още не са узряли, да схванат ползата от униформи, значи е рано и за децата.
  Има много постове, че това е комунизъм или нещо от тоя сорт. Само да кажа есклузивността, членството в даден клуб или общност е измислена много преди Маркс да измисли или да се сети за таквоз чудо комунизма. Между другото такава е и основната двигателна сила на Фейсбука, но това е друга тема.
  Какво ли ще се пише при нас, ако училището определи и дневните джобни на децата, което го има в най-елитните и скъпи училища на запад.
  Ние сме толкова далече от думата екип, че нямам думи.
  Рано или късно елитните училища ще ги въведат, просто с историята никой не се е преборил.

 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ганий":
  При нас целият курс - 42ма човека- имахме 7-8 момчета - завърши с успех 5. 67 или нещо такова...Момчетата ни еднакво добре обясняваха и физика , и математика , и литература..Не бяхме зубрачи - просто имахме повишена любознателност и наистина вярвахме , че училището ни предоставя фундамента за бъдещото ни развитие.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ненорамално е една институция на която хората дават децата си да ги направи по-добри, по-експресивни, да ги учи да мислят и да творят, та тая същатада ги набутва в шаблон посредством униформи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 86. 86 Профил на karik
  karik
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Униформите са задължителната стъпка в правилната посока. Децата ни трябва да бъдат унифицирани по външен вид (от там и социална принадлежност), за да блестят само със заложби, познания и поведение. Вкарването на задължителни униформи в качествените гиманизии и училища ще принуди и подражаващите на тях да го направят. А който родител не желае детето му да носи униформа (която показва принадлежност) просто няма да го праща в качествена гимназия например.
  По отношение на външния вид на униформите най-важното е да са практични и удобни, а дали ще са сини, сиви или розови, не мисля, че има някакво значение, все пак това не е дискотека. Ако говорим за натоварване на семейния бюджет - е това е тотална глупост. Случайно да не пращате децата си голи на училище? Вместо на 10 септември да им купувате нови дънки и суетчър, ще му купите новата униформа.

  хмммм....
 87. 87 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#71] от "dqdomart": Моят бунт да не кажа гавра беше да ходя на училище с формално законни сини костюми,доста различни от стандартния ученически.И ако някой талибан е дежурен,пред него или нея да сменя вратовръзката с униформена и то като я вържа,а не нахлузя.Тогава един на десет можеше да връзва вратовръзка.Побесняваха,но не можеха да кажат нищо.Та минавах за достатъчно лошо момче и готин,пред съученичките,достатъчно добро за пред родителите им и на всичкото отгоре най малко приличах на ученик,като ходя по барчета и подобни.Даже при една проверка в дискотека,другите от компанията се строиха пред мен гузно и ми дадоха няколко паспорта и ученически карти,аз се правих,че пиша в един тефтер та ни подминаха.

 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#87:"slonsco"]Моят бунт да не кажа гавра беше да ходя на училище с формално законни сини костюми,доста различни от стандартния ученически.[/quote] Отлична идея, обаче при мен беше неприложима...Нямаше как да се реализира

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#81:"dqdomart"]не съм бита от баща ми[/quote]

  Имал съм два пъти случаи на домашно насилие
  (1) бях 2-3 клас, когато с комшийчето, в тяхното мазе учехме еднодневни пиленца (15-20 на брой) да ги научим да плуват. напълнихме едно корито с вода и започнахме уроците. За нещастие те упорито отказваха да плуват `подводната`, което доведе до тяхната погибел. Още ми звънтят ушите от двата шамара на Баща ми... В моя защита трябва да изтъкна, че комшийчето беше с една година по-голямо от мен.
  (2) Друго звънтене си спомням (3-4 клас), когато се събрахме пак в мазето на един от махалат - да се учим да пушим. Покрай ученето успяхме да запалим едни чували с вълна, които пламнаха съвсем неочаквано. Едвам се спасихме. За щастие дядо му беше там, та викна хора и угасиха пожара - вредите бяха само по мазето. Той (дядото) ми плесна едно шамарче, което в никой случай не може да се сравнява ПО СИЛА с шамара (1 на брой) от Баща ми
  Но най-страшто наказание бе в 5-6 клас. Зима (януари или февруари), замениха дървените стълбове на уличното осветление с бетонни... На свечеряване (зимата рано се свечерява!) пуснаха осветлението, ние, една тайфа от около 15 -тина идиота, извадихме ластиците от джоба (ний винаги си ги носехме) и не остана нито една здрава крушка
  нашит, като се върнаха от работаа, тутакси бяха надлежно уведомени от една зла баба. Шамари нямаше, но още помня горящата печка, как Баща ми отваря вратичката и хвърля НАЙ-ЛЮБИМИЯ МИ ЛАСТИК вътре... Накара ме да гледам как гори... А беше ластик ЧУДО - самолетна гума, червена, без нито една мизерия... Ужас, Ужас!!!
  На другата сутрин с братчеда си направих нов, но не беше същия. Не беше от самолетна гума!

  Разтурям колоквиума!
 90. 90 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Малко трябва да оправят дизайна на момичешките униформи. Някой да им каже, че трябва да има и момичешки панталон, а полата да е най-много 4 пръста над коляното. Това, което виждам по момичетата е като излязло от някоя Лолита-фантазия.

  Освен това трябва да се помисли и за униформените обувки.

  Ама има още хляб да изядем. Иначе униформата може на много неща да научи човек- не на последно място, че може да си способен и да твориш и без да си брутално и видимо оригинален. И че дори така е по-полезно. Много енергия се хаби в опити да си оригинален.

 91. 91 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "За немалка част от родителите това е излишен допълнителен разход...."
  Това е първият и май "най-сериозен аргумент" на противниците на униформи.

  Този аргумент обаче, е далеч от всякаква логика. Няма по евтина дреха от практичната униформа. Само се замислете, колко тоалета, за всеки ден от седмицата, замества тя и ще разберете "икономичния" й смисъл.
  Скъпи родители, униформата спестява пари.
  Но не това е най-важното. В статията са посочени редица предимства ЗА униформата. Едно уважаващо себе си училище, трябва да има униформа. Безличните училища, без идентичност - може и да нямат. Да носиш определена униформа трябва да е Привилегия. Който не иска да я носи да отиде в училища със свободен режим.

  Някои родители, казват, че така (с униформа) детето му губело Индивидуалност. На модния подиум - Да,
  но в Училище Индивидуалността трябва да се търси не в облеклото, а в ЗНАНИЯТА!!!!!!

 92. 92 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#90:"lil_alex"], че може да си способен и да твориш и без да си брутално и видимо оригинален.[/quote]

  От моите БЕГЛИ наблюдения - `най-брутално оригиналните` са най-зле откъм способности, творчество, трудолюбие.
  Не ангажирам никой с моето мнение, но извратеното обича да се изявява и натрапва външно.
  Правя ИЗРИЧНО УТОЧНЕНИЕ - не обиждам децата - по-скоро е укор към родителите им и холивудските образци на поведение.
  Нашата улица си има достатъчно неблагоприятно въздействие, за да донаждаме и чужбинските идиотии!
  Когато към лошото влияние на улицата прибавим и обичайните внушения на т.нар. формировачи на обществено мнение (особено джурналята), то ефектът е доста неприятен.

  Разтурям колоквиума!
 93. 93 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ганий":Ученическия костюм беше стандартен,син,доста долнопробен като материали и изработка,но в заповедта на минитър Фол от 1985 беше казано "тъмносин или черен",та това беше вратичка.Ризите трябваше да са бели,вратовръзките бяха най долнопробни найлонови тъмно сини или червени според училището.За ученичките имаше престилки,бяха и много популярни и сред възрастните туркини със забрадки,а на ученическите бригади имаше задължителни сини бригадирски униформи,лагера не можеше да се напуска неорганизирано,почти казармен режим,само дето бяхме мъже и жени заедно.Нарушаваше се разбира се масово.Имаше и секс и алкохол разбира се.

 94. 94 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#91] от "didi_56":

  Точно, точно и пак точно!

  Разтурям колоквиума!
 95. 95 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#85] от "Десен":
  Нека творческия им дух бъде насочен в други посоки. Не колко по-естравагантни да бъдат.
  При това яко разслоение в обществото колкото и да сте против униформите, те ще помогнат на хората с по- ограничени финасови възможности, децата им да се чувстват по- спокойно.

 96. 96 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#93:"slonsco"]от 1985[/quote]

  На училище си ходил 15-20 години след мен
  При нас не бе толкова строго.
  Униформите на бригадата слагахме САМО на вечерна проверка и когато имаше някакво мероприятие - пр. заря

  Разтурям колоквиума!
 97. 97 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 778 Неутрално

  А като отидеш да тренираш бойни изкуства, какво слагаш? Шапка с пера и мускетарска риза, за по-интересно? Не, носиш дреха, която те прави еднакъв и малко по малко ставаш различен, но с вътрешни качества.

  Само униформите да не са прекалено квадратни. Дрехата трябва да е една идея атмосферна, да е от приятен плат, защото всичко се отразява на съзнанието. Най-вече синтетичните стържещи ризи с неопределена синтетична миризма. Униформата трябва да помага, а не да ограничава.

  И пак, полички за момичетата не ме кефят...не и идеята да ми замръзва задникът зимата, да не говорим, че ще ти настинат женските части.

  Да измислят шалчета, подобни на Хогуортс и ще се изтрепят за униформи! И аз ще си купя

 98. 98 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#78] от "Ивайло Чатов": По традиция униформите ще се възложат на" свой човек" и водеща ще е комисионната,като във всички подобни случаи.Или идеята е отрано децата да свикват,с корупционните механизми,и да не се чудят на цените при обществена поръчка

 99. 99 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  униформи-за
  Но избрани от родителите

 100. 100 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Аз съм ЗА униформите.
  Причините повечето са описани по-горе.

  С умиление си спомням, как моите съученички уж неволно разкопчаваха по някое копче от сините манти, така че като се качват на подиума пред дъската, да им се виждат гащичките... А аз стоях на втория чин и нищо не пропусках
  Ха ха ха.

  А ние с няколко мои съученици идвахме винаги с дънки, вместо с син или черен панталон, и се налагаше да влизаме през един заден вход, когато чистачката го отваряше за да изхвърли боклуците в контейнера. Всеки ден по едно и също време
  Няколко пъти са ме гонили от час за тия дънки, за да ходя до нас да се преобличам... ама тъй като живеех надалеч... така ине се връщах... после - намалено поведение заради отсъствия, глупости и простотии... както и да е.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK