"На училище": Видеоуроците конкурират стандартното преподаване

През 2009г. в 71-во СОУ "Пейо Яворов" в Казичене се проведе открит урок за интерактивно обучение, базирано на компютри. Инициативата беше на Министерството на образованието, младежта и науката и на Intel Corporation.

© Цветелина Ангелова

През 2009г. в 71-во СОУ "Пейо Яворов" в Казичене се проведе открит урок за интерактивно обучение, базирано на компютри. Инициативата беше на Министерството на образованието, младежта и науката и на Intel Corporation.
В поредицата "На училище" до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година. Тази седмица основната тема са първите учебни дни - празникът в началото и адаптацията след това, как върви животът в училище, как да се справим с проблема с насилието, полезен или вреден е интернет за ученето.

Представете си, че училищното образование е стена с 12 реда тухли, отговарящи на всяка от годините обучение. В някои от редовете има дупки и за да надградим още един ред, тук там слагаме някоя тухла напречно. Така позакърпени празнини стават все по-нестабилни от тежестта на новите знания върху тях.


После в решаващите 7-ми или 12-ти ред от стената някоя от тухлите се чупи и срутва тези над нея. За да възстановим пропуските, без да рушим стената, пращаме детето на допълнителни и платени уроци. Ами ако тези пропуски липсваха?
Образователната система в България в момента е от типа "поточна линия" - децата слушат, учат или наизустяват, после решават тестове, за да покажат наученото. Не всички ученици обаче имат знанията и късмета да изкарат шестица, а и да го направят, това не значи, че знанията им са плътни.


А сега си представете, че детето казва "Не разбрах" или "Може ли да повторите?", без да се притеснява от отговора "Това е материал от миналата година и трябва да го знаеш!". Звучи почти невъзможно, нали?


Новаторско мислене в образованието


Нова ера на обучение чрез видео вече завладя света, а донякъде и България. Безплатното виртуално училище на американеца с бангладешки произход Салман Кан, наречено Khan Academy, e новаторско решение за обучение вкъщи или за опресняване на стар материал от училище.


Академията разполага с над 3000 видеоурока по математика, физика, химия, биология, финанси, дори за проблема с гръцкия дълг. Всеки клип е с продължителност от около 10-20 минути.


Няма значение дали потребителят е ученик, учител, родител или любопитко - всички ресурси на сайта са безплатни. Ако споделяте каузата на безплатното образование чрез материалите на този сайт, има специална секция за дарения, за да подпомогнете снимането на нови клипове.


Видеоуроците са на английски език, заради което не са особено подходящи за ученици в началните класове. Добавената стойност обаче е за учениците в прогимназията, защото паралелно с новите знания, те упражняват и английския си.


Образованието чрез видеоуроци е впечатлило дори създателя на Мicrosoft Бил Гейтс. Той споделя, че заедно с детето си често гледат видеоклиповете на Кhan Academy.


Салман Кан е на 35 години. Завършил е магистратура по бизнес администрация в "Харвард". Притежава също и една бакалавърска и две магистърски степени от технологичния институт в Масачузетс.


През 2004г. Кан помага на братовчедка си Надя чрез видео уроци да изучи мерните единици, след което решава да качи клиповете в YouTube. Големият интерес към тях му дава ясен сигнал, че видеоуроците могат да се превърнат в лесен и достъпен начин хората по света да подобрят своите знания. В момента Khan Academy е провела близо 200 млн. урока онлайн.


Платформата за споделяне на видеосъдържание YouTube също има образователна инициатива. Голям брой от американските училища забраняват достъпа до сайта от училищните компютри, за да не се разсейват учениците. YouTube For Schools обаче е образователна мрежа, съсредоточена изцяло върху трупането на знания в арзлични области. За да е приложима в училищата, тя ограничава достъпа до необразователното съдържание на YouTube, като а в същото време е зона, освободена от реклами.


Целта YouTube For Schools е да даде на преподавателите и учащите, учебни материали по различни дисциплини, а съдържанието, достъпно в поддиректорията YouTube EDU , да бъде поднесено по подходящ начин, така че да е приложимо в училищна обстановка. Част от видеоуроците, с които разполага мрежата, са дело на Khan Academy. За да се ползва информационния масив, е необходимо да се създаде профил на училището, след което учениците получават достъп до цялото образователно съдържание.


В България


В България подобни онлайн платформи за обучение също набират сила. Група доброволци превеждат уроците от Khan Academy на български език. Всички желаещи да помогнат в превода на уроците от от виртуалното училище, могат да посетят блога им.


Предимството на този тип обучение е, че когато има затруднение, ученикът може да спре на пауза клипчето и да се върне в предишен материал, дори да го пусне отначало, без никакви притеснения, че ще го помислят за глупав или несериозен.


Друга онлайн платформа е u4ili6teto.bg Там учениците могат да се подготвят за изпитите след 7 клас, за Държавните зрелостни изпити и т.н. За да влезете в системата за електронно обучение на Център за образователни инициативи , трябва имате потребителско име, парола и ниво на достъп, които ще получите след като се свържете с администратора.Уроци по чужди езици пък, може да се провеждат онлайн, срещу съответното заплащане. Различни фирми вече предлагат тази услуга, като в повечето случаи се създава специална виртуална класна стая,, в която детето учи в реално време и с реален преподавател. Този тип уроци имат още едно предимство - че нямат начална дата и можете да запишете хлапето във всеки един момент.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 684 Весело

  Училщето на 21 век няма начин да не е по различно...само дано е по добро...

  bigman
 2. 2 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Дали обаче е за по-добро?

 3. 3 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Неизбежно е, децата вероятно ще възприемат по-добре уроци през компютър. Само компютър обаче няма да е достатъчен да се обучи даден човек. По-добро от личен, персонален учител не мисля, че е измислено. Мисля, че по-далечното бъдеще принадлежи на личните учители по различни предмети, които ще обучават персонално ученици като разбира се ще ползват много нови пособия за да предоставят материала.

  Отделете време навреме.
 4. 4 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#3] от "dreamer":

  Смятам че комбинацията Видеоуроци и персонален учител е идеалната. Никой не може да измести човешкото присъствие! Но системата "слушам" - "записвам си" - "връщам се в къщи и уча" - "възпроизвеждам на изпит" е твърде бавна и неефективна, когато необходимостта от учене е на практика постоянна цял живот. Не са рядкост за жалост университетските преподаватели, които не правят и не изпращат на студентите си даже презентации по темите, да не би някой да им открадне "ноу-хау" - то, които не пишат учебници, защото не се плащало. А има даже и такива, които забраняват на студента да влезе с лаптопа си на лекции, понеже с такива записки не се учело добре, а и имало опасност текстовете да се появят в нечия дисертация!?!? Надявам се, че новите технологии и видеоуроците ще изместят тези отживели практики и вниманието на този, който учи ще бъде само върху това - да усвои на практика и бързо предмета, който учи.

  Евгения Христова
 5. 5 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Още една професия отива на бунището. По ми интересно защо учебниците ги няма в електронен вид на сайта на министерството. В края на краищата данъкоплатеца плаща, редно е да притежава правата и да ги има свободно в интернет.

  икономист - неграмотник с диплома
 6. 6 Профил на frau_cules
  frau_cules
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#3:"dreamer"]По-добро от личен, персонален учител не мисля, че е измислено. [/quote]

  Учителите са незаменими, но според мен фокуса на знанията им трябва да бъде изместен от всекидневното повтаряне на уроците в клас към създаването на забавни, пълноценни уроци, които да грабват вниманието на ученика и да създават интерес към всеки от предметите.
  По-голямата част от знанието е фундаментална и не търпи промени с годините, затова група добри преподаватели могат да създадат серия уроци, които да се ползват по интерактивен начин години наред.

 7. 7 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5042 Любопитно

  В часовете по английски вече се прилага - обясненията от учителя, упражненията и проверката с видео.

 8. 8 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 643 Неутрално

  сичко е чудесну.. ама къде е диалога учител ученици с тия видия.. нема стане.. избивайте си го от главата

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 9. 9 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#3] от "dreamer":

  чудно, но както вече разбрахме професията на учителите вече се практикува от застаряващи кадри и пак са кът.. та как точно ще стане това да има всеки личен учител?!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  u4ili6teto.bg ... дафък?!

  Всеки път кято видя букви да се заменят с цифри и ми става ясно, че някой не е ходил на уЧилиЩе.

 12. 12 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#6] от "frau_cules":

  Срещнах преди време подобни уроци, създадени от италиански учители, беще нещо свързано с история и тези създадени от тях неща, вероятно ще могат да ги ползват и доста други хора. Ако има хубави интерактивни материали, включително и видео, и на учителя, и на учениците ще им остане време за общуване, дори и за индивидуални разговори. Преписването от дъската понякога е полезно, но за някои теми има и по-ефективни начини за научаване.

  Евгения Христова
 13. 13 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Майката на Златка Димитрова е учителка по география.

  Без коментар.

 14. 14 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#9] от "Крала Бурми":

  Ако има търсене ще се появи и предлагане. Но това го виждам по-нататък в бъдещето и има много предпоставки които трябва да се случат за да се развие. Докато гражданите работят само за храна и комунални разходи ще разчитат на все по-безполезното обществено образование, което отгоре на всичко не е безплатно а всяка година все по-скъпо за всеки български ученик.

  Отделете време навреме.
 15. 15 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 700 Весело

  "Учител" е едно, даскал (говорим за жаргон) - друго. Учителят е незаменим, когато като личност е (на пръв поглед) незаменим! Инфото, което ти вкарва в глъвътъ си е същото инфо, което можеш да получиш от друг източник. Как обаче ти го вкарва в глъвътъ и как оформя глъвътъ на мислеща глава е друг въпрос! В крайна сметка глъвъ може да стане глава и самичка, ако има интерес, самодисциплина, нещо вродено или нещо наоколо. С последното визирам "семейство".
  А, за да приключа - учителството е дарба, която малко имат! Всеки от нас има точно по една любима учителка, не три или пет!

 16. 16 Профил на i12805
  i12805
  Рейтинг: 455 Неутрално

  точно, г-н зидане,

  в заглавието бих сменил "конкурират" с "допълват". или по-точно тази да е посоката на развитие.

 17. 17 Профил на Ivan Gospodinov
  Ivan Gospodinov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За да внеса малко яснота: Академията в никакъв случай не предвижда учителят да бъде заменен. Целта ни в дългосрочен план е учителят да може да отделя повече време на учениците за затвърдяване на знанията и за изясняване на материала, след като ученикът е имал време да го погледне и упражни предварително. Не е случайно, че Академията предлага и платформа за учители и помощници(напр. роднини) на учениците, които да наблюдават образователния процес и да се включват именно там където ученикът се затруднява.

  Впрочем, можете да погледнете направо страницата ни на сайта на Академията http://www.khanacademy.org/intl/bg В бъдеще ще можем да предложим въпросната платформа за учители и платформата за упражнения. За сега обаче трябва да наваксаме с видео материали.

  В случай че имате въпроси, с удоволствие ще ви отговорим на [email protected]

 18. 18 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Новите технологии в процеса на нов начин на преподаване са неизбежни.
  За съжаление българското училище, благодарение на тромавата образователна система е ужасно изостанало по този признак.
  Сега в училище ни искат по една сума пари на калпак, за да се купи компютър и монитор, с цел улесняване и разнообразяване уроците на децата. Нищо лошо, ама що ще се бъркаме ние в джоба си? Къде е МОМН, което трябва да въведе тези технологии като политика и финансиране?
  Нали образованието е безплатно? Защо в началото на всяка година учителите са превърнати в просяци, за да осигурят някакви по-интересни неща на учениците?

 19. 19 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В чужбина съм и търся български учебници за основното училище, сканирани в PDF или в какъвто и да е друг формат. Ел. поща: [email protected]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK