Хиперактивните деца може да имат повече проблеми с реализацията си от връстниците си

Хиперактивните деца може да имат повече проблеми с реализацията си от връстниците си


Децата, които имат симптоми на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, ХРНВ – бел. ред.), по-често имат проблеми по-късно в живота си, отколкото децата, които не са имали проблеми в училище, твърди американско изследване, цитирано от Ройтерс.


Според изследването, което е проследило участниците през няколко десетилетия, те са били по-слабо образовани и са с по-ниски приходи, а случаите на развод или злоупотреба с наркотични средства са били повече. Резултатите са публикувани в научното списание Archives of General Psychiatry.


"Повечето се справят добре, но малък процент от проблемните деца имат сериозни проблеми", казва Рейчъл Клайн, професор по детска и юношеска психиатрия в университетския медицински център в Ню Йорк Langone.
Децата с този синдром са изключително неспокойни, импулсивни и се разсейват лесно, и често имат проблеми в училище. За състоянието няма лечение, но може да бъде контролирано с медикаменти или поведенческа терапия.


Клайн и колегите й са проследили 135 мъже, които са били окачествявани като свръхактивни от учителите си през седемдесетте години на миналия век и са били препратени към болницата на Клайн. Според учените децата не са имали агресивно или антисоциално поведение, а в днешно време биха били диагностицирани със синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност.


Изследването не твърди, че състоянието поставя хората в риск, но според проф. Клайн импулсивността, свързана със синдрома, може да повлияе на някои младежи и да ги повлече към наркотици, престъпност и антисоциално поведение.


Участниците в изследването са били от обикновени семейства от средната класа, с "доброжелателни" родители, пишат учените. Когато момчетата са станали на 18 години, учените са установили контролна група от момчета на същата възраст, които са посещавали болницата по други причини и не са имали проблеми в училище.


На базата на интервюта, които са направени с мъжете, когато те са били на около 41 години, Клайн и екипът й са установили, че тези, които са имали симптоми на синдрома като деца, са напуснали образователната система средно 2.5 години по-рано от мъжете от контролната група.


От групата с проблеми в училище едва 4% са завършили висше образование по-късно, а от контролната група процентът е бил 29%.


Повече от едно на пет хиперактивни момчета е било диагностицирано със синдрома три десетилетия след посещението си в болницата на проф. Клайн, а от контролната група едва едно на 20 момчета са получили тази диагноза. Една трета от групата с проблеми в училище е била в затвора в някакъв момент от живота си, а в контролната група случаите са били три пъти по-малко.


"По-малко от половината от участниците са имали проблеми, а за останалите перспективата се подобрява, смята проф. Клайн. Повечето са женени и имат работа."


Дж. Ръсъл Рамзи, който изучава синдрома в университета в Пенсилвания, коментира, че, въпреки че децата са се реализирали не толкова добре, колкото тези от контролната група, те все пак са били в рамките на нормата в повечето случай.


"Не е задължително да говорим за страшни сценарии", казва Рамзи, който не е участвал в изследването. Той заяви, че развитието на хората, диагностицирани със синдрома, е много различно, заради различните степени и сложността на състоянието.


"Това изследване е по-скоро напомняне за това да обръщаме повече внимание на специфичните нужди на децата, както в училище, така и у дома."Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност е психиатрично и поведенческо заболяване, което се среща два пъти по-често при момчетата, отколкото при момичетата. Предполага се, че между 3 и 5% от децата по света страдат от това състояние. Диагнозата и лечението на синдрома са много оспорвани, особено заради медикаментирането на децата. Според Американската академия за детска и юношеска психиатрия, за да бъде диагностицирано дете със синдрома, симптомите трябва да са се появили преди то да е навършило 7 години и да продължават повече от шест месеца. Освен това  проявите на заболяването трябва да са довели до проблеми в поне две области от живота на детето – в училище, сред приятелите му, вкъщи или при социални събирания.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Има доста хиперактивни деца в училищата и с тях трябва да се подхожда внимателно и спокойно, без да се използва насилие, защото в повечето случаи точно насилието у дома поражда хиперактивност на децата в училище.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Блалала, може да имат ,но може и да нямат!

 3. 3 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ...състоянието няма лечение, но може да бъде контролирано с медикаменти или поведенческа терапия....

  дай сега да им направим химическа луботомия, та обществото да се отърве от още един тип "по-различни"

 4. 4 Профил на prassen
  prassen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Спрете да тъпчете децата с храни пълни с оцветители и химикали , и американската измислица хиперактивност няма да съществува. Камо ли "нуждата" от медикаментозно леяение.

 5. 5 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#3] от "keipax":

  Просто още едно едно соц. блуждение на тема "глупостта е вид заболяване, така че глупавите всъщност са хора в неравностойно положение и трябва да бъдат подпомагани материално".
  Да се разбира, да им отпуснем помощи...

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всъщност хиперактивните не са нито глупави, нито тъпи, нито прости. Те имат специфична нужда от образователен подход.
  Липсата им на фокус на един предмет се компенсира с много лесно фокусиране над няколко предмета едновременно.
  Често хиперактивни не могат да се справят с една единствена задача, но пък успешно се справят с няколко сред които е и тази с която не могат да се справят.
  А отделно и че в САЩ в училищата като не могат да се оправят с някое дете и искат да го изгонят просто му лепят този етикет.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3539 Весело

  синдрома, може да повлияе на някои младежи и да ги повлече към наркотици, престъпност и антисоциално поведение.
  _________
  Вниманието се привлича с бой ! Арабските учени не регистрират толкова хипер-активни деца колкото американските !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 833 Любопитно

  "Това изследване е по-скоро напомняне за това да обръщаме повече внимание на специфичните нужди на децата, както в училище, така и у дома."

  Браво! И за да се установи това мега невероятно нещо, е необходимо да се прави изследване?! Всяко дете, независимо дали е хипер, нормално или ултра не-активно, си е специфично само за себе си и би трябвало да получи съответното внимание от всички "заинтересовани страни". Хм, както и всеки òвек изобщо, не само децата

 9. 9 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Хубаво, а какви са причините за "хиперактивността"? Нито дума. Най–лесното е да се дрогират с медикаменти от малки, зер, фармафирмите ще измрат от глад иначе!

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Майкъл Фелпс е доказателството, че повечето от изследователите не знаят за какво точно говорят.

 11. 11 Профил на Oh my...
  Oh my...
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#7] от "comandante":

  Разбира се, арабските дечица са толкова кротки. И в каква културна среда израстват...

 12. 12 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Дневник,

  аре ако обичате да не пишете глупости. Тая хиперактивност е адска измишльотина.

  Аре авторката/авторът да помисли малко, как ще се почувства ако на детенцето му, му лепнат етикет "хиперактивно", дамгосат го за цял живот и почнат да го тъпчат с лекарства влияещи на мозъка!!!!!!!!! Просто защото е по-буйно!

  Мислете малко за какво пишете. За тая в случая престъпна простотия наречена "хиперактивност" сте виновни вие, медиите, които играете по свирката на който ви плати.
  В случая фармацевтични компании...

  Ти за мен си Мики Маус!
 13. 13 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#4] от "prassen":

  Именно изкуствените оцветители са една от причините за хипреактивност при децата. Има европейска регулация това да бъде изписвано върху храни, в които има вложени такива. У нас обаче масово не се спазва, а и не само у нас. Масово се внасят стоки от полски, чешки, унгарски производители, които са пълни с такива оцветители без да е декларирано, че консумацията на такива храни може да предизвика хиперактивност. Но едно е да купуваш оцветител за 5 лева и друго за 50-100 лева. В интерес на истината наскоро закупих торта от известен производител за детско парти и в предоставеният сертификат беше изписано наличието на такива оцветители и вредата, която може да причинят - но шрифтът не беше от най-големите. А ако не се лъжа трябва да се отличава.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#12] от "stonedridah1":

  Тук грешиш. Има такова състояние - дефицит на вниманието, и то наистина често е при хиперактивните деца. Със сигурност това не прави детето болно или различно в някакъв дълбок смисъл.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  И аз съм против това да се измислят диагнози само защото детето е палаво, а родителите искат с едно хапче да си решат проблемите

 16. 16 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тони!":

  Сигурно. Не съм специалист, но цялата работа мирише адски много.
  Дефицит на вниманието - ОК. Но съм убеден, че има съвсем нормални педагогически подходи за справяне с този проблем.
  Докато "хиперактивност" е дефинирано вече, като едва ли не физиологически обусловено "болестно" състояние и се прилага лечение с брутални медикаменти....

  Ти за мен си Мики Маус!
 17. 17 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 515 Неутрално

  едно верме им казвахме палави деца, сега хиперактивни , което води до лекарства и терапии.

  ако няма здраво истинско семейство как искате да имате здраво дете, за всичко е отговорно семейството или липсата на такова. липсата на страбилност води до липса на стабилност у детето и когато някои ви разправя, че не се жени, защото "нямало смисъл" - да си види децата и да види дали има смисъл.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  [quote#11:"Oh my..."]Разбира се, арабските дечица са толкова кротки. И в каква културна среда израстват... [/quote]
  Най-малкото не гледат детски затъпяващи телевизии което децата от ЕС и САЩ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Бе те братята американци 2 годишни деца ги тъпчат с хапове и успокоителни, ако са много шумни или им се играе, пък тръгнали да учат другите. Точно те хич не са пример за каквото и да е. А и да не забравяме, че който плаща, той поръчва музиката...

 20. 20 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Неутрално

  На всичката помия, която се излива върху тях - "детски" телевизии, "детски" реклами и прочее извращения, съчетана с липсата на желание у родителите да са на мястото си, пак са малко "хиперактивните" деца. Друг е моментът колко са с такава диагноза и колко са обикновените лигльовци.

 21. 21 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1595 Гневно

  Тая хиперактивност е долна измишльотина на фармацевтичните компании, за да си продават боклуците и да се тъпчат децата с риталин, от което се превръщат в зомбита. Айде, моля ви се!

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 22. 22 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Сависи и от другите им качества.

 23. 23 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 909 Весело

  -Забраната на конопа, стигмата върху тютюнопушенето и алкохола, дресировка с хапчета и реклама, стигма върху оплождане по естествената метода, стигма върху възпитанието на деца от "някакво си семейство". После ....

 24. 24 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Извинявам се за грешката - Зависи.

 25. 25 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#16] от "stonedridah1":

  Тва с медикаментите е до избор, никой не ти го налага!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 26. 26 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мда, "заспите" са по-лесни за манипулиране и идеално пасват на "машината" наречена постиндустриално общество.

  По-активните са потенциално опасни за "машината".

  С цялото ми уважение Attention Deficit Disorrder е една изсмукана от пръстите диагноза.

 27. 27 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 515 Весело

  Най-хубавото нещо е че хората са различни и различно развити и културно образовани в различни насоки. Това няма как да се случи, ако и децата бяха еднакви. Обществото не обича тези, които излизат извън приетите допустими граници, но точно това са индивидите в животинския свят( с извинение за сравнението), които при някакъв "катаклизъм" оцеляват и дават възможност групата да продължи съществуването си. Ако имате хиперактивни деца, а те са рядкост, моя съвет е да ги скапвате от физическа подготовка и манджа - гаранция че ще кротнат, че дори ще станат по-кротки от връстниците си. Плуване, бягане, колоездене, за по-малките тротинетка, топка, плаж, всякакво натоварване без тежести, за които се сетите.

 28. 28 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 561 Неутрално
 29. 29 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#12] от "stonedridah1":

  +++++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 30. 30 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Заглавието е доста подвеждащо - след това четем, че малка част от тях имали проблеми ...

 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1511 Весело

  "Изследването не твърди, че състоянието поставя хората в риск, но според проф. Клайн импулсивността, свързана със синдрома, може да повлияе на някои младежи и да ги повлече към наркотици, престъпност и антисоциално поведение."

  Ахъм. Само дето е пропуснато да се отбележи, че въпросното "състояние", което за мене е адска измишльотина, се "лекува" с медикаменти сходни с амфетамините.
  този етикет се лепи на всяко дете, което не влиза в калъпа удобен на училището.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 714 Неутрално

  последно - какво е това чудо, някой може ли да ми обясни? две деца от класа на сина ми бяха диагностицирани така, а едното трепеше подред, другото - скачаше да гушка и целува! та...?

 33. 33 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  След поне 10-годишни наблюдения на познати деца, диагностицирани с такъв синдром, започвам да си мисля, че се лепва такъв етикет на всяко дете, с възпитанието на което родителите не могат да се справят или от учители, които също не могат да намерят правилното поведение с по-буйнички ученици.
  За да не мисли някой, че съм голословна, и моят син бе набеден от 2 учителки за хиперактивен и ни пратиха на детски психолог. След обстойни изследвания от различни специалисти, заключението бе: "Абсолютно нищо му няма, просто е будно дете и му е скучно в училище."

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 34. 34 Профил на Lady V
  Lady V
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хиперактивност е модерен термин, който напоследък се употребява често, въпреки че истинската хиперактивност се среща рядко. Повечето деца може да са по-активни от време на време, естествената им енергия и темперамент понякога преливат в буйно поведение. Тези епизоди обаче са кратки и временни.

  Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
 35. 35 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Той и бат боко не си задържа много вниманието върху един проблем, ама е вожд почти цел мандат....

 36. 36 Профил на mihaild
  mihaild
  Рейтинг: 422 Неутрално

  В Америка има някакво споразумение между фармацевтичните компании и много лекари, които масово изписват въпросното лекарство на децата, които са малко по-активни и не се вписват в модела ''удобна за обществото овца''.

  Прочетох, че по време на клиничните тестове на лекарството е имало необичайно висока смъртност на лабораторните животни и доброволци...

  Доста страховито е, че много хора се съгласяват децата им да биват дрогирани...

 37. 37 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Май на т.н. хиперактивни деца им липсва семейното възпитание и това е извинение т.н. родители!!! Защо сега изникна този термин??? По мое време такива деца се наричаха просто недисциплинирани и невъзпитани!!

 38. 38 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Важното е фармацевтичната индустрия да бълва медикаменти, които да се изписват доживот....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 39. 39 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Хиперактивните деца се появиха през последите 10 години. и защо ли... Дали защото майките им се тъпчат със скапана храна ,или защото изобщо не се движат, но висят пред компютъра, или пък защото бащите им носят какви ли не електронни устройства, които ги облъчват.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK