"На училище": Индивидуалните спортове изграждат характера

Тенисът и другите индивидуални спортове помагат на детето да взима решения само<br />

© Дневник

Тенисът и другите индивидуални спортове помагат на детето да взима решения само
Ученето си е учене, но децата се нуждаят и от свободно време, в което да се разтоварят от емоциите и умората през деня, да се раздвижат след продължителното седене на чина, а и... да научат нещо ново. Кои са най-подходящите спортове, които децата в началните класове, а и по-големите могат да практикуват след училище, за да са здрави и в добра форма? Какво развиват и с какви здравословни оплаквания могат да се справят? Колко често трябва да са заниманията - четете от днес в поредицата "На училище".

Индивидуалните спортове имат много положителни страни, когато стане въпрос за правилния избор пред родителите. Специалистите от НСА "Васил Левски" твърдят, че има много причини, заради които си струва децата да се занимават със спорт, попадащ в тази категория.


Списъкът е много дълъг и разнообразен. Сред най-предпочитаните са тенисът, леката атлетика, спортната гимнастика, художествената гимнастика, бойните спортове и шахът.
Кога да започнем


Доц. Цветанка Захариева обяснява, че подходящата начална възраст в тениса е 5 години. Ако детето и родителите имат желание за по-сериозна състезателна кариера в първи-втори клас вече трябва да се ориентират в тази посока.


Същата начална възраст важи и за спортната гимнастика според гл. ас. Нели Танкушева. Тогава се използва гъвкавостта на децата и способността им да свикват по-лесно с движенията, без да се натоварват излишно.


В художествената гимнастика на 4-5 години момичетата започват да се обучават на постановка на краката, като и тук важи моментът с гъвкавостта. Първи клас е "пределната възраст" за сериозни тренировки, докато след това гимнастиката може да се практикува за здраве.


При бойните спортове най-практикувани са таекуон-до, карате, сумо, айкидо. Там началната възраст е около 6-7 години. За борба, джудо и самбо децата трябва да са по-големи - 10-12 години.


Децата могат да започнат да изучават правилата на шаха на 5-6 години. Малко по-късно вече започва реалното им навлизане в спорта, твърди гл. ас. Радислав Атанасов.


В леката атлетика началото е "отложено" за трети-четвърти клас. Хубаво е децата да започнат, когато са на възраст между 10 и 12 години. След това започват сериозните натоварвания.


Какви са ползите


Всички специалисти са убедени, че индивидуалните спортове дават много силен тласък в изграждането на детето като личност. Успоредно с това той намира начин и да се впише в обществото, тъй като тренировките в повечето случаи са групови.


"Леката атлетика развива пълноценни качества. Тя е в основата на всички спортове. Носи самочувствие както за състезанията, така и в социалния живот. Развива концентрацията и постоянството." Сред богатия избор на дисциплини за предпочитане са скоковете и спринтовете до 400 метра.


Бойните спортове, гимнастиките и тениса помагат за петте физически качества - бързина, ловкост, издръжливост, сила и гъвкавост. "Бойните спортове помагат за дисциплината, за това детето да разсъждава само със себе си. Философията го учи да победи себе си", казва Радослав Пенов.


Художествената гимнастика помага за добрата стойка на момичетата, както и координацията им. В тениса е важно, че децата взимат сами решенията. "Изграждат се психически и се мотивират", обяснява Захариева.


Шахът изисква добра физическа и психическа подготовка<br />

© Дневник

Шахът изисква добра физическа и психическа подготовка


За шаха се знае, че е полезен за някои от учебните предмети - математика, психология, философия, информационните технологии и др. "Детето стига до различни решения, като има възможност само да стигне до тях. Има организация на умствения труд и добра социализация. Мит е, че физическата подготовка не е важна. Физиката и психиката работят заедно в шаха. Той хармонира отлично с други спортове - например ракетните и тези с топка", добавя Атанасов.


Колко често


И тук специалистите са единодушни, че е много важно инструкторът да е добър. От основно значение са подходът и натоварването. Леката атлетика е най-трудният защото изисква много тренировки - в първите години по три-четири пъти седмично, а след това - всеки ден. При нея съществува опасността от контузии.


В художествената гимнастика гръбначните изкривявания са преодолени отдавна. Същото важи и за развиването на "тенис лакът", благодарение на по-модерните ракети. "С добра методика контузиите в гимнастиката могат да бъдат избегнати", заяви Танкушева.


Тенисът изисква по две тренировки седмично за децата, които тренират за здраве. Тези, които ще търсят професионално развитие, трябва да са на корта четири пъти.


При бойните спортове също зависи от желанието на детето и родителите. Ако е само за здраве, то може да не се явява на състезания. Когато преминат две-три нива в цветовите пояси, децата вече могат да се явяват на състезания.


Шахът е еднакво добър избор за момичета и момчета. При него няма определен брой занимания, а всичко е съобразено с индивидуалността на детето. "Два пъти седмично е добре, може и повече", каза Атанасов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ММА му е майката. Отборните спортове са в пъти по добри от индивидуалните.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 2. 2 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Добра статия, напълно се съгласявам с написаното. Жалко, че в България няма добри условия за спорт.

 3. 3 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Любопитно

  До коментар [#1] от "инж. Филип":

  От страната на зрителя или от участника говориш? Защото има разлика!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 4. 4 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "madagaskar":

  И каква е разликата? Че пак някой дето не знае от коя страна се топа топката, ще ти обяснява кой спорт е по дбър - и ще се прави реклама на спортовете. Не разбрах що голфа го няма.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 5. 5 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Любопитно

  До коментар [#4] от "инж. Филип":

  Тук се говори за създаване на навици! Шампионите и рекордьорите ги тренират други хора с друга методика! По-добре е всяко дете да тренира по нещо, което му харесва отколкото да бичи пред компютъра!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 6. 6 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 496 Неутрално

  "Индивидуалните спортове изграждат характера"

  А колективните разграждат ли го?

 7. 7 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А най-добре е във всяка статия да се обяснява как едно нещо е по добро от друго, как едни са по добри от други. Разделяй и владей.
  мадагаскар: тук става въпрос за индивидуалните спортове, аз поне четох статията и в частност тенис на корт, само виж снимките на тениса и шаха - няма такава манипулация.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 8. 8 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "fifi_5":

  Ами като няма условия за спорт - създайте си ве. Стига сте чакали на Боко, той човека не може да огрее на всеки в задния двор.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 9. 9 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#5] от "madagaskar": Спор няма за това, че е по-добре децата да тренират "нещо", отколкото да седят пред компютъра. Не разбирам, обаче, противопоставянето, което се прави между колективните и индивидуални спортове.
  "Индивидуалните спортове изграждат характера"...., че те колективните го изграждат в не по-малка степен. Човекът в живее в общество, не сам и изолиран, тъй че работата му в колектив, където освен за себе си се налага да вземаш и решения и за другите, да се научиш, че другите грешат, но ти също и твоите грешки са от значение и влияят на другите и т.н. ...са изключително важни за изграждане освен на индивидуалност, която безспорно е важна, но и на толерантност и отговорност към хората до теб, което е не по-малко важно доколкото целият живот на човека преминава в общество.

  Без паника!
 10. 10 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Неутрално

  В индивидуалните спортове дават стимуланти, освен ако треньори са родителите. Имам предвид най-вече плуването и тениса.

 11. 11 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Към споменатите вече видове спорт бих добавила и различните видове моделизъм - децата се занимават, за да сглобят корабчето, ракетата или др., а след това на природа ги тестват. Е, родителите ще трябва да заплатят електрониката, но е за развитието на детската мисъл и умения.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 12. 12 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 583 Весело

  Юлия пак е угасила лампите на децата в залата

 13. 13 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нищо не пише за плуването. Единственият спорт без контузии.
  Но пък има простуди

  както и да е - важното е да спортуват децата

 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#9] от "Slarty":

  Всъщност, макар, че Дневник прави някаква странна обучителна кампания тези дни за спортове - човек ще реши, че са гъсти с ББ, та и те в посока зали бутат - с казаното в конкретната статия съм склонен да се съглася.

  Сина ми е на 11, от 5-годишен го тренирам на общо основание (игри с топка, плуване, гимнастика и прочие основни двигателни навици), а преди 4 години предпочетох тениса пред футбола именно заради наложителното изграждане на характера във всеки индивидуален спорт.

  Колектива много размива както отговорностите така и фокуса върху самия тренировъчен процес.

  Във всеки индивидуален спорт много бързо ти става ясно, че успехите са в твоите ръце и няма мърдане от това положение.

  В отборните винаги можеш да обвиниш другите или пък да живееш на техен гръб.

  Те дават други важни неща - не казвам, че са по-лоши - но по отношение на осъзнаването като индивидуални качества и отговорности, които са си основни за самочувствието на детето - просто няма база за сравнение.

  Друг въпрос е, че е трудно да се прецени кое би подействало по-добре за оформянето на едно дете - индивидуален или колективен спорт.

  не всяко дете би понесло отговорността с която се сблъсква в индивидуалния спорт; то зависи и как ще бъде поднесена, разбира се

  И все пак..аз лично се радвам, че избрах тенис като основен спорт и аматьорски футбол за удоволствие, защото виждам как на 11 вече се променя заради това, с което се сблъсква на корта.

  Следващото лято, живот и здраве, му е първия Гранд Слам!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#13] от "pete_maravich":

  Статията преди 2 дни беше за плувните спортове.

  Всеки спорт изгражда характера, не само индивидуалния!

  Вещица от Овнерог
 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Мисля, че имаме нужда от повече колективни спортове. стига с тоя балкански индивидуализъм (егоизъм).

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Има голяма полза от индивидуалните спортове, децата се научават на дисциплина и свикват с натоварвания. Отделно има чисто физическа (здраве, сила) полза. Аз мога да кажа за карате - много е добре.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 18. 18 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боби Колев":
  Ами..... Наблюдението ми е, че в съвременния ни живот и общество не липсват индивидуалности, напротив, като че ли хората повече обръщат внимание на себе си, отколкото на другите, егоизмът надделява над толерантността и способността да живееш с другите...
  Може би съдя по себе си, но смятам, че да носиш отговорност само за себе си е по-лесно, отколкото за себе си и за друг! Това тежи много повече и е много по-трудно да се научиш да го правиш.

  [quote#14:"Боби Колев"]В отборните винаги можеш да обвиниш другите или пък да живееш на техен гръб. [/quote]
  Разбира се, че можеш, но не мисля, че ще продължиш дълго да си в този отбор. То и в индивидуалните спортове можеш да намериш куп "обективни" причини, извън теб самия, които да оправдаят неуспеха ти.
  Аз, за разлика от Вас, насочих детето си към колективен спорт и съм впечатлена от ефекта върху неговата психика и мислене. Може би всичко зависи от ценностите, които приемаме за по-важни за самите нас. За мен е изключително важно детето ми да се научи да живея в някакво разбирателство /хармония/ с околните, да се научи, че хората са различни и да може да приема това спокойно и като нещо положително, а не да се дразни и развива агресия към инакомислещите. Силните индивидуалности и хората, разчитащи само на себе си
  [quote#14:"Боби Колев"] успехите са в твоите ръце [/quote] обикновено са самотни.
  Всъщност...хубаво е да има всякакви хора и всякакви спортове. Но статията твърде избирателно ги разглежда. Както писа някой по-горе - къде е плуването? И каква е идеята на написаното? Важното, което всички знаем, е да се спортува!

  Без паника!
 19. 19 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2110 Весело

  С две ръце за тениса като родител на дете, започнало на 6 при Юлия Берберян - добрата техника и дисциплината са едва половината от уроците, които децата научават чрез личен пример, разговори, дори четене в почивките.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 20. 20 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  споделям личен опит - нумеро уно е плуването, трябва да се почне между 5 и 8 години.
  2 - шах! препоръчително преди 7 години!
  3 - нещо, каквото и да е, с бягане, по възможност лека атлетика, при липса на възможност - игра с топка! само за волей знам, че е хубаво да се отпочва след 11 години.
  4 - по някаква причина не харесвам биткаджийските спортове, но ако детето иска - препоръчвам джудо!
  всичко останало е екстра! ообаче, ако сметнем колко ще излезне на семейният бюджет подобна програма - приготвяйте от 300 левчета нагоре!

 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#18] от "Slarty":

  Добре казано, макар че не съм сигурен, че индивидуализма като болест на обществото има връзка с индивидуализма в спорта.

  Индивидуализма в обществото е породен от липсата на време и ресурси да се живее пълноценно, вижда се в повечето големи градове, където хората вечно бързат за някъде и вечно закъсняват. Ню Йорк за мен лично беше своеобразен връх в това отношение, но сравнението на всеки друг български град със София ще даде същия резултат.

  Индивидуализма в спорта е съвсем друго, защото изправя човек срещу проблем и го кара да осъзнае проблема и промени себе си , защото няма друг контролируем начин да преодолее проблема.

  Вярно е също така, обаче, че за едни деца може би е добре едното, а за други - другото.

  В края на краищата от всичко на света има полза ако е с мярка

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "fifi_5":

  Хайде стига сте се оплаквали от тая България. По-мързеливо племе от булгаристанците няма. Всеки чака отгоре някой да му уреди всичко - я работа, я спорт, я делавера. Ако искаш да спортуваш, ще намериш начин. Като деца играехме в задните дворове на кооперациите в центъра на София, а сега има много повече възможности. БГ е прекрасна страна за всичко. Иди да видиш как спортуват децата в Индия или Бразилия или дори в Англия.

 23. 23 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "Slarty":

  Много точно казано! Благодаря.

 24. 24 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 426 Гневно

  ВНИМАНИЕ!!! ПИТАМ ЗАЩО?
  МАСОРА (на иврит: מָסוֹרָה, в буквален превод от староеврейски "предание" е сборник с указания по религиозно право, служещ за правилното съхранение, оформление и възпроизводството чрез ръкописи на канонизирания текст на Светото писание.
  В по-широк смисъл, под Масора се разбира правописа, вокализацията, синтаксиса, поставянето на ударение при четенето и кантилацията на библейския текст, както и случаите на вариации при изговаряне на отделни думи от текста.- ТОВА Е ПЪРВАТА ДУМА, КОЯТО СРЕЩАТ ТАЗИ ГОДИНА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ - справка Учебник по български език и литература за първи клас 2012/13 г, Помагало ЗИП!!! -Първата дума не е нито " мама" , нито "азбука", а "МАСОРА" - Питам ЗАЩО?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на muncho2
  muncho2
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ЗА МЕНЕ НАЙ ДОБРИЯ СПОРТ ЗА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ Е " СПОРТНОТО ОРИЕНТИРАНЕ ".СЪЧЕТАНИЕ МЕЖДУ БЯГАНЕ В ПРЕСЕЧЕНА МЕСТНОСТ И МИСЛЕНЕ / БЯГА СЕ С КАРТА И КОМПАС /.ОСВЕН ТОВА ДЕЦАТА СА НЕПРЕКЪСНАТО СРЕД ПРИРОДАТА, А НЕ В ЗАЛАТА СЪС ЗАСТОЯЛИЯ ВЪЗДУХ.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОЗИ СПОРТ НЕ Е ОЛИМПИЙСКИ И СЕ НЕГЛЕЖИРА ОТ ДЪРЖАВАТА.В СКАНДИНАВСКИТЕ СТРАНИ СЕ ИЗУЧАВА В ПРОГРАМАТА НА УЧИЛИЩАТА И Е МАСОВ СПОРТ.РАДОСТНОТО Е , ЧЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ИНТЕРЕСА КЪМ ТОЗИ СПОРТ СЕ ВЪЗРАЖДА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK