Тук "тя" и "той" са нежелани

Тук "тя" и "той" са нежелани

© ДневникТрябва ли децата от малки да свикват с разделението на мъже и жени? И разчупват ли се стереотипите в обществото, ако малчуганите свикват да мислят за себе си като полово неутрални?  Статията "Тук" "тя" и "той" са нежелани" на "Дойче веле" разказва за една провокативна детска градина в Швеция, чиито възпитателни методи поляризират  мненията: 


Момченцата играят с кукли, момиченцата карат колички. Че какво странно има в това, пита Лота Ражалин. Директорката на детска градина "Егалия" в Стокхолм разказва какво означава "полово неутрално възпитание".


В детската градина "Егалия" в Стокхолм възпитателите избягват местоименията "тя" и "той". Вместо да говорят за "момичета" и "момчета", те използват думата "приятели".
"Целта ни е да разчупим познатите всекиму клишета за ролята на мъжа и жената в обществото. За нас е важно всяко дете да се развива така, както то иска, без да му се налагат стереотипни представи. Затова от най-ранна възраст се опитваме да създадем у децата толерантност към "различните" – хомосексуалните хора, приемните семейства и самотните родители", обяснява Лота Ражалин, директорка на детска градина "Егалия" в Стокхолм.


Хомосексуални жирафи вместо Пепеляшка


Градината отваря врати през 2010 година и никой не подозира, че две години по-късно това ще е най-предпочитаната детска градина в Швеция. Въпреки че много родители и педагози оспорват методите, които се прилагат там, фактите са показателни – списъците на чакащите деца са пълни за една до две години напред.


Вместо класическите детски приказки като "Пепеляшка" и "Снежанка" децата четат книжки за двойка мъжки жирафи, които нямат детенце, но отглеждат крокодилче, или за самотни бащи и майки. "Когато децата играят на семейство и мястото на майката вече е заето, ние предлагаме да има две или три майки. Така толерираме децата да мислят различно", обясняват възпитателите.


Играчките са еднакви за всички – с кукли, колички и "Лего" играят както момичетата, така и момчетата. Всички са "приятели" – вместо "тя" и "той" в градината се използва неутралното в шведския език местоимение her.


Много родители смятат подобни идеи за крайни. "На тази ранна възраст децата изграждат началната си представа за всичко, което е около тях. Един по-различен начин на мислене би ги объркал и ще им бъде трудно да се интегрират в обществото извън детската градина", казват родителите. Някои дори обвиняват преподавателите в промиване на мозъци и екстремизъм.


"Вярно е, че от съвсем ранна възраст децата имат изградено съзнание за междуполовите различия. Въпреки това подходът на учителите в "Егалия" е твърде неподходящ за тези малки деца", твърди психологът Петер Цимерман.


Тук "тя" и "той" са нежелани

© Дневник


"Това е демокрация!"


Директорката на градината Лота Ражалин отговаря на критиците така: "Искаме да дадем на децата най-добрия начален тласък в живота и от "Егалия" да излязат едни силни личности. Ние отделяме особено внимание на толерантността. Важно е да знаят, че са свободни, а не са принудени да живеят сред стереотипи. След години, когато започнат работа, полът не трябва да ги ограничава в избора на професия. Това е демокрация."


Дискусията около полово неутралното възпитание бързо се пренася и на политическата сцена. От 2008 година насам Швеция е вложила около 12 млн. евро в работата срещу въвеждането на стереотипи и съответно дискриминацията между половете в училище. Правителството дори изисква в стокхолмските училища да има специален педагог, който да следи доколко преподавателите спазват тези правила.


Какво мислят шведите?


Темата за новия подход в детската градина е доста обсъждана в интернет форумите. Някои определят подхода в градината като "ужасяващ". "Налудничаво е - децата се превръщат в опитни животни. Не може на едно малко дете да се дава книга за хомосексуални животни. Те всъщност нямат свободата да избират, налага им се чуждото мнение", гласи един от коментарите в сайта 20min.ch.


Други смятат, че "училището не оспорва физическите разлики между мъжете и жените, нито техните способности. Целта на учителите е да разчупят клишетата, с които живеем. Децата трябва да знаят, че хората са различни, и не трябва да ги квалифицират според наложени рамки".


За много хора полово неутралното възпитание е шокиращо, но не са малко и тези, които защитават идеята – очевидно е, че "Егалия" има своите приятели и някои учебни заведения вече също са възприели и прилагат тази система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK