Тиквен крем

Тиквен крем

© Димитър Катерински



През последните години добрата стара тиква се преобразява във все повече и повече вкусни рецепти. Онези, които не я харесват традиционно изпечена със захар, й стават големи почитатели, когато е във вид на крем супа. Или пък с мляко и яйца като по-различен крем карамел, като добавка в сладкиши, пайове и дори за цвят и аромат към пълнозрънестия хляб. 


Вкусна е и в компанията на солени ястия – като част от вегетарианска лазаня, запечена със сирена, или просто на тънки резени върху грил тигана, залята с ароматен зехтин и сервирана като гарнитура към свинско месо. 


Тиквата предлага много занимания и за децата, които биха се въодушевили от правенето на фенери или от напълването й с вкусни сушени плодове, локум и ядки и изпичането й цяла във фурната. Дали за ядене или за украса, тя радва винаги окото и небцето.




Във вид на крем обаче тиквата не е кой знае колко популярна, което е незаслужен пропуск, защото в комбинация с маскарпоне, мед и канела тя се превръща в меко удоволствие, което и родителите, и малчуганите биха си похапнали с радост. 


Тази рецепта се вмества и по подходящ начин в менюто, ако децата искат да празнуват Хелоуин, който се отбелязва през следващата седмица. "Страшните" декорации са по избор, като съвсем не са задължителни за добрия вкус на крема. 


За направата на четири порции са нужни: 500 г тиква, 5 с.л. маскарпоне, 2 с.л. заквасена сметана, 1 ч.л. канела, 1 с.л. мед, 4 с.л. стафиди, 4 с.л. натрошени орехи. 


Тиквата се обелва, нарязва на парчета и се сварява или изпича във фурната. В голяма купа се смесват маскарпонето, заквасената сметана, канела и медът, след което се добавя готовата тиква и всичко се пасира до получаването на гладък крем. Ако искате да е по-рядък – добавете малко прясно мляко. 


Накрая се изсипват стафидите и натрошените орехи, кремът се разбърква с лъжица и се сервира в отделни купички. Вкусен е както топъл, така и студен, а за разкош може да се залее отгоре с любимо сладко или да се сервира с разбита на пухкав сняг течна сметана. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Къти
    Къти
    Рейтинг: 572 Неутрално

    ТОЙ ли го е произвел? Само питам

    Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
  2. 2 Профил на pc_none
    pc_none
    Рейтинг: 470 Весело

    И пак Той рано сутрината? И аз само питам...

  3. 3 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 2264 Любопитно

    Изглежда интересно и вкусно, при първа възможност ще се пробва.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  4. 4 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1390 Любопитно

    [quote#1:"Къти"]ТОЙ ли го е произвел? Само питам[/quote]
    ТОЙ къса мръвки от себе си...
    Не вярвам обаче от тях крем да става

    Иначе тиквата *истинската* освен че е вкусна е и много полезна!
    Нещо което не може да се каже за НЕГО.

    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
  5. 5 Профил на o_gor
    o_gor
    Рейтинг: 462 Неутрално
  6. 6 Профил на leon12
    leon12
    Рейтинг: 1291 Весело

    Бат Бойкооо! Теа пак ти са подирааат, гаднярити! Извикай ги немедлено на "беседа" като оня дет заснел спящите красавици в полицейската кола

  7. 7 Профил на o_gor
    o_gor
    Рейтинг: 462 Неутрално

    Кулминацията ще е на 31-ви и 1-ви.

  8. 8 Профил на berbenkov
    berbenkov
    Рейтинг: 1291 Весело

    Тиквен крем -
    не го щем!!!

    www.berbenkov.hit.bg
  9. 9 Профил на tily_lily
    tily_lily
    Рейтинг: 521 Весело

    Рецептата е супер.
    Иначе тиквите си ги отглеждаме вече 23 години следдемократично, и 45 години преддемократично. Найс, а ?

  10. 10 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 2229 Неутрално

    Това си е башкалорична бомба, която яко налива кокала.

  11. 11 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1789 Весело

    Може да хапна един

    Предразсъдъците са за ограничените.
  12. 12 Профил на nicoleta
    nicoleta
    Рейтинг: 1291 Весело

    Ще го пробвам,проблема е ,че ще се сещам за НЕГО докато го ям.

  13. 13 Профил на HERMES
    HERMES
    Рейтинг: 630 Неутрално

    Ставайки тази сутрин се замислих, че идва Хелоуин а аз не се сещам по какъв начин да го отпразнувам, без да обидя Премиерът Слънце. Ако нацепя някоя тиква Цвъ.Цвъ. веднага ще реагира а прокуратурата ще се самосезира за поругаване на Националният Символ. Вие какви идеи предлагате за да отпразнуваме празника "политически правилно"? С тиквеният крем определено пак ще го засегнем.

  14. 14 Профил на Нихната Макя
    Нихната Макя
    Рейтинг: 1027 Весело

    Кремът на Любимия Премиер ?

  15. 15 Профил на NPaine
    NPaine
    Рейтинг: 1291 Весело

    Крем за премиер!

    "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
  16. 16 Профил на Нихната Макя
    Нихната Макя
    Рейтинг: 1027 Весело

    ... исках да кажа Любимият крем на Любимия премиер

  17. 17 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4131 Неутрално

    [quote#15:"NPaine"]Крем за премиер![/quote]
    А не! Оня е картофен крем.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  18. 18 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Всичко хубаво, ама маскарпонето откъде?
    Инак крема става и от 1 л мляко, 1 тиква, 1 ч.ч. захар и брашно според това колко се иска да се сгъсти и колко ще се вари, т.е. колко е била водниста тиквата. Ето защо аз обикновено я пека първо с кората, а после обирам с лъжица и мачкам на пюре. Тиквата е сладка и крема става възсладък, и затова предполагам авторкатапрепоръчва маскарпоне, защото той се прави с лимонов сок и бидейки възкисел балансира вкуса. С тиквата има много добри вариации, но мисля че във всички от тях трябва да се добави малко лимон.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  19. 19 Профил на heineken
    heineken
    Рейтинг: 627 Весело

    По нашенско десните се борят с Боко като прасе с тиква. А Тиквата пъчи епилираните си гърди с десняшки претенции...
    На Хелоуин много граждани ще бъдат привиквани на беседи в РПУ-тата, за поругаване на държавни символи. Ето докъде води глобализацията!

  20. 20 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1108 Весело

    Браво на Дневник ,случайно пак са пуснали материал за радост на червените костовачета да се забавляват Голяма радост , ежедневна, небрежно подхвърлена за последна утеха на отпадащите в следващия парламент

  21. 21 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 2281 Неутрално

    [quote#18:"Десен"]затова предполагам авторкатапрепоръчва маскарпоне, защото той се прави с лимонов сок и бидейки възкисел балансира вкуса. [/quote]

    ??? Маскарпонето е вид кремообразно сирене, което е основната съставка на тирамису-то. Какъв лимонов сок, какъв възкисел вкус, какви пет лева...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK