Австралийските деца ще учат китайски като част от новата политика за обвързване с Азия

Премиерът на Австралия Джулия Джилард представи документа "Австралия в Азиатския век", очертаващ бъдещите политики на правителството

© Reuters

Премиерът на Австралия Джулия Джилард представи документа "Австралия в Азиатския век", очертаващ бъдещите политики на правителствотоВсяко австралийско дете ще трябва да научи китайски, японски, индонезийски, хинди или друг регионален език, както и ще изучава азиатска култура. Това е една от целите, представени в неделя от премиера на Австралия Джулия Джилард в т.нар. бяла книга – документ, съдържащ план за дългосрочна политика на правителството.


"Каквото и друго да ни донесе този век, той ще е белязан от завръщането на Азия сред глобалните лидери... Този процес не само е неизбежен, той вече е набрал скорост", заяви Джилард при представянето на документа, озаглавен "Австралия в Азиатския век".


В него са описани 25 цели, които страната трябва да постигне до 2025 г., за да се възползва от азиатския ръст и да увеличи приходите на своите граждани, пише Си Ен Ен.
Докато през последните десетилетия австралийската икономика бележи ръст главно заради бума в минното дело и продажбите на стоки за Азия, според министър-председателя следващата икономическа вълна ще бъде доминирана от формиращата се азиатска средна класа. Разширяването на технологиите в селското стопанство и повишаването на нивото на австралийските училища и университети в глобалните класации ще позволят на държавата-континент да отговори на увеличеното търсене от страна на новозабогателите си азиатски съседи.


"Това е огромна възможност за нашия регион. И ние искаме хората ни да бъдат готови", изтъкна Джилард.


Нейното правителство ще създаде ново министерство на "политиката на азиатския век", което да осъществи необходимите реформи в сферата на образованието, инфраструктурата, данъчната система и регулаторните институции.


Според изчисленията, ако поставените цели бъдат изпълнени, дялът на австралийската икономика, обвързан с Азия, ще нарасне от 25% през 2011 г. до една трета. Съответно средният годишен доход ще се повиши от 62 000 австралийски долара (64 000 щатски долара) на глава от населението на 73 000 австралийски долара (75 700 щатски долара).


На пресконференция след представянето на бялата книга премиерът намекна и за по-големите геополитически амбиции на Австралия сред военните и икономическите си партньори. "Ние имаме съюзник във Вашингтон, но такъв и в Пекин, а също така сме отворени и към Джакарта и Ню Делхи, към Токио и Сеул."


Опозицията като цяло подкрепя инициативата на правителството за по-дълбоко икономическо и социално обвързване с Азия, но е скептично към практическото осъществяване на тези идеи.


"Той (документът) е пълен с похвални цели, но няма много предложени специфични инициативи и със сигурност липсва каквато и да е финансова ангажираност към някоя от тях", каза опозиционният лидер Тони Абът. Той също така предположи, че властите се опитват да компенсират някои свои сериозни гафове в отношенията си с азиатските страни, като например наскоро анулираната забрана за продажба на уран за Индия и забраната за продажба на жив добитък за Индонезия.


Според проучвания на общественото мнение повечето австралийци също подкрепят плана на правителството. Все пак и те таят известни страхове. 56% смятат, че в страната им има твърде много китайски инвестиции, а 63% се противопоставят на политиката чужди компании да изкупуват австралийски земи, за да отглеждат селскостопански култури и добитък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Бунаци, които разрушават най-европейската държава извън Европа.

 2. 2 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Австралийските деца ще учат китайски като част от новата политика за обвързване с Азия

  На това му викам "прагматизъм" и съобразяване с реалностите на "бъдещето". В интерес на истината, австралийците винаги са ненавиждали "английския", заради принудителното си заселване сред аборигените и кенгурата и сега е дошъл моментът, да си го върнат на Англия. Защото едно дете, само докато изучи китайската азбука, със сигурност ще е забравило английската.

  /не се чете/
 3. 3 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мдааа...Китай леко полеко измества САЩ от източна Азия!

 4. 4 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#2:"Тони Шнайдера"]На това му викам "прагматизъм" и съобразяване с реалностите на "бъдещето"[/quote]

  Ти, защо не учиш турски и цигански да си по прагматичен и да се съобразиш с реалностите в България.
  [quote#2:"Тони Шнайдера"] В интерес на истината, австралийците винаги са ненавиждали "английския", заради принудителното си заселване сред аборигените и кенгурата и сега е дошъл моментът, да си го върнат на Англия.[/quote]
  ю
  Това една жена на опашката ли ти го каза.

 5. 5 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  а китайците .ще учат на кирилица .

 6. 6 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#1] от "normandy":

  От евро атлантически ценност към..
  азиатско тихоокеански?
  Майтап, майтап ...ама и американските
  геополитически аналитици преди доста години
  признаха за отместването на приоритетите и
  на щатите (икономически и военни ) към
  Тихоокеанския регион.

 7. 7 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 524 Весело

  Мда-а-а-а....някой се усещат по-бързо от други и реагират адекватно на случващото се в 21 век....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 8. 8 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#5] от "sandanski":

  "а китайците .ще учат на кирилица ."
  Които трябва, си я знаят покрай руския език.
  Последният не бързат да забравят ,като
  някои особено.. прогресивни народи .

 9. 9 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "тулса":

  Така е и си пратиха самолетоносачите от Средиземно море в Японско море!

 10. 10 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#4:"normandy"]Ти, защо не учиш турски и цигански да си по прагматичен и да се съобразиш с реалностите в България.[/quote]

  Защото братчед, в мое присъствие, всички цигани и турци говорят на "брилянтен" български. Виж, на такива като теб, може и да им се наложи.

  /не се чете/
 11. 11 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всички китайци ще трябва да се научат да пишат на кирилица до 2025г. Това решение е взето на най-високо равнище от управляващата Китайска комунистичаска партия. Решетието е продиктувано от необходимостта да се облекчат контактите между Китай и останалия свят. След мащабно проучване поръчано от китайските управници, станало ясно, че основната пречка за по-бързото навлизане на китайски стоки, услуги и граждани сред останалия свят е китайската азбука. Китайските йероглифи са трудно разбираеми и направо непонятни за останалата част от света, а и самите китайци отделят неимоверно много време за изучаването им.

  Според анализаторите провели изследването, ако Китай приеме, коя да е друга от основните азбуки разпространени в света, това би улеснило неимоверно обмяната на мисли,идеи, стоки и услуги във всяка една сфера. Това би ускорило и разпространението на китайската култура и ценности сред останалия свят. На проведеното заседание на държавния елит, сред кратко но бурно обсъждане е взето политическото решение, новата Китайска азбука да бъде кирилицата. Основните критери натежали в полза на това решение са два:

  1.Политически – идеологически народите използващи кирилицата са по-близки до Китай и неговата държавна система, най-вече Русия.

  2.Практически – кирилицата предлага по-добър набор от букви, чрез които могат да бъдат изписани специфични звуци от китайския език.

  Като окончателен вариант е избрана българската съвременна азбука, като най-добре отговаряща на изискванията на Китайския народ. Във връзка с приетото решение представители на Китайското правителство са се свързали с българското министерство на образованието, за да уточнят как би било възможно да се изпратят в България един милион китайски учители, които да бъдат обучени в ползването на кирилицата или България да изпрати един милион българи които да обучават в новата писменост китайския народ. Засега все още не е ясен какъв отговор са дали от страна на българското правителство.

  Според вътрешен източник, проблемът е отнесен до най-високо ниво и премиерът е заявил, че е готов да посрещне един милион китайци, но ще трябва да се наложи да изчакат да постори метрото и да завърши магистралите, за да могат да се предвижват безпрепятственно. Според него това е един рядък шанс и голрямо признание за българската култура и образование. Лидерът на “Атака”, Волен Сидеров се разграничи, като заяви, че според него това е един потресаващ опит българската култура и история да бъдат присвоени от Китайците, което ако бъдело допуснато, щяло да ни превърне в една от многобройните китайски провинции, а българите в роби в китайските заводи. Негативна реакция дойде и то дясното пространство, лидерът на ДСБ Иван Костов, подкрепен от подскачащия край него Мартин Димитров, заяви, че това е един нагъл комунистически заговор срещу проевропейската ориентация на България и призова за незабавното приемане от българският народ на латиницата, което веднъж за винаги да покаже твърдата про-европейска ориентация на целокупния български народ.

  От ДПС изказаха опасения, че едно такова действие би наложило излъчването по българската телевизия на новини на китайски език, което евентуално би снело от ефир новините на турски, поради относителната малобройност на говорещите турски спрямо новопристигналите китайци.

  Левицата прие възторжено отправеното предложение, според тях това е един огромен шанс България да се издигне икономически до нивото на Китай, като поиска в замяна на обучението китайския бизнес да инвестира в България. Според Станишев достатъчно е в нашата страна да бъдат построени две китайски фабрики за да се реши окончателно проблемът с безработицата.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#3] от "reakzioner":

  Няма как да измести САЩ (още по-малко Европа).
  Да си Велика сила изобщо не е достатъчно да имаш мощна икономика. (Това важи и за Япония,Индия и Бразилия).
  Нужно е да притежаваш висши ценности и идеали. Като американският стремеж към Свободата.

 13. 13 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 65 Неутрално

  [quote#12:"deaf"]

  До коментар [#3] от "reakzioner":

  Няма как да измести САЩ (още по-малко Европа).
  Да си Велика сила изобщо не е достатъчно да имаш мощна икономика. (Това важи и за Япония,Индия и Бразилия).
  Нужно е да притежаваш висши ценности и идеали. Като американският стремеж към Свободата. [/quote]

  Мислех, че радио Свобода спря излъчванията през 2004 г. Хехехе

 14. 14 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Чия свобода? Собствената или тази на другите?

 15. 15 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#11:"sandanski"]Всички китайци ще трябва да се научат да пишат на кирилица до 2025г[/quote]

  Братчед, китайците в Илиянци са го научили отдавна. Дори подозирам, че решението на тяхната славна Китайска компартия е взето по тяхно предложение - написано с йероглифи на "кирилица".

  /не се чете/
 16. 16 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Че ще учат ами, те да не са тъпи като половината популация на тоя форум.

 17. 17
  doncorleone
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#14] от "reakzioner":

  Тези,които искат да са свободни,емигрират в САЩ и Европа,а не в Китай (да не говорим за арабите).

 19. 19 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Емигрират не несвободните, а бедните. Разликата е съществена!

 20. 20 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#19:"reakzioner"]Емигрира не несвободните, а бедните. Разликата е съществена! [/quote]

  Всички имигрират мнозинството от по богатите китайци имат имоти в чужбина, защото знаят, че за миг може да ги подгонят.

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#19] от "reakzioner":

  Ако ще говориш на едро,смесвайки икономическа с политическа емиграция,то няма смисъл да се спори с теб.

 22. 22 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  Емиграцията в ЕС и Америка е 99,99 % икономическа! Останалите о,01 % са африканки, които не искат си обрязват срамните устни!

 23. 23 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#19:"reakzioner"]Емигрира не несвободните, а бедните. Разликата е съществена![/quote]

  Е защо тогава арабите не емигрират в Саудитска Арабия или друга богата арабска страна, ами са се запътили на Запад?

  _________________

  Иначе това с езиците е добра идея. В Европа малко или много се оправяме с английския и другите налични международни езици. Но това е само донякъде - разходи се например из някой наш курорт и намери келнер, който да не знае поне 1000-1500 думи на поне 3-4 езика? То е като с търсенето и предлагането. А австралийците са прави, че се опитват превантивно да решат този проблем.

 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#12:"deaf"]Да си Велика сила изобщо не е достатъчно да имаш мощна икономика. (Това важи и за Япония,Индия и Бразилия). Нужно е да притежаваш висши ценности и идеали. Като американският стремеж към Свободата.[/quote]

  Братчед, това за което говориш е все едно, дядо ми да си легне с Памела Андерсън - на него мощната му "мъжка икономика" отдавна я няма, но за сметка на това е преизпълнен с "висши ценности и идеали". А те винаги ще си останат неразбрани и от жените, и от народите, когато ти куца "икономиката" в панталоните - нямам предвид само тази в джоба.

  /не се чете/
 25. 25 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#23] от "8th_ball":

  Очевидно не знаеш, но Саудитска Арабия е пълна е емигранти от Пакистан и Индонезия! Вършат цялата мръсна работа!

 26. 26 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Добре де, колко от тук кефещите се започнаха да учат китайски.

 27. 27 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "sandanski":

  Тъй като възможността а плюсове е много малка, ето моите поздрави за галещите ухото ваши думи++++++++++. За такава брада , такъв бръснач, казал е иначе доста мъдрия мат'рял. А австралийците са печени, нали все пак са потомци на колонизаторите и се ориентират бързо в обстановката.

 28. 28 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  "Все пак и те таят известни страхове. 56% смятат, че в страната им има твърде много китайски инвестиции, а 63% се противопоставят на политиката чужди компании да изкупуват австралийски земи"

  Същото е и в Канада, ама явно натам отиват нещата.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 29. 29 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#25] от "reakzioner":

  Едва ли е по-пълна от Запада. Причините за емиграцията са комплексни, наистина, икономическите мотиви обикновено са водещи като, но като тласък за самата емиграция, оттам нататък следват по-дребни мотиви - знаене на език, културна среда и т.н., които и определят посоката на въпросната емиграция.

 30. 30 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#28] от "Omnis Omnibus":

  Така е! Няма край западното лицемерие! Когато става дума те правят инвестиции може, когато друг някой иска да прави инвестиции в собтвените им държави, не може!

 31. 31 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тони Шнайдера":


  [quote#2:"Тони Шнайдера"]В интерес на истината, австралийците винаги са ненавиждали "английския", заради принудителното си заселване сред аборигените и кенгурата и сега е дошъл моментът, да си го върнат на Англия. Защото едно дете, само докато изучи китайската азбука, със сигурност ще е забравило английската.[/quote]


  Смени си дилъра. Тая дрога явно не ти понася.

 32. 32 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "8th_ball":

  Тука си споделил умни и верни неща, затова ти пиша плюс. Езикът, близката културна среда са много важни неща!

 33. 33 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 65 Неутрално

  [quote#29:"8th_ball"]

  До коментар [#25] от "reakzioner":

  Едва ли е по-пълна от Запада. Причините за емиграцията са комплексни, наистина, икономическите мотиви обикновено са водещи като, но като тласък за самата емиграция, оттам нататък следват по-дребни мотиви - знаене на език, културна среда и т.н., които и определят посоката на въпросната емиграция. [/quote]

  Понеже китайците не си разрушиха държавата и икономиката нямат и голяма емиграция - само 40 млн., които си остават китайци, където и да се намират. Виж близо 9 милионна България към 1989 г. има близо 2 милиона емигранти.

 34. 34 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#26] от "normandy":


  [quote#26:"normandy"]Добре де, колко от тук кефещите се започнаха да учат китайски.[/quote]


  Ми николко. Ама сега им е паднало да се изсерат срещу американците и най-вече срещу английския език. Както знаеш имаше един лаф, че средният номенклатурен партиен кадър е алергичен към английския език. Това се потвърждава и от драскащите партийци тук.

  Комични изречения как на австралийците винаги са ненавиждали английския можеш да прочетеш само в форума на вестник " Дневник " . Даже във форума на вестник " Правда " такива глупости не можеш да срещнеш.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Весело

  До коментар [#24] от "Тони Шнайдера":

  Конфуций е направил син,като е бил на 71-а години. А знае се,че дори блондинките са привлечени от зрелите мъже.

  Свободните народи в крайна сметка създават и силна икономика. Това са фактите. От Древна Гърция (първите градове (полиси) са създадени там),та до днешна Швейцария.

 36. 36 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#34] от "helleborn_2":

  Да, аз им знам номерата , но все пак съм длъжен да ги попопитам.

 37. 37 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#30] от "reakzioner":

  Реакционере, колко йероглифа научи днес.

 38. 38 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#35] от "deaf":


  Не говорете общо, ще сгрешите. Представата Ви за древна Гърция е грешна. По вечето от полисите не са били демокрации, а монархии, дори тирании!

 39. 39 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#31:"helleborn_2"]Смени си дилъра. Тая дрога явно не ти понася.[/quote]

  Братчед, с удовствие ще си сменя дилъра, както и твоята физиономия, но това няма как да се случи, без да ви срещна на живо.

  /не се чете/
 40. 40 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#35:"deaf"]Конфуций е направил син,като е бил на 71-а години. [/quote]

  Братчед, на теб колко още ти остават, за да започнеш?

  /не се чете/
 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#38] от "reakzioner":

  Аз говоря не за времето на царете,а за демокрацията в Древна Гърция.
  Но явно не познавате (древните) гърци. На тях генетично им е чужда монархията,въобще никой грък не понася никой да го командва. Прочетете Омир.Тази чепатост се вижда и днес.

 42. 42 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 140 Любопитно

  Австралийските деца ще учат китайски като част от новата политика за обвързване с Азия................................................
  Град Виена-Австрия,2011 година,месец септември
  В града броя на гимназиите с факултативно изучаване на руски се е увеличил от 1-на(една) през 1989 година до 30(тридесет) през 2011 година...
  Има ги във сайта на австрийското министерство на просветата..

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 43. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#35:"deaf"]Свободните народи в крайна сметка създават и силна икономика. Това са фактите. От Древна Гърция [/quote]

  Братчед, а да си чувал нещо за "робството" в Елада? За Езоп, който е бил изключително "свободен гражданин". Както и днешните дечурлига под палмите, които шият тениските на "Адидас" за 2 долара седмично. Тя ако силната икономика се правеше "вкъщи", на Америка нямаше да са и нужни Стелтове и Самолетоносачи. Айде бегай намери някое дете в квартала, за да му разправяш глупостите си.

  /не се чете/
 44. 44 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин":

  Те, австралийците., се ориентираха в обстановката
  още в 1989, когато в Канбера се създаде по тяхна
  инициатива АТИС( Азиатско Тихоокеанско Иконо
  мическо Сътрудничество или APEC на английски)
  Заедно с Китай , Япония, Австралия и Русия и
  членуват и САЩ.
  Ето карта, показваща страните участнички( 40% от
  населението на земята , 55% от БВП и 44% от
  световната търговия):
  http://www.mfat.govt.nz/images/apec/map.gif

 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Весело

  До коментар [#40] от "Тони Шнайдера":

  69-ти набор съм. Чакам Слави Трифонов да се ожени и създаде семейство. Даже може заедно да вдигнем две сватби.
  Иначе,обичам децата.

 46. 46 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":

  Глупости пишете драги! Пелопонеската война е спечелена от Спарта, една монархия!

 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Весело

  До коментар [#43] от "Тони Шнайдера":

  Аристотел казва,че робството е в природата на повечето хора.
  Често срещана грешка-мериш с днешните мерки,неща отпреди хиляди години.

 48. 48 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Браво на Австралия! Крайно време е да се свършва с тази американска културна доминация.

 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#46] от "reakzioner":

  Така нареченият Цар се избирал с мнозинство от спартанците. На принципа "Пръв сред равни."

 50. 50 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  [quote#41:"deaf"]Аз говоря не за времето на царете,а за демокрацията в Древна Гърция. [/quote]
  Периода на демокрация в древна Гърция е много малък, в сравнение с тиранията. Прочети Тукидид, да видиш как са се боричкали в полисите привържениците на демокрацията, с тези, които са били против.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 51. 51 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#49] от "deaf":

  И какво оттова? Императорът на Свещаната римска империя и той се е избирал сред немските князе, но никой историк даже не си е и помислял, да нарече същата демокрация!

 52. 52 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  [quote#47:"deaf"]Аристотел казва,че робството е в природата на повечето хора. [/quote]
  А не ти ли е идвало на ума, че дори такива като Аристотел могат да грешат? По него време робството е било нещо нормално, затова и Аристотел го е възприемал така.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  [quote#17:"doncorleone"]Напразно ще тормозят децата с дивашки езици, та нали самите азиатци учат и владеят английски?[/quote] ... времената се променят Актуалните езици също ! Шумерски. Санскрит, Гръцки, Латински, Арабски, Португалски, Испански, Френски, Английски, Немски, Руски, Китайски ....

  + телеграфия, асемлер, Бейсик, паскал, С++, РНР ....

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#51] от "reakzioner":

  Наполеон към майка си:"Винаги ще има един,който да ръководи другите." Това го е казал,когато тя се учудила защо подкрепя Републиката.
  Както винаги точно го е казал.

 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#53] от "bay Tan":

  ..Pig Latin

 56. 56 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  [quote#49:"deaf"]Така нареченият Цар се избирал с мнозинство от спартанците. На принципа "Пръв сред равни." [/quote]
  Спарта е била смесена система и може би затова е била толкова устойчива, за разлика от другите полиси, в които често се сменя управлението.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  [quote#52:"Omnis Omnibus"]По него време робството е било нещо нормално, затова и Аристотел го е възприемал така.[/quote]+++ По тези времена в робство се е попадало и за дългове ... ... макар и до 7 години
  ... След робовладелските империи ремисия на робството е имало за няколко века след средновековието в португалските (и други ...) владения в новия свят. ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#53:"bay Tan"]... времената се променят Актуалните езици също ! [/quote]

  Братчед, когато на някой като му хареса статуквото, веднага започва да си въобразява, че това ще продължи вечно. И дори започва да убеждава всички останали, в своята върховна непогрешимост. А историята ни е научила, че "вечен" само мечът на Преторианеца, който отрязва Императорската глава, когато устата и е станала прекалено голяма и лакома.

  /не се чете/
 59. 59 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Някой се опитва да създава предизборно страхове сред българските граждани чрез някаква имагинерна заплаха от ислямски фундаментализъм. Днес се порових в нета и открих, че в Германия при 80 млн, население, салафистите са около 4 ооо, от тях радикално настроени някъде към 150 човека. Нека тези, които се опитват да всяват психози разни посочат, колко е цифрата на салафистите в БГ. Да не се окажат 100 тина човека!

 60. 60 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Извинявам се, обърках статията!

 61. 61 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#56] от "Omnis Omnibus":

  "Здрав дух,в здраво тяло." Това е направило спартанците твърд и силен народ.
  Дори леко болни бебета са били хвърляни от висока скала. Ще спра до тук,че Шнайдера ще ме погне пак.

 62. 62 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Весело

  До коментар [#58] от "Тони Шнайдера":

  Брут уби най-великият римски император,за да вземе властта.
  Не че е нещо лошо.

 63. 63 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#62] от "deaf":

  Братчед, не ставаш за спор. Никога не съм се имал за особено умен, но след като попаднах в този форум и размених мисли с такива, като теб, придобих изключително високо самочувствие. С което далеч не искам да кажа, че междувременно съм станал по-умен - просто Дневник ме срещна с по-големи тъпаци и от мен. Което си е наистина постижение, откъдето и да го погледнеш.

  /не се чете/
 64. 64 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 409 Неутрално

  и да се учат да ядат с клечките още от детската градина!

 65. 65 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Весело

  До коментар [#63] от "Тони Шнайдера":

  Ама то хейтърите (глупаците,въобще),са плъзнали по всички форуми.
  Има един немски философ,който е вбесявал другите с това,че не можело да се спори с него. Толкова бил изпреварил времето си,(и все още е). Сети се сам за кого говоря.

 66. 66 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Тая кой я е пуснал да излезе от кухнята?

 67. 67 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#63:"Тони Шнайдера"] просто Дневник ме срещна с по-големи тъпаци и от мен.[/quote]
  Братчет, твоята е лесна. Аз ко да кажа, кат не намирам нито един по-прост от мен тука у форумето? Направо ми са плачи, ти кажа чесно..

 68. 68 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#67:"leon12"]Аз ко да кажа, кат не намирам нито един по-прост от мен тука у форумето? Направо ми са плачи, ти кажа чесно..[/quote]

  Братчед, вместо да плачеш, започни да учиш китайски. Аз съм вече на третия йероглиф.

  /не се чете/
 69. 69 Профил на Амиго
  Амиго
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Седерастията да НЕ се ослушва, ами бърже-бърже да почне да изучава китайски, понеже това е езикът на бъдещите им господари... Тъй като и на най-отчаяният и сдухан седераст му стана ясно, че т.нар. "евроатлантически ценности" се оказаха афиф работа, а и икономиката на запада започна да дава фира..., и изхождайки от факта, че природата празно НЕ търпи, то най- логичното предположение е че седеругите ще запълнят "вакума"...

  Апропо, някой от уважаемите съфорумци знае ли как се произнася "седераст" на китайски?

  (W. Churchill) : "Абе няма да ми става тая България средиземноморска държава, я"
 70. 70 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Австралийците си продават мините и земята на китайците, сега ще учат децата си и на китайски за да могат да изпълняват заповедите на новите си господари, австралия се превръща в нещо като бананова република 2.0, както бяха всички в централна америка за сащ. Начи заменяме едно нещо за друго, дето е същото, и амиго получава полюция от тоя факт...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 71. 72 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Предшественикът на Джилард - бившият мин. председател Кевин Руд говори много добър китайски (мандарин) - ето как изглежда това на практика

  http://www.youtube.com/watch?v=tixwTItEp9A

  След като става мин. председател Джилард назначава Рудд за външен министър, но в началото на 2012 той се опитва да й вземе мястото и тя го освитква.

  Та нищо чудно тази стратегия да е именно на Рудд, но честно казано би било притеснително, ако се реализира от него.

  Обаче китайският не е важен в Австралия, а в Китай. Австралия не е България, културата й е подплатена от най-важния език в света - английския. Дори марсианците да дойдат, в Австралия ще се говори английски (не и в БГ български). Китайският е важен, за да се разберат китайците и за да им се противопоставят по-успешно. Така погледнато тази стратегия изобщо не е глупава.

  С две думи: не е проблем проникването на китайски капитали в Австралия, което и днес е факт, защото китайците знаят английски, а обратното - проникването на западни капитали в Китай, защото не австралийците не знаят китайски.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 72. 73 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#42] от "xxxxxxxxl":

  Ами как няма да са станали 30.
  Разходи се в центъра - Щефансплац, Шведенплац - по цял ден групички туристи и екскурзоводката им говори на руски.
  Което всъщност е лошо де - означава че 30 паралелки се готвят да станат екскурзоводи или брокери на имоти.

 73. 74 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 812 Неутрално
 74. 75 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#62] от "deaf":

  Пич, не ти ли омръзна да демонстрираш агресивно, ужасяващата си историческа неграмотност и ментална ограниченост. Вече даже не е смешно, а доста жалко и тъжно....
  Какъв "велик римски император", какви пет сестерции.... сега го разбирам отлично Тони Шнайдера, но ти не схващаш, какво деликатно ти намеква...

 75. 76 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Весело

  До коментар [#75] от "jojin":

  Аман от общи приказки и ненормално заяждане.

 76. 77 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 638 Гневно

  Тия са полудели! "Да увеличи приходите? Защо им са повече приходи на тези кенгура?! Култура, култура,култура ! Европа,Европа,Европа !

  Относно ученето на екзотични езици: че те австралийски не знаят като хората, китайски ще ми учат !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 77. 78 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 638 Гневно

  Вижте какъв премиер са си избрали: Бойко Борисов в кюлоти !
  Белият човек се унижава ! Той пада много ниско - да се интегрира към езика/културата на тези расовонепълноценни жълтури !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 78. 79 Профил на gvv3
  gvv3
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Господа, китайската икономика в реално изражение, т.е. реалнаото производство е вече номер 1, а пшродължава да расте с по 8% годишно. За мен Американците вече не са глобалната индустриална суперсила която са били преди 50 години. Азиатските държави вадят най-много инженери и средни технически кадри на глава от населението (Южна Корея са номер 1, номер 2 е Япония), което е основна предпоставка за развитието на силна индустрия. На запад както и в БГ-то, за съжаление, се вадят юристечата и икономисчета, дето от създаването и управлението на индустрия и хал хабер си нямат, но се наместват на висшите етажи в корпорациите. Това за мен е най-големият бич на нашата цивилизация и ако не се стегнем, Азия начело с Китай ще ни ебе здраво в бъдеще. Нищо добро не чака децата ни. Не виждам обаче никакви признаци този проблем да е осъзнат от Американците или от Французите или дори от Немците. В биографията на Джобс пише как Обама попитал Джобс защо аппле не произвежда стоките си в Америка. Отговърт на Джобс е: "защото ми липсват 20 000 инженери които да организират такова производство, а в Китай ги има".

 79. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Добра инициатива. Езиците на бъдещето са китайски и поргугалски, защото и на децата им е ясно, че Китай и Бразилия с техните мощни икономики скоро ще изтикат от първите места тресящите се от кризи ЕС, САЩ, Австралия, Канада, етс..

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 80. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  "Всяко австралийско дете ще трябва да научи китайски, японски, индонезийски, хинди или друг регионален език, както и ще изучава азиатска култура. Това е една от целите, представени в неделя от премиера на Австралия Джулия Джилард в т.нар. бяла книга – документ, съдържащ план за дългосрочна политика на правителството."

  Браво на австралийското ляво правителство! Знаенето на повече езици може да бъде само в техен плюс!

  "Каквото и друго да ни донесе този век, той ще е белязан от завръщането на Азия сред глобалните лидери... Този процес не само е неизбежен, той вече е набрал скорост", заяви Джилард при представянето на документа, озаглавен "Австралия в Азиатския век"

  Факт, австралийците гледат напред в бъдещето, а ние?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 82 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#78:"ХАРИ"]Белият човек се унижава ! Той пада много ниско - да се интегрира към езика/културата на тези расовонепълноценни жълтури ! [/quote]

  "Расовонепълноценните жълтури" имат коефициент на интелигентност по-висок от този, на "висшия бял". Та това е положението, драги ми смехурко, свиквай: http://goo.gl/VqfbF

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 82. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  [quote#17:"doncorleone"]Напразно ще тормозят децата с дивашки езици, та нали самите азиатци учат и владеят английски? [/quote]

  Какво значи дивашки езици бе? За китайците и японците сигурно английския език им звучи като дивашки, но го учат нали така? И това, че в Австралия майчиния език е английски не значи, че децата не трябва да се насърчават да учат други езици... а, китайския, корейския и японския са добър избор имайки предвид израстването на източна Азия на световната сцена!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 84 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#78:"ХАРИ"]Белият човек се унижава ! Той пада много ниско - да се интегрира към езика/културата на тези расовонепълноценни жълтури ! [/quote]
  Тези "расово непълноценни" жълтури имат велика култура и история още от времето когато в Европа са скачали от клон на клон. В добавка са измислили почти всички патенти в тогавашния свят и са дали тласък за започването на Ренесанса в Европа.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 84. 85 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Неутрално

  В Израел в добавка на иврита и английския е задължително изучаването на втори език. В последните години в няколко гимназии този език е китайския. Преподаватели са китайски учители и който го е избрал трябва да даде зрелостен изпит по него. А от миналата година има и клас с изучаване на персийски език! Армията с нетърпение ги чака да завършат.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 85. 86 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Пълна дивотия.Тези,с които има смисъл и полза да контактуваш,знаят английски,това което е необходимо да се прочете,го има и на английски.За комуникация английския е достатъчен,за тези,за които е роден е добре да могат да говорят и разбират международната му версия.
  А в азиатските общества има йерархични,родови,племенни,кланови и подобни връзки,че колкото и добре да знаеш езика си оставаш чужд и трябва да ползваш услугите на местен човек.Ако решат да комуникират скрито от теб,колкото и добре да знаеш езика,ще използват диалект или сленг,и пак ще го направят.Предпочитам да ми се налага да знам един,а не няколко чужди езика.Който обича чуждите езици да ги учи,но за удоволствие.

 86. 87 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 465 Любопитно

  Аз пък преди няколко години бях чул, че във Варна направили паралелки за изучаване на китайски език (и на японски, май). Е, не е като част от национална стратегия като в Австралия, но все пак е похвално. А колкото до стратегиите в тази насока, Европа има такава от години - за многоезиково обучение; не знам на какъв етап са с осъществяването й. Също така не си спомням само за европейски езици ли ставаше дума.

  Но, това е бъдещето - да знаеш писмено и говоримо няколко езика и поне да разбираш още толкова. Това дава големи предимства в общуването; знам го от личен опит.

  Тук се споменават и икономическите причини за изучаването на даден език. Следователно, ако я караме все така в същия дух, българският е на изчезване.

 87. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Неутрално

  До коментар [#84] от "magen_enoshi":
  До коментар [#82] от "VеnRus 2008":

  Рядко се случва, но в случая съм напълно съгласен с вас! +++ от мен!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  [quote#87:"mrtoyaga"]Аз пък преди няколко години бях чул, че във Варна направили паралелки за изучаване на китайски език (и на японски, май). Е, не е като част от национална стратегия като в Австралия, но все пак е похвално.[/quote]

  Това е вярно, но освен във Варна има такива паралелки и в София, а от скоро и във Велико Търново, мисля, че и в други градове което наистина е похвално! Има дори институт "Конфуциий" който работи в тази област....

  http://confuciusinstitute.bg/

  http://bulgarian.chinese.cn/

  bulgarian.cri.cn/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 90 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  [quote#2:"Тони Шнайдера"]На това му викам "прагматизъм" и съобразяване с реалностите на "бъдещето".[/quote]
  Така по-лесно ще се разбират с обслужващия персонал: евтини лекари, болногледачи...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 90. 91 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#1] от "normandy":

  Ето го най-ревностния защитник на европейските цености - Ганьо Балкански - дава оценки на китайци и англо саксонци.
  Ганьооо Ганьо.

 91. 92 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  [quote#12:"deaf"]Нужно е да притежаваш висши ценности и идеали. Като американският стремеж към Свободата. [/quote]

  хахахаха ти се изказа! Този стремеж го имаха, и като идея америка е #1 но като изпълнение в момента, не знам къде я виждаш тази свобода.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 92. 93 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Нека се учат озитата, китайците ще им спретнат колонизация в най-скоро време, и англотата ще се окажат аборигени в собствената си държава.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 93. 94 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#87] от "mrtoyaga":

  Да - в университета в Търново има център за китайски език, център за японски език. Така,че- започваме да пожълтяваме.

 94. 95 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#94] от "waterfall":

  Е, че лошо ли ни беше, когато учехме руски език и литература от първи до дванайсети клас? Аз лично не се оплаквам - колкото и да не ми се налага да контактувам всекидневно с рускоговорящи, остава ми възможността да чета и слушам свободно всичко, що е написано и изговорено на руски. Същото важи и за английския език. Види се, в близко бъдеще владеенето на източни езици ще е предимство... тъй че - лошо няма.

 95. 96 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#34] от "helleborn_2":

  Той средния партиен кадър е алергичен към всякакви чужди езици щото трябва да се напъва да учи пък това го мрази най много от всичко.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 96. 97 Профил на adsumgm
  adsumgm
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#70] от "DareDebil":

  говориш за расистка държава(една от наи-богатите) със силно изразен икономически протекционизъм.
  Приемат реалността, ча са 20 милиона, а жълтите-милиарди,но няма да им слугуват,а ще им продават
  лека

  Жени и вино! Вино и жени!
 97. 98 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Няма как, налага се да учим азиатска култура и китайски език...
  Ние българите за начало можем да се присъединим към Австралия и да почнем обучението....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 98. 99 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Поглед в бъдещето, бих казала за плановете на австралийското министерство на образованието.
  Австралия е държава, която търпи голямо азиатско влияние и икономически и политически е принудена да се съобразява с азиатските страни в района.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 99. 100 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Неутрално

  По-добре да се учат да бягат бързо. Че тия жълтите не са като изпеперудените европейци.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK