Родители излизат на протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки

Протест на майките се проведе и в края на октомври 2011 г.

© Анелия Николова

Протест на майките се проведе и в края на октомври 2011 г.Избори 2022

Родители от цялата страна излизат на национален протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки и срещу сегашната политика за стимулиране на раждаемостта, съобщи БНТ.


Демонстрациите на майките, организирани в социалните мрежи, са насрочени за 12.00 ч. днес. Те ще се проведат пред общините в над 20 града, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Разград, Стара Загора и Плевен. В София е планирана демонстрация пред Народното събрание.


Майките настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата. Те се обявиха за увеличаване на детските надбавки за всички деца, без обвързване с минималния доход на семейството.
Родителите настояха още за облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, подобрени условия в яслите и градините и промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години, свързани с гъвкаво работно време, намален или половин работен ден.


Всички тези мерки целят да насърчат раждаемостта и отглеждането на дете сред средната класа на работещите данъкоплатци.


Месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лева. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лв. месечно.


В края на миналата седмица социалният министър Тотю Младенов заяви готовност да изслуша исканията на майките и постави началото на нова дискусия - дали платеното майчинство да бъде намалено, или да запази сегашния си период от 410 дни.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK