Откъс от "Насилие и ненасилие"

Откъс от "Насилие и ненасилие"

© "Точица"Как детето да реагира при насилие? Трябва ли да отвърне на удара, или да подмине, сякаш нищо не се е случило? Трябва ли да се търси виновен за агресията и как той да бъде наказан? С примери от ежедневието, с които се сблъсква всяко дете в училище, авторите на "Насилие и ненасилие" се опитват да дадат отговор на тези въпроси.


Единият от авторите - Мишел Пюеш, е професор от Сорбоната. Брижит Лабе се занимава с научни адаптации за деца. Преводач на книгата е Валентина Бояджиева, превеждала също Маргьорит Юрсенар, Марк Блок, български издател на Пруст, поредицата "Театър х 3" и др.


Изданието на "Точица" се осъществява с подкрепата на Фондация "Париба" и е включено в поредицата "Философски закуски", сред които са също "Приятелството и любовта", "Нормално и ненормално", "Справедливост и несправедливост", "Тъгата и радостта", "Права и задължения", "Животът и смъртта", "Работата и парите" и т.н.
"Дневник" публикува откъс от книгата:


Няма чудодейна рецепта


"Ама ако ме ударят на двора на училището, аз какво да направя?"


Другият може да продължи да удря, може да ни преследва, да започне отново в някое следващо междучасие… Ненасилието не е чудодейна рецепта, такава не съществува и всичко зависи от това, какво търсим. Ако искаме по възможност да избегнем ударите, добра тактика е да не отговаряме. Обикновено тогава всичко спира бързо - когато някой иска да се сбие, но никой не му отвръща, той спира да си го търси. Насилието се нуждае от насилие, за да съществува.


Ако така не става, понякога е нужно да покажем много по-голяма сила, за да разкъсаме омагьосания кръг. Но тази сила наистина трябва да е много по-голяма, за да трябва да се бием само веднъж и побойникът да не се върне повече. Насилието отстъпва пред много по-голямата сила.


Някои продължават да понасят ударите и се превръщат в онова, което аз наричам мъченик. Тогава насилието се разгаря - в крайна сметка мъченикът също е виновен, защото не разкъсва омагьосания кръг. Той трябва да бъде подпомогнат от по-голяма сила, тази на учителката, на преподавателя, на директорката или директора, на родителите, на полицията, на някой съдия.


Скрито насилие, явно насилие


Родителите на Фабиен са разведени и вече не си говорят. Фабиен не разбира съвсем точно защо това е така, казва си, че това е техен проблем, че тя няма нищо общо. Но онова, което не понася, е баща й по цял ден да говори лоши неща за майка й, а пък и тя да го одумва на свой ред. "Когато съм с баща ми, е ад, не мога да кажа, че майка ми е мила, а когато съм с нея, не мога да й кажа, че обичам много татко, те наистина са странни", споделя тя с най-добрата си приятелка.


Родителите на Фабиен не я бият, тя не е подложена на физически тормоз.


Насилието върху нея е друго - то е морално. Фабиен е вътрешно наранена, защото родителите й не се съобразяват с нейните чувства. Тази липса на уважение е тормоз, който тя е принудена да търпи. Родителите й всяват в нея гняв, който ще се изрази по хиляди възможни начини. Моралното насилие разрушава отвътре, това е скрито насилие. То изпълва хората с мрачни усещания, които завземат вътрешния им свят, карат ги да виждат живота в черно, пречат им да се чувстват добре, правят ги тъжни и нещастни дори без да разбират защо. Тези усещания приличат на бомба със закъснител, те се възпламеняват и много често избухват във физическо или "явно" насилие.


Когато скритото насилие изведнъж излезе наяве, има убийства, терористични нападения, демонстрации, на които хората чупят каквото им попадне, а ние се питаме откъде се взима всичко това. Тези взривове често идват като следствие на насилие, което ние самите не сме видели, скрито насилие като несправедливостите, бедността, униженията, расизма, невъзможността да се лекуваш, да заситиш глада си…


Сладкото ненасилие


Днес има демонстрация срещу расизма, потискането на жените в Афганистан и срещу детския труд.


Памела отива да вземе Джейн.


"Няма да ходя, казва Джейн. На тези демонстрации винаги някой нещо потрошава, а аз съм срещу насилието, аз съм ненасилница."


Джейн си слага очилата за басейн и си казва колко хубаво е направила, като е построила басейн вътре в къщата. Много е гот да можеш да си плуваш у дома зимно време.


Лесно е да си против насилието, когато не си жертва на расизма, когато не те държат вкъщи насила, когато синът ти не е принуден да работи във фабриката от осемгодишен…


Лесно е да си миролюбив, когато нямаш никаква причина да проявяваш насилие. Джейн е в правото си да не ходи на демонстрацията, това не значи, че е за несправедливостта. Но не може да твърди, че е ненасилница. Ще узнае дали е такава, когато я връхлети насилие. Засега Джейн е ненасилвана, а не ненасилница. Ненасилник е онзи, който е понасял несправедливост и насилие, но е решил да не използва оръжията на насилието в своята борба. Това е онзи, който е решил да се откаже от насилието дори когато продължава да е жертва на несправедливости, дори когато рискува живота си.


Ненасилието не означава да се разхождаш в природата, като внимаваш да не смачкаш някое цветенце, да критикуваш кадрите с насилие по телевизията, седнал спокойно и на топло в креслото.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Колко пъти тази седмица ще ни тикате в очите рекламата на книгата?

 2. 2 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сигурно е на техен човек.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3124 Гневно

  Ненасилието е да свиеш сърмите на насилника

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  "...Тези взривове често идват като следствие на насилие, което ние самите не сме видели, скрито насилие като несправедливостите, бедността, униженията, расизма, невъзможността да се лекуваш, да заситиш глада си…" Ето за това в целият ЕС РОДИТЕЛИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ДЕЦАТА СИ ДО 18ТАТА ГОДИНА! Не е мормално родителите да имат по 5-6 деца, да не осигуряват на децата си ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯТ покрив над главата; храна ; дрехи; играчки ; възпитание; контрол и надзор и после да крещят- ми бедни сме, как да ги изгледам тези деца! Егоизмът на такива родители е разрушителен!!!!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  "...Лесно е да си против насилието, когато не си жертва на расизма, когато не те държат вкъщи насила, когато синът ти не е принуден да работи във фабриката от осемгодишен….." Ало, авторите, това беше реалността в ЕС! Жертви на расизма в ЕС са коренните жители на ЕС държави! А ПРИНУЖДЕНИЕТО над едно дете да работи от 8 годишно, не за да свикне с труда, а за да издържа семейството , е отвратително безотговорност на родителите му и е наказуемо като детска експлоатация в ЕС!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митридат":

  Дам наистина е дразнещо, особено когато форумът доста активно се включи първия път. Темата се поизчерпа тогава.
  Предполагам, че просто запълват пространството с някакъв материал или по-вероятно издателите са си платили за такъв вид реклама.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Още римляните са го измислили .Vim vi repelllere licet. - Насилието се позволява да бъде отблъсвано със сила.
  Засега Джейн е ненасилвана, а не ненасилница.Не,точно ненасилница е.Не всеки насилник е насилван,а и насолва обикновено когото може,а не който го е насилвал.
  И аз по никакъж начин не прилагам насилие срещу никого.Но бих използвал сила ,за да спра или предотвратя насилие.
  И е напълно права .Като някои идиоти потрошат няколко коли и витрини в Европа или Америка с какво помагат срещу расизма, потискането на жените в Афганистан и срещу детския труд.
  Има и безсилно право и безправна сила.Безсилното право е безполезно,безправната сила не може да се спре или възпре без прилагане на правомерна сила или заплаха за прилагането и.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK