"На училище": Плувните спортове са добър път към здравето

Отбор по синхронно плуване към НСА

© Юлия Лазарова

Отбор по синхронно плуване към НСА
Ученето си е учене, но децата се нуждаят и от свободно време, в което да се разтоварят от емоциите и умората през деня, да се раздвижат след продължителното седене на чина, а и... да научат нещо ново. Кои са най-подходящите спортове, които децата в началните класове, а и по-големите могат да практикуват след училище, за да са здрави и в добра форма? Какво развиват и с какви здравословни оплаквания могат да се справят? Колко често трябва да са заниманията - четете от днес в поредицата "На училище".

Когато родителите трябва да изберат най-подходящия спорт за децата си, плуването излиза на едно от първите места в списъка.


Този спорт е сред най-полезните и разкриващи пътя към здравословния начин на живот. Той натоварва равномерно всички мускули, не носи риск от сериозни травми и действа успокояващо заради потапянето във водата. Да не говорим за самочувствието, което дават придобитите умения. И най-важното - практикуването на този спорт предпазва от удавяне. 
Поради тези причини мнозина родители са склонни да преглътнат чакането пред съблекалните, докато хлапето се къпе, преоблича, прибира мокри бански и хавлии и си суши косата след тренировка. 


Коя е подходящата възраст


Доц. Стоян Андонов от НСА обяснява, че най-добре е децата да започнат да се занимават с плуване, когато са на възраст между 6 и 9 години. "Разбира се, дори да са по-големи, когато се насочат към басейна, няма да е късно. Просто тогава целта им няма да са високите спортни резултати."


Плуването е в основата на спортове като водна топка, скокове във вода и синхронното плуване, което увеличава избора пред децата и родителите им. Според доц. Андонов децата могат да започнат директно с някой от тези спортове и успоредно с техниките да се научат и да плуват.


За ползите


Всеки родител може да намери много причини, свързани със здравето на детето си, при избора си да го запише на плуване. "Най-ценното е, че се получава закаляване. Тренират се всички мускулни групи, без прекалено претоварване. Стимулират се сърдечно-съдовата и дихателната системи. Това е един от малкото спортове, в които човек е в легнало положение и така се облекчава кръвоносната система. Развива се и вестибуларният апарат", добавя доц. Андонов.


Родителите със сигурност знаят колко важно, ни трудно е да се изградят необходимите хигиенни навици у децата. Според специалиста от НСА плуваните спортове оказват благоприятно въздействие и в тази насока.


Плувните спортове са сред най-полезните за човешкото здраве<br />

© Дневник

Плувните спортове са сред най-полезните за човешкото здраве


Колко често


"Най-добре е да се тренира поне по три пъти седмично по 45 минути. Ако заниманията са по-малко, по-трудно ще има развитие в състезателен план." Водната топка е привлекателен спорт, защото съчетава плуването и спортно-състезателния елемент. Синхронното плуване дава елегантност на момичетата.


Съветът на доц. Андонов е родителите да запишат децата си да спортуват. "Плуването изключително полезно запълва свободното време. По-добре е децата да се занимават със спорт, независимо какъв, отколкото с други неща. А и спортът със сигурност не пречи за интелектуалното им развитие."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK