Картофени палачинки

Картофените палачинки стоплят премръзнали ръчички, които са тичали в следобедния дъжд на неделята и извикват усмивки на лицата на малчуганите

© Димитър Катерински

Картофените палачинки стоплят премръзнали ръчички, които са тичали в следобедния дъжд на неделята и извикват усмивки на лицата на малчуганите



Картофи и палачинки в едно звучи като леко странна комбинация. Палачинките сами по-себе си са чудесни, а картофите са идеални за кюфтета, супа или просто изпечени на дебели резенчета с любими подправки. В какво се превръщат събрани обаче, събрани заедно?


В чудесна, бърза и лесна вечеря, която има привлекателен вид за децата – не само да я излапат, но и да се включат по време на приготвянето й. Двете съставки от името й навяват асоциация за онези успокояващи храни, които карат всички ни да се чувстваме уютно, да отпускаме стегнатите си рамене, клепачите ни да се притварят меко – като топла супа или мляко с какао, сгушени между пръстите ни в студен есенен ден.


Картофените палачинки стоплят премръзнали ръчички, които са тичали в следобедния дъжд на неделята и извикват усмивки на лицата на малчуганите. Могат да се направят тънки и големи (обръщат се внимателно, за да не се разкъсат) или по-малки и пухкави, тип американски.




Като гарнитура им подхождат различни неща – пилешко месо, заквасена сметана, печени зеленчуци, а някои любители на комбинацията сладко-солено, казват, че и с ябълково пюре са чудесни. Вкъщи най-много се харесват със задушени моркови и царевица, току-що свалени от котлона. Дори и студени обаче, палачинките са много вкусни, макар и да се губи частица от сгряващия им чар.


За направата на 4 порции са нужни: 600 г картофи, 2 яйца, 10 с.л. брашно, 4 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. зерен пипер. За гарнитурата – 3 моркова, 200 г царевица от консерва, 1 ч.л. масло, заквасена сметана по желание.


Картофите се сваряват цели и необелени. След като са готови и се охладят, децата могат да се захванат с тях – трябва да се обелят и да се настържат на дребно ренде в дълбока купа. Към тях се прибавят яйцата, прясното мляко, солта и черният пипер и се разбъркват добре с вилица.


Брашното се добавя лъжица по лъжица и се бърка внимателно – трябва да се получи тесто с гъстотата на такова за кекс. Ако ви се струва рядко (зависи от големината на яйцата), добавете още малко брашно и обратното – ако изглежда гъсто, още малко прясно мляко.


Тиган с незалепващо покритие се загрява на котлона. За всяка американска палачинка са нужни по две супени лъжици с връх от сместа – сипват се в тигана на купчинка, която се заглажда и се оформя в кръг. Пекат се от двете страни до готовност, като накрая всяка палачинка се намазва с малко масло. Съхраняват се в затворен съд, докато приготвите гарнитурата.


За нея морковите се нарязват на пръчици и се задушават за кратко в малко вода и масло. Към края се добавя царевицата и сместа се посолява на вкус. По желание може да се добавят и 1-2 с.л. заквасена сметана.


Палачинките се сервират още топли, поръсени с гарнитурата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1391 Весело

    А картофите какви да са -- собствено производство или вече може и купешки?

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  2. 2 Профил на baghatur
    baghatur
    Рейтинг: 506 Весело

    До коментар [#1] от "jubal harshaw":

    Може би от новият сорт - бойковка ...

    Liberate Your Mind!
  3. 3 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3761 Весело

    Идеята е чудесна! Гарнитурата може да е според вкусовете на семейството; с тези палачинки трябва да приготви айрян за децата, за родителите - тъмна бира ... или каквато харесват.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  4. 4 Профил на мОДИ ти си........ши....к
    мОДИ ти си........ши....к
    Рейтинг: 450 Неутрално

    До коментар [#2] от "baghatur":

    От наследството на Коце самоковецо

  5. 5 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Тази рецепта прилича на рецепта за картофени кюфтета, може би смеската трябва да е по-гъста.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  6. 6 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#5] от "Lady Zeppelin":

    Мда, картофени кюфтета под формата на голяяма "плескавица".

    Идеята не е лоша - без друго най-вкусната част от картофените кюфтета е препържената коричка , на палачинка тя е още повече .

    Но липсва лук!

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  7. 7 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1015 Весело

    ако е по-гъста от таз за кифтетата, ше станат не палачинки, ами пирамидки...

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  8. 8 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Любопитно

    До коментар [#6] от "Музар":
    Май си ценител на хубавата храна. Забелязала съм, че освен под "сериозните статии" обичаш да коментираш статии вкусни неща.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  9. 9 Профил на yu22
    yu22
    Рейтинг: 1174 Весело

    При мене е вече +30 грдуса, но това няма да ми попречи да ги направя следобед...!!!

    мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
  10. 10 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#8] от "Lady Zeppelin":

    Разбира се! Вкусът засища не по-малко от хранителните съставки , при това не само тялото, но и душата

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  11. 11 Профил на Белият Негър
    Белият Негър
    Рейтинг: 758 Весело

    До коментар [#1] от "jubal harshaw":

    Еко талибанки.

    Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
  12. 12 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    [quote#6:"Музар"]Но липсва лук![/quote]

    До коментар [#10] от "Музар":
    А, по темата. В моите рецепти на картофените кюфтета не се слага лук.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  13. 13 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#12] от "Lady Zeppelin":

    Е, това с лука ми е като наркотик - слагам двойно на рецептурното количество . Отнася се за всичко, което на разговорен език му се вика лук - кромид, чеснов, праз, див лук..., каквото се сетиш

    В тази рецепта наистина е редно да е без лук. Но може да се пригоди за мезенце към биричка, т.е. за дърти деца

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  14. 14 Профил на the_flea
    the_flea
    Рейтинг: 1146 Любопитно

    "Заради глобалното затопляне бананите може да заменят картофите като основна храна" - статия от онзи ден....
    http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/10/31/1937057_zaradi_globalnoto_zatopliane_bananite_moje_da_zameniat/
    А бананови палачинки....?

    Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
  15. 15 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#13] от "Музар":
    [quote#13:"Музар"]Но може да се пригоди за мезенце към биричка, т.е. за дърти деца[/quote]
    Каквито сме всички в оснавата си.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  16. 16 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#14] от "the_flea":

    Аз пък друга фантазия си направих - че поради затоплянето ще вадим от земята направо готови за ядене картофи

    До коментар [#15] от "Lady Zeppelin":

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  17. 17 Профил на Ще върнем България в Европа
    Ще върнем България в Европа
    Рейтинг: 1934 Неутрално

    [quote#12:"Lady Zeppelin"] В моите рецепти на картофените кюфтета не се слага лук. [/quote]
    В моята се слага. Но сметаната тук се замества с цедено мляко.
    В него се пасират малко лук, чесън, копър, малко лимонов сок, захар и се добавя домашно приготвена майонеза, от едно-две яйца без жълтък. Той се прибавя към в кюфтетата с останалите яйца. Може да се добави много малко грах, синьо сирене, на което яйцата не позволяват да разтича при пържене. Пропорциите се определят според вкуса след няколко опита. Кюфтетата добиват малко по-наситен аромат и са подходящи и за вино.

  18. 18 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1451 Неутрално

    Картофени палачинки, картофени кюфтета и прочее кулинарни шедьоври - моля, да заповядат.

  19. 19 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#17] от "Роси Кирилова":
    Слюнки ми потекоха от твоята рецепта.
    Само това не го обичам в рецептите:
    [quote#17:"Роси Кирилова"]Пропорциите се определят според вкуса след няколко опита.[/quote]
    От типа на "брашно, колкото поеме". Обичам точни пропорции.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  20. 20 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Една хитринка за по-пухкави палачинки - отделете белтъците на яйцата. Разбийте ги на пяна и ги добавете непосредствено преди да ги пържите в тигана. Не разбърквайте много, за да се запази пухкавото.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  21. 21 Профил на Леми Килмистър
    Леми Килмистър
    Рейтинг: 637 Неутрално

    В Чехия този вид "палачинки" са част от националната кухня и се наричат брамборак...познайте защо

    http://en.wikipedia.org/wiki/Potato_pancake#Czech_version

    Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
  22. 22 Профил на Lady V
    Lady V
    Рейтинг: 450 Весело

    Какви иновации само...следва и палачинки и от краставици.....

    Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
  23. 23 Профил на SStan
    SStan
    Рейтинг: 450 Неутрално

    "Картофените палачинки стоплят премръзнали ръчички, които са тичали в следобедния дъжд на неделята и извикват усмивки на лицата на малчуганите"
    .... .... Не ми се коментира!!!

  24. 24 Профил на Lady V
    Lady V
    Рейтинг: 450 Весело

    До коментар [#23] от "SStan":

    Е на тях със сигурност може и да им хареса..децата в наше време са страхотни....

    Ангелите я наричат небесна радост, дяволите я наричат адска мъка, хората я наричат Любов
  25. 25 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3307 Неутрално

    Важното е да има горчица. Мога с лъжица да я кусам.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK