"Киномания" 2012 не е само за възрастни

Киноманията не е само за възрастни и това се доказва вече втора поредна година във фестивала "Киномания", който през 2012 г. отново кани най-малките любители на седмото изкуство в една от кинозалите на НДК.Всички заглавия от детската кинопрограмата на фестивала са дублирани на български език, благодарение на един от основните партньори на тази част от програмата фондацията "Америка за България". Билети за тях се предлагат в мрежата на "Ивентим", както и на касите на НДК.

Домакин на всички прожекциите с детски филми в рамките на фестивала е зала "Люмиер". Прожекциите са разделени на анимационни и игрални детски филми и са програмирани само в уикендите (между 10 и 18 ноември), така че да са удобни са посещения на работещите родители и посещаващите градина или училище деца. Цената на билетите за малките зрители е 2 лв. и 4 лв. за възрастни. Ето кои са и заглавията, между които можете да избирате да ходите семейно:
"Киномания" 2012 не е само за възрастни

© Киномания


Първият е анимацията "Лоте и тайната на Лунния камък" (Lotte and the Moonstone Secret) с режисьори Хайки Ерниц и Яно Пьолдма. Прожекцията му е на 10 ноември от 11 ч. Филмът е естонско-латвийска продукция от 2011 г. с продължителност 73 мин. и разказва за забавното куче Лоте и нейните приятели, които се забъркват във вълнуващи приключения.


Една нощ два качулати лунни заека се опитват да откраднат загадъчния магически камък, който чичото на Лоте - Клаус, е донесъл от тайнствен храм в планината. Лоте осуетява кражбата и се зарича да разкрие мистерията на лунния камък, като насърчава чичо Клаус да намери старите си приятели Фред и Виле, които също имат такива камъни. Докато лунните зайци ревностно преследват техния камък, Лоте и чичо й трябва да разкрият тайната на Лунния камък, преди да е станало твърде късно.


 

В същия ден, 10 ноември, но от 12:45 ч. може да гледате игралния норвежки филм "Клечко попада в приключение" (Twigson Ties the Knot) от 2010 г. с режисьор Мартин Лунд и с участието на Адриан Грьоневик Смит, Петрус Кристенсен, Перниле Сьоренсен, Ян Гунар Рьойзе.


"Клечко попада в приключение"

© Киномания

"Клечко попада в приключение"


Историята започва оттам как един ден майката на Дребосъчето е ранена при инцидент с колелото й. Така Дребосъчето и приятелят му Клечко, който е направен от клонче и с когото са неразделни, се заемат да открият виновника за инцидента. Помага им момиченце, което също си има кукла, направената от брезово клонче, на име Каролина. Така, освен че помага на Дребосъчето да разкрие причината за инцидента, Клечко успява и да се влюби.


Френско-белгийската анимация "Жирафчето" (Zarafa) пък е вдъхновена донякъде от истинската история за пристигането на първия жираф на френска земя през 1827 г.. Филмът представлява едно епично пътуване из Африка и Франция през XIX век и разказва за приятелството между 10-годишния Маки и Зарафа - осиротяло жирафче, което пашата на Египет изпраща като дар на краля на Франция.


"Жирафчето"

© Киномания

"Жирафчето"


Решено да рискува живота си, за да върне Зарафа на родна земя, малкото момче тръгва след Хасан - принца на пустинята, на когото пашата е заповядал да достави Зарафа във Франция, като предприема рисковано пътешествие от Судан до Париж.


С "Жирафчето" режисьорите Реми Безансон и Жан-Кристоф Лие участват в детския конкурс на "Берлинале" през 2012 г. Филмът е с продължителност 78 мин. и може да бъде гледан на "Киномания" 2012 на 11 ноември, неделя, от 11 ч..


"Синият тигър"

© Киномания

"Синият тигър"


По-късно същия ден, от 13 ч., може да гледате игралния филм от Чехия, Словакия и Германия "Синият тигър" (The Blue Tiger), дело от 2012 г. на режисьора Петр Оукропец с участието на Линда Вотрубова, Якуб Вунш и Бара Хржанова.


Лентата разказва за Йоханка и Матиаш, които имат щастлив живот - двете им деца растат в любяща среда в стара, но необикновена ботаническа градина. За амбициозния и безскрупулен кмет обаче старото е лошо и, изглежда, децата ще загубят дома си, а градът - магическото си светилище. Но събитията придобиват неочакван обрат, когато тайнствен син тигър се появява по улиците. Меланхоличните настроения отстъпват място на вдъхновяващи моменти.


Посланията на "Синият тигър" се крият в разнообразието от метафорични образи и начина, по който филмът разпалва въображението на публиката, когато игрални сцени се редуват с анимация. Така детските персонажи с фантастичните си представи доказват, че мечтите се сбъдват. С финес е поднесена и идеята да не отхвърлме старото и познатото за сметка на повърхностното кратко очарование от всичко ново.


"Емили Жоли"

© Киномания

"Емили Жоли"


В следващия уикенд на "Киномания" 2012, в събота, 17 ноември, от 11 ч. в зала "Люмиер" ви очаква френската анимация "Емили Жоли" (Emilie Jolie) от 2011 г. с режисьори Филип Шател и Франсис Нилсен.


Емили е малко синеоко момиче с руса коса и розови бузи. Утре е първият й ден в ново училище и е притеснена дали ще успее да си намери приятели. А по-важното е дали баща й ще успее да я придружи? Из кашоните от последното им преместване майката на Емили намира книга, която е чела като малка. Тя предлага на Емили да я разгледа, за да разсее тревогите си. В книгата се разказва за малък син заек на име Жилбер, който, заради слабостта си към сладкишите, е отвлечен от ужасна вещица. Емили заспива, докато чете. И тогава историята оживява.


"Войната на копчетата"

© Киномания

"Войната на копчетата"


След това идва ред на "Войната на копчетата" (La Nouvelle guerre des boutons). Френския детски игрален филм от 2011 г. на режисьора Кристоф Баратие с участието на Летисия Каста, Гийом Кане, Кад Мерад, Жерар Жюно, Мари Бюнел, Жан Тексие и Илона Башелие може да гледате отново на 17 ноември, но от 12:15 ч.


Книгата "Войната на копчетата" открай време е задължително четиво за френските деца заради симпатичните герои и сюжет. В новата адаптация по романа на Луи Перго сценаристът и режиьор Кристоф Баратие прибавя и тъмни щрихи към невинната история за "войната" между две банди деца от съседни села. Действието се развива във Франция по времето на окупацията на страната през Втората световна война, когато подрастващият Лебрак се влюбва в новодошло момиче от града, което е в опасност, тъй като е еврейка.За филма сп. "Варайъти" пише: "Като пренася историята на две воюващи банди от съседни селца в смутната 1944 г., Баратие рисува очевидни, но и много сполучливи паралели между основната история във филма и Втората световна война. В сюжета се преплитат вълнуващи детски приключения с драмата на времето и всичко това, заедно със звездния актьорски състав, е сериозна предпоставка филмът да се превърне в хит във Франция и в чужбина.".
Последните две заглавия от детската програма може да видите на 18 ноември, неделя. Първото е на испанския "Снежинко, бялото горилче" (Floquet de Neu) от 2011 г. с режисьор Андрес Шаер и с участието на Пере Понсе, Елса Патаки и Клаудия Абате.


"Снежинко, бялото горилче"

© Киномания

"Снежинко, бялото горилче"


Филмът с начален час 11 ч. разказва за Снежинко, който много добре знае какво е да бъдеш различен. Снежнобялата му козина винаги я е отличавала от другите горили. А сега, когато е толкова далеч от родна Гвинея, живее в зоологическата градина в Барселона. Там то се превръща в най-популярната атракция за посетителите, но не и сред себеподобните си. Те не проумяват какво толкова интересно има в една снежнобяла горила. Снежинко обаче има план. Заедно с приятелите си Айлур - черна пантера будист, преродена в тялото на червена панда, и Паула - умно малко момиче, Снежинко планира да се промъкне при всемогъща магьосница. Единствено тя може да му помогне да се превърне в нормална горила. Извън стените на зоопарка обаче дебнат опасности…


Отновно в неделя, но от 12:30 ч. може да гледате "Дъщерята на повелителя на слонове" (Chandani und ihr Elephant). Германският игрален филм на Арне Биркенщок взе германската филмова награда "Лола" през 2010 г. за най-добър детски филм.


"Дъщерята на повелителя на слонове"

© Киномания

"Дъщерята на повелителя на слонове"


Историята в него е за 16-годишната Чандани, която изгаря от желание да последва стъпките на баща си и да стане махут (човек, който се грижи за слоновете). Баща й Сунамабанда е един от най-опитните махути в Шри Ланка. Но той няма син, на когото да предаде наследените с поколения умения. Въпреки волята на другите махути, той решава да даде шанс на дъщеря си. Той й поверява грижите за малкото слонче Кандула. Грижейки се за него, Чандани трябва да демонстрира ,че желанието й е достатъчно сериозно и че е готова да получи сложните познания, които един махут трябва да притежава. Но тъй като тя е първото момиче в една мъжка професия, всеки се съмнява в способностите й.


Извън семейството й единствено лесничеят Мохамед подкрепя Чандани. Той я отвежда в джунглата и й показва как живеят слоновете сред дивата природа. По време на една от тези обиколки те двамата спасяват бебе слонче от сигурна смърт.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK