"На училище": Ще танцуваш ли с мен?

"На училище": Ще танцуваш ли с мен?

© Красимир Юскеселиев
В поредицата "На училище"  до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година. Тази седмица основната тема са подходящите занимания за децата след училище - езици, спорт, изкуства.

"Разликата между великите танцьори и останалите хора по света е вероятно, че великите танцьори се придвижват натам, накъдето и когато изберат. А останалите навярно се движат натам, накъдето трябва и когато трябва. По тази причина мисля, че колкото повече човек владее тялото си, толкова повече варианти има."


Това казва преди години в свое интервю 15-кратният световен шампион по латино танци Дони Бърнс.
Освен повод за размисъл думите му може да се окажат убедителен довод за родителите да запишат децата в школа по танци. Ако не станат световни шампиони, поне ще открият приятен и полезен начин за запълване на свободното време. Хоризонтите, които танците откриват за малките, далеч надхвърлят свободата на движението. Те развиват естетическия вкус, интелекта и тялото.


Какви са предимствата на отделните стилове? Кои качества развиват? За да даде отговор на тези въпроси, "Дневник" потърси седем инструктори и танцьори в различни танцови направления. 


Първи стъпки - с балетни туфли


Балетът (за удоволствие) е много подходящ избор за малките момичета, защото от рано формира изправена грациозна походка и финес във всяко движение. Така смята Вероника Братанова, която изучава балетна педагогика и от няколко години има своя школа за класически и джаз балет.


Вероника Братанова, снимка: Росен Василев

Вероника Братанова, снимка: Росен Василев


По думите й освен физически качества танцът формира у децата "страшна дисциплина". "Заниманията във всеки час по класически балет преминават под строй. Най-малките, разбира се, играят. Но по-големите трябва да бъдат стриктни, отговорни и да разпределят правилно времето си. Докато другите видове танци са малко по-хаотични и не толкова строги, при балета има точни правила, които трябва да се спазват", обяснява Вероника.


Смята, че най-добре е първо да се започне именно с класическия балет, защото той дава основата, добрата осанка и най-добрата техника за почти всички останали разновидности на танца: "В някои училища дори паралелките с народни танци имат часове по балет."


Добре известно е, че такива уроци се започнат в ранна детска възраст - около 4-5-години. Но не е изключено за удоволствие на тях да ходят дори майките на децата, предлага балерината. Думите й допълва Вероника Спасова от балетно студио "Силует". "Най-малките балеринки в нашата школа са на възраст три и половина години, най-големите - около тридесет и пет. Но знам, че необходимостта да танцуваш не се влияе от възраст или външен вид", убедена е тя.


Вероника Братанова, снимка: Мария Иванова

Вероника Братанова, снимка: Мария Иванова


Вероника Братанова обяснява също, че балетът може да бъде и полезен – много проблеми с ходилата (като плоскостъпие) могат да бъдат овладени с уроци по балет.


Колкото до травмите – според нея всичко зависи от преподавателя. "Родителите трябва много внимателно да проучат педагога, при който записват децата си", съветва тя. "Не е важно той какъв балетист е бил, важното е да е добър човек, с усет към децата."


Почти спорт под ирландски ритми


"Когато някой влага много труд в нещо, това поведение се прехвърля и в другите му дейности. Това е много важно за развитието на всеки човек - да не се отказва, докато не успее", така донякъде определя философията на ирландските танци художественият ръководител на Celtik Phoenix Станимир Янков.


Участвал неведнъж в надигравания с известните Lord of the Dance, Станимир казва, че за да станеш добър в келтските ритми, се иска много труд и постоянство. "Това е не само танц, а почти спорт, защото е нужна сериозна физическа издръжливост. Развиват се най-вече краката, но и торсът, защото идеята на танците е горната част на тялото да е съвсем неподвижна и стегната."


Момент от треноровката по ирландски танция със Станимир Янков от "Celtic phoenix"

Момент от треноровката по ирландски танция със Станимир Янков от "Celtic phoenix"


Станимир казва, че за най-любопитните уроците по ирландски танци включват и разкази за историята на музиката, която слушат. По време на тренировките на всяко дете се обръща индивидуално внимание. "Всеки си има собствени слаби места – дали на определена стъпка или комбинация, и се работи на конкретното място."


По думите му впечатляващият синхрон на ирландските танци се постига чрез много индивидуални упражнения. Когато техниката на стъпките е изчистена напълно, всичко се нарежда спрямо ритъма на музиката.


Кадър от надиграване между солистите на "Lord of the dance" и "Celtic phoenix"

Кадър от надиграване между солистите на "Lord of the dance" и "Celtic phoenix"


За ирландските танци няма възрастово ограничение, но колкото по-рано, толкова по-добре, защото позициите на краката и техниката се усвоява по-добре в детска възраст.


Танци за възпитание и добри обноски 


Стандартните танци са своеобразна препратка към вече позабравените аристократични балове, където тангото, валсът и румбата изгарят дансинга със страстта, с която се изпълняват. Балните танци придават изправена стойка, не само на жените, но и на мъжете, уверяват инструкторите.


Спортни и латино танци за деца

© Дневник

Спортни и латино танци за деца


Въпреки че този стил не е особено привлекателен за момчетата заради изтънчените движения, физическото натоварване при него е голямо и се работи за всички групи мускули, разказва управителят на "Денс академи" Трендафил Сърмов.


"Танците учат на добри обноски към противоположния пол", държи да подчертае той. По думите му освен това те са спорт в истинския смисъл на думата - "възпитават в дисциплина, сериозна концентрация, а и физическото натоварване е голямо".


Най-подходящата възраст за започване на занимания със спортни танци е 6 години, въпреки че най-малките танцьори в школата на Сърмов са четиригодишни.


Брейкът - свобода на мисълта и движението


"Чрез брейка децата започват да усещат по-добре тялото си, учат нови движения", това казва Петър Костовски, създател на училището за брейк танци Electric Force. Според него в началото на всяка учебна година родителите търсят активна извънкласна дейност за децата си, защото осъзнават, че компютрите ги обездвижват. "А брейкът е нещо, което дава голяма свобода и физическа сила."


За да стане едно дете добър брейкър, трябва да започне от малко. Движенията се учат постепенно спрямо тяхната сложност. Според Петър Костовски брейкът е като гимнастиката, но в същото време в него има доста стъпки от други танци.


Кадър от училището за брейк танци "Electric force"

Кадър от училището за брейк танци "Electric force"


"Заедно с двигателната култура се развива и усещане за музика и ритъм, интерпретацията на звуците в брейка може да се направи с почти всички части на тялото", изтъква предимствата танцьорът. Набляга на това, че този тип движение развива тялото по по-различен начин от другите танци. "Натоварването е върху всички крайници. Координацията и балансът са по-съвършени."


Средата също е важна. Според него, макар и индивидуален танц, брейкът може да възпита толерантност, чувство на съпричастност и лоялност към другите в групата. Развива освен нетрадиционните движения и нестандартното мислене на учениците.


Участие на малките брейкъри от "Electric force"

Участие на малките брейкъри от "Electric force"


Хип-хоп за малки и големи


Преподавателят по хип-хоп Костадин Костадинов казва, че интересна част от същността на хип-хопа е, че танцьорите не се делят на малки и големи, а тренират заедно в смесени групи. Професионалният опит на Коста показва, че "малките са доволни, че танцуват с батковците и каките, а от друга страна, по-големите се радват на старанието на хлапетата и си припомнят детските моменти".


"Важно е преподавателят да грабне вниманието на хлапетата, да го задържи, да ги кара да се чувстват специални и щастливи в залата. Другото е лесно, децата попиват дори по-бързо от възрастните", добавя хип-хоп танцьорът.


Интересът на децата към хип-хоп танците се влияе най-вече от водещите музикални изпълнители както от международната сцена, така и от българската. "Грабнати от това, че е модерно да слушаш тази музика, децата избират да опитат и те."


Народни танци: да познаваш българското


"Българските народни танци са известни с това, че сме хванати за ръце, докато ги играем. При нас децата се занимават два пъти в седмицата и намират един малко по-различен социален контакт. Обединени от идеята, че правят нещо заедно, танцувайки българското хоро, хванати за ръце, те се чувстват по-силни и обединени."


Това ще ви отговори ръководителят на детски танцов ансамбъл "Зорница" Ивайло Първанов, ако го попитате за приноса на народните танци в израстването на децата. И ще допълни, че освен добра двигателна култура децата се запознават с "културата на страната си, с традициите, обичаите и всичко българско".


Народни танци, архивна снимка

© Надежда Чипева, Капитал

Народни танци, архивна снимка


"За мен те са най-доброто изкуство за нашите хлапета, защото ги научават и на българщина", убеден е той. По думите му децата обикват народната музика заедно с танците. И тук, без изненада, е важно да се започне от рано - между 4 и 9 години. "Идеята е, че за да се изучават народни танци сериозно, трябва да има правила. За съжаление, минавайки две-три години в училище, децата не зачитат вече никакви нови правила" и затова е важно тренировките да изпреварят този период.


"За да могат да се получат нещата, трябва да има известно количество дисциплина, но се опитваме да даваме съвети, които да им послужат в живота. Например детето не може да пие вода след края на репетицията. Тези правила са валидни както за тях, така и за родителите, които ще си ги приберат", обобщава ръководителят на ансамбъл "Зорница".


Танцът - заради чувството


Всички танцьори, с които "Дневник" разговаря, препоръчват танците като най-полезния и благоприятен за развитието на детето начин за отмора от ученическите задължения. Не е задължително всяко дете да стане професионален танцьор, твърдят те, но със сигурност всяка научена стъпка или движение ще му бъдат от полза в бъдеще.


Последното се потвърждава с пълна сила от думите на американския хореограф Марта Греъм, сочена за Пикасо в модерните танци: "На никого не му пука дали танцуваш добре, великите танцьори са велики не заради тяхната техника, а заради страстта, с която танцуват."В поредицата "На училище"  до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година. Тази седмица основната тема са подходящите занимания за децата след училище - езици, спорт, изкуства.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "На никой не му пука дали танцуваш добре, великите танцьори са велики, не заради тяхната техника, а заради страстта, с която танцуват".

  Поздравления за статията!

 2. 2 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Няма ли да опростят малко ползването на училищните салони - да може да се организират вечер танцови курсове за деца и възрастни? В момента това не е разрешено съгласно общинските правилници и салоните си седят чисти и празни, а училищата нямат средства да направят шкафчета на децата и да им дадат униформи.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 3. 3 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Весело

  танцът е най-прекия път до щастието! Статията е изключително добра и полезна. Танцуването оформя позитивни хора.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Любопитно

  За момиченцата уважавам латино танците и модерният балет.Освен, че се забавляват по време на тренировките, те развиват и техника и усет към музиката, която винаги би им била от полза.

 5. 5 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "Марин": Тук в Скандинавия училищните салони се ползват вечер за какво ли не. Пиши едно писмо до общината, пиши две, пиши още, ако не стане. Иди и говори на място с тях в общината.

 6. 6 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"Джон Балкансон"]Пиши едно писмо до общината[/quote]Мани, мани, явно трябва големи борби да се водят с тия вогони.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 7. 7 Профил на yasoo
  yasoo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхотна статия, поздравления за автора който се е справил повече от прекрасно.
  Щеше да е хубаво да бъдат добавени към нея и сайтовете на школите по танци за които се говори тук. Ето от мен един от тях и по-точно сайта на <a href="http://veronique-bg.com" >школата по танци на Вероника Братанова</a>

 8. 8 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 942 Любопитно

  Народни танци, ще обиколят целия свят още докато са малки, а за духовното значение да не говорим. Много рядко, но се случва да нямат интерес, тогава латино - те имат сложни движения, необходим е усет за ритъм и музика, затова е добре да се учат още от детска възраст.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK