Майките излизат на протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки

Архив

© Георги Кожухаров

АрхивНационален протест готвят за 12 ч. на 22 октомври 2012 г. майки от цялата страна.


Акцията е с искане да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки. Планира се в нея да се включат родители от София, Пловдив, Варна, Сливен, Шумен, Разград, Стара Загора, Плевен, Бургас, Благоевград и др.


По едно и също време гражданите поставят исканията си обезщетението през втората година от майчинството да е обвързано с минималната работна заплата. Те настояват и да се облекчат условията за отпускане на кредити за семейства с деца до 18 години, да се разкрият нови градини, а детски надбавки да получават всички, което значи, че парите не трябва да са обвързани с дохода на семействата.
Гражданите настояват още и за промените в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време, намален работен ден, половин работен ден.


Месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лева. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лв. месечно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK